Hlavní obsah

Bydlení ve vlastním je prioritou, kvůli pandemii je ale těžší ho získat

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drtivá většina Čechů upřednostňuje vlastní bydlení před pronájmem. Ovšem dva ze tří si v současné době myslí, že kvůli šíření nemoci covid-19 a přijatým opatřením bude složité ho získat. Navíc koronakrize už třetině Čechů jejich situaci s bydlením zkomplikovala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Výrazná preference vlastního bydlení před pronájmy je pro Čechy typická. V Evropě například oproti Německu patříme mezi země, kde naprostá většina domácností bydlí ve vlastním domě či bytě.

Oblibu vlastního bydlení potvrdil i průzkum služby Instant Research pro společnost Generali Investments (GI), jehož výsledky ukázaly, že takto smýšlí 92 procent Čechů.

Ve vlastním bydlí třetina mladých Čechů

Finance

Ovšem dvě třetiny z těch, kteří si vlastní byt nebo dům teprve chtějí pořizovat, mají strach, že kvůli koronakrizi to pro ně bude ještě složitější než dříve. Pesimističtí jsou v tomto ohledu především Jihočeši, tyto obavy sdílí dokonce čtyři pětiny z nich. Naopak v Olomouckém kraji je to pouze 37 procent lidí.

Každý dvacátý respondent už musel koupi odložit, na Pardubicku dokonce každý desátý. Dalších osm procent respondentů napříč ČR uvedlo, že nebudou vůbec schopni na vlastní bydlení šetřit, ve Zlínském kraji je to dokonce 17 procent.

Bude na nájem či na splátky?

Každý třetí oslovený v průzkumu přiznal, že mu koronavirová krize a s ní související pokles ekonomiky zkomplikovaly situaci s bydlením. Šest lidí ze sta už nyní nemá na placení nájmu či splátky hypotéky. Více než pětina lidí se bojí, že jim stejný problém hrozí v blízké budoucnosti.

Moratorium končí, řadě lidí hrozí malér

Finance

Při pohledu na jednotlivé kraje je znát, že situaci s bydlením lidé prožívají různě. Například téměř desetina Pražanů má už teď problém platit nájem a každý zhruba šestý až sedmý se bojí, že k tomu dojde v budoucnosti. V Královéhradeckém kraji  má zase pětina lidí obavy, jestli vůbec bude schopná splácet hypotéku.

Navzdory nepříznivé ekonomické situaci ale zatím o snížení nájmu své pronajímatele požádalo pouhých šest procent respondentů napříč republikou. Nejvíc nájemců, třetina z nich, se pokusilo jeho výši usmlouvat v Karlovarském kraji. Všichni zdejší respondenti navíc uvedli, že majitel na jejich návrh přistoupil. Přísní naopak byli pronajímatelé v Praze, kteří vyšli vstříc pouze polovině žádostí, a to navíc jen částečně.

Z nároků slevují

Každý třetí oslovený přiznal, že v důsledku zhoršení ekonomické situace kvůli pandemii koronaviru musel slevit ze svých nároků na bydlení. Každý osmý je například ochotný bydlet v menším, téměř desetina lidí snížila své standardy na stav nemovitosti a každý dvacátý slevil z nároků na energetický štítek bydlení.

Lidé se nyní více pouštějí do úprav bydlení

Finance

Na poptávku Čechů po bytech a domech budou mít vliv i změny v jejich pracovním životě. Zhruba každý čtvrtý v současnosti pracuje minimálně částečně z domova, v Praze jsou to dokonce dvě pětiny lidí.

„Dá se očekávat, že se změny postupně propíšou nejen do trhu s kancelářskými prostory, ale právě i do poptávky po rezidenčním bydlení, protože lidé už nebudou tak vázaní každodenním dojížděním do práce,“ uvedl Marek Bečička z GI.

Anketa

Bydlíte ve vlastním, nebo v pronájmu?
Ve vlastním bytě
40,4 %
Ve vlastním domě
30,6 %
V pronájmu
29 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1945 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve vlastním bydlí třetina mladých Čechů

Ve vlastním domě či bytě aktuálně bydlí více než třetina (36 procent) mladých Čechů ve věku 18 až 30 let. Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost KRUK...

Výběr článků

Načítám