Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Věda

Nadějná vakcína proti koronaviru? AstraZeneca by ji mohla k očkování dodat už v prosinci, řekl její šéf

Vakcína firmy AstraZeneca. foto: Reuters

Cambridge (Velká Británie) - Britsko-švédská farmaceutická společnost AstraZeneca by mohla mít funkční vakcínu proti koronaviru hotovou už v prosinci. Oznámil to generální ředitel společnosti Pascal Soriot, který dodal, že pokud budou úřady dostatečně rychlé ve schvalovacím procesu, mohli by se první lidé nechat očkovat už koncem tohoto roku.
  17:00

„Regulační úřady mají neustále k dispozici naše data. Pokud budou dostatečně rychlé, až my budeme připraveni, mohli bychom lidi začít očkovat v lednu nebo dokonce na konci prosince,“ uvedl generální ředitel AstraZeneca Soriot v sobotu pro švédský deník Dagens Nyheter.

Maďarsko v prosinci začne dovážet ruskou vakcínu na covid, bude ji testovat

Britsko-švédská společnost spolupracuje na vývoji vakcíny s Oxfordskou univerzitou. Právě tato vakcína je přitom odborníky označována jako jedna z nejslibnějších pro boj proti pandemii.

„Možná na tom nikdy nevyděláme dostatek peněz, nikdo neví, jak často bude očkování potřeba,“ uvedl Soriot. „Pokud bude vakcína velmi efektivní a bude lidi skutečně chránit po dobu několika let, tak nemoc zmizí a pro nás nebude existovat žádný trh,“ dodal generální ředitel AstraZeneca s tím, že mnoho expertů už nyní předpokládá, že lidé budou na očkování muset jít několikrát. „Pokud bude potřeba se očkovat třeba každý rok, tak stejně začneme vydělávat až v roce 2022,“ vysvětlil kalkulace Soriot. „Musíme si ale být jistí, že vakcína funguje.“

Problémy při testech

Očkovací látka společnosti AstraZeneca vstoupila do třetí fáze klinických testů už v září. Testování bylo na nějakou dobu pozastaveno, protože se objevily zdravotní problémy u účastníků experimentu z Velké Británie.

Se společností už uzavřely smlouvu o dovozu vakcíny mimo jiné Evropská unie, Spojené státy, Velká Británie, Japonsko či Brazílie. Samozřejmě pod podmínkou, že bude očkovací látka schválena příslušnými úřady.

Češi jsou ale k využití vakcíny skeptičtí. Proti nemoci covid-19 by se nechalo očkovat v případě, že by byla vyvinuta účinná očkovací látka, 36 % občanů ČR. Naopak 46 % o tom neuvažuje a zhruba pětina není ještě rozhodnuta. Vyplynulo to průzkumu National Pandemic Alarm, který provedla 30. října až 2. listopadu společnost European National Panels. Ochota Čechů k očkování proti jejímu předchozímu zjištění mírně klesla. V polovině října by se podle jednatele Jana Tučka nechaly očkovat dvě pětiny Čechů. 

Menší ochotu nechat se očkovat mají podle průzkumu ženy, lidé na Moravě a obyvatelé větších měst. Vyšší míra rezervovaného přístupu k očkování stoupá i s vyšším vzděláním. Mezi respondenty s vyšším a vysokoškolským vzděláním jich 64 % očkování odmítá nebo spíše odmítá, plyne ze zjištění průzkumu.

Autoři:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...