Hlavní obsah

Velká tenisová show začíná? V Londýně jde o vyrovnání rekordu i možná poslední Nadalovu naději

Londýn

Poslední velké tenisové představení roku 2020. Turnaj mistrů v londýnské O2 Areně je obvykle velmi prestižní událostí, ve stínu koronou zkráceného kalendáře roku 2020 pak letos půjdé o akci, která bude o to prestižnější. Největším favoritem závěrečného turnaje musí být jeho pětinásobný vítěz a světová jednička Novak Djokovič. Forma hraje ale s mladšími borci, Danilem Medveděvem a Němcem Zverevem. Nebo v neoblíbené hale poprvé vyhraje španělský fenomén Rafael Nadal?

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Bude se poprvé z triumfu na Turnaji mistrů radovat Španěl Rafael Nadal?

Článek

Trochu popelkou bývá po dlouhém roce, prošpikovaném grandslamy, Turnaj mistrů. Letos se hraje naposledy v Londýně a motivace s ruku v ruce také zdraví hráčů je po krátké sezoně lepší než kdy jindy, a tak se ve městě nad Temží uskuteční Adieu, které by mělo přinést krásné zážitky.

Dravé mládí už předčilo zkušenou generaci, alespoň co do počtu účastníků závěrečného podniku. Rubljov, Medveděv, Zverev, Tsitsipas na jedné straně. Rafael Nadal a srbská světová jednička Novak Djokovič na druhém pólu. K nim přidejme střední proud - debutanta na tomto turnaji Diego Schwartzmana a rakouského vítěze US Open Dominica Thiema - právě na složení je vidět, že se koná jistá výměna stráží.

Vyhraje pošesté Nole?

Forma Novaka Djokoviče je velkou neznámou. V hale se představil pouze na turnaji ve Vídni, kde trochu ostudně prohrál v semifinále s Italem Sonegem. Nicméně roli hrála ve zmíněném zápase i motivace, protože si Srb již před zápasem zajistil pozici světové jedničky i na konci roku. Djokovič se navíc umí na velké turnaje připravit, chce atakovat rekordy a na Turnaji mistrů triumfoval dokonce už pětkrát. Pokud by se mu podařilo vyhrát znovu, vyrovnal by rekord Rogera Federera, jenž zvítězil šestkrát.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Srb Novak Djokovič během čtvrtfinále ve Vídni s Italem Lorenzem Sonegem.

Už ve skupině to však bude mít mimořádně obtížné. Argentinského outsidera Schwartzmana, který preferuje antukové dvorce, by porazit měl. Pak ale přijde mnohem těžší dvojice oříšků. Nedávní finalisté z výborně obsazeného podniku v pařížské hale Bercy - Němec Alexander Zverev a Rus Daniil Medveděv. Oba jedou na parádní vlně, vytáhlý Němec i přes trable v osobním životě vyhrál dva po sobě jdoucí turnaje v Kolíně nad Rýnem. Medveděv zas opanoval pařížskou prověrku. Už v této skupině s názvem Tokyo 1970 se může lámat chleba.

Nadal se znovu pokusí o titul, který mu ve sbírce chybí

Vyhrál všechno, na co v tenisovém světě lze pomyslet. S jedinou výjimkou. Halové podmínky jednoduše rodákovy z Manacoru nesvědčí. Dvakrát se sice probil až do finále, nikdy ale vítězství nezískal. A s přibývajícím věkem se jeho šance v rychlém halovém prostředí ještě snižují.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Rafael Nadal na turnaji v Paříži.

Jediný test, který před Londýnem absolvoval, mu příliš nevyšel. V Paříži prohrál v semifinále s Alexanderem Zverevem jednoznačně 2:0. Už předtím měl velké problémy a na hraně vyřazení byl s krajanem Lopézem i dalším Španělem Bustou.

Jeho skupina je asi více průchozí, na druhou stranu v ní ale není outsider typu Schwartzmana. Debutant na turnaji Andrej Rubljov prožívá průlomový rok. I ve zkrácené sezoně dokázal vyhrát pět turnajů, včetně dvou halových. Jediné, co mu zatím trochu schází, je velký úspěch na grandslamu.

Dominic Thiem má za sebou také fantastický rok. Poprvé zvládl finálový boj na jednom z turnajů Velké čtyřky, když triumfoval na US Open. Poté však šla křivka jeho výkonnosti dolů, roli v tom hrálo i menší zranění. Zástupce našich jižních sousedů je ale univerzální hráč a zvlášť poté, co dokázal, že umí vyhrát velký turnaj, ho nemůžeme podcenit. Stejně jako posledního účastníka turnaje Stefanose Tsitsipase.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Dominic Thiem si na domácím turnaji ve Vídni zahrál čtvrtfinále.

Řecký tenista obhajuje v O2 Areně překvapivý loňský titul. Ve finále tehdy v úchvatné koncovce zlomil Dominica Thiema. Letos se mu zatím tolik nedaří, i když semifinále na French Open rozhodně nejde brát jako neúspěch. Řek ale trochu bojuje s koncovkami zápasů. Zvláště totální slehání, které se hráči jeho úrovně stane jednou za život, předvedl na US Open v souboji s Bornou Čoričem. Těsné bitvy nezvládl ani s Francouzem Humbertem nebo Rusem Rubljovem.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Řecký tenista Stefanos Tsitsipas se s turnajem v Paříži rozloučil nečekaně záhy - ilustrační foto.

Velkolepé představení startuje v neděli a kromě singlového pavouka, nabídne standardně také turnaj deblových dvojic. Je se rozhodně na co těšit...

Kdo vyhraje Turnaj mistrů?
Novak Djokovič
29,5 %
Rafael Nadal
35,7 %
Daniil Medveděv
8 %
Alexander Zverev
4,1 %
Diego Schwartzman
2,4 %
Dominic Thiem
11,9 %
Stefanos Tsitsipas
2,7 %
Andrej Rubljov
5,7 %
Celkem hlasovalo 2782 čtenářů.

Reklama