Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Blatný ukázal covidového ‚hlídacího psa‘ pro Česko. Neobejde se bez nouzového stavu, jinak bude doporučením

Česko

  10:15aktualizováno  14:48
Praha - Všech pět pásem rizika podle nové tabulky ministerstva zdravotnictví vyžaduje, aby byl kvůli příslušným opatřením proti covidu-19 vyhlášen nouzový stav. Vyplývá to z dokumentu, který dnes úřad zveřejnil. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) novinářům řekl, že je to především kvůli tomu, že se i v nejnižších stupních rizikového indexu omezuje shromažďování. Ve čtvrtek uvedl, že bez existence nouzového stavu by byla opatření z tabulky bezcenná.

Nouzový stav kvůli koronavirovým opatřením platí v Česku od 5. října, Sněmovna naposledy připustila jeho prodloužení do 20. listopadu. Blatný v pondělí vládě navrhne požádat poslance o prodloužení o 30 dní. „Ve chvíli, kdy se potřeba změní, může být požadavek vznesen opakovaně. V současné době je naším doporučením 30 dní,“ řekl v pátek novinářům.

Podívejte se na přehled omezení podle stupňů rizika:

Opatření podle míry rizika 1/3
Opatření podle míry rizika 2/3

Pravidla nového systému. Podívejte se, jak se budou otevírat obchody či restaurace podle pásma rizika

Mimořádný stav je nutný ve všech úrovních hlavně kvůli omezením hromadných akcí. „Zejména v nižších úrovních není potřeba na všechna opatření, ale na některá ano. Zejména ta, která omezují shromažďování,“ vysvětlil Blatný. Pokud by nouzový stav skončil, opatření uvedená v tabulce by nebyla povinná, ale změnila se v doporučení, řekl. Nechtěl odhadovat, jak dlouho tedy bude nouzový stav třeba. „Abych teď anticipoval, co bude za 30 dní, to nechci,“ doplnil.

Vláda smí nouzový stav vyhlásit jen s uvedením důvodů na určitou dobu a pro určité území. Současně musí vymezit, která práva a v jakém rozsahu se omezují. Nouzový stav je možné vyhlásit nejdéle na 30 dnů, s prodloužením pak musí předem souhlasit Sněmovna.

Na trvání nouzového stavu jsou navázány některé restrikce, které by jinak nešlo vyhlásit. Jedná se o záležitosti, na které nedosáhnou pravomoci ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví, například plošná omezení svobody volného pohybu obyvatel a také obchodu a služeb.

Klesá reprodukční číslo i podíl nakažených covidem mezi testy, upozornil šéf statistiků Dušek

Nouzový stav kvůli epidemii covidu-19 platil v Česku i na jaře od 12. března do 17. května. Po souhlasech dolní komory Parlamentu se tehdy prodlužoval dvakrát. Vládě usnadňoval také například nákupy ochranných pomůcek. Dříve byl vyhlášen například po záplavách v srpnu 2002, dubnu 2006 a červnu 2013 či po orkánu Kyrill v lednu 2007.

Noční vycházení

S nočním zákazem vycházení se počítá u dvou nejzávažnějších z pěti stupňů epidemického rizika. Vyplývá to z tabulky indexu rizika pro rozvolňování a zpřísňování opatření proti covidu-19, kterou dnes představilo ministerstvo zdravotnictví. Ve čtvrtém rizikovém stupni by měli lidé pobývat doma mezi 23:00 a 05:00, v nejvyšším pásmu se pak má omezení vztahovat na dobu od 21:00 do 05:00.

Už příští týden se mohou rozvolnit opatření, naznačil ministr Blatný. Co by Česku dovolil 4. rizikový stupeň?

Zákaz nočního vycházení platí aktuálně v Česku od 28. října, a to mezi 21:00 a 04:59. Výjimky připouští mimo jiné cesty do práce, cesty nutné k zajištění bezpečnosti, ochrany zdraví, zdravotní nebo sociální péče, veřejné hromadné dopravy, ale také například venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od místa bydliště.

Kontrola nad dodržováním opatření má podle ministerské tabulky příslušet ve všech pěti stupních rizika policii a obcím s rozšířenou působností.

Celá země je v systému hodnocení epidemie covidu-19 podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v pásmu číslo čtyři. Pokud tento stav bude trvat týden, ministerstvo navrhne vládě zmírnění opatření, řekl na dnešní tiskové konferenci. Jako příklad zmínil právě úpravu omezení nočního vycházení, jehož začátek by se v takovém případě posunul z 21:00 na 23:00.

Autor: