Od 23. 11. bude platit čtvrtý stupeň, vláda povolí prodej kaprů a vánočních stromků

Přenos skončil
Vláda schválila aktivování čtvrtého stupně rizika v rámci protiepidemického systému, znamenat to bude rozšíření shromažďování o posun zákazu vycházení až na 23. hodinu. Vláda také udělí výjimku pro prodej kaprů, vánočních ozdob a stromků na farmářských trzích. Události kolem pandemie v zemi i ve světě sledujeme v on-line reportáži.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek
Přenos skončil

Od pondělí se celá Česká republika posune do 4. stupně rizika PES, oznámil po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný.

07:00

Zpravodajství v tomto on-line přenosu končí. Aktuální informace můžete sledovat zde.

21:15

Americká farmaceutická firma Gilead Sciences, která vyrábí lék remdesivir proti covidu-19 se ohradila proti stanovisku WHO. Světová zdravotnická organizace v něm uvádí, že chybějí důkazy, že přípravek zvyšuje šance na přežití pacientů s touto nemocí či že u nich snižuje potřebu plicní ventilace.

Společnost Gilead s vyzněním nejnovějšího doporučení WHO nesouhlasí. "Veklury (obchodní název remdesiviru) je uznáván jako léčebný standard při péči o hospitalizované pacienty s covidem-19 ve směrnicích řady důvěryhodných státních organizací," uvedl v prohlášení Gilead.

20:22

Fronty se před prodejnami s potravinami po zavedení omezení plochy na zákazníka ve větší míře podle zástupců řetězců netvoří. Obchodníci situaci však zvládli za cenu zvýšených mzdových nákladů a plného nasazení pracovních sil, uvedl ředitel obchodů Albert Jiří Mareček.

19:22

Česko pošle do Arménie 100 000 roušek a 43 000 ochranných rukavic. Vyplývá to z dokumentu, který na dnešním zasedání schválila vláda. Arménie požádala o pomoc prostřednictvím Evropské unie v souvislosti se zhoršením epidemie stavu covidu-19. Do země by měla materiál dopravit armáda v úterý.

19:08

Kanada zažívá masivní vzestup nových případů nákazy koronavirem a při pokračování současného trendu by se nemocnice v zemi mohly dostat do problémů. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil kanadský premiér Justin Trudeau, který vyzval obyvatele ke zvýšení úsilí v boji proti epidemii covidu-19. Ta si zatím v zemi s 38 miliony lidí podle vládních dat vyžádala přes 11 200 mrtvých.

19:05

Nejméně šest měsíců od prodělání nákazy koronavirem je opětovná infekce velmi nepravděpodobná. Vyplývá to z britské studie, do níž byli zapojeni zdravotníci z první linie boje s pandemií covidu-19, píše agentura Reuters.

19:02

Češi se nyní bojí epidemie nemoci covid-19 podobně jako při první vlně epidemie na jaře, ale jsou teď paradoxně méně opatrní. Vyplývá to z průzkumu společnosti PAQ Research. Oproti jaru se nyní výrazně snížil podíl lidí dodržujících preventivní opatření proti nákaze, jakými jsou nošení roušek, používání dezinfekce či vyhýbání se místům s větší koncentrací lidí.

18:36

V Itálii dnes opět mírně přibylo nových případů nákazy koronavirem, za posledních 24 hodin jich bylo přes 37 000. O den dříve bylo pozitivních testů zhruba o tisícovku méně. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví. Kvůli covidu-19 zemřelo za den dalších 699 lidí. Rekordní denní bilanci úmrtí oznámilo Turecko, kde infekci nově podlehlo 131 nemocných.

18:30 Havlíček DVTV

Expertní týmy ministerstev průmyslu a obchodu a zdravotnictví spolu s hygieniky budou v pondělí řešit fungování zimních středisek. Podnikatelé by se změny z opatření měli dozvědět s předstihem pěti šesti dnů, řekl na tiskové konferenci po dnešním mimořádném jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

18:01

Rekordních 7240 nových případů koronavirové nákazy dnes hlásí Švédsko, čímž překonalo týden starý rekord 5990. Dohromady se v desetimilionové skandinávské zemi podle JHU virem SARS-CoV-2 infikovalo 208 295 lidí. Do švédských statistik úmrtí mezi nakaženými dnes přibylo 66 zemřelých. Dohromady už ve Švédsku zemřelo 6406 nakažených. V poměru k velikosti populace má země několikanásobně vyšší počty obětí než sousední státy, ale je na tom lépe než některé větší evropské země.

18:00

V Helsinkách budou od pondělí platit přísnější proticovidová opatření. Veřejných akcí ve vnitřních prostorách se bude smět účastnit nanejvýš 20 lidí a dospělým lidem starších 20 let finské hlavní město na tři týdny zcela zakáže kolektivní a kontaktní sporty. Třebaže je 14denní průměr počtu nově nakažených na 100 000 obyvatel ve Finsku 54,5, což je nejméně v Evropě, úřady zdůrazňují, že v metropolitní oblasti jsou počty nových případů téměř dvojnásobné, a proto je třeba přistoupit k novým omezením.

17:59

Aktualizovaná strategie testování na covid-19 bude hotová ve středu. Ve stejném termínu by měl být připraven i plán, podle něhož se bude v Česku proti koronaviru nového typu očkovat. 

17:52

Ministerstvo zdravotnictví dnes vydalo po souhlasu vlády novou verzi opatření o nošení roušek. Vyplývá to z vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) po zasedání kabinetu. Opatření nahrazuje dokument, který k sobotě zrušil kvůli nedostatečnému odůvodnění pražský městský soud.

17:44

Ztráta práce či propad výdělku kvůli pandemii nemoci covid-19 v listopadu postihly asi třetinu Čechů nebo jejich blízkých. Vyplývá to z průzkumu společnosti PAQ Research. Negativně nynější situace, kdy stát kvůli šíření covidu-19 nařídil uzavření restaurací, provozoven služeb nebo částí obchodů, zasáhla hlavně živnostníky. Více než polovina z nich zaznamenala kvůli pandemii pracovní problémy. Obavy ze ztráty práce má v současnosti více než polovina všech Čechů, což je mírně více než za první vlny epidemie na jaře.

17:44

Vláda nyní projednává se zástupci církví také možnost obnovení bohoslužeb a církevních obřadů. Ve hře je buď zavedení maximálního počtu osob, nebo stanovení počtu podle kapacity kostela. "Jsem si velmi dobře vědom potřeby modlitby a duchovního života," doplnil ministr Blatný.

17:43

Na Slovensku za poslední týden znovu ubylo nových případů koronaviru, počet hospitalizovaných pacientů s onemocněním nebo s podezřením na covid-19 se ale výrazněji nezměnil. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Slovensko podle něj bude nadále používat lék remdesivir proti covidu-19, byť Světová zdravotnická organizace (WHO) takový postup nově již nedoporučuje.

17:38

"Zatím jsme se o čertech, Mikuláších a andělech nebavili, epidemická skupina o tom diskusi vede," odpověděl Blatný na dotaz o blížícím se svátku. 

17:14 Havlíček DVTV

Závěrečné zkoušky v autoškolách se budou moci konat, ať už jde o zkoušku ústního charakteru či řidičských dovedností. Běžná výuka a jízdy však zatím povoleny nejsou, oznámil Havlíček.

17:10 Havlíček DVTV

"Pokud se udrží toto skóre, otevřou se od pondělí 30. listopadu restaurace, maloobchody a služby za dodržení specifických opatření," oznámil Havlíček. Restaurace budou fungovat s padesátiprocentní kapacitou a omezením počtu lidí u jednoho stolu.

17:09 Havlíček DVTV

Na farmářských trzích bude povolen i prodej vánočních ozdob, potvrdil ministr Havlíček. Zatím měli výjimku jen prodejci potravin či pietního zboží.

17:09 Havlíček DVTV

"Probíhala velká diskuse ohledně toho, jestli se v neděli otevřou obchody, nebo neotevřou. Přišel jsem na vládu s návrhem, aby obchody byly otevřeny, protože se v sobotu zvyšuje jejich kumulace. Respektuji ale argumenty epidemiologů, uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

17:06

Shromažďování bude nyní možné až do počtu 6 osob. Na obřadech, jako jsou svatby či pohřby, bude moci být najednou až 20 účastníků.

17:04

"Prodej vánočních kaprů, stromečků a ozdob bude možný," potvrdil Blatný svá odpolední slova. Zároveň uvedl, že byla udělena zvláštní výjimka obchodům se střelivem pro myslivce kvůli riziku rozšíření prasečího moru. Od pondělí budou otevřeny také knihovny s výdejem přes okénko. 

17:01

Rodiče budou moci vstupovat do obchodů s kočárkem a nebudou nuceni jej nechávat před prodejnou. Zároveň se do opatření vytyčujícího 15 metrů čtverečních plochy na jednoho zákazníka nebudou počítat děti do 6 let, dítě bude s rodičem počítáno za jednu osobu, oznámil Blatný na brífinku.

17:00

Od pondělí dojde k možnosti rozšířit provozní dobu obchodů do 23 hodin. Zároveň bude posunut zákaz nočního vycházení z 21 na 23 hodin. 

16:50

V Praze ubyla v souvislosti s opatřeními proti šíření nemoci covid-19 proti běžnému stavu asi pětina aut. Letos je dosud počet aut projíždějících sledovanými úseky o 17 procent nižší než v loňském roce.

16:48

V severoitalské autonomní provincii Jižní Tyrolsko dnes začalo plošné testování obyvatel na koronavirus, které podle úřadů pomůže odhalit bezpříznakové lidi s infekcí, a sníží tak rychlost šíření nákazy. Vedení provincie doufá, že rychlotest, který mohou všichni podstoupit dobrovolně a zdarma, si do neděle nechá provést až 70 procent obyvatel, tedy kolem 350 000 lidí, uvedla agentura DPA.

Provincie zřídila přes 200 odběrových míst, kde si lidé protilátkový rychlotest mohou nechat udělat. V hustěji obydlených oblastech dostali obyvatelé předem vědět, kdy mají možnost na testy dorazit tak, aby se na odběrových místech netvořily fronty. Výsledky se dozvědí prostřednictvím e-mailu nebo SMS zprávy.

16:48

Studenti středních a vyšších odborných škol, které hejtmani povolali do nemocnic či domovů seniorů, by ve zdravotnických a sociálních zařízeních měli dál vypomáhat i po otevření jejich školy. Nařízená pracovní povinnost má přednost před výukou. Uvádí to manuál ministerstva školství pro školy k další etapě otevírání. Studenti posledních ročníků středních a vyšších odborných škol by se měli do tříd vrátit ve středu 25. listopadu.

16:13

Plošným testováním na koronavirus v Královéhradeckém kraji dosud prošlo celkem asi 4000 klientů a zaměstnanců sociálních služeb. Testy zjistily nákazu přibližně u 60 klientů a u více než deseti zaměstnanců. Od středy se počet zjištěných nákaz podstatně nezvýšil, řekl dnes odpoledne mluvčí kraje Dan Lechmann. V hradeckém kraji v první vlně, která dosud neskončila, bude otestováno zhruba 4000 klientů a přibližně stejný počet pracovníků v sociálních službách.

16:00

Ve Spojených státech se nákaza za poslední den prokázala u více než 187 000 lidí, což je dosud nejvyšší zaznamenaný jednodenní nárůst kdekoliv na světě. Za 24 hodin tam také zemřelo 2015 lidí, čímž se země stále více přibližuje nejhorším dnům z jarní fáze pandemie. Vyplývá to z dat Univerzity Johnse Hopkinse (JHU). Vyhlídky na příští týdny přitom nejsou příliš optimistické, roste totiž počet lidí v nemocnicích, který přesáhl hranici 80 000.

Denní počet nových infekcí v USA, které mají asi 330 milionů obyvatel, překonal 100 000 poprvé na začátku listopadu, nyní se však již pomalu blíží k dvojnásobné hranici. Přírůstky ve Spojených státech jsou na světě bezkonkurenčně nejvyšší, podle dat JHU země zaregistrovala za čtvrtek téměř 29 procent ze všech nových případů po celém světě.

Pohřební ústav v New Yorku.
Pohřební ústav v New Yorku. | Foto: Reuters
15:53

Organizátoři letních olympijských her v Tokiu, které byly z letošního roku kvůli koronaviru posunuty až na rok 2021, vymýšlí, jak zajistit bezpečné prostředí pro diváky i pro sportovce. Jedním z plánů je vytvoření polikliny s covid centrem přímo v areálu olympijské vesnice, kde jsou sportovci ubytováni.

"V provozu bude 24 hodin denně s tím, že od jedenácté hodiny večerní pojede v pohotovostním režimu," vysvětlil Jiří Neumann, šéflékař Českého olympijského týmu. "V poliklinice budou zastoupená jednotlivá oddělení napříč lékařskými obory od stomatologie po ortopedii a podobně," informuje lékař na stránkách Českého olympijského výboru

15:50

Ministerstvo zdravotnictví chce využít odbornosti a zkušeností bývalého ministra Romana Prymuly v oblasti vakcín a zahraničních vztahů. Na dotazy novinářů to v pátek bez podrobností řekl současný ministr Jan Blatný (za ANO), který Prymulu ve funkci nahradil na konci října.

"S panem Prymulou jsem mluvil minulý týden a dohodli jsme se na tom, že by ministerstvo využilo jeho expertizy zejména v oblasti vakcín a zahraničních vztahů," uvedl Blatný. Více se k věci nevyjádřil.

15:48

Německé nemocnice v Bavorsku a Sasku v blízkosti hranic s Českou republikou zatím nezaznamenaly zájem českých zdravotníků o návrat do vlasti, aby tam mohli pomáhat s péčí o nakažené koronavirem. Uvedly to německé kliniky, které ČTK oslovila. České zdravotníky k návratu před měsícem vyzval šéf České lékařské komory Milan Kubek. Ten také o několik dní později uvedl, že na výzvu reagovalo 16 lékařů a že by za úspěch považoval návrat několika desítek dobrovolníků.

"Samozřejmě jsme slyšeli o výzvě, aby se čeští lékaři a pečovatelé vrátili do vlasti pomoci," řekla Stephanie Blümlová, která je mluvčí nemocnice v bavorském Zwieselu. "Nadále ale počítáme s tím, že o kolegy nepřijdeme. Všichni totiž mají platnou pracovní smlouvu, a tím i závazek vůči svému zaměstnavateli," vysvětlila. Dodala, že zdravotnický personál je vedle pracovní smlouvy vázán ještě odpovědností za pacienty.

15:44

Pacientů s koronavirem v nemocnicích Zlínského kraje ubývá, je jich 294, před dvěma týdny jich bylo téměř 500. Nemocnice ve Zlíně začala rušit některá covidová lůžka, Uherskohradišťská nemocnice se k tomu chystá.

V posledních dnech také ubylo nemocných zdravotníků, nemocnice tak plánují návrat k některým drobnějším operačním výkonům, které musely v souvislosti s pandemií koronaviru odložit.

15:21

Za uplynulý týden přibylo ve středních Čechách 3859 nakažených covidem-19. Ve srovnání s předchozím týdnem jde o zhruba čtyřicetiprocentní pokles. Celkový počet případů od začátku pandemie přesáhl hranici 60 000, v regionu se nemocí nakazilo 60 146 lidí. Celkem 567 lidí s nemocí zemřelo, vyplývá z informací na webu krajské hygienické stanice.

15:19

Nouzový stav bude v Česku platit kvůli epidemii nového koronaviru do 12. prosince. Vláda v pátek opatření schválila. Sdělil to premiér Andrej Babiš (ANO). Původně plánoval menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD prodloužení o 30 dnů do 20. prosince, nezískal pro to ale souhlas sněmovny. Poslanci odhlasovali ve čtvrtek po 8,5 hodiny dlouhé debatě odsunutí konce nouzového stavu o 22 dnů. Bez souhlasu sněmovny by nouzový stav skončil s dneškem.

15:16

Portugalský parlament dnes o dva týdny prodloužil nouzový stav vyhlášený kvůli zhoršující se epidemické situaci v souvislosti s nemocí covid-19. Ve čtvrtek oznámilo portugalské ministerstvo zdravotnictví téměř 7000 nákaz koronavirem, což je dosud druhý nejvyšší denní nárůst v této zemi od počátku pandemie covidu-19.

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa už ale uvedl, že toto prodloužení nouzového stavu, který nově platí do 7. prosince, zřejmě nebude poslední. "Stojíme před problémem, který nevyřeší příštích 15 dnů. Boj (s koronavirem) bude pokračovat v příštích týdnech i měsících," uvedl prezident Rebelo de Sousa.

14:55

Do domova pro seniory Luxor v Poděbradech na Nymbursku přijela v pátek pomoci armáda. Šest vojáků tam bude působit do konce měsíce. V domově je 57 klientů ze 70 nakaženo covidem-19, nemoc má také téměř polovina z pěti desítek zaměstnanců, řekl ředitel domova Jaromír Novák.

14:42

Kvůli šíření koronaviru dnes Drážďany zrušily slavný vánoční trh Striezelmarkt, který každoročně přiláká zhruba dva miliony návštěvníků, včetně tisíců Čechů. Epidemický vývoj neumožnil jiné rozhodnutí, uvedl dnes podle agentury DPA primátor Dirk Hilbert. Známý vánoční trh Striezelmarkt se koná v saské metropoli od roku 1434, většinou na náměstí Altmarkt v jižní části historického centra.

"Protože se v dohledné době nedá čekat uvolnění opatření proti šíření koronaviru, ba naopak, nemáme žádné jiné realistické možnosti, jak Striezelmarkt uspořádat," uvedl primátor Hilbert.

Na konci října proslulé vánoční trhy zrušilo také bavorské město Norimberk, už dříve kvůli pandemii odřekly konání adventních trhů Kolín nad Rýnem, Freiburg či Frankfurt nad Mohanem. Zákaz trhů vyhlásili i jinde v Evropě, například v Paříži, Bordeaux či Štrasburku. Velké vánoční trhy a doprovodné akce zrušila i Praha.

Drážďany, vánoční trhy 2018
Drážďany, vánoční trhy 2018 | Foto: Tomáš Vocelka
14:36

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chce o budoucnosti polních nemocnic, které byly zřízeny v Praze a Brně jako záložní kapacity pro pacienty s nemocí covid-19, rozhodnout nejdříve v druhé polovině ledna. Zatím je rušit nechce. Řekl to na dotazy novinářů po dnešní tiskové konferenci. Smlouva na pronájem pavilonů letňanského výstaviště, kde pražská polní nemocnice stojí, byla prodloužen do konce února příštího roku.

Foto: Jakub Plíhal
14:28

V Praze ubyla v souvislosti s opatřeními proti šíření nemoci covid-19 proti běžnému stavu asi pětina aut. Letos je dosud počet aut projíždějících sledovanými úseky o 17 procent nižší než v loňském roce. Snížila se také vytíženost záchytných parkovišť P+R. Sdělila to mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Významně klesl rovněž počet cestujících v MHD, a to zhruba na třetinu proti době před pandemií nového koronaviru.

14:24

Odpověď městskému soudu v Praze kvůli nedávnému zrušení mimořádného opatření o rozšířené povinnosti nošení roušek bude zaslána dnes. Na tiskové konferenci to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Věří, že argumentace resortu obstojí, jedná se podle něj zejména o formální záležitost.

14:16

Farmaceutická společnost Pfizer dnes jako první požádá americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o schválení mimořádného nasazení své vakcíny proti covidu-19. Oznámení společnosti, jež na preparátu spolupracuje s německou BioNTech, přišlo jen několik dní poté, co firma informovala veřejnost o úspěšné poslední fázi klinických testů. Ta prokázala, že je vakcína účinná asi z 95 procent ve všech věkových skupinách a nemá žádné vážné vedlejší účinky.

"Podání žádosti v USA je kritickým milníkem na naší cestě doručit vakcínu proti covidu-19 celému světu. Máme nyní úplnější obrázek ohledně účinnosti a bezpečnosti naší vakcíny," uvedl ve vyjádření šéf Pfizeru Albert Bourla.

Společnosti očekávají, že by jim FDA mohla udělit mimořádné povolení kolem poloviny prosince, načež se chystají okamžitě začít zásobovat preparátem veřejnost. Pfizer již dříve uvedl, že ještě letos by chtěl vyrobit asi 50 milionů dávek, což stačí na naočkování 25 milionů lidí.

13:54

Středoškoláci, kteří si plní ve zdravotních a sociálních zařízeních pracovní povinnost nařízenou během nouzového stavu, se 25. listopadu do lavic většinou nevrátí. Podle oslovených ředitelů středních škol na Vysočině bude návrat záležet na dohodě s jednotlivými zařízeními. Počítají, že k běžné výuce se většina studentů vrátí až v prosinci. Omezená bude i odborná příprava učňů, zejména kuchařů kvůli uzavřeným restauracím.

13:46

Vakcinační strategie je připravena. Vakcína je k dispozici v některých skladech evoprských výrobců, k dispozici pacientům však bude až ve chvíli, kdy bude schválena Evropskou lékovou komisí. K tomu by mělo dojí na přelomu roku nebo začátkem příštího roku a v jeho prvním kvartálu by měla být vakcína k dispozici i v Česku.

Jsou vytipovány skupiny, které budou očkovány jako první, připravuje se i informační kampaň k vakcíně. Vakcína nebude povinná a v prvních dodávkách se bude jedna o desítky či stovky tisíc dávek.

13:45

"Kapři a stromečky budou, co se týče Mikuláše, to uvidíme za týden," řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Reagoval tak na dotaz, jak bude přistupovat k předvánočním prodejům a průběhu svátků z epidemiologického hlediska.

13:38

Klesá počet hospitalizovaných s covidem-19. Stále nejzatíženějším krajem je z tohoto pohledu Jihomoravský kraj, kraje jsou v posledních dnech ale obecně soběstačné. "Naším cílem je stále snižovat zátěž nemocnic, jinak nebudeme schopni zajistit elektivní péči pro necovidové pacienty," řekl národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý. Snižuje se i počet nakažených zdravotníků.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) klesá nadměrná zátěž nemocnic. "Můžeme začít postupně obnovovat elektivní péči, je však stále nutné mít záložní kapacity," řekl.

13:33

"I když všechno půjde dobře, budeme muset do konce měsíce ošetřit tisíce nakažených," řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). 

13:31

"Momentálně naplňujeme nejpozitivnější scénář, ke konci měsíce očekáváme dva až tři tisíce nakažených denně," řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Brždění podle něj probíhá rychleji, scénář se ale může kdykoliv otočit. "Je potřeba důsledně pokračovat v opatřeních, protože je jasně vidět, že fungují," dodal.

13:28

Čínská farmaceutická firma Sinopharm naočkovala od července už téměř milion lidí vakcínou proti koronaviru. Zahraniční experti o účinnosti a bezpečnosti vakcíny ale nejsou přesvědčeni, protože očkovací látka neprošla třetí fází testování, která je pro schválení vakcíny k užití v jiných zemích vyžadována, píše The Guardian.

13:27

Hodnoty PES jsou nejnižší v Praze a Středočeském kraji, nejvyšších hodnot nabývá index v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Ve všech krajích podle Duška probíhá komunitní šíření a je proto zatím nutné nastavovat celonárodní opatření.

13:26

"Jsme blízko stupni 3 systému PES, bude muset ještě nějakou dobu tvat, aby se mohlo začít přemýšlet o snížení opatření na tuto hodnotu. Ve stupni 4 už jsme několik dní," řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Aktuální hodnota rizika v rámci PES je na 62 ze 100, což odpovídá stupni 4.

Do třetího stupně rizika podle protiepidemického systému PES, který by znamenal další zmírnění přijatých opatření včetně otevření obchodů nebo restaurací, se může Česko posunout nejdříve za týden. Novinářům to řekl ministr zdravoctnictví Jan Blatný (za ANO).

13:24

"Lidí s potřebou intenzivní péče je relativně méně, než předpokládaly scénáře. Jde to na vrub hlavně připravenosti zdravotníků a zařízení," řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Počty hospitalizovaných podle něj dále nekopírují nejhorší scénáře.

13:19

Stále je problémem vysoký počet nakažených ve zranitelných skupinách obyvatel. "Šance, že bude mít osoba starší 70 let těžký průběh je 40 %," řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Za první polovinu listopadu přibylo více než 27 tisíc nakažených seniorů v kategorii 65+.

13:18

"K epidemii je potřeba přistupovat s respektem, situace je stále nestabilní," řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Je podle něj stále velká pozitivita testů, pohybuje se kolem 25 %. Přijatelná hodnota je podle něj 5 %. 

13:16

"Epidemie covidu v Česku nadále zpomaluje, klesá populační zátěž, máme poměrně příznivé reprodukční číslo a také pozorujeme první pozitivní trendy, pokud jde o počty hospitalizovaných," řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. "Stále ale přibývají tisíce nově nakažených denně. V těchto poklesech budeme pokračovat ještě týdny. Je na místě pouze mírny optimismus," dodal.

13:14

"Procento pozitivity testů klesá, ale klesá pomalu," řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Vyzval, aby lidé dbali telefonátů z hygieny, zvedali hovory a spolupracovali s hygieniky.

13:10 Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová

Průměrný denní přírůstek nakažených v Česku za posledních 7 dní je 5012. Za stejné období bylo provedeno 1453 testů na 100 tisíc obyvatel. Od minulého pátku se vyléčilo téměř 80 tisíc pacientů, celkem je vyléčených téměř 380 tisíc. Řekla to hlavní hygienička Jarmila Rážová.

13:05

Pro pacienty s covidem-19 v Česku se podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) po vyjádření Světové zdravotnické organizace (WHO) ohledně remdesiviru nic nemění. Registrace léku v EU je stále platná, sdělila na dotaz ČTK Monika Segedová z tiskového oddělení SÚKL. WHO v noci na pátek uvedla, že nedoporučuje lék podávat, protože chybí důkazy o jeho účinnosti. V tuzemsku už lék americké firmy Gilead Sciences dostalo přibližně 2150 lidí, řekla ČTK mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková.

13:04

Od pondělí se změní podmínky pro cestování do Řecka a Lotyšska. Z Řecka bude cestování do Česka možné nově s testem, z Lotyšska budou vyžadovány testy pouze od lidí, kteří jedou do Česka dlouhodobě pracovat.

12:56

Počet lidí nakažených koronavirem v Indii překročil od začátku pandemie hranici devíti milionů. Za poslední den v zemi přibylo 45 882 nových potvrzených případů. 

Koronavirus v Indii.
Koronavirus v Indii. | Foto: Reuters
12:46

V Moravskoslezském kraji za týden přibylo podle údajů z takzvané chytré karantény 4276 lidí s covidem-19. Je to nejnižší týdenní nárůst od 9. října. Týdenní přírůstek se tak stejně jako minulý týden snížil, a to o 2477 případů. Minulý pátek sedmidenní přírůstek představoval 6753 nově nakažených. Vyplývá to z informací, které pravidelně zveřejňuje hejtman Ivo Vondrák (ANO).

12:31

V Pardubickém kraji po týdnu přibylo 2377 potvrzených nákaz koronavirem. Počty nově nakažených klesají druhý týden. Od jara se covid-19 potvrdil u 20 301 lidí. Vyplývá to z údajů krajské hygieny, data jsou k dnešním 8:00.

12:31

Na dodržení homogenity tříd narážejí v souvislosti s návratem maturantů do škol ředitelé gymnázií v Olomouckém kraji. Podle řady z nich to nepůjde dodržet, maturitní semináře navštěvují studenti z různých tříd. Problematická bude podle nich i kombinace prezenční a distanční výuky pro zbylé třídy. Středeční návrat studentů z posledních ročníků však ředitelé v kraji jednohlasně vítají. Návrat do škol kvitují i studenti, obavy však mají ze záplavy písemek.

12:23

V Moravskoslezském kraji přibylo za čtvrtek 664 lidí nakažených covidem. Je to fakticky stejný přírůstek jako o den dříve, kdy v regionu bylo pozitivně testováno 666 lidí. Vyplývá to z údajů takzvané chytré karantény, které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Od počátku pandemie bylo v kraji pozitivně testováno 52 391 lidí.

12:10

Dva němečtí vojenští lékaři ukončili v pátek svoji činnost. Deset dní pomáhali českým kolegům zvládat epidemii covidu-19 v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

11:51

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) písemně vyzvala nebankovní poskytovatele úvěrů, aby vycházeli vstříc klientům, kteří se vlivem epidemie covid-19 dostali do problémů se splácením. Zástupci bank i největších nebankovních společností přislíbili individuální pomoc dlužníkům již dříve.

11:42

V Jihomoravském kraji přibylo za poslední den 697 případů nemoci covid-19. Přibylo také 22 úmrtí lidí v průměrném věku přes 84 let z různých míst a bez vzájemné souvislosti. V tiskové zprávě to v pátek uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. O 22 se snížil počet hospitalizovaných s koronavirem, celkem je jich 810.

11:37

V Karlovarském kraji za uplynulý týden přibylo 638 nových případů covidu-19. Je to o 710 méně než za předchozí týden, kdy přibylo 1348 případů, ještě o týden dřív přibylo rekordních 1791 případů. Zároveň přibylo nejméně nakažených za posledních šest týdnů. Podle údajů ministerstva zdravotnictví se v kraji nakazilo dosud 9835 lidí, 7598 se vyléčilo a 284 zemřelo. Aktuálně je v kraji 1953 aktivních případů covidu-19, to je o 868 případů méně než před týdnem.

11:36

Skloubení prezenční a distanční výuky bude pro některé učitele náročné, časově i psychicky. Myslí si to ředitelé oslovených moravskoslezských škol. Výuka ve třídách ale podle nich bude mít přednost, i za předpokladu, že by to bylo na úkor té distanční. Ve středu 25. listopadu se do škol vrátí závěrečné ročníky středních škol, obnoví se v nich také praktická výuka. Další žáci základních škol se vrátí do tříd 30. listopadu. První a druhé třídy se už do lavic vrátily.

11:36

Tempo šíření koronaviru v Královéhradeckém kraji dál zvolňuje. Za posledních sedm dní stoupl počet potvrzených případů covidu o 1821 na 25 929. Předchozí týden činil sedmidenní nárůst 3114 případů a před tím 5103. Dosavadní rekord je z 30. října, kdy za týden přibylo 5902 případů covidu-19. Lidí s covidem zemřelo za týden 64, od začátku pandemie celkem 353. Páteční týdenní rekord v nárůstu úmrtí lidí s covidem z 13. listopadu, kdy přibylo sto případů, nebyl překonán, vyplynulo z dnešního sdělení Krajské hygienické stanice (KHS) v Hradci Králové. Údaje jsou k 09:00.

11:03

Na Vysočině přibylo v posledních sedmi dnech 2857 potvrzených případů nemoci covid-19. Oproti předchozímu týdnu, kdy přibylo 4307 nemocných, je to výrazné zpomalení šíření nemoci. Vyplývá to z pátečních údajů na webu ministerstva zdravotnictví, které eviduje nemocné podle trvalého bydliště. V souvislosti s covidem-19 zemřelo na Vysočině podle krajské hygienické stanice v posledním týdnu 48 lidí. O týden dřív zemřelo kvůli koronaviru 77 lidí.

10:55

V Plzeňském kraji za uplynulý týden přibylo 1885 nově zjištěných nákaz koronavirem, to je o pětinu méně než v předchozím týdnu a zároveň nejnižší týdenní nárůst za posledních šest týdnů. Vyplývá to ze statistik ministerstva zdravotnictví. Za uplynulý týden zemřelo v kraji 43 lidí, kteří měli nemoc covid-19, což byl oproti předchozímu týdnu pokles úmrtí o čtvrtinu.

10:44

Euforie kolem vakcíny na nový koronavirus způsobila, že investoři ochotněji nakupují rizikovější aktiva. Jen za poslední dva týdny vložili do akcií rekordních 71,4 miliardy dolarů (1,6 bilionu Kč), nakupovali zejména ty nejvíce podhodnocené tituly. Ukázaly to výsledky průzkumu, který dnes zveřejnil finanční ústav Bank of America. Klesl naopak zájem o zlato.

09:54 Vlajka Ruské federace.

Rusko za posledních 24 hodin zaznamenalo dalších 24 318 nakažených koronavirem a překonalo tak maximum z předchozího dne. S covidem-19 zemřelo 461 pacientů; o dva méně než přechozí den, kdy nejrozlehlejší země světa ohlásila dosud nejvyšší zaznamenaný počet zemřelých.

Nejvyšší denní přírůstek nakažených i nižší denní bilanci zemřelých oproti čtvrtečním datům dnes oznámila Ukrajina. Informovaly o tom agentury TASS a Interfax.

09:53

Ve Zlínském kraji přibylo za uplynulý týden 2289 případů nákazy novým koronavirem. Nově nakažených ubývá, v minulém týdnu přibylo 3840 případů, o týden dříve jich bylo 6049. Snižují se také denní přírůstky, za čtvrtek přibylo 431 nakažených, minulý čtvrtek jich bylo 469, o týden dříve 954. Od začátku epidemie je v kraji 33 323 nakažených, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

09:13

V Olomouckém kraji přibylo za uplynulý týden 2009 případů nákazy covidem-19. Ve srovnání s předchozím týdnem je to o 1650 případů méně. O týden dříve se počet evidovaných nákaz koronavirem v kraji snížil o 1500 případů. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví. Resort nyní v kraji eviduje 30 163 případů od počátku pandemie a 439 úmrtí v souvislosti s touto nemocí. Je to o 73 případů více než minulý pátek, i v tomto případě však již křivka klesá.

08:56

V Jihočeském kraji podle údajů hygieniků aktuálně zůstává 6553 lidí s koronavirem. Znamená to přibližně o 3000 pacientů méně než před týdnem. Denní statistika v poslední době vykazuje více vyléčených, než je počet nových případů. Novináře o tom dnes informovala ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

08:16

V Ústeckém kraji přibylo za poslední týden 2835 potvrzených nákaz koronavirem, o 1508 případů méně než předešlý týden. Nižší o 25 je počet úmrtí s nemocí, od minulého pátku jich přibylo 52. Vyplývá to z údajů krajské hygienické stanice.

08:01

Přehled nejdůležitějších událostí:

  • Nouzový stav bude moci v Česku platit kvůli epidemii nového koronaviru do 12. prosince. Sněmovna ve čtvrtek souhlasila s jeho prodloužením na návrh KSČM o 22 dnů.
  • Vláda bude v pátek řešit přesun Česka z pátého do mírnějšího čtvrtého protiepidemického stupně rizika. Umožnilo by to mimo jiné návrat dalších dětí do škol.
  • Německo ve čtvrtek zaznamenalo dosud nejvyšší denní přírůstek počtu nakažených koronavirem. Infekce se potvrdila u 23 648 lidí.
  • V Česku přibylo ve čtvrtek 6471 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to o 1402 méně než před týdnem, ale také nejvíce za posledních šest dnů.
07:45

Laboratoře v Praze potvrdily ve čtvrtek 484 případů nákazy koronavirem. Bylo to přibližně o sto případů víc než ve středu a téměř stejně jako minulý čtvrtek. Rizikové skóre v hlavním městě přesto kleslo ze čtvrtečních 47 na aktuálních 44 bodů ze sta. Nadále to odpovídá prostřednímu z pěti stupňů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

07:21

Německo ve čtvrtek zaznamenalo dosud nejvyšší denní přírůstek počtu nakažených koronavirem. Infekce se potvrdila u 23 648 lidí, informoval v pátek Institut Roberta Kocha. S covidem-19 zemřelo dalších 260 lidí.

07:09

V Libereckém kraji druhý týden po sobě výrazně ubylo nových případů covidu-19. Za posledních sedm dnů mělo pozitivní test na koronavirus 1813 lidí z kraje, o týden dříve jich bylo 2855, pokles je o 36 procent, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví (MZ). Nových případů za předchozích sedm dnů bylo nejméně za posledních šest týdnů. Denní průměr za uplynulých sedm dnů je 259 nově odhalených případů. Na přelomu října a listopadu, kdy byla situace nejhorší, to bylo 562.

06:50

Ve čtvrtek v Česku přibylo 6471 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to o 1402 méně než před týdnem, ale také nejvíce za posledních šest dnů. I v předchozích dnech byl denní nárůst v mezitýdenním srovnání nižší. Aktuálně má nákazu méně než sto tisíc lidí. Počet úmrtí stoupl na 6874. Vyplývá to z aktuálních dat na webu ministerstva zdravotnictví.

06:47

Podle systému PES by se dalo rozvolňovat ještě o něco víc, ale já bych byl zdrženlivý, situace je lepší, než jsem myslel, ale děti ve škole jsou riziko, říká imunolog Václav Hořejší. 

06:46

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch má novou práci. Od pondělí je ve vedení firmy Krajská zdravotní, která v Ústeckém kraji spravuje pět největších nemocnic. Zvolila ho tam nová rada kraje.

06:44

Šéf resortu zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu připustil, že zdravotníci nevyužijí ani jednu z připravených polních nemocnic, píše server iRozhlas. Ministerstvo přitom prodloužilo pronájem výstaviště v pražských Letňanech až do konce února.

Foto: Jakub Plíhal
06:42

Podle serveru lidovky.cz by měli mít všichni Češi zapojení do systému veřejného zdravotního pojištění přístup ke covidové vakcíně zdarma. Vyplývá to z návrhu zákona, který má server k dispozici. Původně měla být placená. 

06:34

V Indii se od počátku pandemie covidu-19 nakazilo koronavirem už přes devět milionů lidí. Jen za posledních 24 hodin přibylo 45 882 nově infikovaných, informovalo dnes tamní ministerstvo zdravotnictví.

06:33

Rizikové skóre, podle kterého se v Česku řídí opatření proti epidemii covidu-19, dnes zůstává na 62 bodech ze sta. Drží se tedy už několik dní ve čtvrtém stupni, který v protiepidemickém systému (PES) značí vážný stav. Od třetího stupně ho dělí dva body. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. 

06:33

Počet mrtvých pacientů s covidem-19 v Mexiku překonal hranici sta tisíc lidí. Nejlidnatější země španělsky mluvícího světa je čtvrtou zemí, kde počet oficiálních obětí pandemie tuto hranici převýšil. Více mrtvých mají Spojené státy, Brazílie a Indie. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na hlavního epidemiologa země.

06:14

Ministerstvo zdravotnictví chce upravit opatření tak, aby umožňovala v nouzovém stavu vstup do registrovaného partnerství podobně jako do manželství. Nyní vyžaduje, aby byl z nějakého důvodu neodkladný.

06:14

Vláda s účinností od pondělí plánuje zmírnit opatření tak, aby místo v souladu s pátým stupněm rizika protiepidemického systému PES korespondovala se čtvrtou úrovní.

Bude to znamenat například že hromadných akcí se bude moci účastnit šest místo dvou osob. V případě svateb, pohřbů a bohoslužeb by se povolený počet účastníků zvedl z 15 na 20. Noční zákaz vycházení by pak měl platit až od 23:00 místo 21:00.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) ve středu řekl, že navrhne zrušení zákazu prodeje v neděli, chce také umožnit přítomnost více zákazníků na plochu v obchodech nebo jednodušší režim pro matky s kočárky či handicapované. 

22:49

Evropská komise předloží členským státům Evropské unie návrh na postupné koordinované uvolňování covidových restrikcí, aby se neopakoval příliš rychlý ústup od omezení po první jarní vlně nákazy. Po dnešní videokonferenci prezidentů a premiérů zemí EU to řekla šéfka komise Ursula von der Leyenová. Unijní exekutiva podle ní rovněž chce, aby země rozhodly, kteří jejich obyvatelé by měli jako první dostat vakcíny. Ty hodlá Brusel distribuovat všem státům najednou. První vakcíny by v ideálním případě mohly být schváleny v polovině prosince, nejprve jich však bude k dispozici malé množství, dodala von der Leyenová.

21:13

Francie dnes oznámila 21 150 nově potvrzených případů covidu-19, tedy méně než ve středu, kdy jich hlásila 28 383. Za poslední den do covidových statistik přibylo také 429 zemřelých; dohromady už ve Francii zemřelo 47 127 infikovaných.

Tlak na francouzský zdravotnický systém podle agentury Reuters nadále polevuje. Z údajů francouzského ministerstva zdravotnictví vyplývá, že počet hospitalizovaných s covidem ve Francii za posledních 24 hodin klesl o 497 na 32 345 a počet nakažených pacientů na jednotkách intenzivní péče se snížil o 122 na 4653.

20:56

Italská fotbalová liga prodá deset procent akcií mediální společnosti, která vlastní vysílací práva na Serii A, aby zmírnila finanční dopady koronavirové pandemie po opatřeních vlády a zákazu vstupu diváků na stadiony. Se souhlasem všech dvaceti klubů odkoupí podíl za 1,7 miliardy eur (45 miliard korun) společnost CVC Capital Partners.

20:47

Chovné norky preventivně vybije po Dánsku také Irsko, které na třech farmách chová na 100 000 těchto savců. Informovala o tom dnes agentura AFP. Irské úřady tak chtějí předejít případnému šíření mutace koronaviru, která byla objevena u norků v Dánsku, kde vir přeskočil také na několik lidí. Rovněž ve Švédsku se nakazilo více pracovníků norkových farem, ale zatím není jasné, zda jde o zmutovanou variantu.

20:42

Výkonný ředitel německé biotechnologické firmy BioNTech, která spolupracuje s americkou společností Pfizer na vakcíně proti covidu-19, dnes uvedl, že očkovací látka by mohla být do konce roku schválena a distribuována do USA a EU. Informuje o tom agentura AFP. Ve středu firma Pfizer oznámila, že podle první sady konečných výsledků z poslední fáze klinického testování má očkovací látka účinnost 95 procent a nezpůsobuje žádné vážné vedlejší účinky. "Je možné, že budeme schopni dodávat vakcíny v prosinci," doplnil šéf BioNTechu.

19:44

Jednadvacet klubů z první a druhé belgické fotbalové ligy letos kvůli protikoronavirovým opatřením přišlo téměř o polovinu příjmů. Ve zbytku sezony očekávají tvrdé dopady toho, že na stadionech chybí diváci a kluby tak nezískávají peníze z prodeje vstupenek, občerstvení a suvenýrů.

19:38

Senát odmítl novelu, podle níž by zdravotní pojišťovny mohly hradit antigenní testy na koronavirus přímo distributorům, kteří je rozvezou mimo jiné do domovů pro seniory. Podle odpůrců je změna zákona o veřejném zdravotním pojištění nadbytečná s ohledem na dosavadní možnosti úhrady a nezaručuje, že nebude zneužita. Novela se nyní vrátí Sněmovně, která bude moci veto Senátu přehlasovat.

19:05

Případů nemoci covid-19 ve čtvrtek k 18:00 v Česku přibylo 3736, asi o 600 méně než minulý čtvrtek k večeru. I v předchozích dnech byl denní nárůst nižší než za stejné dny minulého týdne. Ve středu bylo zaznamenáno 5515 nakažených, asi o 3400 méně než před týdnem. Ve středu také klesl podíl potvrzených případů covidu-19 na počtu provedených testů na 23,2 procenta. V úterý přesahoval 24 procent, a předchozí středu dokonce 27 procent. Kolísá však počet hospitalizovaných, který ve středu vzrostl zhruba o 200 na 6555. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

18:27

Americký dolar od čtvrtka poprvé po šesti dnech posiluje. Mezi investory se zvyšuje obezřetnost kvůli pokračujícímu růstu počtu nových případů nemoci covid-19, který si vynutil na některých místech ve světě lokální uzavírky. Naopak částečně vymizel optimismus způsobený nadějí na nové vakcíny proti covidu-19.

18:15

Návrh komunistických poslanců k prodloužení nouzového stavu získal nejvíce hlasů v orientačním hlasování, a byl prvním v řadě. V ostrém hlasování pro něj zvedlo ruku 54 ze 103 přítomných poslanců. Návrh komunistů podpořili vedle komunistů zákonodárci koaličních ANO a ČSSD.

18:12

Fotbalová Opava za závěr minulé prvoligové sezony potrestána nebude. Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace neshledala, že by Slezané nedodrželi opatření proti koronaviru a tím se dopustili narušení regulérnosti nejvyšší soutěže. Proto s klubem zastavila řízení. LFA o tom informovala v tiskové zprávě.

17:49

Nouzový stav bude moci v Česku platit kvůli epidemii nového koronaviru do 12. prosince. Sněmovna ve čtvrtek souhlasila s jeho prodloužením na návrh KSČM o 22 dnů. Vláda ANO a ČSSD, kterou komunisté v dolní komoře tolerují, žádala o prodloužení stavu nouze o 30 dnů do 20. prosince. Debata trvala zhruba 8,5 hodiny.

Bez souhlasu Sněmovny by nouzový stav skončil s pátkem. Jsou na něj vázány restrikce k omezení šíření nákazy, jak je stanoví i nový protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví.

17:12

Počet pacientů s nemocí covid-19 v pěti nemocnicích Pardubického kraje stagnuje. K dnešku jich bylo 304, z toho 43 na intenzivní péči. Minulou středu bylo hospitalizovaných 307 a v intenzivní péči 41.

16:27

V krajských nemocnicích ve Zlíně a Vsetíně začalo tento týden pracovat devět vojáků. Pomáhají na covidových stanicích, ale i na dalších odděleních, sdělil mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant. Dalších pět vojáků je v Nemocnici Valašské Meziříčí, která paří do sítě Agel.

16:06 První místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček

Není jiná možnost než prodloužit nouzový stav, Česko je v první třetině podzimního boje s covidem, hájil ve čtvrtek ve Sněmovně vládní návrh vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Nesouhlasí s tím, že nastal čas udělat veletoč a uvolnit restrikce k omezení šíření nového koronaviru.

15:59 První místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček

Není jiná možnost než prodloužit nouzový stav, Česko je v první třetině podzimního boje s covidem, hájil dnes ve Sněmovně vládní návrh vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Nesouhlasí s tím, že nastal čas udělat veletoč a uvolnit restrikce k omezení šíření nového koronaviru.

"Pět tisíc nakažených denně, to není žádná hitparáda," zdůraznil Hamáček. Dokud virus nebude poražen, Česko se podle něho do normální situace nedostane. Vítězstvím bude i to, když počty nakažených klesnou na stovky denně. Vývoj se v takovém případě dá držet pod kontrolou, dodal.

15:53

Vysoké školy budou zřejmě i příští rok moct učit a zkoušet kvůli epidemii koronaviru na dálku, upravovat harmonogram studia a termíny přijímacích zkoušek. Novelu vysokoškolského zákona, která to umožní, dnes schválil Senát. Norma nyní čeká na podpis prezidenta.

Návrh zákona projednala Sněmovna minulý týden zrychleně ve stavu legislativní nouze. Úprava reaguje na epidemii covidu-19, školy ji ale budou moct využít do budoucna i při jiných mimořádných situacích.

15:47

Ve středních Čechách je kolem 90 ohnisek nákazy covidem-19, většinou v sociálních zařízeních. Problematická situace je zejména v domově v Poděbradech na Nymbursku. Na dnešní tiskové konferenci po prvním jednání nové rady kraje to řekla hejtmanka Petra Pecková (STAN). Situace s koronavirem v regionu se podle ní uklidňuje.

15:31

Testování pomocí antigenních testů v sociálních službách ve Zlínském kraji zatím prokázalo onemocnění covid-19 u 27 zaměstnanců a 67 klientů. Řekla  to vedoucí krajského odboru sociálních věcí Helena Miklová.

14:54

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek vládě navrhne zmírnění opatření proti covidu-19. Z pátého stupně protiepidemického systému PES by se ČR měla od pondělí přesunout do čtvrtého, který znamená mírnější opatření. Řekl to na dnešní tiskové konferenci, kterou uspořádal společně s ministrem školství Robertem Plagou (ANO).

14:53

Kraj Vysočina chce prodloužit intervaly v testování koronaviru v domovech seniorů. Je časově náročné a zaměstnává personál oslabený nákazou. Obává se také návratu studentů čtvrtých ročníků středních zdravotních škol k běžné výuce, budou chybět jako pomoc v sociálních službách. Řekl to náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

14:24

V Plzeňském kraji přibylo ve středu 269 nových případů koronavirové nákazy. Je to zhruba o čtvrtinu nových případů méně, než přibylo minulou středu. Od začátku pandemie se v Plzeňském kraji nakazilo koronavirem 26.271 lidí a 349 z nich zemřelo. Téměř polovina všech úmrtí připadá na listopad, kdy zatím zemřelo 171 lidí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

14:23

"Jednotlivé stupně rizika se budou moct začít lišit podle jednotlivých regionů od stupně jedna nebo dva. ve vyšších stupních bude stupeń rizika jednotný pro celou republiku," řekl dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). "Tato situace by mohla nastat nejdříve po Vánocích," dodal ministr Blatný.

14:09

Návrat žáků do škol:

Od středy 25. listopadu se do škol vrátí i čtvrté ročníky, tedy maturanti. A to v pracovních skupinách do dvaceti žáků. 
Od stejného data se vrací i praktická výuka žáků do 20 osob na vysokých školách a indiviuální vyučování na medicínských oborech. 
Vrátí se i individuální výuka jeden na jednoho na uměleckých školách.

Od pondělí 30. listopadu se do škol vrátí i žáci druhého stupně. Ministr Robert Plaga datum zdůvodnil tím, že se základní školy musí na obnovení výuky druhého stupně řádně připravit. Výuka bude probíhat v turnusech, které se budou vždy po týdnu střídat.

"Tento harmonogram bude platit jen tehdy, pokud ho v pátek schválí vláda," řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). "Další rozvolnění ve školství přijde až ve třetím stupni PSA," doplnil ministr.

14:08

"Od pondělí by mělo dojít přepnutí Česka z úrovně 5 do úrovně 4," řekl dnes na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pokud se tak stane, bude omezení vycházení v npci platit až od 23. hodiny, rozvolní se také pravidla pro pohřby nebo svatby.

13:56

Epidemická situace v Rakousku i Švýcarsku se začíná stabilizovat. Za posledních 24 hodin přibylo v první ze zemí sice 6995 potvrzených případů nákazy koronavirem, v nemocnicích ale přibylo jen 22 pacientů s covidem-19. Denní počet nakažených klesá i ve Švýcarsku, kde přibylo za 24 hodin 5007 případů. Na švýcarském karanténním seznamu budou od příštího týdne už jen čtyři země. Jednou z nich bude dál Česko.

14:04

Všichni důchodci dostanou v prosinci jednorázově 5000 korun. Návrh zákona podepsal prezident Zeman. Rozpočtové náklady se odhadují na 15 miliard Kč.

13:50

Od pondělí budou moci do domova důchodců v Bystřanech na Teplicku návštěvy, a to díky takzvanému návštěvnickému boxu, který setkání umožní. Blízcí klientů domova důchodců si musí před schůzkou nejprve zarezervovat termín přes webové stránky zařízení. Na návštěvu mohou přijít maximálně dva lidé. Ve čtvrtek to řekla ředitelka domova pro seniory Miroslava Barešová.

13:22

Stravovací zařízení, která kvůli nucenému uzavření čelí vysokým ztrátám, nemůže zachránit prodej přes výdejní okénka. Ta vytváří tržbu mezi deseti a 15 procenty, podniky při této formě přípravy jídel mají ale vyšší náklady. Cestou není ani vaření pro školy za ceny, které stanoví úředníci od stolu. Na on-line tiskové konferenci to dnes řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Prodejem z výdejních okének podle Stárka většina podniků nezvládá pokrýt ani náklady. Ty jsou při přípravě jídla s sebou vyšší, než když si lidé jídlo dají v restauraci. Je nutno počítat i s financemi na obaly na jídlo, vyšší náklady jsou i na hygienu. "Pro příklad konkrétní restaurace v Libochovicích, která běžně dělá 300 až 400 jídel denně, jich dnes okénkem prodá 30, maximálně 50. Dělá to proto, aby řekla zákazníkovi, že je ještě na světě," řekl Stárek.

12:09

Polsko druhý den po sobě zaznamenalo nejvyšší denní bilanci obětí koronaviru, za 24 hodin zemřelo 637 lidí. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví. Nakažených přibylo skoro 24 tisíc, což je o čtyři tisícovky více než o den dříve. V nemocnicích je kvůli covidu-19 přes 22 500 pacientů.

11:56

Novela o úhradě antigenních testů na koronavirus možná dnes bude čelit v Senátu zamítnutí. Důvodem je povinnost dokládat pojišťovnám použití těchto testů i poskytovatelům terénních sociálních služeb, kteří na to nejsou vybaveni. Nesouhlasí s tím ani klub senátorů vládních uskupení ANO a ČSSD. Uvedl to místopředseda této frakce i senátního sociálního výboru Miroslav Adámek (za ANO).

"Na poskytovatele sociálních služeb se uvalila jakási povinnost komunikovat se zdravotními pojišťovnami, vykazovat takzvané stěry, tedy aplikaci toho testu, což samozřejmě způsobí komplikace poskytovatelům terénních služeb," uvedl Adámek.

11:42

O jeden rok se rozhodlo Moravské divadlo v Olomouci odsunout plánovaný velký projekt Rok na vsi, který měl odstartovat v lednu nadcházející divadelní sezonu. Důvodem je pandemie koronaviru a řada opatření, které ji provázejí, sdělil dnes mluvčí divadla David Kresta. První premiérou nového divadelního roku se tak stane komorní činoherní komedie Dokonalá svatba.

11:40

Předseda KSČM Vojtěch Filip bude prosazovat, aby komunističtí poslanci hlasovali pro prodloužení nouzového stavu o 30 dnů, jak chce vláda, nebo aby byla požadovaná doba zkrácena co nejméně. Řekl to dnes ve Sněmovně při projednávání žádosti menšinového kabinetu ANO a ČSSD, kterou komunisté v dolní komoře tolerují.

11:22

Senátoři připravili návrh k Ústavnímu soudu na zrušení zákazu prodeje ve většině obchodů během epidemie koronaviru. Podle senátorů vláda toto opatření nedostatečně podložila. Návrh podepsalo 54 senátorů a bude předložen v případě, když Sněmovna schválí prodloužení nouzového stavu. Oznámil to dnes pirátský senátor Lukáš Wagenknecht.

"Vláda neodůvodňuje, proč se na půdě hypermarketů nenakazíte, ale na půdě malého kamenného krámu s obuví se nakazit můžete. Proto bychom byli velice rádi, aby toto Ústavní soud posoudil," uvedl Wagenknecht.

10:58

Druhá vlna koronavirové pandemie přinesla Městské nemocnici Ostrava proti jaru výrazné navýšení počtu covidových pacientů. Zdravotníci ale vnímají i značnou změnu v jejich chování. Oproti první vlně někteří ztratili pokoru a k nemocničnímu personálu se často chovají jako k věcem. Tak aktuální situaci vnímají sanitářka Iveta Košařová a staniční sestra Jana Vilímová, které pracují na jedné z covidových jednotek nemocnice.

"Lidé oproti jaru jsou jiní, už nemají takový strach. Berou sami sebe tak, že oni mají covid a pohlíží na nás jako na poskoka. Dokonce nás titulují i služkami. Jsou vulgární a arogantní, ale i to bohužel k naší práci patří," popsala Košařová, která v nemocnici pracuje přes 21 let.

10:48

Ve středních Čechách přibylo za posledních 24 hodin 713 nově nakažených koronavirem. Je to o zhruba 200 nových případů více, než přibylo o den dříve. Aktuálně je v regionu 31 186 nakažených, s nemocí covid-19 zemřelo v regionu již 517 lidí. Od začátku pandemie se nakazilo 59 401 lidí, vyplývá z informací na webu krajské hygienické stanice.

10:46 Vlajka Ruské federace.

Počet nakažených koronavirem od začátku pandemie v Rusku překročil hranici dvou milionů. Země dnes hlásí také denní maxima, a to jak v počtu nakažených, tak v úmrtích souvisejících s covidem-19. Jde o 23 610 nově potvrzených infekcí za poslední den a 463 zemřelých.

Dosud nejhorší denní bilanci oznámila rovněž Ukrajina. Tamní ministerstvo zdravotnictví za posledních 24 hodin eviduje 13 357 nově potvrzených infekcí a 257 úmrtí.

10:35

V Pardubickém kraji stoupl za 48 hodin počet potvrzených nákaz o 662. Od jara se covid-19 potvrdil u 19 879 lidí. Vyplývá to z dat krajské hygieny. Údaje jsou k dnešním 8:00. Přírůstky bývaly minulé týdny vyšší. Minulý týden za stejné období testy potvrdily koronavirus u 963 osob.

10:26

Českobudějovická nemocnice ukončuje provoz odběrového místa na vzorky pro koronavirus na letišti v Plané. Důvodem je pokles lidí, které lékaři na odběr doporučují. Uvedla to v tiskové zprávě mluvčí českobudějovické nemocnice Iva Nováková.

"Odběrná místa českobudějovické nemocnice na covid-19 mají aktuálně objednací dobu do druhého dne. Jejich vytížení v posledním týdnu kleslo na třetinu až polovinu. Z tohoto důvodu pozastavujeme činnost odběrného místa na letišti v Plané u Českých Budějovic, které bude naposledy v provozu v pátek 20. listopadu," uvedl ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek.

10:26

V Královéhradeckém kraji mezi středečním a čtvrtečním dopolednem stoupl počet potvrzených případů covidu o 261 na 25 608. Ve středu za stejnou dobu činil nárůst 233 nákaz a před týdnem 783. Kvůli covidu zemřelo za 24 hodin 15 lidí, o šest méně než byl mezidenní přírůstek k čtvrtku 12. listopadu. Od začátku pandemie v hradeckém kraji zemřelo 346 lidí s covidem, vyplynulo z dnes zveřejněných dat Krajské hygienické stanice v Hradci Králové. Údaje jsou k dnešním 09:00.

10:17

Prezident Miloš Zeman řekl, že na konci října odmítl odvolat na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO). Na vládní funkci Prymula rezignoval sám. Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy uvedl, že on by Prymulu kvůli večerní schůzce v uzavřené restauraci na pražském Vyšehradě neodvolával.

"Ministru zdravotnictví bych kvůli tomu za prvé strašlivě vynadal. Za druhé bych mu doporučil, aby se veřejně omluvil a posypal si takříkajíc hlavu popelem, ale neodvolával bych ho. Ostatně odmítl jsem ho odvolat, takže pan profesor Prymula rezignoval sám," uvedl Zeman.

09:49

Opozice v dnešní sněmovní debatě kritizovala vládu a její návrh prodloužit nouzový stav o 30 dní, tedy až do 20. prosince. Opoziční řečníci poukázali na to, že jde o zásadní opatření, které omezuje svobody občanů. Stěžovali si i na to, že vláda nepředkládá údaje o vyhodnocení účinnosti přijatých opatření. Vládě vytýkali i to, že podle nich postupuje chaoticky.

Například předseda Pirátů Ivan Bartoš vládu obvinil z toho, že v září kvůli snaze o volební zisk situaci podcenila. Nechala situaci dojít až do momentu, kdy má Česko jedny z nejhorších koronavirových čísel na světě. Vláda podle Bartoše obětovala z velké míry ekonomiku, aby od jara už podruhé oddálila kolaps českého zdravotnictví. Prodloužení nouzového stavu je věc naprosto zásadní, jde o omezení základních práv a svobod, a musí být vždy dobře odůvodněno a vysvětleno, argumentoval.

09:41

V Moravskoslezském kraji přibylo během středy 666 lidí nakažených covidem-19. Je to o 246 lidí více než během úterý, kdy byl státní svátek. Vyplývá to z údajů takzvané chytré karantény, které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Od počátku pandemie bylo v kraji pozitivně testováno 51 722 lidí.

"Během včerejšího dne (středy) narostl absolutní počet nově nakažených. Situace v nemocnicích je stabilizovaná," uvedl Vondrák. Podle něj je nutné prodloužení nouzového stavu. "Musíme mít nástroje pro rychlá plošná opatření z důvodu nadcházejících uvolnění. Takže za mne souhlas," podotkl.

09:39

Policie zadržela na začátku týdne na Vysočině 24 cizinců, do České republiky vstoupili neoprávněně, porušili nařízení o ochraně před zavlečením nemoci covid-19, někteří byli nakažení nebo se nedokázali prokázat žádnými doklady. O jejich pondělním zadržení informovala dnes policejní mluvčí Dana Čírtková v tiskové zprávě.

Skupinu 21 mužů, kteří jeli v rakouskému autobusu, zadržela policie na 111. kilometru dálnice D1. Muži se prokázali tureckými služebními pasy, vydávanými při ztrátě dokladu či jen na konkrétní cestu. Mířili do Německa. "Na základě zjištěných informací jsme cizince zajistili a eskortovali do policejních cel na pracovišti cizinecké policie. U všech cizinců jsme provedli nezbytné identifikační úkony a zajistili provedení testů na covid-19. U jednoho z testovaných cizinců byl výsledek testu pozitivní," uvedl Oldřich Chaloupka, vedoucí odboru cizinecké policie.

09:16

Vývoj epidemie koronaviru vykazuje známky brzdění, je ale nezbytné pokračovat v dodržování vládních opatření, řekl dnes poslancům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Za hlavní důvod pro další prodloužení nouzového stavu o 30 dnů pokládá ministr snahu udržet sníženou mobilitu lidí a tím možnost sociálních kontaktů. Blatný očekává, že před Vánoci by se Česko mohlo dostat díky opatřením na stupeň tři v novém protiepidemickém systému.

Pokud nastane jiný rizikový scénář a Česko bude bez regulace několik týdnů před Vánoci, nastane neřízené promořování populace, varoval Blatný. "Všichni si budeme chtít koupit dárky. Kromě dárků si koupíme i nemoc a přeneseme ji do rodin," popisoval ministr. V takovém případě by podle něho hrozila v lednu další vlna epidemie.

09:11

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že jeho hnutí nepodpoří žádnou z navrhovaných variant, tedy ani v kratší variantě. Opatření proti šíření nákazy by se podle něj neměla řešit nouzovým stavem.

09:08

Kapacity v cestovním ruchu postavené na rostoucím přílivu cizinců jsou nadměrné a není možné je udržovat při životě státními dotacemi z rozpočtu. V rozhovoru s dnešní Mladou frontou DNES to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle premiéra je třeba si přiznat, že koronavirová krize změnila podmínky pro podnikání v některých oborech, a to na mnoho let, ne-li trvale.

08:53

Snažím se být chápající občan, nepodceňuji covid-19, nejsem žádný Klaus senior - komický odpírač roušek, ani náhodou, vládním krokům však nerozumím.

08:53

Komunisté se o podpoře pro některý z termínů prodloužení nouzového stavu kvůli koronavirové epidemii rozhodnou až po rozpravě na plénu Poslanecké sněmovny. Na dnešní tiskové konferenci to řekl poslanec Zdeněk Ondráček. Od vlády chce KSČM znát odpovědi na dotazy týkající se logiky některých postupů a kroků kabinetu. Vláda navrhuje prodloužení o 30 dní do 20. prosince.

"Vyslechneme si podrobně celou rozpravu, podle toho si vezmeme poradu klubu a rozhodneme se, zda to bude ten nejzazší termín 20. prosince, popřípadě kratší. Situace je velmi složitá, ale bohužel vláda a jednotlivá ministerstva nám naše rozhodnutí vůbec nijak neulehčují," poznamenal Ondráček. Některá rozhodnutí vlády a ministerstev jsou podle něj hodně diskutabilní.

08:52

Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že pokud se nouzový stav neprodlouží, lidé se při vánočních nákupech a akcích promoří a virus roznesou domů. Dosud přijatá opatření jsou podle něj funkční.

08:52

V Jihomoravském kraji ubylo v nemocnicích 57 pacientů s nemocí covid-19. Celkem je 820 hospitalizovaných. V tiskové zprávě to dnes uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Naopak přibylo devět úmrtí lidí v průměrném věku přes 86 let z různých lokalit a bez vzájemných souvislostí. V kraji za posledních 24 hodin přibylo 456 nově potvrzených případů nákazy koronavirem.

08:31

Podívejte se, s jakými inovacemi se tuzemští výrobci respirátorů snaží uspět u zákazníků v Česku i ve světě.

08:31

"Piráti se znepokojením sledují zhoršování ekonomické situace napříč obyvateli, a to zejména samoživitelů a samoživitelek." Při jednání ve sněmovně to uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš, který taktéž kritizoval některé formy vládní podpory v době covidu.

08:26

Německý ocelářský a strojírenský koncern Thyssenkrupp hodlá zrušit dalších 5000 pracovních míst, aby zmírnil dopady koronavirové krize na své aktivity. Oznámila to dnes firma, která na konci září zaměstnávala přes 100 000 lidí.

08:24

Vláda požádá na mimořádném jednání poslance o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů do 20. prosince. Nouzový stav vyžadují všechny stupně opatření k omezení šíření covidu-19 podle rizikového skóre v systému PES.

07:33

Přehled nejdůležitějších událostí: 

  • Ve středu přibylo 5515 nakažených, proti minulému týdnu je to o 3405 méně. 
  • Rizikové skóre, podle kterého se budou měnit opatření proti covidu, kleslo ze 70 bodů na 62. Nadále zůstává ve čtvrtém stupni, blíží se třetímu. 
  • Poslanci ve čtvrtek rozhodnou o prodloužení nouzového stavu. Vláda chce, aby trval další měsíc do 20. prosince. Babiš pro tento návrh ale zatím nemá vyjednánu podporu.
  • Podle Blatného je prodloužení nouzového stavu nutné, aby se bránilo nákaze v obchodech před Vánocemi.
07:26

O dětech jako šiřitelích nákazy covid-19 toho víme hrozně málo, tvrdí virolog Ivan Hirsch z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. 

07:06

V USA zemřelo přes čtvrt milionu lidí nakažených koronavirem. Vyplývá to ze statistik Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie covidu-19 dlouhodobě sleduje. Počet mrtvých s tímto onemocněním je v USA, které mají asi 330 milionů obyvatel, v absolutních číslech nejvyšší na světě.

Testování na koronavirus v Los Angeles
Testování na koronavirus v Los Angeles | Foto: Reuters
06:46

Nejhorší koronavirová situace v ČR zůstává na Havlíčkobrodsku. Hygienici tam za uplynulých sedm dní zaznamenali 675 nakažených na 100 000 obyvatel, v sousedním Chrudimsku 533. Naopak relativně nejlépe je na tom Praha, kde bylo za uplynulý týden kolem 150 případů koronaviru na 100 000 obyvatel.

06:36

V Německu za posledních 24 hodin přibylo 22 609 nových případů koronavirové infekce, informoval ve čtvrtek Institut Roberta Kocha (RKI). O den dříve bylo nově infikovaných o asi 5000 méně, nižší počet jich RKI evidoval i před týdnem.

06:31

Poslanci tento čtvrtek posoudí další žádost vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru. 

Z dosavadních vyjádření představitelů sněmovních stran vyplývá, že dolní komora by mohla podobně jako minule kývnout na kratší dobu. Kabinet naposledy žádal o 30 dnů, poslanci souhlasili se 17 dny do 20. listopadu. Platnost nouzového stavu vyžadují všechna pásma opatření k omezení šíření covidu-19 podle rizikového skóre v novém protiepidemickém systému ministerstva zdravotnictví.

06:19

Rizikové skóre, podle kterého se budou v Česku měnit opatření proti covidu, kleslo ze 70 bodů na 62. Nadále zůstává ve čtvrtém stupni, blíží se třetímu. Ve středu testy prokázaly koronavirus v 5515 případech, proti minulému týdnu je to o 3405 méně. Aktuálně je v Česku 100 970 nakažených. Počet úmrtí s covidem vzrostl ve středu o 66 na 6740, z toho téměř polovina připadá na listopad. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

22:18

Ministr zdravotnictví poděkoval na Twitteru občanům i obchodníkům za dodržování opatření.

22:15

Do Karlovarského kraje dnes přijelo 48 vojáků na výpomoc při epidemii koronaviru. Nastoupí do čtyř hlavních nemocnic a do tří zařízení sociální péče v kraji. Vojáci budou pracovat jako pomocný personál, v nemocnicích ale stále nejvíc chybí zdravotnický personál, řekla primářka oddělení emergency karlovarské nemocnice Dagmar Uhlíková.

22:15

Město New York kvůli nepříznivému vývoji kolem koronaviru dál zpřísňuje karanténní opatření. Starosta Bill de Blasio dnes oznámil, že od čtvrtka bude v největším školském okrsku ve Spojených státech znovu přerušena prezenční výuka na státních školách. Agentura AP píše o "bolestivém zvratu" pro vzdělávací systém osmimilionového města.

21:21

Armáda vyškolila dalších 350 vojáků o základní zdravotnické vzdělání. Pomáhat budou v přetížených nemocnicích,

21:19

V jižních Čechách zemřelo za posledních 24 hodin 33 seniorů s koronavirem. Je to o tři víc než za úterý. Hygienici v kraji k dnešním 18:00 zaznamenali 408 nových případů nemoci covid-19, nově se vyléčilo 970 lidí. Laboratoře otestovaly 830 vzorků. Aktuálně pozitivních je na jihu Čech 7406 lidí. Od března zemřelo v kraji v souvislosti s koronavirem 346 Jihočechů. Novinářům to dnes řekla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

20:52

Francie ve středu zaznamenala 28 383 nově infikovaných s covidem-19. Oproti předchozímu dni jde o výrazný pokles. V úterý francouzské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo 45 522 nových případů. Minulou středu jich bylo necelých 36 000.

20:30

Kdyby nouzový stav skončil před Vánocemi, hrozí podle Blatného zhoršení epidemie v lednu. "Umím si velice dobře představit, že dojde k výraznému vzestupu kontaktů a extrémního obnovení komunitního šíření v populaci. Potom přijdou Vánoce, všichni budeme doma, tam to všichni rozneseme do svých rodin, a začátkem ledna se velice pokojně vracíme do stupně číslo pět," dodal ministr.

20:20

Sledujte speciál DVTV: O nouzovém stavu budou diskutovat poslanci Miloslav Janulík za ANO a Marek Výborný z KDU-ČSL.

19:57

Babiš na tiskové konferenci také upozornil na kritickou situaci potravinových bank, kterým nyní chybí asi 500 milionů tun trvanlivých potravin. Jarní sbírka totiž kvůli koronaviru nemohla proběhnout. Vláda bankám vyčlení z rozpočtu 20 milionů korun, návrh by měla schválit v pátek. Přesto ale premiér žádá občany, aby se zapojili do sobotní potravinové sbírky. "Myslím, že by bylo fajn, kdyby potravinové banky podpořili všichni naši občané při sobotní sbírce. Je to velice důležité právě v této době, kdy někteří přišli o příjmy, a měli bychom jim pomoci," poprosil premiér občany, aby se sbírky zúčastnili, a umožnili tak, aby bylo jídlo rozděleno těm nejpotřebnějším.

19:52

Premiér se nechtěl vyjadřovat ke změnám v opatřeních týkajících se nakupování, které navrhuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). "Já s žádnou změnou nepřicházím, je to názor pana ministra. To opatření, které bylo zavedeno, funguje i v okolních zemích. Je škoda, že nedošlo k nějaké dohodě mezi zástupci maloobchod a expertní skupinou. Nejsem schopen to teď posoudit," komentoval situaci.

19:44

Británie ve středu zaznamenala 529 úmrtí s onemocněním covid-19 a nákaza koronavirem se v zemi mezitím potvrdila u dalších 19 609 lidí. Informovala o tom agentura Reuters. Středeční údaje představují pokles proti úterý, kdy více než 66milionová země hlásila 20 051 nově nakažených a 598 úmrtí s covidem-19.

19:39

"Musíme být velice obezřetní, počet nakažených je stále vysoký, vysoký počet je také nakažených starých lidí," uvedl premiér.

19:34

"Požádal jsem pana ministra Blatného, aby připravil konkrétní plán očkování. Nebude povinné, ale bude důležité ochránit rizikové skupiny, seniory, pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách," řekl Andrej Babiš (ANO) po schůzce s prezidentem.

19:31

Švédsko ve středu hlásí 96 úmrtí mezi lidmi s covidem-19 za jediný den. To je nejvíce za nejméně tři měsíce, napsala agentura Reuters s odvoláním na statistiky švédského zdravotního úřadu. Dohromady dosud v nejpostiženější severské zemi zemřelo 6321 lidí z celkového počtu téměř 200 000 nakažených.

19:30

"Naše vláda zatím nemá podporu ve sněmovně k prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Setkal jsem se dnes (ve středu) s panem předsedou KSČM, který mi nepotvrdil, že by tento návrh jeho strana podpořila," řekl Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.

19:23

Omezení počtu lidí v obchodech podle jejich plochy mělo být podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) zavedeno už v září. Zmírnění ve čtvrtém a pátém stupni rizikového skóre, stanoveného protiepidemickým systémem (PES), neočekává, řekl ve středu poslancům zdravotnického výboru sněmovny, vyplývá ze zveřejněného zvukového záznamu. Omezení kapacity obchodů na jednoho nakupujícího na 15 metrů čtverečních začalo platit ve středu.

19:22

V domovech pro seniory a dalších zařízeních je po prvním kole testů nakažených novým koronavirem 14 procent lidí z několika tisíc testovaných. V některých je to až 30 procent, někde nákaza prakticky není. Na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Povinnost pravidelně testovat klienty i zaměstnance asi 1500 lůžkových zařízení sociálních služeb uložila vláda na začátku listopadu. Zpozdilo se ale dodání testovacích sad.

19:07

Vývoj epidemie nemoci covid-19 v Česku míří k možnému uvolňování opatření. Rizikové skóre epidemie zůstalo i dnes pod 75 body ze 100, čímž ministerstvo zdravotnictví už dříve podmínilo návrh na zmírnění opatření.

19:01

Italské ministerstvo zdravotnictví ve středu oznámilo 34 283 nových případů koronaviru za uplynulý den a 753 úmrtí spojených s covidem-19. To je nejvíce od 3. dubna, kdy úřady v době plošné uzávěry ohlásily 766 nově zemřelých. Uvedla to agentura Reuters.

18:52

Indické hlavní město Dillí čelí třetí vlně epidemie koronaviru. V Dillí, kde žije přibližně 20 milionů lidí, se denní přírůstky zvyšují, ačkoliv údaj za celou Indii klesá, píše list Financial Times. Situaci v hlavním městě zhoršuje silně znečištěné ovzduší a také hinduistické svátky, během kterých se lidé shromažďují ve velkém.

Zdravotníci a příbuzní připravují tělo zemřelého na covid-19 ke kremaci.
Zdravotníci a příbuzní připravují tělo zemřelého na covid-19 ke kremaci. | Foto: Reuters
18:51

Počet hospitalizovaných s koronavirem klesl o více než 500, podle údajů k úternímu večeru bylo v nemocnicích s touto nákazou 6322 lidí. Ve středu ale přibylo dalších 149 zemřelých. Laboratoře do 18:00 odhalily 2482 potvrzených případů koronaviru. Je to zhruba o 1900 méně než za stejnou dobu minulou středu. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

18:26

Ministr zdravotnictví Blatný řekl, že nepředpokládá, že by se musely využít polní nemocnice připravené na výstavištích v Praze a v Brně. "Zatím ale nenavrhuji jejich deaktivaci. Máme pořad velké množství lidí na jednotkách intenzivní péče," uvedl.

V současné době potřebuje intenzivní péči v nemocnicích asi tisíc lidí nakažených s covidem-19, v nemocnicích jich je přes 6800. Maximální počet byl kolem 8300 lidí.

18:12

Na Vánoce by Česko mohlo být ve třetím z pěti stupňů protiepidemického systému (PES). Po jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví to řekl České televizi ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ve čtvrtek chce vyhodnotit data za první týden fungování systému, která zatím naznačují zlepšování situace s nákazou covidem-19. Možný je přesun z pátého do čtvrtého stupně přísnosti opatření.

Ve čtvrtek by se také spolu s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) měl Blatný na tiskové konferenci vyjádřit k dalšímu postupu návratu dětí do škol.

17:58

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) od živnostníků dosud přijalo 10 000 žádostí o ošetřovné za říjen, 4000 jich už schválilo. Příjem žádostí začal 9. listopadu. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které musely kvůli uzavření škol a sociálních zařízení přerušit podnikání z důvodu péče o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, mohou o dotaci žádat do 9. prosince.

17:27

Na světě už jsou dvě vakcíny proti nemoci covid-19. Co teď bude následovat a jaké problémy je potřeba vyřešit před širokou distribucí?

16:50

Švédsko dnes hlásí 96 úmrtí mezi lidmi s covidem-19 za jediný den. To je nejvíce za nejméně tři měsíce, napsala agentura Reuters s odvoláním na statistiky švédského zdravotního úřadu. Dohromady dosud v nejpostiženější severské zemi zemřelo 6321 lidí z celkového počtu téměř 200 000 nakažených.

Švédská vláda se dosud situaci snažila zvládnout bez plošných zákazů a příkazů, vydávala doporučení a spoléhala především na zodpovědnost občanů. Nyní ale i Švédsko opatření výrazně zpřísňuje. Například v pondělí premiér Stefan Löfven oznámil, že na veřejnosti se od čtvrtka bude smět setkávat pouze osm lidí, zatímco dosud to bylo 300.

16:48

Lidé v posledních dnech ve velkém objednávají své zvířecí mazlíčky do salonů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pražskými salony pro zvířata. Vláda svým pondělním usnesením od středy povolila fungování provozoven poskytujících službu úpravy a stříhání psů a koček. Provozovatelé uvádějí, že dbají na přísná bezpečnostní a hygienická pravidla a lidem nedovolují přítomnost u úpravy psů.

16:23

V obchodech začala platit nová opatření. Zajištění jejich dodržování probíhá různě:

16:17

K uzavření registrovaného partnerství už nebude s ohledem na opatření proti šíření covidu-19 nutné, aby bylo neodkladné. Ministerstvo zdravotnictví dnes na twitteru uvedlo, že záležitost ve svém protiepidemickém opatření lépe definuje. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ve středu novinářům po jednání Ústředního krizového štábu řekl, že rozdíl oproti svatbám vznikl nedopatřením a úřady věc napraví na nejbližším jednání vlády.

16:06

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR nesouhlasí s opatřením, podle kterého od středy musí mít v obchodech každý zákazník pro sebe plochu 15 metrů čtverečních. Podle ní omezení nezohledňuje potřeby zdravotně postižených, kteří například nezvládnou stát v případných frontách před prodejnami, a problémy způsobí i poskytovatelům terénních sociálních služeb, které bude stání ve frontách zdržovat od péče o klienty. Rada proto žádá vládu o změnu opatření tak, aby lidé s průkazem osoby se zdravotním postižením měli možnost přednostního nákupu. V tiskové zprávě to uvedl předseda rady Václav Krása.

16:01

Írán v posledních 24 hodinách zaznamenal 13 421 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od začátku pandemie. Dalších 480 lidí s onemocněním covid-19 za poslední den v zemi zemřelo. 

Írán je koronavirem nejpostiženějším státem Blízkého východu. Od začátku pandemie se ve více než 80milionové zemi koronavirem nakazilo 801 894 lidí, z nichž 42 941 zemřelo. Počty nemocných i úmrtí v posledních týdnech v zemi stoupají. V kritickém stavu je podle ministerstva zdravotnictví aktuálně 5712 nakažených. Tito lidé jsou hospitalizováni na jednotkách intenzivní péče.

15:03

Britská šéfka testování a trasování Dido Hardingová jde do dobrovolné izolace. Mobilní aplikace na trasování rizikových kontaktů v rámci epidemie covid-19, kterou sama zavedla, jí to doporučila v noci na dnešek, píše agentura Reuters.

Hardingová stojí v čele trasovacího týmu od května. Čelila kritice za omezené zkušenosti z oblasti zdravotní péče a i proto, že její manžel John Penrose je poslancem za premiérovu Konzervativní stranu. Penrose i premiér Johnson nedávno dostali obdobnou zprávu z mobilní aplikace a zůstali několik dní doma.

14:48

V Ústeckém kraji pomáhá od středy v nemocnicích 40 vojáků. Příslušníci armády jsou také v sociálních zařízeních. Tam pokračuje testování antigenními testy. Z výsledků vyplývá, že pozitivní jsou jen jednotlivci. Zjistila to ČTK po zasedání krizového štábu Ústeckého kraje.

14:46

V Královéhradeckém kraji od úterního do dnešního rána přibylo 233 potvrzených případů covidu-19. Přírůstek proti předchozímu dni klesl, mezi pondělním a úterním ránem byl nárůst 314 případů. Před týdnem nárůst mezi úterkem a středou činil 733 případů. Koncem října byl denní nejvyšší přírůstek téměř 1100 osob. Vyplynulo to z dnes zveřejněných dat Krajské hygienické stanice (KHS) v Hradci Králové. Údaje jsou k dnešním 09:00.

14:31

Dánský ministr potravin a zemědělství Mogens Jensen dnes podle agentury Reuters oznámil, že se rozhodl odstoupit v souvislosti s nařízením vybít v zemi všechny chovné norky, protože se u části těchto zvířat objevila mutace koronaviru. Nařízení bylo v rozporu se zákony. "Informoval jsem dnes premiéra, že si přeji rezignovat na svou funkci ve vládě. Jsem si vědom toho, že nemám dostatečnou podporu parlamentních stran," napsal Jensen na twitteru.

Dánsko počátkem listopadu oznámilo, že vybije celou svou populaci norků čítající až 17 milionů zvířat. Objevila se u nich mutace koronaviru, která se přenesla i na lidi a vykazuje menší citlivost na protilátky. To by mohlo snížit účinnost budoucích vakcín. S vybíjením infikovaných zvířat začala dánská vláda již v říjnu, později ale přiznala, že nařízená likvidace zdravých zvířat nemá oporu v zákonech. "Omlouvám se… a přijímám za tento krok plnou odpovědnost," řekl dnes Jensen dánské vysílací stanici DR.

Norková farma v dánském městě Gjoel v Severním Jutsku
Norková farma v dánském městě Gjoel v Severním Jutsku | Foto: Reuters
14:15

Evropská komise dnes doporučila členským státům Evropské unie využívat v rámci usnadnění cest přes hranice covidové rychlotesty. Státy by je podle Bruselu měly nasazovat ve vhodných případech, čímž by také například posílily mnohdy nedostatečnou kapacitu klasických testů. Řada unijních zemí zatím zejména kvůli menší spolehlivosti rychlotestů s jejich širším používáním a uznáváním výsledků váhá.

Evropské úřady již chystají společné standardy pro nasazení těchto testů na letištích po celé EU. Podle komise by mohly být využívány například také při hromadném testování populace, k němuž již sáhlo třeba Slovensko.

"Testování je klíčovým nástrojem, jak zpomalit šíření covidu-19. Dnešním doporučením k využívání antigenních rychlotestů chceme zlepšit koordinaci testovacích metod členských států," uvedla eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová.

13:49

Pacientům připojeným na umělou plicní ventilaci pomáhá, když mohou lékaři kontrolovat stav jejich plic pomocí tomografie a následně měnit jejich polohu pomocí speciálního lůžka. Novinářům ve středu tuto metodu představil Michal Otáhal z kliniky anesteziologie 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN). Metodu vyzkoušeli ve VFN na desítkách pacientů. Autoři usilují o její rozšíření i do dalších nemocnic v Česku.

Na umělou plicní ventilaci jsou připojeni například někteří pacienti, kteří mají vážný průběh nemoci covid-19. Lékaři ve VFN stav jejich plic kontrolují pomocí zobrazovací metody, takzvané elektrické impedanční tomografie. Ta zobrazuje postižené oblasti a to, jak plíce fungují. Díky polohování lůžka pak lékaři mohou zlepšit provzdušnění plic. "Můžeme se zaměřit na tu část plíce, která má problém," uvedl Otáhal.

13:19

Polsko hlásí 603 úmrtí v souvislosti s koronavirem za posledních 24 hodin, tedy nejvíce od vypuknutí pandemie. Celkem v zemi, která má přibližně 38 milionů obyvatel, zemřelo 11 451 infikovaných. Polské ministerstvo zdravotnictví rovněž eviduje 19 883 nově potvrzených případů nákazy za poslední den.

Navzdory nárůstu počtu úmrtí s covidem-19 se náměstek polského ministra zdravotnictví Waldemar Kraska vyjádřil optimisticky ohledně denního přírůstku, píše agentura Reuters. "Člověk musí být umírněný optimista. Rádi bychom měli méně infekcí, ale dobré zprávy jsou, že počty případů nenarůstají. Restrikce, které jsme zavedli, fungují," nechal se slyšet Kraska.

13:16 První místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nechtěl na středeční tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) odhadovat, kdy by mohla platit nová legislativa s alternativou k nouzovému stavu. Zda se ústavní předloha, která by zavedla celostátní stav nebezpečí pro případy epidemie či kyberútoků, využije i při epidemii covidu-19, není podle Hamáčka jisté. Ovlivní to podle něj vývoj epidemie a případně účinná vakcína.

Hamáček nepovažuje za problém, že všech pět stupňů protiepidemického systému (PES) vyžaduje trvání nouzového stavu. "Klíčová jsou ta opatření, nikoliv právní rámec. Pokud odborníci doporučují nějaká opatření, je třeba na to reagovat z hlediska platných zákonů," uvedl. Poslanci by měli ve čtvrtek projednat návrh kabinetu, aby místo do 20. listopadu nouzový stav trval do 20. prosince.

13:10

Nejméně 10 000 lidí se sešlo v centru Berlína u Braniborské brány na dnešní demonstraci proti novele zákona o potírání infekčních chorob. Další tisíce lidí se shromáždily na dalších místech metropole. Policie opakovaně varovala, že akce rozpustí, pokud lidé nebudou dodržovat hygienická opatření. Policie zadržela několik lidí, protesty jsou ale poklidné.

Policie v poledne na twitteru oznámila, že pořadatel ukončil jednu demonstraci mezi Braniborskou bránou a Vítězným sloupem. "Účastníci nyní již bývalé demonstrace mají povinnost místo opustit," uvedla policie. Krátce předtím varovala, že akci kvůli nedodržování hygienických opatření rozpustí. Povolala k tomu i policejní cisterny s vodními děly, na místě mají pořádkové síly k dispozici i obrněný policejní transportér.

Demonstrující odpůrci karanténních opatření v Berlíně
Demonstrující odpůrci karanténních opatření v Berlíně | Foto: Reuters
13:05

Biofarmaceutická společnost Pfizer ohlásila, že její vakcína proti koronaviru má 95procentní účinnost a nemá žádné závažné vedlejší účinky. Do pár dní chce společnost požádat americký vládní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv o schválení vakcíny. 

Vakcína zabraňuje rozvinutí středních až vážných symptomů onemocnění covid-19, a to i u starších osob, které na jiné vakcíny v tak velké míře nereagovaly, píše americký deník New York Times. 

Foto: Reuters
12:46

Spojené státy oznámily za úterý úmrtí dalších 1707 lidí nakažených koronavirem, což je nejvyšší údaj od poloviny května. U bezmála 162 000 Američanů také testy nově potvrdily koronavirus, uvádějí statistiky Univerzity Johnse Hopkinse. Na mnoha místech v zemi je na vzestupu rovněž poměr pozitivních testů vůči negativním, počty zemřelých i hospitalizovaných, píše agentura Reuters.

Lékařské asociace žádají prezidenta Donalda Trumpa, aby začal spolupracovat s týmem svého předpokládaného nástupce Joea Bidena a "zachránil tak nespočet životů".

12:33

Ve středních Čechách přibylo za posledních 24 hodin 515 případů nákazy koronavirem. Aktuálně je v regionu 35 042 nakažených, 353 lidí s nemocí zemřelo. Od začátku pandemie onemocnělo covidem-19 ve Středočeském kraji 58 752 lidí, vyplývá z informací na webu krajské hygienické stanice.

12:26

Česká republika bude reagovat na žádost Arménie o pomoc při zvládání koronavirové epidemie. Šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ve středu novinářům řekl, že diplomacie jedná s Jerevanem o podobě pomoci. Zřejmě se bude jednat o zásilku ochranných pomůcek.

Do Francie posílá Česko ve středu milion jednorázových rukavic, jak o tom již dříve rozhodla vláda. Personální pomoc podle Hamáčka po Česku žádná země nepoptává.

12:20

V jihoitalské Kalábrii, která se potýká s nedostatkem lůžek kvůli nárůstu pacientů s nemocí covid-19, pomůže italská humanitární organizace Emergency. Vláda ji najala, aby tam mimo jiné zorganizovala zřízení polních nemocnic, informovala dnes agentura APA. Kvůli krizové epidemické situaci v Kalábrii rezignovali za necelé dva týdny už tři zdravotničtí komisaři jmenovaní do regionu vládou. 

Zdravotnický systém dvoumilionové Kalábrie, podobně jako i v dalších chudších regionech na jihu Itálie, utrpěl v posledních letech kvůli úsporným opatřením i korupci, uvedla APA. Podle ní i proto cestují ti, kteří si to mohou dovolit, kvůli léčení raději na bohatý sever.

12:55

V Nemocnici Jihlava se minulé dny snížil počet pacientů nakažených covidem-19. Leží tam 52 lidí s touto nemocí, sedm je ve vážném stavu. Když byla situace nejhorší, starala se tato krajská nemocnice až o 110 pacientů s covidem. Uvedla to mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Z personálu nemocnice se zatím nemoc covid-19 prokázala u 300 lidí, větší část z nich se už uzdravila. Devětatřicetiletá zdravotní sestra v minulém týdnu zemřela.

11:51

Stát Jižní Austrálie od dnešní půlnoci na šest dní uzavře školy, restaurace a obchody, zakáže svatby a pohřby a nařídí povinné nošení roušek na veřejnosti kvůli obavám z nového ohniska koronaviru. Přísná opatření jsou podle místní vlády nutná, přestože případů nákazy koronavirem je ve státě zatím jen 22.

Do státu Jižní Austrálie, který má necelých 1,8 milionu obyvatel, nákazu přivezl cestující, jenž se vrátil z Británie. Muž byl umístěn do karantény v jednom z hotelů v jihoaustralské metropoli Adelaide. Od něj se koronavirem infikovala uklízečka, která pak nakazila své příbuzné. Stát Jižní Austrálie nezaznamenal výraznější počet případů nákazy koronavirem od dubna. 

11:37

Předseda a poslanec KDU-ČSL Marian Jurečka se dnes na sociálních sítích omluvil za to, že porušil vládní nařízení, když navzdory zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti vypil večer v Praze na ulici čepované pivo. Fotografii poté zveřejnil na svém twitterovém účtu. Uvedl, že udělal chybu a mrzí ho to. Své chování sám ohlásil příslušným orgánům a je připraven vyvodit i politickou odpovědnost.

11:13

Tchaj-wan minulý pátek zaznamenal osm případů koronaviru, nejvíc od 19. dubna. Jelikož všechny případy byly importované, země od 1. prosince do 28. února zavádí nová pravidla pro osoby cestující na ostrov. Ti se budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, který nebude starší než tři dny, informuje agentura Reuters. Lokální případ koronaviru Tchaj-wan nezaznamenal už více než 200 dní.

11:09

Ministerstvo zdravotnictví připravilo návrh změny zákona o veřejném zdravotním pojištění, která má umožnit hradit očkování proti covidu-19. V první fázi pro 1,5 milionu obyvatel počítá s náklady na vakcínu, její distribuci a samotné očkování asi 670 milionů korun. Vyplývá to ze zveřejněného materiálu. Pro použití v Evropě či USA zatím žádná vakcína nebyla schválena, EU ale už pro členské státy společně objednává dávky u nejnadějnějších výrobců.

10:53

Školáci v Německu by kvůli omezené výuce v době pandemie nemoci covid-19 mohli dohnat látku dodatečným školním rokem. Takové řešení si dokáže představit šéf učitelského svazu Heinz-Peter Meidinger. Poukazuje na to, že v loňském školním roce vzdělávací plán výrazně narušila jarní uzavírka škol a že ani letošní školní rok, který v Německu postupně začal od srpna, se kvůli karanténním omezením nevyvíjí dobře. Ve hře navíc zůstává dočasné pozastavení prezenční výuky, ačkoli vláda kancléřky Angely Merkelové udržení chodu škol považuje za prioritu.

Pro základní školy ve většině Německa by to u základních škol, které odpovídají českému prvnímu stupni, znamenalo přidání pátého ročníku. Vzniknout by pro přechodný rok mohly nové třídy či učební skupiny pro ty žáky, kteří by roku navíc chtěli využít. Meidinger nevylučuje ani nabídku odpoledního dodatečného vyučování, které by dětem umožnilo dohnat látku bez prodloužení školní docházky.

10:35

Plošné testování za pomoci antigenních testů na covid-19 v sociálních službách v Královéhradeckém kraji odhalilo dosud 57 pozitivních klientů a 11 pozitivních zaměstnanců. Dosud byla otestována asi polovina z celkového počtu 8000 lidí, kterých se plošné testování v kraji týká, řekl dnes novinářům hejtman Martin Červíček (ODS). Testovací sady pro plošné testování obdržela většina poskytovatelů sociálních služeb v kraji. První vlna plošného testování v kraji tak zatím neskončila.

10:29 Vlajka Ruské federace.

Rusko i Ukrajina zaznamenaly za poslední den dosud nejvíce úmrtí v souvislosti s koronavirem od začátku pandemie. Moskva hlásí 456 zemřelých, Kyjev 246 mrtvých s covidem-19. V Rusku tak dosud s nákazou zemřelo 34 387 pacientů, na Ukrajině 10 112.

10:16

Ve Zlínském kraji přibylo v úterý 405 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Je to více než v pondělí, kdy bylo 353 nově nakažených, v neděli jich bylo 167. Nárůst je však nižší než minulé úterý, kdy přibylo 555 případů. V kraji se od začátku epidemie nakazilo 32 627 lidí, vyplývá z informací ministerstva zdravotnictví.

10:04

Tisíce žáků prvních a druhých tříd ve středu zamířily v Jihočeském kraji do škol. Po více než měsíci se jim obnovila kontaktní výuka. Učitelé i ředitelé podle vyjádření vítají, že se alespoň částečně vrací standardní režim.

10:01

Do pelhřimovské nemocnice ve středu ráno přijelo kvůli výpomoci zdravotníkům 11 vojáků z Vyškova. Do první dvanáctihodinové služby nastoupí večer, řekla mluvčí nemocnice Alexandra Knapová. Kvůli zvýšenému počtu nemocných zaměstnanců dnes na Vysočině čeká vojáky také další krajská nemocnice v Třebíči a domov pro seniory v Mitrově na Žďársku. V součtu by mělo v těchto zařízeních podle údajů kraje začít pomáhat 42 vojáků.

09:58

V Moravskoslezském kraji přibylo během úterního státního svátku 420 lidí nakažených covidem-19, je to nejméně od 12. října. Ve srovnání s pondělím byl denní přírůstek nakažených o 110 nižší. Vyplývá to z údajů takzvané chytré karantény, které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Od počátku pandemie bylo v kraji pozitivně testováno 51 043 lidí.

08:13

V úterý přibylo v Praze 352 potvrzených případů covidu, o 230 méně než před týdnem. Statistiku mohl ovlivnit úterní státní svátek. Rizikové skóre PES má v hlavním městě pro dnešek hodnotu 52 bodů ze 100 možných. Je to sice o pět bodů více než v úterý, ale i nadále odpovídá prostřednímu z pěti stupňů pohotovosti. Celorepublikový index PES se dnes nadále drží na 70 bodech, tedy ve čtvrtém stupni. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

07:26

V Libereckém kraji přibylo za sváteční úterý 158 potvrzených případů koronaviru, v úterý před týdnem jich bylo 426. Úterní přírůstek je druhý nejnižší od 5. října, vyplývá z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Znatelně ale dál narůstá počet úmrtí, ministerstvo eviduje za kraj od března 217 zemřelých v souvislosti s koronavirem, z toho 13 za toto pondělí a úterý.

07:26

Vláda svým pondělním usnesením od středy povolila fungování provozoven poskytujících službu úpravy a stříhání psů a koček. Už na jaře, když kabinet začal uvolňovat opatření proti šíření koronaviru, se salony pro zvířata mohly otevřít v první rozvolňovací vlně spolu s provozovnami řemeslníků.

06:13

V Německu za posledních 24 hodin přibylo 17 561 případů koronavirové nákazy, což je více než v úterý. Počet zemřelých s nemocí covid-19 stoupl o 305, informoval dnes berlínský Institut Roberta Kocha (RKI).

Počet infikovaných i úmrtí s covidem-19 je vyšší než předchozí den, kdy RKI oznámil 14.419 nakažených a 267 zemřelých.

05:40

Stravovací zařízení mohou mít ode dneška otevřena výdejní okénka déle. Dosavadní interval 06:00 až 20:00 se prodloužil na 05:00 až 21:00. V této době mohou ve svých restauracích obsluhovat hotely a podobná zařízení ubytované hosty. Vláda současná opatření na pondělním jednání sjednotila s novým protipandemickým systémem (PES). Provozní doba výdejních oken odpovídá času mimo zákaz vycházení.

05:35

Pro provoz obchodů platí ode dneška nová pravidla. Každý zákazník musí mít pro sebe při nákupu plochu 15 metrů čtverečních. Prodejci jsou povinni řídit fronty uvnitř i před obchody a hlídat dodržování dvoumetrových rozestupů mezi lidmi. Zároveň se prodlužuje zavírací čas z dosavadních 19:59 na 21:00, od kdy začíná platit zákaz vycházení. Kromě nedělí nesmějí maloobchodní prodejny fungovat nově ani o svátcích.

05:30

Do základních škol se dnes zhruba po měsíční pauze kvůli opatřením proti covidu-19 vrací žáci prvních a druhých tříd. Po dvou týdnech se také znovu otevírají speciální školy. V základních a středních školách by ode dneška měly být možné i individuální konzultace.

Základní školy se kvůli epidemii covidu-19 zavřely a přešly na povinnou výuku na dálku 14. října. Speciální školy je následovaly 2. listopadu, kdy se podle původního slibu bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) měli naopak do lavic vrátit žáci prvního stupně. Po celou dobu zůstaly otevřené pouze školky.

22:33

Počet případů koronavirové nákazy v Evropě překonal 15 milionů, uvedla agentura AFP. Ve Francii se dnes statistiky přehouply přes hranici dvou milionů nakažených, téměř dva miliony případů registruje Rusko a ve Španělsku se množství infikovaných dostalo nad 1,5 milionu. Více než milion pozitivně testovaných mají i Británie a Itálie. AFP ale upozornila, že pandemie v Evropě mírně zpomaluje. V posledním týdnu přibylo na kontinentu v průměru 265 000 nakažených denně, což je ve srovnání s předchozím sedmidenním obdobím pokles o devět procent.

21:52

Turecko kvůli rostoucímu počtu lidí nakažených koronavirem zavře školy a kavárny, omezí provozní dobu obchodů a možnost vycházení pro seniory a mladé lidi do 20 let. Oznámil to dnes po jednání kabinetu prezident Recep Tayyip Erdogan. Kromě toho bude o víkendech platit zákaz vycházení od 20:00 do 10:00.

Za poslední den v zemi s 82 miliony obyvatel přibylo téměř 4000 nových případů nákazy. Úřady ale do statistik zahrnují jen ty infikované, kteří mají příznaky covidu-19, a celkový počet lidí s pozitivním testem je tak mnohem vyšší. Celkem se od začátku epidemie nakazilo přes 420 000 osob, na 11 700 z nich zemřelo.

20:07

Na jihu Čech zaznamenali krajští hygienici za uplynulých 24 hodin úmrtí 30 lidí v seniorském věku v souvislosti s nemocí covid-19. Od začátku epidemie v kraji zemřelo 313 nakažených osob. Nových případů nemoci bylo v Jihočeském kraji od pondělního podvečera potvrzeno 351. Počet uzdravených lidí se ve stejné době zvýšil o 1073. V tiskové zprávě to dnes uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

19:43

Počet případů koronavirové nákazy v Evropě překonal 15 milionů, uvedla agentura AFP. Ve Francii se dnes statistiky přehouply přes hranici dvou milionů nakažených, téměř dva miliony případů registruje Rusko a ve Španělsku se množství infikovaných dostalo nad 1,5 milionu. Více než milion pozitivně testovaných mají i Británie a Itálie. AFP ale upozornila, že pandemie v Evropě mírně zpomaluje. 

19:02

Přehled hlavních domácích událostí ze dne 17. 11. 

- V ČR dnes do 18:00 přibylo 2655 případů covidu. Je to asi o 650 více než v pondělí do podvečera a zhruba o 2300 méně než minulé úterý ke stejné době. Počet hospitalizovaných s covidem stoupl o 276, v pondělí bylo v nemocnicích 6868 pacientů, 1008 ve vážném stavu. Úmrtí přibylo od rána 71 na 6487. Laboratoře v pondělí provedly 25 500 testů, o 16 500 víc než v neděli. Podíl pozitivních se druhým dnem drží kolem pětiny, předtím to byla čtvrtina.

- Stovky lidí dnes v Praze protestovaly proti vládním protiepidemickým opatřením. Odpoledne se sešli na Václavském náměstí, okolo 16:30 se vydali na pochod, došli k Národnímu divadlu. Následně se demonstranti vrátili na Václavského náměstí, kde společně zazpívali hymnu. Mnoho z účastníků nemělo roušky. Akci, kterou pořádalo Jedno společné české srdce za svobodu, přihlíželo několik desítek policistů a členové antikonfliktního týmu. Nemuseli ale zasahovat, protest se obešel bez fyzických konfliktů. Před 18:00 se začali účastníci rozcházet, na místě ale ještě dost lidí zůstávalo.

- Odpůrci vládních opatření proti šíření koronaviru se dnes odpoledne sešli na brněnském Zelném trhu. Organizátor demonstrace Tomáš Franzki všechny zúčastněné vyzval, aby si nasadili roušky, stáli ve skupinkách po dvaceti lidech a chovali se slušně. Na akci dohlíželi policisté. Demonstrace skončila zhruba po dvou hodinách kolem půl šesté, byla bez komplikací.

17:47

Potravinářské řetězce dokončují přípravy k omezení počtu zákazníků na metry čtvereční, které začne platit ve středu. Vláda o tom rozhodla v pondělí odpoledne. Vzhledem k omezenému času na přípravu někteří prodejci ve středu zavedou dočasná řešení, dlouhodobá budou následovat v dalších dnech. Návštěvnost obchodních sítí, které ČTK oslovila, byla dnes srovnatelná s jinými svátky či víkendovými dny.

V obchodech a nákupních centrech bude muset mít od středy každý zákazník pro sebe prostor 15 metrů čtverečních. Prodejci budou povinni řídit fronty uvnitř i před obchody a hlídat dodržování dvoumetrových odstupů mezi lidmi. Prodejny budou smět prodloužit otevírací dobu z 20:00 na 21:00.

17:13

Evropská komise dnes schválila smlouvu na nákup vakcíny proti koronaviru vyvinuté německou společností CureVac. Kontrakt s již pátým výrobcem očkovacích látek má zemím Evropské unie v rámci společných nákupů zajistit až 405 milionů dávek, informovala unijní exekutiva. Vakcína by se podle odhadů společnosti mohla dočkat schvalování pro evropský trh v prvním čtvrtletí příštího roku.

Komise bude moci na základě smlouvy nakoupit 225 milionů dávek a získá předkupní právo na dalších 180 milionů. Díky společným nákupům budou mít přístup k očkovacím látkám všechny unijní země, z nichž zvláště ty menší by v případě samostatného vyjednávání mohly mít problém vakcínu v první fázi očekávaného velkého zájmu sehnat.

"Všechny členské státy získají vakcínu ve stejnou dobu, v množství odpovídajícím počtu obyvatel a za stejných podmínek," prohlásila k podepsanému kontraktu předsedkyně komise Ursula von der Leyenová.

17:05

Stovky lidí dnes v Praze protestují proti vládním protiepidemickým opatřením. Odpoledne se sešli na Václavském náměstí, okolo 16:30 se vydali na pochod. Mají namířeno přes Žitnou ulici, Karlovo náměstí a Resslovu ulici na Národní třídu. Mnoho z účastníků nemá roušky. Akci přihlíží několik desítek policistů a členové antikonfliktního týmu, zatím proti ní nezasáhli.

16:49

V boji s nákazou koronavirem může pomoci ústní voda s antiseptickými složkami, která dokáže zničit virus SARS-CoV-2 v ústní dutině během 30 vteřin. K tomuto závěru dospěli ve své studii britští vědci z univerzity v Cardiffu, uvedl server BBC. Experti zatím testovali účinky ústních vod pouze v laboratorních podmínkách, klinické testování na pacientech mají teprve před sebou.

Autoři výzkumu ve své zprávě uvádějí, že ústní voda obsahující antiseptickou látku cetylpyridinium-chlorid (CPC) v množství minimálně 0,07 procenta dokáže koronavirus obsažený ve slinách efektivně ničit. V laboratoři po dobu 12 týdnů simulovali podmínky podobné těm, které panují v ústní dutině a měřili, jak různé značky ústních vod snižují množství viru v ústech.

16:04

Češi mířící do Saska musí ode dneška počítat s častějšími policejními kontrolami. Důvodem je rozhodnutí Saska kvůli koronaviru výrazně omezit krátkodobý přeshraniční styk s Polskem a Českem, na který dosud neplatila povinná karanténa. Výjimky nadále mají pendleři či lidé cestující za zdravotní péčí. Ředitelství spolkové policie v saské Pirně sdělilo, že hranice nicméně zůstávají volné a že žádné pravidelné hraniční kontroly obnoveny nebyly.

Až do pondělí bylo ovšem možné do Saska jet bez nutné karantény za nákupy či rekreací, pokud takový pobyt nepřesáhl 24 hodin. To se ale dneškem změnilo. Výjimka z karantény se nyní týká jen nezbytných cest ze sociálních, zdravotních či pracovních důvodů, délka pobytu pak nesmí přesáhnout 12 hodin. K opatřením, která platí pro obyvatele Česka, Polska i Saska, saská ministryně zdravotnictví Petra Köppingová výslovně uvedla, že zajet si bez karantény přes hranice za nákupy či tankováním je zapovězeno.

15:59

Švédsko, jehož odlišná strategie v boji s koronavirem přitahuje světovou pozornost, zaznamenalo od pátku 61 úmrtí s nemocí covid-19 a celkový počet mrtvých od začátku epidemie tak dosáhl 6225. Švédsko, které má srovnatelné množství obyvatel s Českou republikou, má tedy i po aktualizované bilanci menší počet úmrtí s covidem než Česko, kde je již 6416 obětí.

Švédské úřady zveřejnily nová koronavirová čísla po čtyřech dnech. O víkendu Švédsko bilanci neaktualizuje.

15:18 Vlajka Ruské federace.

Ruský úřad na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor dnes uvedl, že na Sibiři se objevují mutace koronaviru. "Vidíme určité změny… na Sibiři, které nám umožňují domnívat se, že v tomto regionu se vytváří vlastní verze (koronaviru) se specifickými mutacemi," řekla šéfka Rospotrebanadzoru a současně hlavní hygienička země Anna Popovová. Detaily neposkytla, nicméně podle agentury Reuters dodala, že tyto mutace nečiní virus více nebezpečným.

12:43

V Rakousku dnes začala platit nová přísná opatření v boji proti šíření koronaviru. 

Kvůli šíření nákazy vláda kancléře Sebastiana Kurze ode dneška přinejmenším do 6. prosince zakázala lidem vycházet z domovů. Výjimka platí pro nákup potravin či léků, návštěvu lékaře, cesty spojené s výkonem práce, ale i procházky, venčení psů či individuální sportovní aktivity. Pracovat by ale lidé měli pokud možno co nejvíce z domova.

12:10

Ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje dnes ve srovnání s pondělím ubylo pacientů s novým koronavirem. Zatímco standardních lůžek mají krajské nemocnice dostatek, intenzivní lůžka zůstávají z podstatné části zaplněna. K dnešku je v nich 350 pacientů s covidem-19, v pondělí jich bylo 354, v neděli 346. Na umělé plicní ventilaci je 42 pacientů s covidem-19, celkově je jich na lůžkách intenzivní péče 57, řekl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

11:48

Ve Spojených státech v pondělí přibylo více než 166 000 potvrzených případů nákazy koronavirem. Vyplývá to z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie dlouhodobě sleduje. V Kanadě počet registrovaných případů za letošní rok přesáhl hranici 300 000 a počet zemřelých s covidem-19 hranici 11 000.

11:25

V dohledné době se můžeme dostat na přelom třetího a druhého stupně. Když budeme mít jeden až dva tisíce nakažených denně, zvládne systém efektivně trasovat. Bez toho se neobejdeme, říká spoluautor protiepidemického systému Luděk Berec z Centra matematické biologie Jihočeské univerzity.

11:10

V Královéhradeckém kraji přibylo v pondělí 303 nově zjištěných případů nákazy nemocí covid-19. Jde o nejnižší přírůstek za všední den od 12. října. Ve srovnání s pondělkem 9. listopadu je číslo o 98 nižší, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

V současnosti je v regionu 6178 aktuálně nemocných. Jejich počet kolísá, nejvyšší hodnoty 7592 dosáhl 29. října.

11:05

Během pondělí bylo v Pardubickém kraji zjištěno 207 nových případů nákazy koronavirem. Je to výrazně méně než v pondělí před týdnem, kdy pozitivní test vyšel 468 lidem. Po dlouhé době se také poprvé snížil aktuální počet nemocných, vyplývá z údajů krajské hygienické stanice k dnešním 08:00. V pondělí mělo nemoc covid-19 v regionu celkem 9509 pacientů.

11:00 Vlajka Ruské federace.

V Rusku za poslední den zemřelo v souvislosti s koronavirem 442 pacientů, což je dosud nejvíce od vypuknutí pandemie. Země rovněž hlásí už čtvrtý den v řadě více než 22 000 nově potvrzených případů infekce SAR-CoV-2, testy za posledních 24 hodin prokázaly koronavirus u 22 410 osob. Informovala o tom dnes agentura TASS s odvoláním na ruský operativní štáb.

10:55

Britská nízkonákladová letecká společnost easyJet se kvůli koronaviru letos poprvé ve své 25leté historii propadla podle očekávání do ztráty. Čistá ztráta za období do konce září činí kvůli méně než polovičním tržbám téměř 1,1 miliardy liber (32,4 miliardy Kč) - loni firma vykázala zisk 349 milionů liber.

Šéf aerolinek Johan Lundgren dnes uvedl, že počítá v aktuálním čtvrtletí jen s pětinou obvykle plánovaných letů, dříve ještě hovořil o čtvrtině.

Foto: Reuters
10:51

Podle Babiše také vláda měla "nějakým způsobem udělat projekt" na středeční návrat prvňáků a druháků do základních škol. Babiš se ale domnívá, že Česko pandemii zvládne. "Musíme se teď hlavně semknout, protože je důležité, abychom to zvládli před Vánoci, aby se děti vrátily do škol, to je teď důležité," shrnul.

10:40

Babiš je k číslům skeptický proto, že pozitivita je vysoká a nakažený je velký počet lidí nad 65 let. "Stále jsme nedořešili zaměstnance, kteří mají obavu, že když půjdou do karantény, dostanou jen 60 procent mzdy. Apeloval jsem na kolegy, abychom se zamysleli, jak to vyřešit, protože je to velký problém," řekl premiér. Některé firmy tento problém podle něj moc neřeší.

10:30

Premiér Andrej Babiš (ANO) je ohledně údajů, které reflektují vývoj šíření epidemie koronaviru v Česku, ještě skeptický. "Nebyl bych tak natěšený, že jsme to už zvládli," řekl dnes novinářům na Národní třídě, kam přišel vzpomenout na listopadové události roku 1989. Domnívá se ale, že Česko pandemii zvládne.

Podle Babiše se na středeční návrat prvňáků a druháků do základních škol měl udělat "nějakým způsobem projekt." Velkým problémem, který je podle něj potřeba vyřešit, je také karanténa zaměstnanců ve firmách.

Foto: ČTK
09:21

Laboratoře v Praze potvrdily v pondělí 380 případů nákazy koronavirem. Je to o 16 méně než před týdnem a nejméně za všední dny od konce září. V porovnání se sobotou a nedělí je číslo vyšší, o víkendu se ale méně testuje. Vyplývá to z dnešních údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V porovnání s ostatními okresy republiky je koronavirová situace v Praze a okrese Praha-západ nyní nejpříznivější.

09:10

U dalších 285 lidí v Libereckém kraji potvrdily v pondělí testy nový koronavirus. Je to o pětinu méně než minulé pondělí. Podle údajů, které dnes aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví, ale dalších šest nemocných komplikacím spojeným s nákazou podlehlo. Za poslední týden je jich už 47.

08:38

V Olomouckém kraji přibylo v pondělí 466 potvrzených případů nákazy koronavirem. V neděli jich bylo po zpětné úpravě pouze 56. Nižší je počet nových případů ve srovnání s minulým pondělím, kdy přibylo 554 nakažených. V kraji se novým koronavirem od začátku epidemie nakazilo 29 289 lidí, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

06:50

V pondělí přibylo v Česku 5406 potvrzených nákaz koronavirem. Je to o 642 méně než před týdnem a nejméně za pracovní dny za poslední měsíc. Oproti sobotě a neděli je nárůst vyšší, o víkendu se ale méně testuje.

Nakažených je aktuálně 117 858 lidí, v nemocnicích je 6592 z nich. Počet úmrtí s covidem-19 stoupl v pondělí o 85 na 6416. Vyplývá to z aktuálních informací na webu ministerstva zdravotnictví.

06:45

Německo za uplynulých 24 hodin ohlásilo 14 419 nových případů nákazy koronavirem. Počet zemřelých s nemocí covid-19 se zvýšil o 267. Informoval o tom dnes berlínský Institut Roberta Kocha (RKI).

V Německu, které má zhruba 83 milionů obyvatel, se od počátku epidemie přítomnost koronaviru potvrdila u 815 746 lidí, 12 814 pacientů s covidem-19 zemřelo.

06:30 Vlajka Brazílie

Brazílie zaznamenala 13 371 nových případů nákazy koronavirem a 216 úmrtí na covid-19 během uplynulých 24 hodin. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na brazilské ministerstvo zdravotnictví.

V největší jihoamerické zemi s přibližně 210 miliony obyvatel se od začátku pandemie nakazilo více než bezmála 5,9 milionu lidí, z nichž 166 014 nákaze podlehlo. První případ nákazy byl v zemi odhalen na konci února.

Foto: Reuters
06:15

Ode dneška se prodlužuje výjimka pro cesty z Česka do zemí označených červenou barvou na takzvaném cestovatelském semaforu. Bez negativního testu na nemoc covid-19 bude možné v nutných případech vyjet až na 24 hodin, dosud platila obecná výjimka na maximálně 12 hodin.

Týká se to cest ze zdravotních, rodinných, obchodních nebo pracovních důvodů. Zároveň se rozšiřuje možnost cestování pro nesezdané páry.

Změny v pondělí oznámilo ministerstvo zahraničí. Kontroly budou namátkové. Červené jsou v semaforu všechny státy sousedící s ČR a také další evropské země s výjimkou Řecka, Estonska, Finska, Norska, Dánska, Irska, Islandu a Vatikánu.

06:10

V Rakousku, kde testy infekci naposledy odhalily u 4657 lidí za den, dnes vyjma prodejen potravin, lékáren či drogerií zavřou všechny obchody stejně jako poskytovatelé osobních služeb - například kadeřnictví, kosmetických salónů a masérů. Školy přejdou na distanční výuku a nepřetržitě bude platit omezení vycházení. Opatření budou platit do 6. prosince.

06:00

V Rakousku ode dneška platí zpřísněná opatření proti šíření koronavirové nákazy.

Německá spolková země Sasko ode dneška výrazně omezuje malý pohraniční styk s Polskem a Českou republikou. Návštěvy regionu bez karantény budou možné jen po dobu 12 hodin místo dosavadních 24. Navíc nebude možné jezdit k sousedům za nákupy.

Podstatně přísnější pravidla kvůli šíření nákazy opět zavádí například také Alžírsko a na Slovensku se dnes chystá demonstrace proti karanténním opatřením v souvislosti s koronavirovou krizí.

22:38

Nejnovější kolo testování mezi hráči a členy realizačních týmů v anglické fotbalové lize přineslo 16 pozitivních výsledků na covid-19. Je to nejvyšší číslo z testování během jednoho týdne od červnového restartu fotbalu po první vlně pandemie.

Představitelé Premier League oznámili, že mezi 9. a 15. listopadem otestovali 1207 lidí. Nebyli mezi nimi hráči, kteří odcestovali na srazy svých národních týmů.

22:27

Švédská vláda výrazně snížila přípustný počet účastníků setkání osob. Místo dosavadních 300 se od 24. listopadu bude smět na veřejnosti najednou setkat nanejvýš osm lidí. Oznámil to dnes podle agentury Reuters švédský premiér Stefan Löfven.

22:15

Ve Francii za posledních 24 hodin přibylo 9406 případů koronavirové nákazy. Je to výrazně méně než v neděli, kdy úřady oznámily přes 27 000 infikovaných. Počet covidových pacientů v nemocnicích se ovšem zvýšil o dalších 416 na celkových 33 497, což je dosavadní maximum. S covidem-19 již v zemi se 67 miliony obyvatel zemřelo 45 054 lidí, z toho 506 za poslední den.

22:07

Italská policie provedla zásah proti mafiánským skupinám v jihoitalském regionu Apulie. Podle policie mezi aktivitami skupin bylo také vybírání výpalného ve výši 50 eur za každý vystrojený pohřeb v oblasti, píše britský deník The Guardian. Policie zadržela 40 lidí, které podezřívá z mafiánského spolčení.

Mafiánské organizace se podle okresního prokurátora Ludovica Vaccara soustředily především na výpalné a lichvu. "Mafie podplatila úředníka na matrice, který ji každý den předával seznam zemřelých," popsal prokurátor Vaccaro způsob, jak kriminální organizace organizovaly výpalné, jejichž obětí byly pohřební služby. Podle Vaccara se tato "mladá mafie" vyznačuje velkou brutalitou.

V případě lichvy se mafiánské organizace zaměřily na firmy, jež se nachází v obtížích kvůli dopadu epidemie koronaviru na hospodářství.

21:15

V současnosti v ČR platí opatření pro pátý, tedy nejhorší stupeň. Pokud číslo zůstane pod hodnotou 75 do středy, navrhne ministerstvo vládě zmírnění opatření. Mohlo by platit zřejmě od příštího pondělí. Aktuálně je v Česku rizikové skóre na hodnotě 70 ze 100. Ve čtvrtém stupni by na svatby, pohřby či bohoslužby smělo 20 lidí. V dalších stupních pak 30, 50 a v nejlepším prvním stupni 100 osob.

21:15

Podle dosavadních opatření proti šíření koronaviru se hromadných akcí ve vnitřních prostorech včetně svateb a pohřbů může zúčastnit deset lidí. Nové opatření, jehož trvání je zatím nastavené do ukončení nouzového stavu 20. listopadu, v souladu s pátým stupněm tabulky PES mění tento počet na 15.

21:15

Svateb, pohřbů či bohoslužeb se od středy 18. listopadu smí účastnit 15 lidí místo deseti. Vyplývá to z úpravy opatření omezujícího volný pohyb v Česku, kterou schválila vláda. Kabinet dokument upravil tak, aby odpovídal opatřením podle rizikového skóre protiepidemického systému PES. Výjimka ze zákazu volného pohybu bude nově platit i pro sportování na venkovních sportovištích.

20:57

Nemocnice a další zařízení, které pečují o nemocné covidem, produkují podle ministerstva životního prostředí o třetinu více infekčního odpadu co do váhy a co do objemu dokonce o polovinu. Ministerstvo počítá s tím, že v říjnu a listopadu bude tohoto specifického odpadu ještě víc. Vládě dnes pro informaci předložilo materiál, jak zajistit, aby problémy s likvidací odpadu nezasáhly provoz nemocnic. Navrhuje dočasnou legislativní změnu i posouzení dalších možností likvidace infekčních odpadů.

20:06

Vláda v pondělí schválila na jednorázový příspěvek důchodcům 5000 korun uvolnit z rozpočtové rezervy 15 miliard korun. Sdělila to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Návrh zákona, který v pátek odsouhlasil Senát, čeká na podpis prezidenta Miloše Zemana. Rozpočtové dopady návrhu zákona vyčíslilo ministerstvo práce a sociálních věcí podle materiálu, který má ČTK k dispozici, na 15,226 miliardy korun.

20:05

Rychlost šíření koronaviru se v Německu zpomalila, země ale ještě nedosáhla cílů, kde by v boji proti infekci chtěla být. V pondělí to prohlásila kancléřka Angela Merkelová, která s premiéry německých spolkových zemí hodnotila prozatímní výsledky listopadové karantény. Kancléřka opět vyzvala veřejnost, aby se vzdala soukromých oslav a také cestování, pokud to není nezbytně nutné. Podmínky karantény, která je v polovině plánované délky, se zatím měnit nebudou.

19:58

Za víkend a dnešek zemřelo v jižních Čechách 30 seniorů s koronavirem. Za posledních 24 hodin zaznamenali hygienici v kraji 167 nových případů, 120 lidí se uzdravilo. Laboratoře otestovaly 472 vzorků. Aktuálně pozitivních je na jihu Čech 8754 lidí. Od března zemřelo v kraji v souvislosti s koronavirem 283 Jihočechů. Dnes to řekla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

19:22

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes varovala před předčasným pocitem uspokojení z pozitivních zpráv o možných vakcínách proti koronaviru. Zejména v Evropě a Amerikách nákaza tlačí zdravotní systémy na pokraj kapacit, upozornil šéf organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.

19:11

Vláda zařadila koronaviry SARS, MERS a nový typ SARS-CoV-2 způsobující nemoc covid-19 mezi biologická rizika při práci. Dnes schválila patřičné nařízení, informoval o tom tiskový odbor Strakovy akademie. Dosud s novými virovými onemocněními česká legislativa nepočítala, nařízení je uvedením českých regulací do souladu se směrnicí Evropského parlamentu.

19:04

V Česku v pondělí do 18:00 přibylo 2004 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je o 350 méně než minulé pondělí za stejnou dobu. Oproti neděli, kdy za celý den laboratoře evidovaly 1887 nakažených, je už ale nyní nárůst vyšší. O víkendu se ale méně testuje, v neděli bylo testů zhruba 9000, nejméně od 4. října. Počet zemřelých stoupl oproti ranním údajům ministerstva zdravotnictví o 162 na 6370, na dnešek zatím připadá 59 úmrtí. Hospitalizovaných bylo v neděli 7200 pacientů, z toho 1099 bylo ve vážném stavu.

18:52

Opakované testování všech 170 000 učitelů na koronavirus nového typu by podle ministra zdravotnictví Jan Blatného (za ANO) nebylo logisticky zvládnutelné, k tomu by znamenalo velkou finanční zátěž. Novinářům po dnešním jednání vlády řekl, že ministerstvo zdravotnictví chystá testování vybraných skupin učitelů a žáků tak, aby jeho výsledek byl reprezentativní.

18:39

Německá spolková země Sasko od úterý výrazně omezuje malý pohraniční styk s Polskem a Českou republikou. Doposud byly vzájemné návštěvy možné bez karantény, pokud nepřesáhly 24 hodin, nyní to podle saského ministerstva zdravotnictví bude nejvýše 12 hodin. Mění se i povaha cest, výlety za nákupy již nebudou možné. Pendleři, kteří dojíždějí za prací přes hranice, mají nadále výjimku.

18:14

Opakované testování všech 170 000 učitelů by podle Blatného nebylo logisticky zvládnutelné. Chystá testování vybraných skupin, tento týden ještě ne.

17:52 Havlíček DVTV

"Pokud máme vše spouštět v jednom termínu, mobilita lidí se zvýší a musíme ji tedy někde ubrat. V každém segmentu jsme tedy museli udělat nějaké restrikce, abychom tam pohyb omezili," uvedl ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček.

17:43

"Pokud chceme opatření uplatňovat plošně, nouzový stav je způsob, jak toho dosáhnout," uvedl na tiskové konferenci vlády ministr Jan Blatný.

17:14

Rozvolňování opatření ve školství podle protiepidemického systému PES bude podle zástupců školských asociací pro školy poměrně náročné. Za komplikovanou označili mj. kombinaci prezenční výuky závěrečných ročníků nebo praktické výuky se střídavou u dalších tříd. Podle ředitelů si to vyžádá nové přechodné rozvrhy. Doufají proto, že se o uvolnění opatření dozví s dostatečným předstihem. Samotný návrat posledních ročníků a praktické výuky v nejbližší vlně uvolňování je podle nich ale pozitivní.

16:35

V obchodech bude od středy platit omezení počtu lidí. Jeden člověk pro sebe bude muset mít prostor 15 metrů čtverečních. Dnes to schválila vláda, sdělil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Zástupci maloobchodníků nařízení kritizují. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza řekl, že svaz vládu opakovaně upozornil na to, že 15 metrů čtverečních je odborně nijak nezdůvodněný limit a způsobí koncentraci lidí před prodejnami. Navíc zvýší mobilitu zákazníků, kteří se budou mezi prodejnami pohybovat a hledat nejkratší řadu. Vůbec obslouženo kvůli restrikci nebude 20 až 30 procent lidí. Další budou v nákupní špičce čekat až hodinu ve frontě před obchodem.

16:28

Radnice v Uherském Hradišti rozdělí přes 1,6 milionu korun mezi podnikatele, které postihla na jaře první vlna omezení kvůli novému koronaviru. Přidělení podpory 62 subjektům schválili už v září radní města. Zbylých osm žádostí o dotace dnes jednomyslně schválilo zastupitelstvo.

15:51

Dosavadní testování v jihomoravských domovech pro seniory podle prvních informací odhalilo pouze jednotlivé případy nákazy koronavirem. Vedení kraje přesnější data nemá k dispozici. Údaje o výsledcích testů vyplňují domovy do zdravotnické dokumentace a Informačního systému infekčních nemocí (ISIN), do kterého úředníci nemají přístup. Řekla to radní pro sociální věci Jana Leitnerová (Piráti). V domovech pro seniory v Brně je otestována většina klientů a polovina zaměstnanců, i tam se objevily jednotky případů.

15:21

Pražští celníci minulý týden zabavili sto roušek, které byly neoprávněně označeny logy světových výrobců. Informovala o tom mluvčí celníků Ivana Kurková. Hodnota roušek a dalšího zabaveného zboží by podle celníků byla v ceně originálních výrobků téměř 200 000 korun.

14:56

Vláda žádá sněmovnu o možnost prodloužit nouzový stav o 30 dnů do 20. prosince. Návrh schválila na dnešním zasedání, sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Nouzový stav zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 20. listopadu. Vláda i naposledy žádala poslance, aby umožnili prodloužení o 30 dnů, zákonodárci však připustili jen posun z 3. na 20. listopadu. O návrhu kabinetu by měli rozhodovat ve čtvrtek.

14:42

Povinně nařízené plošné testování klientů a pracovníků dokončují domovy důchodců na Vysočině podle ankety v tomto týdnu. Podle nového nařízení v nich mělo první kolo testování skončit minulou středu, řada sociálních zařízení v kraji tou dobou ještě čekala na potřebné sady. Výpomoc zdravotníkům ve dvou nemocnicích kraje armáda odložila o dva dny. Vojáci by podle údajů kraje měli do Třebíče a Pelhřimova přijet ve středu.

14:33

Více práce než obvykle má nyní v době druhé vlny epidemie nového koronaviru nemocniční kaplan Václav Tomiczek. Působí hned ve dvou ostravských nemocnicích. Pro pacienty s nemocí covid-19, hlavně pro ty umírající, je často jedinou návštěvou. Často tak funguje jako prostředník mezi pacientem a jeho nejbližšími. "Pacienti s covidem ve vážném stavu či umírající velmi špatně snášejí odloučení od rodin a to, že s nimi nemohou být," řekl.

14:18

Dezinformacím o koronaviru nyní podle datového analytika Františka Vrábela vévodí tvrzení, že pandemie je řízená, data o ní jsou přehnaná a falšovaná a že za vším stojí vlády a farmaceutické firmy. Vrábel to uvedl on-line konferenci o hrozbě dezinformací, která se konala pod záštitou senátní mediální komise.

13:53

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) by nenamítal nic proti testování učitelů na covid-19, souhlasil by zřejmě i s testováním středoškoláků. U nejmenších dětí si to formou výtěru z krku či nosu neumí představit. Rozhodnutí je ale podle něj na ministerstvu zdravotnictví. Plaga to řekl na tiskové konferenci k systému, podle kterého se budou rozvolňovat opatření ve školství.

13:52

Společnost Avenier tento týden dodá testy na koronavirus do sedmi stovek zařízení pečovatelských a asistenčních služeb. Rozvezeno bude přibližně 150 000 testů, řekl Martin Nesrsta z firmy Avenier, která minulý týden zajistila distribuci dvou milionů testů na koronavirus do zhruba 2000 domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení.

13:11

Americká biotechnologická firma Moderna uvedla, že její vakcína proti koronaviru vykazuje 94,5% účinnost. Očkování v USA by mohlo začít už v druhé polovině prosince, uvedl americký epidemiolog Anthony Fauci.

12:49

Ministerstvo školství nyní neuvažuje kvůli pandemii covidu o zkrácení dvouměsíčních letních prázdnin ani o rušení týdenních jarních prázdnin. Ministr školství Robert Plaga novinářům řekl, že místo plošného prodlužování školního roku si umí představit dobrovolné letní kempy pro ty děti, které budou kvůli výjimečným omezením ve školství potřebovat doučování.

12:49

Dobrovolný svazek obcí Chomutovsko pořídil chomutovské nemocnici dva vysokoprůtokové oxygenátory. Již na jaře svazek daroval nemocnici 365 000 korun. Informovala o tom manažerka svazku Lenka Kynčilová. Situace na Chomutovsku je podle hygieniků druhá nejhorší v regionu. Aktuálně je v okrese 2890 aktivních případů nákazy novým typem koronaviru.

