Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Egyptští archeologové představili nález stovky sarkofágů starých zhruba 2500 let

Egyptští archeologové představili nález stovky sarkofágů starých zhruba 2500 let. foto: AP Photo

Káhira - Egyptští archeologové představili další cenný nález z pohřebiště v Sakkáře nedaleko Káhiry, kde se podařilo objevit stovku sarkofágů většinou i s mumiemi uvnitř a asi čtyři desítky zlacených sošek. Ministr pro památky a cestovní ruch Chálid Anání řekl, že barevné zapečetěné sarkofágy pocházejí zejména z pozdní doby starověkého Egypta a následující Ptolemaiovské dynastie, a jsou tedy staré zhruba 2500 let.
  14:46aktualizováno  15:04

Odborníci novinářům nové nálezy představili na improvizované výstavě přímo na pohřebišti v Sakkáře. U paty tamní nejznámější hrobky - Džoserovy stupňovité pyramidy - nechali přítomné nahlédnout i dovnitř jednoho ze sarkofágů s mumifikovaným tělem zabaleným do bílé tkaniny a ukázali rentgenové snímky, aby doložili stav, v němž se tělo uchovalo.

Egyptští archeologové představili nález stovky sarkofágů starých zhruba 2500...
Egyptští archeologové představili nález stovky sarkofágů starých zhruba 2500...

Do Národního muzea dorazily vzácné archeologické nálezy z Egypta. Výstava Sluneční králové začne za dva týdny

Podle Anáního budou objevené artefakty převezeny do třech egyptských muzeí v Káhiře, část z nich získá i vznikající muzeum poblíž pyramid v Gíze. Ministr naznačil, že další objevy ze Sakkáry archeologové veřejnosti představí ještě do konce roku. Mustafa Vazírí z egyptské Nejvyšší rady pro starožitnosti upřesnil, že archeologové našli další pohřební šachty „plné sarkofágů, bohatě zlacených, zdobených a polychromovaných“.

V Sakkáře, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, se pohřbívalo více než 3000 let a přes dvě milénia sloužila jako pohřebiště pro někdejší hlavní město Dolního Egypta Memfis. Jako další pohřebiště pro Memfis sloužila i Gíza, která je díky velkým pyramidám v centru zájmu turistů, cenné objevy se ale v minulých letech podařilo učinit i na pohřebištích v Abú Síru a Dahšúru.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!