Hlavní obsah

Nový odklad splátek už se škraloupem

Právo, Novinky, Barbora Buřínská, Jakub Svoboda

Plošné splátkové moratorium sice na konci října skončilo, klienti v nesnázích však opět mohou o odklad splátek úvěru požádat. Banky jejich žádosti řeší většinou individuálně a nabízejí možnost odkladu na další tři nebo šest měsíců. Dlužníci však musí počítat s tím, že jakákoliv změna související se změnou splácení se na rozdíl od jara už zapíše do úvěrového registru a může negativně ovlivnit jejich případné další žádosti o úvěr.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Prodloužení plošného splátkového moratoria, po kterém volaly i podnikatelské asociace, se banky bránily. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po jednání s bankéři a dalšími poskytovateli úvěrů pak v minulých dnech řekla, že další plošný odklad nenavrhne.

Banky se ale podle ní zavázaly k tomu, že na individuální bázi budou vycházet vstříc klientům, kteří se po skončení splátkového moratoria mohou dostat do finančních problémů.

Moratorium končí, řadě lidí hrozí malér

Finance

Dodala, že lidé, kterým banky umožní další odklad splácení, by neměli mít kvůli tomu negativní záznam v registrech dlužníků. „Důležitý je individuální přístup, možnost umožnění odkladu splátek nebo individuální posouzení u těch lidí, kteří zůstávají v problémech, a to, aby se tito lidé neuváděli do registru dlužníků,“ prohlásila Schillerová.

V praxi to je ale nakonec jinak. Banky zájemce o odklad splátek upozorňují, že to bude mít za následek negativní záznam v registrech dlužníků a ovlivní tak jejich žádosti o úvěrové produkty v budoucnosti.

Podle bankovních předpisů jsme povinni to zveřejňovat v úvěrovém registru
Zuzana Filipová, Moneta Money Bank

„Jsme odhodláni pomoci všem, kteří se kvůli dopadům pandemie ocitli v obtížné situaci. Je potřeba si ale uvědomit, že podle současných bankovních předpisů jsme povinni zveřejňovat všechny takové restrukturalizace v úvěrovém registru, což může mít vliv na poskytnutí případných půjček či úvěrů v budoucnu,“ sdělila Právu Zuzana Filipová, mluvčí Moneta Money Bank, která teď nabízí možnost odložení splátek úvěrů na tři měsíce.

Česká spořitelna (ČS) podle mluvčího Filipa Hrubého bude k případnému negativnímu záznamu do registru dlužníků přistupovat individuálně. V každém případě s ním musí počítat ti retailoví i firemní klienti, kteří byli v minulosti v prodlení se splátkami, případně již negativní záznam měli.

ČS na stránkách formuláře žádosti o odklad klienty upozorňovala, že jejich žádost „může ovlivnit budoucí ne-/poskytnutí nového úvěrového produktu u České spořitelny či jiné bankovní i nebankovní společnosti.“ Podle vyjádření Hrubého došlo k úpravě tohoto sdělení. ČS umožní retailovým klientům odložit splátky na tři měsíce, firemním klientům pak na tři, nebo šest měsíců. „Retailovým klientům také nabízíme snížení měsíčních splátek – maximálně o 80 procent, až na šest měsíců,“ doplnil Hrubý.

Na jaře byl zájem obrovský
Podle údajů České bankovní asociace využilo od dubna do konce října možnosti odložit si splátky 13 procent klientů bank.
Banky tak vyhověly zhruba 359 tisícům žádostí a odložily splácení úvěrů v celkovém objemu 445 miliard Kč.
Ve dvou třetinách případů se odklady týkaly spotřebních úvěrů, čtvrtinu tvořily hypotéky, pět procent pak úvěry podnikům.
Podle dřívějších odhadů některých bank může mít s obnovením splácení problémy až pětina dlužníků, tedy desítky tisíc lidí.

Podle Jakuba Vintrlíka z tiskového oddělení ministerstva financí už i zákon o jarním úvěrovém moratorium se sdílením informace o využití odkladu splátek v důsledku pandemie počítal, avšak stanovil, že k takové informaci se nepřihlíží jako negativní.

„To však věřitelům nebránilo v tom, aby posoudili stávající finanční situaci svých klientů a v případě jejího zhoršení jim nový úvěr neposkytli,“ uvedl Vintrlík.

Ministerstvo financí s bankami dál jedná  

Ministerstvo podle něj dál jedná s bankami i nebankovními poskytovateli úvěrů o vstřícném a ideálně i jednotném postupu vůči dlužníkům postiženým druhou vlnou pandemie. „Jedním z témat těchto jednání je i zacházení s údaji o využití odkladu splátek,“ dodal Vintrlík.

Jistina úvěru se stejně jako na jaře po dobu odkladu splátek úročí. Většina bank, které Právo oslovilo, uvedla, že bude individuálně řešit případ každého klienta, který se do problémů se splácením dostane, a na základě jeho situace mu nabídne řešení.

Některé banky klienty s nabídkou řešení i samy oslovují. „S klienty jsme v pravidelném kontaktu a snažíme se společně nastavit podmínky tak, aby byli schopni své závazky nadále plnit. U rizikových klientů pravidelně analyzujeme jejich schopnost úvěry splácet,“ uvedl Petr Plocek z UniCredit Bank.

Uzavření individuální splátkové dohody nabízí i další banky. „Splátku nastavujeme podle možností klienta již od 100 korun/měsíc,“ uvedla mluvčí Equa bank Kateřina Petko.

Také stavební spořitelna Modrá pyramida na svých stránkách zveřejnila online formulář, s jehož pomocí mohou klienti zažádat o splátkové prázdniny, a to formou odložení splátek jistiny nebo celých splátek na období tří měsíců.

Banky po klientech nebudou požadovat doložení nepříznivé finanční situace způsobené následky šíření nemoci covid-19. Nicméně v žádosti klient musí v čestném prohlášení odsouhlasit, že se do problémů dostal právě z tohoto důvodu. Banky si navíc vyhrazují právo si kdykoli v průběhu odkladu splátek vyžádat dokumenty prokazující pokles příjmů.

Reklama

Související články

Moratorium končí, řadě lidí hrozí malér

Ještě tři týdny a splátkové prázdniny skončí. Klienti, kteří využili možnosti odložit splátky svých úvěrů a hypoték, musejí od listopadu opět najet na s bankou...

Výběr článků

Načítám