12:49

Plzeň bude mít karanténní místo pro bezdomovce v prázdné budově bývalé školy a konzervatoře v Masarykově ulici v městské části Doubravka. Objekt je připravený. Začne sloužit poté, až k tomu vydá příkaz krajská hygienická stanice. Zařízení má 16 lůžek. V karanténě nebo izolaci tam budou pouze lidé bez domova žijící na území Plzně. Užívání schválili radní, řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková. Proti záměru se postavili v petici obyvatelé čtvrtého městského obvodu, minulé pondělí projekt odmítli čtyři radní za ANO.

12:48

Při zvládání koronavirové epidemie v Karlovarském kraji bude pomáhat dalších 48 vojáků. Od středy doplní vojáci personál v nemocnicích či v domovech sociální péče. Mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký řekl, vojáci by měli pomáhat s pomocnými pracemi. V nemocnicích i v dalších zařízeních v kraji ale chybí zejména zdravotnický personál.

12:40

Koronavirus je po Evropě znovu na vzestupu i v řadě zemí asijsko-pacifického regionu. V Japonsku v sobotu přibylo rekordních 1772 infekcí a tamní vláda čelí tlaku, aby opět zavedla nouzový stav. Zpřísnění opatření zvažuje také Jižní Korea. V indické metropoli Dillí přibývalo v posledním týdnu denně přes 7000 případů nákazy. Na Novém Zélandu bylo znovu nařízeno nošení roušek na vnitrostátních letech a ve veřejné dopravě v největším městě Aucklandu, kde se objevilo nové ohnisko infekce.

12:28

Hromadné testování na koronavirus, které plánuje rakouská vláda, bude na rozdíl od Slovenska dobrovolné. Po videokonferenci se slovenským premiérem Igorem Matovičem to dnes řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz. Testovací akce má být "nabídkou" adresovanou těm, kteří si nemohou dovolit drahé PCR testy.

11:49

Brno ještě dnes odpoledne otestuje učitele prvních a druhých tříd a družináře na covid-19. Celkem jde o 400 učitelů a 200 pracovníků družin, uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Testování má ale být dobrovolné. První a druhé třídy se do škol vrátí ve středu.

11:49

Spolehlivost antigenních testů při správném použití dalece přesahuje 90 procent, jejich masivní nasazení by mohlo zabránit třetí koronavirové vlně v Česku. Podle organizátorů probíhající studie to vyplývá z analýzy vzorků u necelé stovky lidí, kteří se podrobili laboratornímu PCR testu, rychlejšímu antigennímu testu i testu na protilátky. Zároveň v dotazníku poskytli bližší informace k anamnéze. Výsledky dnes novinářům poskytli organizátor Matěj Hollan s Jindřichem Vobořilem, ředitelem společnosti Podané ruce, která zastřešuje provoz test-pointu na výstavišti v Brně.

11:48

Při čtvrtém stupni rizika covidu budou základní umělecké školy, jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky a střediska volného času dál pokračovat v distanční výuce, mohou ale využít individuální konzultace a prezenční výuku "jeden na jednoho".

11:41

Hodnocení tohoto pololetí proběhne na všech stupních standardně, i když výuka probíhala distančně, uvedl ministr školství.

11:40

Vzdělávání v mateřských školách je podle ministra školství nenahraditelné a rodičům doporučuje, aby děti do mateřských škol dávali, i kdyby měli možnost s nimi být doma.

11:36

Školní jídelny budou fungovat pro žáky, kteří budou prezenčně navštěvovat školu. Pro žáky vyšších ročníků bude možnost si jídlo vyzvednout v jiných hodinách a zkonzumovat jej doma.

11:32

Ministr školství nepředpokládá, že by se při aktivování čtvrtého či třetího stupně rizika vrátila do škol tělesná výchova či zájmové kroužky.

11:31

Plaga si dovede představit, že by učitelé byli pravidelně testováni na koronavirus. "Vítám jakoukoli možnost testování pedagogů nebo studentů středních škol," uvedl.

11:30

Návrat dětí do škol bude povinný, nebude na bázi dobrovolnosti. Pokud by bylo dítě z rodiny, kde jsou rizikoví členové, je na řediteli, zda mu povolí například individuální plán vzdělávání.

11:25

Nižší stupeň víceletých gymnázií se opět otevře při čtvrté z pěti úrovní rizika covidu, stejně jako 2. stupeň ZŠ bude mít střídavou výuku, řekl Plaga.

11:21

"Chápu, že je to omezující, ale toto opatření má jeden z největších významů a největší efektivitu při šíření epidemie," uvedl Plaga k rouškám s tím, že ve školách budou povinné ve třídách i ve společných prostorách.

11:20

"Není žádný lékař, který by po šestihodinové operaci snímal roušku s tím, že se to už nedá vydržet, a zbylé tři hodiny odoperoval bez roušky," řekl k nošení roušek Plaga a vyzval lidi, aby nepodléhali dezinformacím o tom, že nošení roušek je zdraví ohrožující.

11:15

Při čtvrtém stupni rizika se obnoví také praktická a laboratorní výuka na vysokých školách, uvedl Plaga. Přibude také možnost individuálních konzultací.

11:14

Při čtvrtém stupni rizika se do škol vrátí také závěrečné ročníky, tedy žáci devátých tříd, které nebudou fungovat v rotačním systému. Čtvrtý stupeň zároveň znamená návrat posledních ročníků studentů středních a vyšších odborných škol.

11:11

Plaga uvedl, že věří tomu, že se Česko brzy dostane na čtvrtý stupeň rizika, což by znamenalo návrat dětí na první stupeň základních škol či obnovení praktické výuky na středních školách. Druhý stupeň by se vrátil do škol v rotační výuce.

11:10

Ministr školství Robert Plaga uvedl na tiskové konferenci, že prioritou je i nadále omezení sociálních kontaktů a vyzval firmy, aby co nejvíce využívaly home office, a to i v době, kdy se děti vrátí do škol.

10:53

Maďarsko dnes oznámilo 6495 nově potvrzených případů koronaviru, to je dosud nejvyšší denní přírůstek od vypuknutí pandemie. Celkem se v desetimilionové zemi nakazilo 147 961 lidí. Aktivních případů registrují maďarské úřady 110 256, z nákazy se už zotavilo 34 010 infikovaných.

10:42

Základy v polohování pacientů, podávání stravy či pomoci při osobní hygieně ode dneška vštěpují odborníci Českého černého kříže stovkám vojáků, kteří se poté po celé republice zapojí do pomoci zdravotníkům v nemocnicích či v sociálních zařízeních. Červený kříž se jich chystá na pobočce v Olomouci a v Praze proškolit na 500, řekl dnes prezident organizace Marek Jukl. Vojáci budou pomáhat na pozici ošetřovatelů a podle školitelů bude v praxi využita především jejich fyzická síla.

10:40

Přesun do čtvrtého červeného pásma by znamenal například otevření základních škol pro všechny děti z prvního stupně, střídavou výuku pro druhý stupeň nebo posunutí zákazu nočního vycházení z 21:00 na 23:00 hodin.

10:32

V Česku je nyní rizikové skóre na hodnotě 70 ze 100, což odpovídá čtvrtému stupni opatření proti covidu-19. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo na webu ministerstvo zdravotnictví. V současnosti platí opatření pro pátý, tedy nejhorší stupeň. Pokud číslo zůstane pod hodnotou 75 do středy, navrhne ministerstvo zdravotnictví vládě zmírnění opatření. To by mohlo platit zřejmě od příštího pondělí.

10:19 Vlajka Ruské federace.

Rusko zaznamenalo za poslední den 22 778 nově potvrzených případů koronaviru, což je dosavadní maximum. Ukrajina oznámila denní přírůstek 9832 nakažených - to je oproti posledním dnům mírný pokles, což je však tradiční jev po víkendu, píše agentura Unian.

10:02

Z velké části do on-line prostředí se letos přesunou oslavy 17. listopadu, některé akce se ale i přes omezení pohybu lidí kvůli koronavirové epidemii budou konat v ulicích. Na pražském Albertově sice nebude tradiční pódium, ale bude možné tu položit svíčku. Prahou projdou také dvě desítky účastníků maskovaného průvodu Sametové posvícení. Politici přijdou položit květiny k pamětní desce na Národní třídě. Program premiéra Andreje Babiše (ANO) zatím není znám, prezident Miloš Zeman věnuje dění 17. listopadu 1989 především tichou vzpomínku.

10:01

Ceny v průmyslu v říjnu po šesti měsících poklesů meziročně vzrostly o 0,3 procenta. V zemědělství pokles cen zrychlil na 4,3 procenta ze zářijových 3,5 procenta. Vedle toho stavební práce a tržní služby pro podniky byly meziročně opět dražší. Vyplývá to z údajů, které na webu zveřejnil Český statistický úřad. Ceny u výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

09:39

Ve Zlínském kraji přibylo v neděli 167 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Je to méně než v sobotu, kdy bylo 290 nově nakažených, a o polovinu méně než minulou neděli, kdy přibylo 365 případů. V kraji se od začátku epidemie nakazilo 31 867 lidí, vyplývá z informací ministerstva zdravotnictví.

09:39

Aplikaci eRouška si dosud stáhlo 1,4 milionu uživatelů. Za včerejší den do ní 132 pozitivních pacientů vložilo kód o rizikovém setkání. 

09:18

V Ústeckém kraji přibylo v neděli 221 nakažených covidem-19, od počátku týdne nejméně. Vyplývá to z údajů krajské hygienické stanice. Hasiči dnes odebírají vzorky k otestování v zařízeních poskytujících sociální služby na Mostecku. Novináře o tom informoval mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

09:18

České pivovary očekávají celoroční propady tržeb v řádu desítek procent. Největší výrobci čekají pokles mezi 20 a 40 procenty, nejmenší i o více než 50 procent. Uvádí to Český svaz pivovarů a sladoven. Na základě průzkumu, který si mezi producenty piva udělal na konci října, zjistil, že třetina, hlavně velcí výrobci, zvažují propouštění. V průzkumu odpovídalo 90 respondentů zastupujících sladovny a pivovary všech velikostí, sdělili zástupci svazu.

08:34

Pod tisíc případů nákazy koronavirem denně se Česko dostane dřív než v polovině prosince. Radiožurnálu to dnes ráno řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Rozhodující podle něj bude vývoj v pracovních dnech tohoto týdne po úterním svátku. Svátek přispěje k dalšímu snížení kontaktů, poznamenal. Data z víkendu podle něj ukazují, že se zlepšuje situace mezi seniory.

08:03

Dvě třetiny lidí vnímají zavření škol jako nejvíc omezující opatření ze všech protikoronavirových nařízení, třetina dokonce zásadně. Ke dřívějšímu otevření škol by se přikláněly tři čtvrtiny lidí. Téměř dvoutřetinová většina obyvatel Česka by s ohledem na současnou epidemickou situaci byla pro uvolnění některých dosud platných omezení ještě před Vánoci. Vyplývá to z průzkumu, který pro Radiožurnál zpracovala agentura Median.

"Třiačtyřicet procent lidí ve středním věku 30 až 44 let uvedlo jako zásadní omezení, které jim vadí, uzavření škol. Stejně tak uzavření škol vadí i 46 procentům vysokoškoláků," řekl Radiožurnálu ředitel agentury Median Přemysl Čech. Ve středu se do lavic vrátí žáci prvních a druhých tříd a žáci speciálních škol, případný návrat dalších tříd se má posuzovat podle systému pěti rizik.

Lidem ale nevadí jen zavřené školy. Uvolnění některých platných omezení ještě před Vánoci by uvítalo 65 procent dotázaných. Přejí si to zejména mladí ve věku 18 až 29 let (74 procent). Naopak proti uvolnění omezení se častěji než ostatní sledované skupiny vyslovili respondenti starší 60 let (39 procent proti).

Jako nejvíc omezující Češi vnímají zavření škol, za zásadní omezení to považuje 36 procent dotázaných. Následují zavřená kadeřnictví (24 procent), restaurace, nákupní centra a bary a hospody (vše po 22 procentech). Nejméně pak Čechům vadí uzavřená muzea, zoologické zahrady nebo omezená taxi služba.

07:56

Laboratoře v Praze potvrdily v neděli 135 případů nákazy koronavirem. Je to nejméně za dva měsíce, naposledy 7. září testy prokázaly stejný počet. V porovnání se sobotou je údaj poloviční a proti předchozí neděli o 65 nižší. O víkendu se ale zpravidla méně testuje. Vyplývá to z dnešních údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V porovnání s ostatními okresy republiky je koronavirová situace v Praze a okrese Praha-západ nyní nejpříznivější.

07:35

V Libereckém kraji mělo v neděli pozitivní test na koronavirus 91 lidí. Méně než 100 nových případů měl kraj za 24 hodin naposledy 5. října, kdy jich bylo 87, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Oproti minulé neděli byl pokles skoro dvoutřetinový, 8. listopadu bylo pozitivně testováno 240 lidí.

06:49

V Británii započaly další rozsáhlé klinické testy vakcíny proti covidu-19, informuje dnes server BBC. Dvě dávky vakcíny, či placeba si nechá v zemi aplikovat 6000 dobrovolníků, po celém světě pak 30 tisíc lidí.

Experimentální vakcínu známou zatím pod názvem Ad26COV2 vyvíjí farmaceutická firma Janssen, která je součástí společnosti Johnson and Johnson. Preparát je založen na geneticky upraveném viru způsobujícím běžné nachlazení a má vycvičit imunitní systém k reakci.

Dvě dávky vakcíny budou dobrovolníkům podány s rozestupem 57 dní, upřesňuje agentura Reuters. V září zároveň firma Johnson & Johnson zahájila klinické testy vakcíny v jednorázové variantě. Společnost podle Reuters uvedla, že pokud by tyto testy s účastí 60 tisíc lidí potvrdily účinnost a bezpečnost její vakcíny, mohla by nabídnout oproti některým jiným výrobcům snazší očkování. Efektivitu vakcinace u očkovacích látek, které je nutné podat ve dvou dávkách, by totiž mohlo snížit, kdyby si lidé druhou dávku nenechali dát.

06:12

Německo za uplynulých 24 hodin ohlásilo 10 824 nových případů nákazy koronavirem. Počet infikovaných byl nižší než předchozí den, kdy berlínský Institut Roberta Kocha informoval o 16 947 nakažených, i předchozí týden, kdy institut oznámil 13363 nově infikovaných. Dosavadní nejvyšší počet nových případů, 23 542, ohlásilo Německo v pátek.

06:10

V Česku v neděli přibylo 1887 případů nákazy novým typem koronaviru, je to nejméně od 5. října. Proti minulé neděli je nárůst poloviční, proti sobotě počet případů klesl o 2312. O víkendu se ale zpravidla méně testuje a počet provedených testů klesal celý uplynulý týden.

06:09

USA v neděli překonaly hranici 11 milionů potvrzených koronavirových infekcí. Poslední milion případů se v zemi prokázal za jediný týden.

23:00

Objednáním jídla se 70 procent lidí snaží podpořit své oblíbené gastronomické podniky. Lidé si v současné době více než na jaře uvědomují problémy, se kterými se restaurace v souvislosti s pandemií koronaviru a vládními opatřeními potýkají. Občerstvení z výdejního okna nebo přes rozvoz si nyní kupuje o zhruba čtvrtinu víc strávníků než při jarní vlně nákazy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Up Česká republika.

22:40

Nejhorší koronavirová situace zůstává momentálně na Vysočině, čtyři z jejích pěti okresů jsou nejvíce zasaženými v republice. Na Pelhřimovsku hygienici za uplynulých sedm dní hygienici zaznamenali 806 nakažených na 100 000 obyvatel, přes 700 přepočtených případů na 100 000 obyvatel má také Havlíčkobrodsko, Žďársko a Jihlavsko. Naopak relativně nejlépe je na tom Praha-západ a Praha, kde bylo za uplynulý týden kolem 231 případů koronaviru na 100 000 obyvatel.

21:48

Britský premiér Boris Johnson musí do karantény, protože v neděli obdržel od britského ministerstva zdravotnictví oznámení o rizikovém kontaktu. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na úřad premiéra. Podle prohlášení úřadu se Johnson cítí dobře a nemá žádné příznaky nemoci covid-19. Premiér si již onemocněním prošel na jaře, kdy kvůli horšímu průběhu skončil v nemocnici.

Podle stanice Sky News se Johnson ve čtvrtek sešel se skupinou poslanců. Jeden z nich, konzervativní zákonodárce Lee Anderson, poté kvůli příznakům absolvoval test na virus SARS-CoV-2, jeho výsledek byl pozitivní.

Britský premiér Boris Johson
Britský premiér Boris Johson | Foto: Reuters
21:19

Spoluzakladatel a šéf německé firmy BioNTech Ugur Sahin se domnívá, že by se měl život k normálu vrátit do konce příštího roku. Společnost BioNTech vyvíjí spolu s americkou firmou Pfizer vakcínu proti koronaviru. Sahin v rozhovoru pro BBC uvedl, že věří, že vakcína může snížit přenos nákazy mezi lidmi na polovinu, což by podle něj tedy vedlo k dramatickému úbytku nakažených. K utlumení nákazy podle něj přispěje také léto.

Spoluzakladatel a šéf německé firmy BioNTech Ugur Sahin
Spoluzakladatel a šéf německé firmy BioNTech Ugur Sahin | Foto: Reuters
21:03

Italský šéfkuchař Matteo De Carli, který vlastní na Starém Městě v Praze rodinný podnik Casa de Carli, věří, že situace se vrátí k normálu a lidé si cestu do jeho rodinného podniku opět najdou.

20:34

Řecké úřady v neděli informovaly, že kvůli covidu-19 zemřelo za posledních 24 hodin 71 lidí, což je nejvíce od začátku epidemie. Počet nakažených se zvýšil o zhruba 1700 na více než 74 000.

20:21

Také z Francie přicházejí příznivější čísla, za poslední den tu přibylo něco přes 27 000 nakažených, o den dříve to bylo více než 32 000. Ještě v předchozím týdnu byla denní bilance dvojnásobná. Celkový počet nakažených se v zemi se 67 miliony obyvatel blíží dvěma milionům, 44 548 lidí zemřelo, z toho 302 za posledních 24 hodin. Mírně klesá počet pacientů s koronavirem ve francouzských nemocnicích, stále jich ale je přes 32 000, z toho skoro 5000 na jednotkách intenzivní péče.

Zdravotnický personál, který se v nemocnici ve Štrasburku stará o pacienty nakažené koronavirem.
Zdravotnický personál, který se v nemocnici ve Štrasburku stará o pacienty nakažené koronavirem. | Foto: Reuters
20:11

Jako poděkování zdravotníkům vytíženým pandemií nového typu koronaviru se v neděli v Brně rozsvítila "světla naděje". Lidé v oknech rozsvěceli ideálně červené lampiony, svíčky či baterky, řekla Lucie Stará, vedoucí pracoviště Lány lužáneckého střediska volného času, kde se nápad zrodil.

"Těžko se odhaduje, kolik jich bylo, jen v Bohunicích určitě stovky. Náš bývalý pan ředitel pozvánku k události navíc sdílel i do celé republiky, takže se nám ozvali i lidé z nejrůznějších obcí, kteří o ni měli zájem," uvedla Stará.

19:20

Kromě avizovaných Německa, Švédska a Kypru budou na takzvaném cestovatelském semaforu od pondělí červené též Litva a Lotyšsko. Znamená to nutnost testu na koronavirus při návratu do České republiky i pro přijíždějící cizince. Dosud byly tyto země značeny oranžovou barvou upozorňující na střední míru rizika, při níž musí při cestování do ČR předložit negativní test na covid-19 pouze dlouhodobí zahraniční pracovníci. Do této kategorie se z červené přesune nově Irsko. Na Twitteru to v neděli uvedlo ministerstvo zahraničí.

19:15

V nemocnicích dál zůstává 7200 nakažených koronavirem. Stav zhruba 1100 z nich hodnotí lékaři jako vážný. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

19:10

Přehled nejdůležitějších událostí: 

  • Počet případů koronaviru se do nedělních 18:00 zvýšil o 1042. V sobotu a minulou neděli jich za stejnou dobu bylo téměř dvakrát tolik. Dosud zemřelo 6156 lidí.
  • Vláda v pondělí poslance požádá o prodloužení nouzové stavu do 20. prosince.
  • Od pondělí budou muset test na covid podstoupit i lidé přijíždějící do Česka z Kypru, Litvy, Lotyšska, Německa a Švédska.
  • Podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly se při zachování současných opatření Česko pod 1000 nových případů koronaviru denně dostane zhruba 14. prosince. 
  • Podle Blatného je potřeba proočkovat 65 až 70 procent populace, pak bude mít Česko vyhráno.
18:59

V neděli do 18:00 přibylo v Česku 1042 případů koronaviru, minulou neděli jich za stejnou dobu bylo dvakrát tolik, celkem 2 145. Počet úmrtí se od rána zvýšil o 98 na 6156, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

18:47

Ron Klain, který se má stát příštím personálním šéfem Bílého domu, vyzval strany v Kongresu k urychlenému schválení prostředků pro boj s epidemií covidu-19, neboť prudký nárůst počtu nakažených donutil mnoho států k novým restrikcím proti šíření nákazy.

18:27

V Británii klesá od pátku počet nově odhalených případů nákazy, za poslední den přibylo zhruba 25 000 infikovaných, v sobotu hlásily statistiky na 27 000 nových případů. Ještě ve čtvrtek ale země zaznamenala dosud nejvyšší denní nárůst počtu nakažených - 33 470. Od počátku epidemie tu zemřelo s covidem skoro 52 000 lidí, což je zdaleka nejvíce v celé Evropě.

18:00

Babiš pro Českou televizi také uvedl, že do Vánoc budou muset v Česku nějaká protikoronavirová opatření platit.

17:59

V Itálii za poslední den znovu klesl počet nově odhalených případů nákazy koronavirem, podle statistiky ministerstva zdravotnictví za 24 hodin přibylo zhruba 34 000 infikovaných, o den dříve to bylo přes 37 000. O víkendu ale zpravidla laboratoře vyhodnocují menší množství testů, což se na číslech odráží.

Policie dohlíží na dodržování protiepidemických opatření v Římě.
Policie dohlíží na dodržování protiepidemických opatření v Římě. | Foto: Reuters
17:37

Vláda v pondělí požádá poslance o prodloužení nouzového stavu o 30 dní, tedy do 20. prosince. České televizi to řekl Andrej Babiš. Zatím mimořádný režim platí do 20. listopadu. 

17:25 Roman Prymula.

Prymula by s částečným otevřením škol počkal ještě týden, zároveň by jej doprovodil testováním žáků i učitelů. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka by se měli děti i pedagogové testovat každé pondělí pomocí antigenních testů. Ministerstvo zdravotnictví podle Blatného ale plošné testování na koronavirus u žáků prvních a druhých tříd nedoporučí, u učitelů ho zvažuje.

17:16 Roman Prymula.

Při zachování současných protiepidemických opatření se Česko pod 1000 nových případů koronaviru denně dostane zhruba 14. prosince. V pořadu Partie televize Prima to v neděli řekl bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Epidemie v Česku podle něj brzdí, je však otázkou, jestli dostatečně intenzivně. Pokud by se začala opatření v nejbližší době rozvolňovat, vrátí se podle něj země rychle k vysokým počtům nakažených. S očkováním proti koronaviru se podle Prymuly začne v Česku po Novém roce.

16:56

V problémech kvůli koronavirovým opatřením jsou v současné době všechny hotely a restaurace v Česku. V diskuzním pořadu Partie na stanici CNN Prima News to v neděli řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) Václav Stárek. Tuzemský cestovní ruch podle něj čeká letos propad ve spotřebě 160 miliard korun. Nynější situace podle něj přepíše mapy cestovního ruchu, připodobnil jí stavu po teroristických útocích v USA 11. září 2001.

16:14

Podívejte se, jak postupuje vývoj vakcín na koronavirus a kdy by mohly být dostupné.

15:59

Podle informací Chytré karantény mají odběrová místa na koronavirus průběžně dostatečné kapacity. V úterý 17. listopadu budou fungovat ve svátečním režimu.

15:30

Přehled nejdůležitějších událostí:

  • V sobotu přibylo v Česku 4199 nakažených, nejméně v tomto týdnu. Proti minulé sobotě je nárůst případů nižší o zhruba 3500. S koronavirem dosud zemřelo 6058 lidí.
  • Podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly se při zachování současných opatření Česko pod 1000 nových případů koronaviru denně dostane zhruba 14. prosince. 
  • U žáků prvních a druhých tříd, kteří se od středy vrátí k prezenční výuce, ministerstvo zdravotnictví určitě nedoporučí plošné testování na koronavirus, u učitelů si to ministr zdravotnictví Jan Blatný umí představit.
  • Podle Blatného je potřeba proočkovat 65 až 70 procent populace, pak bude mít Česko vyhráno.
15:12

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) očekává, že vládní žádostí o prodloužení nouzového stavu se bude Sněmovna zabývat ve čtvrtek od ranních hodin. Řekl to v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi. Ministr zdravotnictví Jan Blatný tento čtvrtek řekl, že navrhne prodloužit nouzový stav o 30 dní, tedy do 20. prosince.

14:05

Trasování lidí nakažených koronavirem by mělo být centralizované a profesionalizované, ministerstvo zdravotnictví z toho důvodu připravuje změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, jež by měla upravit postavení hygienických stanic. Současný počet 3500 operátorů, kteří mohou být k trasování k dispozici, je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného něj dostatečný i do budoucna.

"Počet je v současné době dostačující. Jsme schopni dotrasovat téměř 100 procent i při 6000 až 8000 nově diagnostikovaných osob denně," uvedl Blatný. "Velká část odpovědnosti bude nadále na hygienických stanicích, protože to je páteří celého systému," dodal. Je podle něj záměrem zvýšit počet lidí, kteří budou pracovat v systému v rámci krajských hygien, méně by se tak musely zapojovat soukromé firmy.

13:31

Proočkovanost populace proti novému typu koronaviru by kvůli účinnosti měla dosáhnout 65 až 70 procent. Česká republika má zájem o čtyři miliony dávek vakcíny proti onemocnění covid-19 od americké firmy Pfizer, což by vystačilo pro dva miliony lidí. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného  by první vakcíny mohly do ČR dorazit v lednu či únoru, při optimistickém scénáři i před koncem letošního roku.

12:57

U žáků prvních a druhých tříd, kteří se od středy vrátí k prezenční výuce, ministerstvo zdravotnictví určitě nedoporučí plošné testování na koronavirus. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). U učitelů si to umí představit. S testováním pedagogů souhlasí i senátorka a neuroložka Alena Dernerová z klubu Starostů.

U malých dětí ministerstvo zdravotnictví testování doporučovat nebude, na středních, případně vysokých školách je podle Blatného situace odlišná. Situaci přirovnal k firmám, řada z nich podle něj také testování zavádí. O možném plošném testování učitelů jedná jeho resort s ministerstvem školství.

12:40

Rakousko plánuje hromadné testování obyvatel na koronavirus, podobně jako to nedávno udělalo Slovensko. Mezi prvními budou v Rakousku testováni učitelé, řekl v neděli v televizi ORF rakouský kancléř Sebastian Kurz. Důvodem je podle něj umožnit relativně normální vánoční svátky, uvedl deník Kurier.

Plošné testování, jehož detaily má rakouská vláda oznámit v týdnu, by se mělo uskutečnit před Vánocemi, ale také už před koncem přísných karanténních opatření. Ta začnou platit v úterý a skončit mají 6. prosince. Kromě prodejen potravin, lékáren či drogerií se po tu dobu v Rakousku zavřou obchody, školy přejdou na distanční výuku, vycházení bude omezeno na nezbytné důvody, jako je nákup základního zboží, cesta do práce, péče o blízké osoby či zdravotní procházky.

11:18

Němci by se měli připravit na čtyři až pět měsíců přísných opatření proti šíření koronaviru a neměli by očekávat rozvolnění nynějších pravidel. V rozhovoru s nedělníkem Bild am Sonntag to řekl ministr hospodářství Peter Altmaier. Německo plánuje v prosinci zřídit stovky center po celé zemi, aby se připravilo na hromadné očkování proti koronaviru, napsal nedělník Welt am Sonntag.

Země za uplynulých 24 hodin ohlásila 16.947 nových případů nákazy koronavirem. Počet mrtvých s nemocí covid-19 se zvýšil o 107. Informoval o tom v neděli berlínský Institut Roberta Kocha (RKI). V Německu, které má zhruba 83 milionů obyvatel, se od počátku epidemie přítomnost koronaviru potvrdila u 790 503 lidí, 12 485 lidí po nákaze zemřelo.

10:08 Vlajka Ruské federace.

Rusko v neděli ohlásilo 22 572 nově nakažených koronavirem a 352 souvisejících úmrtí za 24 hodin. V předchozích dvou dnech země vykázala rekordní přírůstky nově nakažených.

Od začátku pandemie covidu-19 se v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel podle oficiálně vedených statistik nakazilo přes 1,9 milionu lidí, z nichž 33 186 nákaze podlehlo. V sobotu Moskva informovala o 22 702 nakažených a 391 mrtvých.

9:12

V Česku přibylo v sobotu 4199 potvrzených případů koronaviru, nejméně v tomto týdnu. Ve volných dnech se ovšem méně testuje. Proti minulé sobotě je nárůst případů nižší o zhruba 3500.

Aktuálně nemocných je 129 788 lidí a většina má mírný průběh nemoci. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Do statistik přibylo od večerní aktualizace dalších 53 úmrtí, počet zemřelých s covidem-19 od počátku epidemie se tak zvýšil na 6058.

9:08

Laboratoře v Praze odhalily v sobotu 269 nových případů koronaviru. Tento týden je to nejnižší denní nárůst a proti minulé sobotě je to pokles asi o 140 případů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Denní nárůsty se v hlavním městě poslední tři dny drží pod 500 a v porovnání s ostatními okresy republiky je koronavirová situace v Praze a okrese Praha-západ nyní nejlepší.

Od začátku epidemie se v Praze koronavirem nakazilo 55 513 lidí, téměř 44 000 se jich z nemoci vyléčilo. Aktuálně je v metropoli zhruba 11 200 nakažených, většina má mírný průběh nemoci.

8:45

Šéf výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk má s největší pravděpodobností nemoc covid-19 s mírnými příznaky. Musk to napsal na svém twitterovém účtu poté, co tento týden zpochybnil spolehlivost antigenních testů na koronavirus.

"Dostávám zcela rozdílné výsledky od různých laboratoří, ale s největší pravděpodobností mám mírný případ covidu. Mám symptomy jako u mírného nachlazení," napsal v noci na nedělo Musk.

21:34

Na trasování lidí se podle ministerstva zdravotnictví podílí dvojnásobek lidí.

19:55

V Jihočeském kraji se dnes uzdravilo 1033 pacientů s koronavirem. Je to výrazně více než počet nových případů, kterých hygienici za stejné období evidují 542. Podle jejich údajů tak v kraji nyní zůstává 8938 lidí s koronavirem

19:09

Na Vysočině za posledních 24 hodin zemřelo deset pacientů s koronavirem. Celkem si od března nákaza vyžádala v regionu 300 obětí. Vyplývá to z aktuálních údajů krajské hygienické stanice.

18:50

Počet lidí, kteří v ČR zemřeli s covidem-19 od začátku epidemie, přesáhl 6000. Dnes zatím přibylo 43 úmrtí na 6005.  Denní přírůstek nově potvrzených případů nákazy je ale opět nižší. Do dnešních šesti hodin večer laboratoře odhalily 2087 pozitivních testů na koronavirus, proti pátečnímu podvečeru je to zhruba o 1600 méně a o téměř 2000 méně než minulou sobotu za stejnou dobu. Mírně ubylo i hospitalizovaných.

Foto: Jakub Plíhal
17:33

Rakousko dnes dále zpřísnilo podmínky koronavirové uzávěry. Kromě prodejen potravin, lékáren či drogerií zavřou všechny obchody, školy přejdou na distanční výuku, vycházení bude omezeno nepřetržitě. Opatření začnou platit od úterý a trvat budou do 6. prosince.

17:13

Plzeňský kraj kvůli koronavirové pandemii dále omezil veřejnou autobusovou dopravu. K první redukci, hlavně školních spojů, přistoupil 19. října, kdy zavedl prázdninový jízdní řád. Ode dneška se rozšířila na některé víkendové a večerní spoje. 

15:35

Italské nemocnice jsou znovu pod tlakem kvůli koronaviru. Země, která na jaře šokovala svět i sebe samu, když byla kvůli počtu pacientů s koronavirem v bohatém regionu na severu zcela přeplněna kapacita nemocnic, znovu čelí systémové krizi. Země tento týden překročila symbolickou hranici jednoho milionu nakažených od začátku epidemie.

Ošetřování pacientů s koronavirem v nemocnici v Miláně.
Ošetřování pacientů s koronavirem v nemocnici v Miláně. | Foto: Reuters
15:30

V Plzeňském kraji v pátek přibylo 337 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to zhruba o dvě stě méně než před týdnem.

14:33

Japonsko dnes vykázalo potřetí za sebou rekordní přírůstek nově nakažených koronavirem, a to 1731 případů. V Tokiu zaznamenali 352 nově infikovaných. Hranici tří set případů denně japonská metropole překročila před čtyřmi dny. Informovala o tom japonská televize NHK.

Japonský premiér Jošihide Suga v pátek uvedl, že země nepotřebuje znovu zavádět nouzový stav, ačkoli s poklesem teploty začalo nově nakažených koronavirem výrazně přibývat. Japonská vláda nouzový stav zavedla v dubnu a na konci května jej zrušila.

14:10

Návrh nařízení o ochraně zdraví při práci, který v pondělí projedná vláda, zařazuje koronaviry SARS, MERS a nový typ SARS-CoV-2 způsobující nemoc covid-19 mezi biologická rizika při práci. Dosud s nimi česká legislativa nepočítala, navrhované nařízení je uvedením českých regulací do souladu se směrnicí Evropského parlamentu.

"Cílem předloženého návrhu je zlepšit ochranu zdraví zaměstnanců snížením jejich vystavení biologickým činitelům při práci," píše se v dokumentu pro jednání vlády. Evropská komise zařadila SARS-CoV-2 na seznam biologických činitelů, o nichž je známo, že vyvolávají u člověka nakažlivé nemoci.

12:49

Řecko kvůli šíření koronaviru do konce listopadu zavře všechny základní školy a školky v zemi. Oznámil to dnes ministr zdravotnictví Vasilis Kikilias, informovala agentura AFP.

"Uzavření základních škol jsme se chtěli vyhnout," poznamenal Kikilias. To, že k tomuto opatření musela vláda nakonec přistoupit, podle něj ukazuje, jak je epidemická situace vážná. Střední a vysoké školy se v Řecku zavřely již v pondělí.

12:29

Rakousko od úterý kvůli šíření koronaviru zřejmě opět výrazně omezí pohyb lidí na veřejnosti. Uzavřou se také základní školy a obchody vyjma těch s nezbytným zbožím, informovala dnes agentura APA s odkazem na návrh vládního nařízení. Nová opatření, která mají platit přinejmenším do 6. prosince, ovšem kancléř Sebastian Kurz oficiálně vyhlásí až dnes odpoledne na tiskové konferenci.

11:37

Ve Spojených státech v pátek přibylo více než 180 000 potvrzených případů nákazy koronavirem. To je nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. Vyplývá to z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie dlouhodobě sleduje. Za posledních deset dní padlo jednodenní maximum již poosmé.

11:33

Dosud nejvyšší denní přírůstek mrtvých od počátku pandemie covidu-19 dnes oznámilo Polsko. Za 24 hodin ve statistikách tamního ministerstva zdravotnictví přibylo 548 mrtvých a 25 571 nově nakažených koronavirem. Celkem už v Polsku s covidem-19 zemřelo přes 10 000 lidí.

11:30

V Moravskoslezském kraji přibylo v pátek 905 lidí nakažených covidem-19. Oproti čtvrtku to bylo o 81 více. Byl to ale nejmenší páteční nárůst za posledních šest týdnů. Vyplývá to z informací takzvané chytré karantény, které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Od počátku pandemie bylo v kraji pozitivně testováno 49 023 lidí.

"Dnes asi žádná zásadní změna oproti minulému dni. Uklidňuje se situace v nemocnicích, tak doufejme, že to tak bude i nadále," uvedl hejtman. Počet hospitalizovaných s covidem-19 klesl o 22 na 785, a poprvé od 31. října se tak v kraji dostal pod 800.

10:59

V Jihomoravském kraji se v průběhu pátku znovu snížil počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19. V nemocnicích zůstává 905 lidí s pozitivním testem, o 44 méně než ve čtvrtek. Za posledních 24 hodin přibylo v kraji 789 nových případů koronaviru.

10:44

Kvůli výskytu koronaviru se podle spolku Pedagogická komora musely uzavřít už stovky mateřských škol. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) se v říjnu covidem-19 nakazilo 1144 učitelek ze zhruba 35 000 pedagožek, které ve školkách pracují. Nemocných bylo mnohonásobně více než v září a některé mateřinky začaly mít nedostatek personálu. Navzdory zhoršení epidemické situace v říjnu nechala vláda školky otevřené. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) označil práci učitelek za nenahraditelnou.

10:07

Se zvládnutím koronavirové epidemie v Moravskoslezském kraji bude pomáhat dalších 45 vojáků. Ode dneška bude v Domově Duha v Novém Jičíně nasazeno pět příslušníků ze 71. mechanizovaného praporu z Hranic na Přerovsku. Dalších 40 vojáků bude od pondělí pomáhat v sedmi zdravotnických zařízeních.

09:33 Vlajka Ruské federace.

Rusko dnes ohlásilo podruhé za sebou nejvyšší denní přírůstek nově nakažených koronavirem od počátku pandemie. Za posledních 24 hodin vykázalo 22 702 nových případů a 391 souvisejících úmrtí. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

O den dříve Moskva informovala o 21 983 nových případech a 411 úmrtích. Od začátku pandemie se v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel podle oficiálně vedených statistik nakazilo přes 1,9 milionu lidí, z nichž 32 834 nákaze podlehlo.

09:23

Bývalý prezident Václav Klaus si roušku při připomínce 28. října nevzal záměrně. Má svou představu o významu roušek, řekl v rozhovoru s ČTK. Koronavirus považuje za více než "pouhou" nemoc a zneužití této nemoci za nástroj k přeměně světa.

Klaus byl kritizován, že 28. října přišel uctít památku státního svátku bez roušky a mluvil bez ní s lidmi, kteří spadají do rizikové skupiny obyvatel. Bývalý prezident si nemyslí, že by to byla chyba. "Já to dělám programově a záměrně, a když člověk něco dělá programově, tak za A to nepovažuje za chybu a za druhé považoval bych za nedůstojné, kdybych dělal, to co dělá řada našich politiků, že se začne omlouvat," řekl. K omluvě nevidí důvod. "Mám svou představu o významu roušek, ne že bych si ji já sám vymyslel, přeci medicínská profese má mezi sebou vášnivé bojovníky za roušky a stejně vášnivé odpůrce roušky," dodal.

08:49

Diabetici nemusí mít horší průběh nemoci covid-19, pokud se správně léčí a nemají jiné zdravotní komplikace. Někteří lékaři také v souvislosti koronavirovou epidemií zaznamenali větší zájem diabetiků o léčbu.

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) loni v Česku zaznamenal přes 940 000 lidí s cukrovkou druhého typu, která souvisí s nezdravým životním stylem, tedy nedostatkem pohybu, nadváhou a špatnými stravovacími návyky. Podle některých odhadů dalších asi 250 000 lidí cukrovku má, ale neví o tom. Zhruba 60 000 lidí trpí cukrovkou prvního typu, kdy se jedná o vrozenou poruchu imunitního systému.

07:52

Hygienici v Praze odhalili v pátek 496 nových případů koronaviru, podobně jako ve čtvrtek. Proti minulému pátku je to pokles o zhruba 230. V hlavním městě je nyní 11 405 nakažených, většinou mají mírný průběh nemoci. Počet úmrtí se zvýšil v pátek podle dosavadních údajů o čtyři na 589. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V porovnání s ostatními regiony je koronavirová situace v Praze a okrese Praha-západ nejlepší.

07:50

Na Ukrajině za posledních 24 hodin přibylo 12 524 potvrzených případů nákazy koronavirem. To je nejvyšší denní přírůstek od počátku epidemie a třetí rekord během tří dní, informovala dnes agentura Reuters.

Dosud nejvyšší denní přírůstek ohlásila Ukrajina, která má 42 milionů obyvatel, teprve v pátek. Tehdy přibylo 11 787 nově infikovaných.

07:47

Producent festivalu Metronome David Gaydečka považuje za problematické, že se tvůrci nového českého modelu uvolňování a zpřísňování opatření, označovaného zkratkou PES, více neradili s kulturní obcí. Naopak oceňuje, že se teď pořadatelé mohou připravit na to, jaká situace nastane za měsíc nebo dva

07:45

Letošní sezona byla co do návštěvnosti pražských památek i tržeb institucí, které je spravují, neúspěšná. Mnohá z turisticky oblíbených míst navštívila v září tohoto roku v porovnání s loňskem třetina lidí. V říjnu jsou propady návštěvnosti ještě vyšší kvůli uzavření památek z důvodu vládních opatření souvisejících s koronavirovou pandemií, uvedli mluvčí institucí.

Foto: Jakub Plíhal
07:26

Laboratoře v pátek v Česku odhalily dalších 7357 nakažených koronavirem, přibližně o 500 méně než ve čtvrtek. Proti minulému pátku je pokles výraznější, zhruba o 4200. Vyplývá to z dnešních údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Současně mírně ubylo pacientů s nemocí covid-19, kteří vyžadují péči v nemocnici. Hospitalizovaných je 7237 pacientů. Do bilance obětí ale přibylo od páteční večerní aktualizace dat dalších 48 úmrtí na 5926 zemřelých s koronavirem od počátku epidemie.

Od března, kdy se v Česku nákaza objevila, hygienici potvrdili 454 030 případů nemoci, z toho přes 316 000 lidí se vyléčilo. Aktuálně nemocných je přibližně 132 000, u většiny má nemoc mírné příznaky.

07:07

Celosvětový součet narostl z 1,2 na 1,3 milionu za méně než dva týdny, předchozích 100 000 mrtvých přibylo za 16 dní, nárůst z milionu na 1,1 milionu zase trval 18 dní.

07:02

Německo v pátek zaznamenalo nižší počet nákaz koronavirem než ve čtvrtek i než minulý pátek, ukazují aktualizovaná data berlínského Institutu Roberta Kocha (RKI). Nová denní bilance činila 22 461 případů, tedy asi o 1000 méně než ta čtvrteční. Nově ohlášených 178 úmrtí s koronavirem představovalo pokles oproti čtvrtku, ale vyšší přírůstek než před týdnem.

07:01

Počet nahlášených úmrtí spojených s nemocí covid-19 v součtu všech zemí světa přesáhl 1,3 milionu. Uvádí to americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU), která údaje o pandemii od počátku monitoruje. Pokud jde o absolutní hodnoty, jsou na tom stále nejhůře Spojené státy, které jako jediná země evidují přes 200 000 mrtvých.

07:00

Vážení čtenáři, vítáme vás u nové on-line reportáže, v níž pro vás sledujeme aktuální dění okolo šíření koronaviru. Dosavadní informace naleznete v předchozím on-line přenosu:

Domácí Zahraničí ČTK Domácí, Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 20. 11. 2020 17:24
 

Právě se děje

Další zprávy