Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pět psů proti covidu-19. Blatný představil novinku, ovlivní i rozvolňování opatření

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. listopadu 2020
15:41
Autor: ČTK, simao, ula - 
13. listopadu 2020
12:50

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) představil v pátek Česku systém, podle něhož se bude řídit postupné uvolňování protikoronavirových opatření. Podle stavu epidemie se každý den zhodnotí rizikové skóre na škále 0 až 100, což celou zemi zařadí do jednoho z 5 pásem přísnosti opatření. Systém se nazývá PES, Čechy tak nově v boji s virem hlídá pět psů, o kterých mluvil sám Blatný. Podle Blatného by se přitom Česko mělo přepnout z nejvyššího stupně 5 do stupně 4.

„Je vidět, že se situace obrací, je to velmi dobře, ale nesmíme polevit,“ vzkázal ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na páteční tiskovce. Děkoval zdravotníkům, lidem v sociální péči, ale i všem lidem, kteří se chovají zodpovědně. „Pakliže bychom to nedělali, potom by tyto křivky vypadaly úplně jinak,“ upozornil.

5 psů pro Česko

Systém PES počítá nově s pěti stupni pro Česko. Všech pět pásem rizika podle nové tabulky vyžaduje, aby dál trval nouzový stav v ČR. Blatný proto v pondělí na vládě navrhne, aby vláda požádala Sněmovnu o prodloužení stavu nouze o 30 dní.

„Česko by se mělo ze stupně 5 přepnout do stupně 4,“ uvedl přitom k novému systému Blatný. Pro posun do nižšího pásma rizika bude nutné snížení tzv. rizikového skóre po dobu sedmi dní.

Rizikové skóre PES ministerstva zdravotnictví bude zveřejňované od 16. listopadu na webu úřadu. Číslo 0 až 100 bude kalkulováno denně.

Nový systém PES by měl dle Blatného pomoci přinášet nejen jasná data. Navázána na něj budou jednotlivá protiepidemická opatření. „Opatření jsou navázána na 5 základních stupňů,“ potvrdil Blatný. „Je-li PES v zelené barvě, pak se usmívá, a když se nebudeme chovat zodpovědně, bude na nás cenit zuby,“ vzkázal ministr.

Nový systém protiepidemických opatření PES Nový systém protiepidemických opatření PES | Ministerstvo zdravotnictví

Jak bude systém fungovat?

„Když víme, že od středy tohoto týdne se pohybujeme na stupni číslo 4, pakliže tento stupeň vydrží do středy příštího týdne, potom je záměrem provést snížení toho rizikového skóre na číslo 4 od dalšího pondělí. A tak to bude vždycky. Bude se to hodnotit od středy do středy. Během čtvrtka dojde k tomu rozhodnutí, které následně dostane vláda a vydá - protože to s sebou často nese nutnost nového vládního usnesení na úpravu těch režimových opatření - usnesení tak, že bude platit od pondělí dalšího týdne. I když by šlo všechno naprosto optimálně a nejlépe, jak si můžeme přát, tak vždycky bude trvat minimálně týden, než projdeme tím rizikovým skóre na nižší úroveň,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Blatný nový systém 5 stupňů.

Parametry, ze kterých se bude výsledné číslo vypočítávat, jsou:

  • počet nakažených na 100.000 obyvatel
  • počet nakažených na 100.000 seniorů za posledních 14 dní
  • reprodukční číslo podle jeho zjednodušeného výpočtu - tento údaj uvádí průměrný počet dalších lidí, které nakazí každý pozitivně testovaný člověk
  • podíl pozitivně testovaných ze všech denních testů

Kde a kdy budou povinné roušky?

Roušky uvnitř i venku budou povinné od druhého stupně v systému proticovidových opatření. V prvním, nejnižším stupni budou uvnitř a v dopravě.

S nočním zákazem vycházení se počítá u dvou nejzávažnějších z pěti stupňů epidemického rizika. Platit by v nich měl od 23:00, či 21:00, vždy do 05:00.

Restaurace budou fungovat s omezením ve všech pěti stupních rizika. V nejnižším stupni s uzavřením o půlnoci, ve 4. a 5. stupni jen s výdejními okny.

V maloobchodě bude platit omezení počtu lidí na 15 metrů čtverečních. Ve třetím a čtvrtém stupni rizika budou otevřeny jen vybrané obchody.

Ubytovací zařízení budou moci fungovat v běžném režimu do třetího stupně rizika. Ve čtvrtém a pátém stupni bude jejich provoz omezen.

Ve dvou nejrizikovějších epidemických pásmech budou vnitřní sportoviště pro rekreační sporty uzavřeny, venkovní budou omezeny podle počtu osob.

Úřady by měly omezovat úřední hodiny ve třech nejvážnějších stupních epidemického rizika. V nejhorším pátém pásmu mají vyřizovat jen nezbytnou agendu.

Ministerstvo zdravotnictví připravilo tabulku, jak se stupně dotknou jednotlivých odvětví. Ministerstvo zdravotnictví připravilo tabulku, jak se stupně dotknou jednotlivých odvětví. | Ministerstvo zdravotnictví ČR

Budou se testovat učitelé?

Po znovuotevření 1. a 2. tříd se podle ministerstva zdravotnictví budou ostatní žáci vracet do lavic postupně ve třech dalších etapách rozvolňování opatření proti covidu.

Prvňáci a druháci se do škol mají vrátit 18. listopadu. „Co se týká testů ve školách, tak pokud bych se měl zaměřit na 1. a 2. třídu, tak tam se s tímto testováním nepočítá. Uvažujeme nicméně o testování pedagogů,“ vzkázal ministr zdravotnictví Blatný.

Trasování funguje, tvrdí Blatný i Rážová

Hlavní hygienička Jarmila Rážová na páteční tiskovce k aktuálnímu vývoji kolem pandemie covid-19 v ČR uvedla, že dobrou zprávou je počet vyléčených, který přesáhl 300 tisíc. Počet pozitivních za poslední dny klesá, podotkla. Podle šéfa ÚZIS Ladislava Duška navíc klesá počet hospitalizovaných pacientů.

Za včerejšek bylo vytrasováno 14 835 případů. Celkem trasovalo 1493 trasovačů, většinou hygieniků. Na jednoho pozitivního připadá 2,5 kontaktu. Narostl i počet osob, které se na trasování podílí, provolaly se více než 3 miliony minut.

„Počty vytrasovaných lidí jsou vysoké, s klesajícím počtem nově nakažených osob a při kontaktu 2,5 kontaktu to odpovídá množství prováděných testů,“ uvedl ministr Blatný.

„V žádném regionu nevidíme eskalaci podle katastrofických scénářů, v posledním týdnu vidíme pokles hospitalizovaných,“ konstatoval šéf ÚZIS Ladislav Dušek. 1100-1200 pacientů je momentálně na JIP. Nakažených zdravotníků je momentálně 11 tisíc, jejich počet se ale nezvedá.

Kleslo podle něj reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivního - na 0,7 až 0,8. Podle Duška klesá i podíl pozitivních mezi všemi testovanými. Podle Rážové to bylo ve čtvrtek 27 procent. Jsou to dva důležité parametry pro uvolňování opatření podle plánovaného protiepidemického systému.

Dušek: Roste počet nakažených seniorů

Zatímco ostře sledovaná čísla v Česku klesají, vyhráno ještě není. Za problém Dušek označil to, že „bod, ve kterém se s celou epidemií nacházíme, je relativně nestabilní a relativně zranitelný“.

„Stále pokračuje to vleklé množství, velký počet denně nově diagnostikovaných. Nově nakažených seniorů a obyvatel, které řadíme do kategorie zranitelných,“ varoval. „Bohužel krajské hygienické stanice stále reportují nová a nová ohniska ze sociálních zařízení, z poskytovatelů sociálních služeb,“ upozornil.

V první části listopadu bylo takto nově identifikováno 121 ohnisek a přibližně 3 tisíce nově nakažených klientů. „To jsou zase čísla, která nechávají jakýsi vykřičník nad pozitivními trendy, protože stále ten proces není zlomen k nějakému definitivnímu útlumu,“ míní Dušek.

„Musíme ještě v následujícím období - bavíme se o týdnech - dodržovat přijatá opatření, protože ten jejich efekt se evidentně projevuje. A musíme tu epidemii dostat do výrazně menších čísel z hlediska populační virové nálože,“ dodal Dušek.

Groove ( 14. listopadu 2020 00:04 )

To bude děsně vtipný až Blatný zjistí, co je covid zač, i když on to tuší. Za *** a krachy vděčíme Prymulovi. No pošlou děti do škol a najednou zjistej, že to už má každej a půl republiky už podruhy. Za mě myslím si měla jsem ho v lednu z Rakouska, a to jsem skončila ve spitale na kapackach. Teď je máma oficiálně pozitivní, je jí tejden blbě, je rizikový pacient, ale ani nemá horečku. Nakazil nás soused, plus ještě jednoho souseda. Mně bylo dneska blbě jeden den jako náběh na střevní chřipku, ale min než při nachlazení, čím to asi žeby protilatkami? Ostatní členové rodiny úplně bezpriznakovi. Jejich reprodukční číslo je blbost, je furt stejný 3, ale pes je naštěstí založené na něčem jiným. Takže děti půjdou do škol, jedno dostane průjem nebo bolest v krku půjde na test a šup pozitivní a skola bude stejně v karanténe. No covid má pro zdravé lidi sílu a nakazlivost střevní chřipky. Měla jsem prasečí chřipku, to bylo iny kafe, skoro jsem chcipla, ale ta nebyla tak nakažlivá. Nerozumím tomu, proč to některý lidi kosi, tady je to fakt cajicek a selanka u kazdyho, kdo to chytil. No jo ale všem nám právě bylo pekelně v lednu, protože Jindřichův Hradec sousedí s Rakouskem.

Prema M ( 13. listopadu 2020 23:09 )

Pamatujete si tabulku pivo s sebou DPH, alko nealko řezané. A jak je teď asi hodně potřeba, když je pivo z hospody jen s sebou, ale ještě je potřeba dodat vypít alko jen doma. Případně dovoz. NO tak TAHLE TABULKA je vlastně to stejný. To se ráno probudíte zjistíte jaký PES platí ve vašem okrese jaký pes platí kam pojedete. Někde bude zavřeno někde otevřeno. Jeden zápas bude bez lidí druhý s 500 lidmi atd....

BoziMilda ( 13. listopadu 2020 22:02 )

Chceme zákaz pruzení. Když můžem prudit legálně, tolik nás to nebaví. To je jako souložit s manželkou, vyprávět politické vtipy v demokracii nebo jet povolenou rychlostí. Prostě nuda.

BoziMilda ( 13. listopadu 2020 21:58 )

A dvoumetrový odstup v MHD je také zajištěn.

Maximilian ( 13. listopadu 2020 21:57 )

Po téhle psi tiskovce už vládě opatření nevěří nikdo,roušky na ulici už ani já nebudu provozovat,už Vám na to s...připravuju se na frontu na jídlo,socialismu Žďár😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa