Evropa i Česko by už měly začít hledat cestu z pandemické krize, i když ta ještě zdaleka neskončila. Recepty na restart ekonomik střední Evropy, rozvoj měst nebo roli vesmírného průmyslu nabídla konference Aspen Institute CE a vydavatelství Economia, pořádaná on-line 19. listopadu. Hospodářské noviny, které konferenci přenášely v přímém přenosu na webu iHNed.cz, v ten den také vydaly speciální vydání, v němž budou představeny nápady, které studie expertních skupiny Aspen Instituce CE pro konferenci navrhují. Konference je pokračováním každoroční série debat organizovaných Aspen Instituce CE s názvem Kam kráčíš Česko, vystoupil na ní i český premiér Andrej Babiš nebo rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Důležité podle expertních studií bude, jak se promění ekonomické prostředí, zda si státy i jednotlivci vezmou poučení ze stavu školství, nebo jakým způsobem se změní pohled na Evropskou unii, která po jarním šoku začala hrát v řešení hospodářské krize spojené s pandemií důležitou roli.

"Pandemie podpořila myšlenku sjednocené Evropy a způsobila, že si mnoho Evropanů uvědomilo, že řadu věcí národní státy nezvládnou," řekl politolog Ivan Krastev a autor v Česku vydané knihy o poučení z pandemie v rozhovoru, který je součástí zvláštního vydání HN. Pandemie v kombinaci s výsledky amerických voleb podle něj rozbila tvořící se "populistickou internacionálu", evropští nacionalisté jako jsou současní vládci Polska či Maďarska se tak ještě více obrátí dovnitř svých zemí.

Významná role v ekonomickém oživení i změnách životního stylu do budoucna připadne velkoměstům, kterým byl věnován na konferenci zvláštní panel primátorů hlavních měst čtyř států visegrádské čtyřky. "Chceme společně lobbovat - a nejen města ve Visegradu, ale po celé Evropě - aby evropské instituce podporovaly místní samosprávu tím, že jí přímo dají část fondů, aby města mohla sama pracovat na udržitelnosti a ekonomické obnově po pandemii," řekl starosta Budapešti Gergely Karácsony v rozhovoru, který je také součástí zvláštního vydání HN.

Video v anglickém jazyce:

The Shape of (Central) Europe 2020

The Shape of (Central) Europe 2020