Tiskovka, jakou jste ještě neviděli. Ministr Blatný předváděl spokojeného psa

13.11.2020 14:28

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný spolu s kolegy na tiskové konferenci před kamerami ČT prohlásil, že trasování v České republice funguje a jeho kvalita se nadále zvyšuje. Pozitivní zprávy předložil i ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Jenže hned přidal důležité varování. Stále se prý nacházíme v rizikové a velmi nestabilní situaci. Ministr Blatný poté prozradil, co přijde dál. Ukázal „smějícího se psa“.

Tiskovka, jakou jste ještě neviděli. Ministr Blatný předváděl spokojeného psa
Foto: Screen ČT24
Popisek: Ministr Jan Blatný prezentuje opatření proti koronaviru

Hlavní hygienička Jarmila Rážová před novináři prohlásila, že Česko dělá průměrně něco přes dva tisíce testů na sto tisíc obyvatel, počítáno za týden. Hygienici jen za čtvrtek zvládli vytrasovat na 14 tisíc lidí. Rážová poděkovala všem trasovačům za práci, kterou odvádějí. V tuto chvíli s trasováním pomáhá na 3300 lidí. Ještě v srpnu to prý bylo jen 550 trasovačů.

„Na jednoho pozitivního připadá 2,5 kontaktu, což přičítáme tomu, že začala fungovat opatření a počet rizikových kontaktů se snižuje,“ uvedla šéfka hygieniků.

„Trasování funguje, funguje dobře a jeho kvalita se nadále zvyšuje,“ shrnul vystoupení Rážové ministr. Čísla, která hovoří jasně, také jasně odpovídají počtu provedených testů.

Poté si vzal slovo ředitel ÚZIS (Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR) Ladislav Dušek a konstatoval, že se sice situace zlepšuje, ale vyhráno stále není.

„Klesá populační zátěž z týdne na týden. Přináším relativně pozitivní zprávu i pokud jde o hospitalizace,“ oznámil Dušek. Aktuální odhad reprodukčního čísla je mezi 0,7 až 0,8 a odráží to vliv těch přijatých opatření,“ uvedl Dušek.

Epidemie podle něj začíná brzdit, ale čísla odhalených případů jsou stále velmi vysoká, takže pořád není vyhráno. „Ta hodnota je velmi vysoká, velmi riziková a ten epidemický bod, ve kterém se nacházíme, je hodně rizikový a hodně nestabilní,“ varoval Dušek.

Zásadní problém tkví podle Duška v tom, že epidemie i nadále proniká do domovů pro seniory a do dalších zařízení.

„Musíme ještě v následujícím období dodržovat přijatá opatření. Bavíme se o týdnech. Musíme snížit množství populační nálože,“ pravil Dušek. „To hlavní, o co tady jde, je snížit zátěž v nemocnicích, aby opět mohla být poskytována standardní lékařská péče. Ty denní nárůsty nově diagnostikovaných nejsou až tak důležité,“ upozornil Dušek.

Další problém vidí v tom, že v Česku je asi 11 tisíc covid pozitivních zdravotníků. Ale jejich počet prý už dramaticky neroste. Teď se ale musí začít snižovat.

„Ta naše situace je stále velmi nestabilní. Stále máme příliš mnoho pacientů v nemocnicích. Musíme snížit zátěž nemocnic, abychom mohli říci, že jsme z toho venku,“ varoval znovu Dušek.

Začíná se také ukazovat, že v některých krajích se daří epidemii zvládat lépe než v jiných, to je podle Duška jednoznačně důvod k opatrnosti.

V nemocnicích by se prý mohla zlepšovat situace po deseti dnech, ale podle Duška to není zcela jisté, protože prozatím je diagnostikováno stále hodně osob z rizikových skupin. „Bude to 7 až 10 dní, rád bych se pletl v pozitivním směru. Ale může se stát, že kvůli infekci v seniorní skupině to může trvat i o něco déle,“ upozornil Dušek.

Ministr Blatný Duškovo vystoupení shrnul. „Souhrnem je vidět, že se situace obrací, je to velmi dobře a nesmíme polevit. Velký dík patří zdravotníkům a všem lidem, v sociálních službách, ale i nám všem, že ta opatření dodržujeme,“ pravil ministr.

Poté představil nový protiepidemický systém České republiky. „Či chcete-li PES,“ pravil Blatný.  

Ve chvíli, kdy bude riziko nízké, PES bude ukazovat v republice zelené barvy. „To bychom pak byli v zelené barvě a pes by se na nás usmíval,“ poznamenal k tomu Blatný. Pokud by se regiony České republiky vybarvily červeně, znamenalo by to podle Blatného, že se občané republiky nechovají zcela zodpovědně. „A PES by na nás cenil zuby,“ doplnil ministr.

Bude se sledovat pět klíčových faktorů včetně reprodukčního čísla viru. Kolik lidí se v poslední době nakazilo, kolik seniorů se v poslední době nakazilo, jak rychle se virus šíří v populaci a jak rychle jsou hygienici schopni trasovat.

Stupnice protiepidemického žebříčku bude mít 5 příček, přičemž příčka pátá, nejvyšší, ukazuje, že je situace nejhorší.

Pokud se parametry budou zhoršovat 3 dny po sobě, ministerstvo zdravotnictví přepne do vyššího rizikového stupně. Pokud se bude týden v kuse zdát, že se situace zlepšuje, pak po sedmi dnech bude přeřazeno na nižší stupeň.

Z úst ministra také zaznělo, že jakmile bude PES aktivován, bude si to žádat i aktivaci nouzového stavu, protože i na těch nižších stupních se počítá s opatřeními, která nouzový stav vyžadují. Zejména kvůli omezení práva shromažďovacího. Pokud nouzový stav skončí, bude mít PES pouze doporučující charakter a nikoli ráz nařízení.

Na stupních jedna, dva a tři mají být povoleny návštěvy v domovech pro seniory. Velmi pečlivě se prý bude sledovat i situace ve školství.

Během tiskové konference také prozradil, že na tabulce pracovala řada odborníků, včetně odborníků z ministerstva školství, ale odpovědnost za přepínání z jednoho stupně do druhého ponese ministerstvo zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…