Během první vlny epidemie začalo hodně lidí řešit své byty, zabývat se prostředím, v němž nečekaně pobývali delší čas než obvykle. Promění koronavirus naše domovy?
Asi ano. Ne že by lidé o svém bydlení najednou víc přemýšleli, spíš proto, že mnohým dojdou finance. V Londýně je už teď obrovská nezaměstnanost a bude to ještě horší. Přitom se staví množství bytů, které si ale nikdo nebude moci dovolit. Nové kanceláře budou poloprázdné, lidé se totiž naučili pracovat z domu. Z pandemie profitují hlavně různé hobbymarkety, obchody se dřevem a hřebíky, všichni si mnohem víc vyrábějí police, věnují se velkému úklidu. Ale že by pandemie změnila architekturu globálně? Tomu nevěřím. Spíš půjde o sekundární vlivy a způsoby financování.

Covid tedy s našimi návyky na bydlení nijak nezamává?
Možná budou mít lidé v bytech méně věcí, zjistí, že je vlastně ani nepotřebují. A nastěhují se proto i do menších bytů. Finanční krize nás ale postihne všechny. Budeme se muset uskromnit i ekologičtěji myslet – používat méně energií, zbytečně nevytápět prázdné prostory. Spíš budou lidé ovlivněni okolnostmi, ne naopak.

Eva Jiřičná dokončila i řadu dalších projektů, mimo jiné hotely, univerzitní budovy, kongresová centra. Zmiňme například autobusový terminál Canada Water v Londýně, Victoria & Albert Museum (velký vstup a recepci) či knihovnu v Leicesteru.
Bezdětnost jsem si nevybrala, říká slavná architektka Eva Jiřičná

Kdo tedy v těch krásných nových bytech bude bydlet?
Doteď tu byla konjunktura, do bydlení se hodně investovalo. A ti, co investovali, zároveň i vydělávali, vždyť bytů byl pořád nedostatek a do Londýna se před brexitem stěhovala fůra lidí. Pořád se tu staví a byty rostou jako houby po dešti, jenže jsou drahé. Navíc se projekty, které jsou téměř hotové, ruší, bankrotují klienti i investoři, jde o řetězovou reakci.

Nedotkne se krize i vašich projektů? Tvoříte budovy, ve kterých jsou dominantní kov a sklo, tedy ne úplně levné materiály.
Víte, posledních pár let už interiéry ani netvořím. Ale i tak – kov nebo sklo nemusejí být drahé. Samozřejmě, celoskleněné schodiště je finančně náročné, zrovna tak skleněné věci s určitými detaily. Ve svém bytě mám kovové police, skleněný stůl, skříně se skleněnými dveřmi, které jsou ale lacinější než celodřevěné. Když navrhujeme obchody, je v tom spousta peněz, a interiéry, které předvádíme na výstavách nebo se objevují v publikacích, jsou často zakázkami pro movité klienty, kteří mohou utratit i několik milionů. Ale já sama se v téhle kategorii nepohybuji, stejně jako většina lidí.

Když se dnes postaví byt, většinou se předává lidem jako prostor o čtyřech holých stěnách.
Ano, v kuchyni je maximálně pár zásuvek. A když mají klienti štěstí, dostanou ještě zařízenou koupelnu. Byt se zkolauduje a prodá, každý na něm utratí, kolik si může dovolit. Pokud jako architekt tvoříte „bytovky“, nikdy vám developer nedovolí udělat nic jiného než obyčejné dveře a to nejlacinější světlo na chodbě. Předpokládají, že si to lidé za své peníze stejně předělají.

Architekti ze studia A1Architects však vymysleli pro nový dům nápadité řešení. Stavbu rozdělili na tři křídla, která kaskádovitě rozložili ve svahu.
I na pozemku se svahem se dá stavět. Vznikl "Holubí dům" s úchvatným výhledem

Cíleně jsem si všímala nových budov kolem sebe. U některých staveb ani nedokážu říct, zda se mi líbí, nebo ne. Současná užitková architektura, barevně přebujelá, ve mně vzbuzuje spíš pocit chaosu. Nebo jsem příliš konzervativní?
Nemyslím, že jde o konzervatismus. Většina developerů nechce tvořit hodnotnou, ale skutečně spíš lacinou architekturu. Jenže barvy architekturu nedělají, architektura musí mít v sobě víc než jen laciné barevné akcenty. My všichni žijeme ve zmatené době. Nikdo nemá na nic ucelený názor, nikdo nechápe, co se děje s přírodou, s celým vesmírem, jehož jsme součástí. To je jako hledat zemi, kde je teď politicky příjemné a vyhovující ovzduší. Zkuste se zamyslet a říct si, ve které zemi byste chtěla skutečně žít. Která země je pro vás politicky, kulturně a sociálně ta nej?

Upřímně – nevím.
Jistě, odpovědět na tuhle otázku je těžké. A architektura je jen odrazem toho, co se děje ve společnosti. To, co vidíme kolem sebe, je stejný zmatek, jaký se děje v politice – v české, britské i té světové. Anglie byla vždy ustálenou zemí, s pevně danými a respektovanými principy i zákony.

A teď?
Jak říkám, rozhlédnete se po světě a nenajdete ideální režim. Možná některé skandinávské státy, kde se žije klidněji… Dokonce i s koronavirem se jim daří zápasit lépe než zbytku Evropy. Když si za první republiky postavil pro sebe „pan domácí“ výstavní dům, šlo mu i o to, aby jeho vila byla krásná, chtěl být na ni zkrátka pyšný. Jenže developery krása nezajímá a my se můžeme snažit, jak chceme. Nedávno jsem se sešla s pár přáteli architekty na pozdní snídani. Zkušenosti měli podobné. Pracují na bytových domech, mají určitou vizi a pak přijde developer a vše „nadbytečné“ jim seškrtá. Pak je těžké vytvářet hezké prostředí. Kolik z výškových londýnských domů je skutečně dobrá, či dokonce výjimečná architektura?

V Praze je to podobné?
V Praze se pohybuju na trase z letiště do kanceláře, většinu staveb vidím spíš na výstavách v počátcích realizace. Vlastně si uvědomuju, že současnou architekturu v Praze znám méně než londýnskou… Ale nechci jen kritizovat. Všude na světě, v Praze i v Londýně, se najde pár velkých investorů, například Bloomberg od Normana Fostera nebo budovy Apple v USA, kteří utrácejí za svá sídla nekřesťanské peníze. Jde ale skutečně o dobrou architekturu? Těžko říct. Spíš ne.

Masarykovo nádraží - vizualizace.
OBRAZEM: Penta ukázala novou podobu okolí Masarykova nádraží v Praze

Prvorepublikové vily ovšem obdivujeme dodnes, sama jste to zmínila, možná byli skutečně jejich majitelé osvícenější. Navíc ty domy vypadají tak, že by se v nich pořád dalo bydlet. Nejsou to jen muzeální kousky.
Jsem ze Zlína, kde si Baťa, kdysi nejbohatší člověk v zemi, postavil svoji vilu. A jak vypadal jeho dům? Tři malé ložnice – jedna pro něj, druhá pro syna, třetí pro hosty. Naše studio teď navrhovalo dům ve Francii – a hleďte, devět ložnic! Touha ukázat své peníze je u některých lidí bezbřehá. Když se podíváte na prvorepublikové funkcionalistické domy, jde alespoň z dnešního měřítka o malé domy. Vezměte si například brněnskou vilu Tugendhat. Jistě, má velký společenský prostor, vynalézavě řešený způsob vytápění nebo sklad na kožichy. Ale přesto v ní cítíte jakousi základní skromnost. Dnešní touha „oslnit“ – v módě, ve všem – byla jejim majitelům cizí. Ne, jejich touhou bylo zapojit se do společenského života, ovlivnit společnost zejména kulturní kvalitou. Jenže ve slovníku současných boháčů slovo skromnost téměř neexistuje. A což teprve, když se podíváme na skutečně opulentní rezidence v Moskvě nebo v Dubaji.

Co vás teď čeká?
Po letech můžeme postavit nadstavbu nemocnice v Plzni pro dárce kostní dřeně, deset let trvalo, než jsme získali povolení. Předěláváme neobydlený dvaadvacetipatrový věžák v centru Ostravy, v podstatě jakousi stavbu hrůzy. Snažíme se z něj znovu udělat budovu k bydlení. Dodělali jsme návrh na rozšíření porodnice u Apolináře, finišujeme administrativní budovu na Rohanském ostrově. Další zakázku realizujeme ve Zlíně nebo v Pardubicích. Projektů máme naštěstí opravdu hodně.

Eva Jiřičná (81)



Narodila se ve Zlíně. Vystudovala architekturu na ČVUT v Praze, posléze AVU v ateliéru Jaroslava Fragnera. V létě 1968 odjela na stáž do Londýna, ale československé úřady jí zabránily v návratu. Nastoupila v ateliéru Louis de Soissons, kde projektovala přístav v Brightonu. Pak začala spolupracovat se známým architektem Richardem Rogersem, pracovala i jako architektka v Radě Velkého Londýna.



Proslavila se interiéry obchodů a rezidenčních projektů, známá je též díky návrhům skleněných schodů. Pro její stavby je charakteristické použití skla a betonu. V Londýně má architektonické studio a od roku 1999 spolu s Petrem Vágnerem vede i pražský ateliér AI DESIGN.