Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Automobilový trh v Číně se zotavuje z pandemie, prodej vozů roste sedmý měsíc v řadě

Ekonomika

  9:20
Peking - Automobilový trh v Číně se v říjnu dál zotavoval z dopadů pandemie způsobené šířením nového koronaviru. Prodej aut se na tomto největším automobilovém trhu světa meziročně zvýšil o 12,5 procenta na 2,57 milionu a vyšší byl už sedmý měsíc za sebou. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil čínský svaz prodejců aut CAAM.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Čína vyslala na oběžnou dráhu experimentální satelit pro 6G. Slibuje i varování před katastrofami

Září a říjen jsou považovány za hlavní sezonu prodeje aut v Číně a odborníci z odvětví tyto měsíce označují za zlaté září a stříbrný říjen. V horkých letních měsících totiž nebývá velký zájem o nákup aut a zájemci se vracejí do autosalonů až v září a říjnu, kdy horka pominou.

Prodej osobních aut se v říjnu zvýšil o devět procent. Některé automobilky, jako například japonská Toyota, zaznamenaly růst o více než deset procent. Prodej komerčních vozů vzrostl o 30 procent, zejména díky vládním investicím do infrastruktury a výměně starších nákladních aut za nové, které splňují přísnější emisní pravidla. Komerční vozy se na celkovém prodeji aut podílejí zhruba čtvrtinou.

Prodej aut na alternativní pohon, v Číně označovaných NEV (New Energy Vehicles), vzrostl v říjnu o 105 procent na 160 000 a vyšší byl čtvrtý měsíc za sebou. Do této skupiny spadají elektrické hybridní vozy, čistě elektrické vozy a vozy s vodíkovým pohonem. Výrobci těchto aut, jako jsou čínské firmy Nio a Xpeng či americká společnost Tesla, rozšiřují v Číně výrobní kapacity. Vláda v Pekingu totiž prosazuje takzvané zelenější vozy ve snaze zlepšit znečištěné ovzduší, uvedla agentura Reuters.

Škoda Auto za letošek dodala přibližně o pětinu méně vozů. Výpadek se automobilce nahradit nepodaří

Čína v roce 2009 vystřídala na postu největšího automobilového trhu světa Spojené státy. Je důležitým odbytištěm i pro českého výrobce Škoda Auto. Prodej aut se ale v Číně vinou přetrvávajícího poklesu poptávky už skoro dva roky snižuje. Loni klesl o 8,2 procenta, letos CAAM očekává propad prodeje z loňských 25 milionů o deset až 20 procent.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...