Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

NOMÁDI: České Mitsubishi postavilo auto, za kterým se lidé otáčejí. Expediční speciál na pick-upu L200

Nomádi

  5:17
Moderní auta jsou nudná, zaměnitelná, svázaná předpisy tak, že se z nich vytratila individualita. Takové hlasy zaznívají na adresu produkce automobilek. Ale pro expediční speciály to neplatí a Mitsubishi L200 Rock Proof Evo 2 je toho důkazem.

České Mitsubishi postavilo auto, za kterým se lidé otáčejí. Expediční speciál na pick-upu L200 foto: Mitsubishi

České Mitsubishi postavilo auto, za kterým se lidé otáčejí. Expediční speciál...
České Mitsubishi postavilo auto, za kterým se lidé otáčejí. Expediční speciál...

Chladné ráno. Podzimní sobota na náměstí v Benešově nad Černou. Před samoobsluhou zaparkuje zelený pick-up Mitsubishi. Na korbě nářadí pro práci v lese. Řidič je oblečený do pracovního a na hlavě má kšiltovku. Najednou se otočí, zaloví v kapse, vytáhne mobil a fotí terénní auto, které projíždí kolem. Chvilinku připomíná malého chlapce, zamává, usměje se a pak zmizí v obchodě. Oním vozem, který lesáka tolik zaujal, byl mladší příbuzný pracovního pick-up: Mitsubishi L200 Rock Proof Evo 2, který do světa vypustilo české zastoupení japonské automobilky.

Klinická smrt kostela přišla v 7:40 ráno a trvala pět vteřin

Zřítil se beze svědků a přesto přesně víme, kdy se to stalo. Zánik kostela v obci Pohoří na Šumavě zachytil nedaleký seismograf. Po stopách zapomenutého příběhu ze Sudet se server Lidovky.cz vypravil právě expedičním Mitsubishi L200 Rock Proof Evo 2. VÍCE ČTĚTE ZDE

Není divu. Pick-up dostal nápadný šedo-bílý polep ve stylu městské kamufláže. Před masku brutálně velké přídavné světlomety, které navíc doplňuje LED-rampa nad kabinou. To hlavní se však odehrálo uvnitř. Proti sériovému autu je podvozek nápadně zvýšený. K jízdě v těžkém terénu pomáhá uzávěrka předního diferenciálu ARB. V autě kvůli ní přibyl kompresor, který pomáhá i při dohušťování pneumatik. Všechny citlivé části podvozku dostali kryty.

Jaká je filozofie úpravy? „Pustili jsme uzdu našim představám o dobrodružných výpravách za poznáním a rozhodli jsme se postavit ještě drsnější pickup pro práci i zábavu,“ říká Marek Vodička ze společnosti M Motors CZ, která má auto na svědomí. Není to první počin importéra na tomto poli (o předcházející generaci L200 Rock Proof čtěte zde ).

Bydlení na střeše

Stejně jako loňský model dostalo i Evo 2 samonosný střešní stan ARB Kakadu. Letos se však přestěhoval dozadu, až nad ložnou plochu auta, což se ukázalo jako šťastnější řešení, protože při rozbalování i balení je snadněji dostupný. V praxi je jeho obsluha jednoduchá a s trochou cviku se jeho složení zvládnout do patnácti minut.

Rozmazlení dodávkáři mezi nomády mohou namítnout, že spaní ve střešním stanu obnáší nejen každodenní lezecké cvičení při přípravě bivaku, ale také nutnost všechny spací propriety večer stěhovat nahoru a ráno je balit, snášet dolů a ukládat zpět do vozu. To je bezesporu pravda, ale na druhou stranu „stanovací“ auto v terénu neztrácí nic na svých schopnostech.

Do nákladního prostoru vetkli tvůrci šuplíkový systém, který pojme kempovací vybavení, nářadí i nádrž na vodu spojenou s venkovní sprchou. O patro výš, vedle výsuvné kompresorové lednice, je dost místa na osobní zavazadla posádky. Vestavba dobře poslouží i jako polní kuchyně. Proti nepřízni počasí si posádka může roztáhnout markýzu, která prostor kolem ložné plochy zakryje. Jako velmi praktická se ukázala boční otevírací okna nástavby. Pokud cestovatel potřebuje vylovit cokoliv ze zadní části, přesně z oněch míst u kabiny pro cestující, kam mají věci tendenci mizet, nemusí vyložit půl auta. Vytáhne je prostě oknem.

Jestli něco zákazníci od moderních pick-upů vyžadují, tak je to – kromě odolnosti a užitných vlastností - komfort blížící se osobním autům. Poslední generace L200, představená v tuzemsku v roce 2019, tomuto trendu vychází vstříc (podrobný test čtěte zde). Nabízí vysoký posez, pohodlná sedadla a na robusnost auta snadnou ovladatelnost. Testovaný vůz měl šestistupňový automat. Převodovka pracovala předvídatelně a ubírala „pracovní povinnosti“ šoféra. A Rock Proof Evo dvě k tomu má navíc jeden bonus: je nepřehlédnutelný.

Mitsubishi L2OO Rock Proof Evo 2

  • základ modelu: Mitsubishi L200 Double cab
  • motor: 2,3 DiD (150 koní, 400 newtonmetrů)
  • převodovka: 6stupňová automatická
  • pohon: 4X4, redukce, uzávěrka mezinápravového a zadního diferenciálu
  • podvozek: OLD MAN EMU (tlumiče, pružiny, pera, pouzdra a třmeny)
  • uzávěrka předního diferenciálu ARB
  • ARB kompresor pro ovládání uzávěrky předního diferenciálu a dohušťování pneumatik
  • kryty podvozku ARB
  • ochranné boční nášlapy ARB
  • přívod vzduchu: Safari Snorkel
  • přední ochranný rám černý – průměr 73 mm
  • dálková světla ARB INTENSITY LED (na předním rámu)
  • LED rampa ARB INTESITY LED (na střešním nosiči)
  • LED zadní pracovní světla BUSHRANGER
  • hardtop ARB s výztuhou pro vyšší nosnost střešního nosiče
  • střešní nosič ARB – hliníkový
  • markýza Rhino-Rack Batwing 2M 270
  • střešní stan ARB KAKADU
  • vyprošťovací rošty TRED PRO
  • zásuvkový systém ARB se 2 zásuvkami, výsuvem pro lednici a výsuvným nerezovým stolkem
Autor: