Klidně jen pro jednoho diváka. Cirk La Putyka otevře Výdejní okénko kultury

ČTK ČTK
9. 11. 2020 12:12
Novocirkusový soubor Cirk La Putyka vedle pražského kulturního prostoru Jatka78 otevře takzvané Výdejní okénko kultury. Bude v něm nabízet krátká představení pro jednoho či dva diváky. Netradiční projekt soubor nabídne toto úterý 10. listopadu od 18:00 do 20:00 v hale Skleněnka.
Vizualizace Výdejního okénka kultury, které splňuje aktuální hygienická nařízení.
Vizualizace Výdejního okénka kultury, které splňuje aktuální hygienická nařízení. | Foto: Cirk La Putyka

Skrze "výdejní okénko" budou moci diváci v omezeném počtu jednoho, dvou nebo jako maximálně čtyřčlenná rodina sledovat krátké představení odehrávající se uvnitř. Vstup je zdarma.

"V posledních dnech se mluví o divadlech zavřených do konce kalendářního roku. Proto již od března hledáme cesty, jak být divákům stále nablízku. Jak neztratit kontakt. Jak si udržet zdravou mysl a tělo v kondici. Jak vrátit členy souboru na společné jeviště, a to klidně i pro jednoho diváka," vysvětluje principál souboru Rosťa Novák mladší.

Každé představení ve výdejním okénku trvá pět minut a soubor ho za večer zahraje desetkrát. Vše se uskuteční za dodržení aktuálních hygienických nařízení. Diváci sedí venku u okénka a herci jsou od nich vzdálení několik metrů.

Vzhledem k omezenému počtu diváků je nutná registrace předem na přesný čas. "Přijďte nás podpořit, přijďte na chvilku zažít živou kulturu. My vás potřebujeme," volá Rosťa Novák mladší.

Cirk La Putyka zahájil sezonu 1. září obnovenou premiérou svého představení Memories of Fools. Inscenace se loni dočkala téměř 180 repríz v berlínském divadle Chamäleon Theatre, letos od března měla být na programu v Praze. Do toho ale zasáhl koronavirus.

Kvůli současným opatřením proti pandemii soubor přesunul všechna představení. Zatím jsou ponechány v prodeji vstupenky na prosincovou inscenaci Roots. Cirk La Putyka už dříve kvůli koronaviru přesunul projekt Cesty na duben 2021.

Soubor nedávno nabídl happening Ústředna78, kterým ve spolupráci s prostorem Jatka78 reagoval na to, že koronavirová opatření neumožňují živé kulturní události. Zájemci si mohli telefonicky popovídat s některým ze šesti herců, hudebníků a bavičů ze souboru nebo s jeho hosty. Smyslem akce bylo podle principála pobavit, rozveselit a zahřát u srdce.

Členové Cirk La Putyka vedle netradičních divadelních projektů nyní pomáhají například v nemocnicích a připravují projekt pro domovy seniorů nazvaný Ladění.

Ústředna78 opět funguje. Barbora Poláková tu zpívá a prozrazuje tajné střihy ve svém videoklipu. | Video: Facebook/Cirk La Putyka
 

Právě se děje

Další zprávy