Logo regionálního portálu regionzidlochovicko.cz

Regionální zpravodajství

Starosta Židlochovic: Říjnová velká voda je pro nás vztyčeným prstem

Milena Moudrá, Město Židlochovice zpravodaj
sobota 14.11.2020

Ilustrační foto
Autor: Město Židlochovice zpra...

Svratka nám v posledních měsících ukazuje svou sílu. V polovině října se naplnila až k hranici svých možností. Bylo město bezprostředně ohroženo povodní?

Dostali jsme se na 3. stupeň povodňové aktivity, výška hladiny dosahovala čísel, která už dlouho nepamatujeme. Řeka se ale naštěstí do stavu, že by město zásadně ohrozila, nedostala. Koryto samo o sobě pojme vody dostatek, nejkritičtějším místem je však most, který je založen o kousek níž než vrchol hrází. Přelití mostu by znamenalo problém. Tomu už ale dnes umíme předejít cíleným pouštěním vody přes přelivovou hrázku do polí mezi silnicemi z Vojkovic a Blučiny.

Říjnová velká voda je pro nás ale vztyčeným prstem. Povodně totiž přicházely převážně na jaře po deštích do tajícího sněhu, zatímco teď nám příroda ukázala, že naprosto nečekaně mohou přijít povodně i na podzim. Počasí v důsledku měnícího se klimatu bude čím dál méně předvídatelné.


Opět se potvrdilo, že stavba protipovodňových hrází z let 1999 až 2006 byla nezbytnou investicí.

Ano, souhlasím. Hráze i po letech opět zafungovaly dobře, nikde nebyly žádné problémy, až na pár drobných detailů s mírným protékáním, kde stačilo jen dotěsnit propustek. Kdyby hráze nebyly, část obce a přilehlých polí bude pod vodou.

Do budoucna počítáme s rekonstrukcí původních hrází v místech naproti Penny Milena Moudrá redaktorka a Papírny Moudrý, až po lávku. Obyvatelé města se ale rozhodně nemusí ničeho obávat, jejich stav je dobrý a žádné protržení nehrozí. Z naší strany jde pouze o preventivní technické úpravy, protože v době, kdy vznikla protipovodňová ochrana Židlochovic, byly tyto původní valy pouze mírně opraveny. Přidanou hodnotou pak bude připravovaná revitalizace spodních částí podél vody za účelem vytvoření prostoru pro rekreační pohyb veřejnosti.

Chtěl bych ještě zdůraznit, že obrovský podíl na udržení vysoké vody v rozumných úrovních má Brněnská přehrada. Přibrzdění toku na Svratce nechalo odtéct přeplněnou Svitavu a teprve následně se popustila Svratka. Touto promyšlenou regulací se podařilo průtok v řece udržet, aby nešel na úplně horní limity.

 

Svratka se letos zvedla už několikrát. Pomohlo to i spodním vodám?

Ano, k doplňování spodních vod zjevně dochází. Letošní rok je opravdu srážkově hodně vydatný, což nás do jisté míry zachránilo od velkých problémů. Jak už jsem několikrát říkal, vloni byl Vírský vodovod stejně jako Březovské vrty téměř bez vody, dnes je Vír naplněn. U Březovských vrtů jde o složitější záležitost, tam v průběhu předchozích let docházelo k znečištění části vrtů ze zemědělské činnosti. Kvalitu vody srážky, byť vydatné, změnit nemohou.


Sledování vysoké hladiny řeky snad dalo lidem alespoň na pár dnů zapomenout na současný mimořádný stav s šířením nákazy covidu-19. Zatímco v jarní vlně jsme byli hodně optimističtí, teď vnímám v náladě lidí velkou změnu.

Ano, nálada se změnila, společnost je roztříštěná, obrovská vlna solidarity, která na jaře převládala, se vytratila. Je to pochopitelné. Vláda chybovala. Letní uvolnění předchozích opatření a úplné potlačení skutečnosti o přítomnosti viru nás dovedlo do současné velmi složité situace. Ale přiznání pravdy a hledání viníka není to, co nás spasí. Musíme to přijmout.

Chtěl bych na všechny apelovat v tom směru, abychom si řekli: Ano, máme před sebou 2 až 3 náročnější měsíce, ale přistupme k zavedeným opatřením zodpovědně, protože tím pomůžeme sami sobě.

Na obzoru již máme řešení, které by mělo bezpečně a s velkou mírou jistoty lidi ochránit. Vakcíny. V momentě, kdy budou dostupné a proočkují se nejzranitelnější a nejrizikovější skupiny, se situace skokově zlepší a šíření se přibrzdí. Držme režim opatření, a po Novém roce, doufám, si už nalijeme sedmičku vína a můžeme hodnotit.

Teď je však nejdůležitější omezení kontaktů, vynechávání cest do obchodů, lékáren apod.

 

Jak je ve městě postaráno právě o rizikové skupiny?

Obnovili jsme službu donášek do domácností, nabízíme seniorům zajištění nákupu, léků, obědů i knih, aby nemuseli vycházet. Objednávky lze jednoduše vyřešit přes telefon nebo e-mail.

Dovážková služba je k dispozici i na telefonu 731 689 774 nebo e-mailu: sluzbanakup@zidlochovice.cz

Využijte, prosím, námi nabízenou pomoc. Nestyďte se a zavolejte nám. Nejít do rizikových míst je to nejjednodušší a zároveň nejefektivnější, co můžete udělat pro sebe, ale i pro ostatní.

Riziko přenosu viru je stále zřejmě podceňováno, což mi potvrzuje moje nedávná zkušenost, kdy jsem se stavil na rychlý nákup. U pokladny přede mnou stála rodina s asi 90letou paní o berlích, která měla roušku nasazenou tak, že jí zjevně byla k ničemu.

Prosím, uvědomme si, že situace je o hodně horší než na jaře. Nevystavujte své rodiče a prarodiče zbytečnému riziku. Jsou pořád tou nejohroženější skupinou, a pokud se o ně nemůžete postarat, využijte služeb, které město nabízí.

 

Vy sám jste velký optimista. Co byste vzkázal lidem, kteří teď úplně optimističtí být nedokážou?

I když je situace vážná, chtěl bych veřejnost povzbudit. Výsledky testů vakcíny zatím vycházejí dobře a vypadá to, že po Novém roce by mohla být dostupná. Mějte proto trpělivost, malinko přibrzděte a času využijte k pozastavení, věnujte se rodinám a domácím pracím. Musíme vydržet pár měsíců a pak zase jít dál.

 

Článek byl se souhlasem vydavatele převzat ze Židlochovického zpravodaje. Titulek je redakční.

TOP
MIKO Neslovice s.r.o. nabízí práci na pozici Strojník UNC, stavební dělník v obci Neslovice

Strojník UNC, stavební dělník

MIKO Neslovice s.r.o. Neslovice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP, DPP, práce na IČO). ➤ Přijmeme:  strojníka UNC, ( popř. JCB 3CX) stavebního dělníka.Tel:602 772026,606 421419 dobrá platové podmínky, víkendy…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama