Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česká očekávání od Bidena: Babiš, Petříček či Jourová promluvili o dopadu na vztahy s USA

Autor: ČTK, sova - 
12. listopadu 2020
13:55

Premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ANO), ale také eurokomisařka Věra Jourová či ekonom a někdejší prezidentský kandidát Jan Švejnar ve čtvrtek na online konferenci o Výzvách transatlantických vztahů řešili, co přinese zvolení Joea Bidena americkým prezidentem pro vztahy USA, EU a ČR.

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za důležité zlepšit obchodní vztahy mezi USA a Evropskou unií. Česko je podle něj připraveno spolupracovat s USA a Kanadou na vývoji a provozu nových ekologicky čistých technologií. 

Babiš to uvedl v příspěvku na čtvrteční on-line konferenci Výzvy pro transatlantické vztahy, pořádané Institutem pro politiku a společnost. Stejně jako místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová věří, že se USA s novou administrativou prezidenta Joea Bidena vrátí k plnění pařížské dohody o klimatu.

Důležitým tématem pro celou Evropu a EU je naléhavá potřeba zlepšit naše obchodní vztahy. Měli bychom se rozloučit s hrozbami obchodních válek a tvrdě pracovat na liberalizaci vzájemných obchodních vztahů,“ uvedl premiér.

Babiš ocenil pomoc amerických zdravotníků

Podle Babiše je také důležitá vědecká spolupráce mezi ČR, EU i USA nejen kvůli výzvám souvisejícím s aktuální koronavirovou epidemií. Ocenil, že Česku pomůžou v boji s koronavirem lékaři a zdravotníci z texaské a nebraské národní gardy.

Zdravotníci budou nasazeni v olomoucké vojenské nemocnici. Podle dřívějších informací budou radit českým lékařům a konzultovat s nimi otázky kolem koronaviru. Budou se moct také spojit s americkými specializovanými pracovišti.

Petříček: USA budou otevřenější k diskusi

USA možná budou s novou administrativou prezidenta Bidena otevřenější k diskusi nejen o obchodu. Budou také zvažovat opětovné připojení k pařížské dohodě o klimatu, nedá se ale očekávat obrat politiky USA o 180 stupňů, uvedl během konference ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). 

„Myslím, že můžeme očekávat, že nová administrativa změní styl zahraniční politiky Spojených států. Možná budou otevřenější k diskusi,“ uvedl ministr. „Očekávám, že Bidenova administrativa bude zvažovat opětovné připojení k pařížské dohodě o klimatu, aby splnil své sliby v kampani,“ pokračoval Petříček. 

„Když se podíváme na klíčové politické otázky, například Čínu, tak už jsme viděli v průběhu kampaně, že jak demokraté, tak republikáni sdílejí názor, že Spojené státy potřebují řešit problémy, které Čína přináší a představuje,“ poznamenal.

Biden by podle něj chtěl zorganizovat summit se světovými demokraciemi. „Věříme, že to bude inkluzivní proces, který by mohl posílit roli demokratických států v OSN a v dalších agenturách a globálních iniciativách,“ uvedl Petříček. „Uvidíme, zda se můžeme nějakým způsobem posunout, co se týče obchodních otázek. Obě strany nyní mají novou příležitost urovnat některé problémy, které se v minulých několika letech objevily,“ podotkl.

Základní otázkou podle Petříčka je, zda lze najít společnou řeč o reformě WTO. „Stává se méně efektivní jako poskytovatel platformy pro mezinárodní obchod, jako poskytovatel právního rámce,“ uvedl. Očekává, že Bidenova administrativa bude otevřenější diskusi o volném obchodu s Evropskou unií.

Havlíček: Je to pozitivní vzkaz pro všechny z nás

Od nového amerického prezidenta Bidena se dle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) očekává, že změní tón komunikace s Evropou v obchodních vztazích i v bezpečnosti.

„V okamžiku, kdy Joe Biden jako zvolený prezident oslovil národ, se vyjádřil k otázce sjednocení. Chce spojit celou zemi bez ohledu na stranictví. Myslím, že je to velmi pozitivní vzkaz pro všechny z nás. Podobně se od nového prezidenta očekává, že změní tón komunikace s Evropou, a to, co se týče jak obchodních vztahů, tak bezpečnosti,“ poznamenal Havlíček.

Video  Vítězný projev Bidena: O jasném vítězství, koronaviru a obnově duše USA  - Reuters
Video se připravuje ...

USA i Evropská unie podle Havlíčka mohou spolupracovat na bázi strategického partnerství i v budování sítí 5G, v jaderné energetice, umělé inteligenci nebo kybernetické bezpečnosti.

Havlíček také uvedl, že mnoho amerických firem má významnou stopu v České republice, míra se zvyšuje ve vědě a výzkumu. USA také pro Česko představují nejdůležitějšího exportního partnera mimo zemí Evropské unie i co se týče zboží s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou letecké motory nebo mikroskopy.

USA jsou pro ČR 11. největším exportním trhem. Loni český vývoz do USA činil více než 106 miliard korun. Na tamním trhu je poptávka především po českých motorech, čerpadlech a mikroskopech.

Jourová: Jsou zapotřebí nové strategie

Eurokomisařka Věra Jourová očekává, že s nově zvoleným americkým prezidentem bude EU spolupracovat na obnově a posílení partnerství. Také ona doufá, že se USA znovu připojí k pařížské dohodě, což Biden už dříve avizoval.

Mezi kontinenty je podle ní důležitá i spolupráce v boji proti terorismu, například skrze sdílení dat a elektronickou evidenci. Další oblasti kooperace vidí v digitalizaci, technologiích a umělé inteligenci.

Přestože naše partnerství bylo trochu otřeseno, věřím, že se budeme moci zdravě spoléhat na naše partnerství. Budeme muset ho přehodnotit a začít pracovat na nových strategiích,“ doplnila Jourová.

Místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová také považuje za důležité zvýšit obchodní spolupráci. Podle ní s novou administrativou v USA přichází úleva pro Evropu, že po čtyřech problematických letech bude ve Spojených státech stabilnější partner.

Ekonom Švejnar zdůraznil význam digitalizace

Ekonom Jan Švejnar považuje důležité zaměřit se na kooperaci v digitalizaci. „Moje rada pro Evropu: Neopakujme 90. léta, kdy Evropa váhala s nástupem do oblasti digitalizace a pokulhávala za tím, co se odehrávalo v USA a Číně. Pokračujme v investicích do moderních technologií a znovu nastavme transatlatnické partnerství, protože se vzájemně doplňujeme,“ poznamenal.

Video  Co „vyvede“ Trump a proč má za čtyři roky šanci na úspěch? Expert o výměně v Bílém domě i politice Bidena  - Blesk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa