Logo regionálního portálu regionzidlochovicko.cz

Regionální zpravodajství

Moderní léčba diabetu chrání srdce a cévy. Ne všem ji ale pojišťovna hradí

Eva Kloučková, Focus Agency
pátek 13.11.2020

Ilustrační foto
Autor: Focus Agency

I když se podíl srdečně-cévních onemocnění v Jihomoravském kraji za 9 let snížil o 6 %, stále jsou nejčastější příčinou úmrtí v kraji i celé České republice. Důvodem poklesu je nejen zdravější životní styl pacientů, ale také moderní léky, které mají k dispozici kardiologové, ale například také diabetologové. V České republice užívá léky chránící srdečně-cévní systém jen 17 % diabetiků 2. typu. Vyšší riziko nemoci srdce a cév přitom hrozí všem.

V České republice žije 940 tisíc diabetiků 2. typu, z toho v Jihomoravském kraji se jedná o více než 102 tisíc. Z výsledků nejnovější studie CAPTURE vyplývá, že přes 40 % diabetiků v ČR má vysoké riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, nebo jimi již trpí. Přesto pouze každý 6. diabetik 2. typu užívá léčbu, která tato rizika snižuje. Jejímu širšímu zavedení v České republice přitom brání mimo jiné omezení úhrady ze strany pojišťoven.

Na nemoci srdce a cév by mohlo umírat méně diabetiků

 Na srdečně-cévní onemocnění zemřelo v loňském roce 45 % diabetiků z Jihomoravského kraje, toto číslo by ale mohlo být ještě nižší. „Moderní antidiabetická léčba by mohla tento stav zlepšit. Vedle lepší kontroly glykémie má další pozitivní účinky jako ochranu srdce, cév nebo ledvin, což příznivě ovlivňuje celkový zdravotní stav pacientů. V případě GLP-1 agonistů se navíc často významně snižuje hmotnost,“ říká diabetolog prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc. z IKEM. Svou pozitivní roli hraje i moderní léčba u dalších diagnóz, jako jsou vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak nebo srdeční selhání.

Nové možnosti léčby

V posledním desetiletí došlo k významnému pokroku v léčbě diabetu 2. typu a k dispozici jsou tak nové možnosti jak předcházet poškození srdce, cév a ledvin diabetem, a to jak ve formě tablet, tak injekční.

Dle vývoje nemoci mohou lékaři využít zmíněné GLP-1 agonisty. Podle České diabetologické společnosti, která čerpá z mezinárodních doporučení, je vhodné tyto léky nasadit jako první injekční léčbu. „V České republice bohužel není léčba GLP-1 agonisty hrazena všem pacientům. Riziko srdečně-cévních onemocnění je přitom vyšší prakticky u všech diabetiků 2. typu. Cílem České diabetologické společnosti je toto změnit. Do té doby je ale nutné zdůrazňovat pacientům potřebu zapojit se do úhrady za léčbu s tím, že část vynaložených nákladů jim bude uhrazena díky ochrannému limitu pojišťoven,“ říká MUDr. Eva Račická, místopředsedkyně České diabetologické společnosti.

Podpořte svůj kraj mobilní aplikací Měníme cukrovku pohybem

Chcete změnit izolaci ve společný cíl? Chybí vám motivace začít s pohybem? Zapojte se do listopadového projektu „Měníme cukrovku pohybem“ určeného NEJEN pro diabetiky a jejich blízké.

  • Stáhněte si do telefonu zdarma aplikaci „Měníme cukrovku pohybem“
    (Google Play/App Store).
  • Zvolte si hlavní výzvu pro Jihomoravský kraj.
  • Hýbejte se, plňte úkoly, přečtěte si více o diabetu a nechte se inspirovat tipy i recepty.
  • Čas, který během měsíce listopadu strávíte pohybem, ať už při procházce, úklidu nebo práci na zahradě, se bude sčítat s dalšími účastníky.
  • Kolik času strávíme pohybem společně? Více informací i průběžné výsledky najdete na www.menimecukrovkupohybem.cz. připojit se k aktivitě můžete také na Facebooku „Světový den diabetu, 14. listopad“.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama