Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plaga o návratu dětí do lavic: V rouškách, bez kroužků a tělocviku, školní rok se neprodlouží

Aktualizováno -
16. listopadu 2020
14:35
Autor: ČTK, ula, trm - 
16. listopadu 2020
07:40

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) představil detaily k fungování protiepidemického systému PES ve školství. Základní přehled k rozvolňování či zpřísňování opatření v různých oblastech života zveřejnil již v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Plaga věří, že Česko brzy přejde na čtvrtou úroveň, což bude znamenat návrat do lavic pro celé první stupně a závěrečné ročníky, tedy deváté třídy a poslední ročníky středních škol. Konkrétní termín neřekl, slíbil ale, že se jej školy i rodiče dozví v dostatečném předstihu. S čím ministerstvo nepočítá, je prodloužení školního roku i přes část letních prázdnin.

„Omezení a zavření škol přispělo k tomu, že exponencionální růst nakažených se zastavil a doufejme, že jsme za vrcholem pandemie, ministerstvo školství i nadále drží svoje termíny a prohlášení, které slíbilo,“ řekl ministr školství.

V současnosti se opatření v Česku vážou k nejvyššímu pátému stupni rizika, riziko nákazy odpovídá čtvrtému stupni.

Závěrečné ročníky základních, středních a vyšších odborných škol se vrátí k prezenční výuce ve čtvrtém z pěti stupňů rizika nákazy covidem-19 podle protiepidemického systému PES. Spolu s jejich návratem se ve středních a vyšších odborných školách obnoví praktická výuka pro skupiny do 20 lidí a na druhém stupni základních škol a nižším stupni víceletých gymnáziích se třídy budou po týdnech střídat ve výuce na dálku a z domova.

Na vysokých školách se podle Plagy při čtvrtém stupni rizika covidu-19 obnoví praktická a laboratorní výuka pro skupiny do 20 lidí a umožní se individuální konzultace. O tom, zda se současná opatření zmírní na čtvrtý stupeň by se podle Plagy mělo rozhodnout tento týden.

Roušky musímě strpět, říká ministr

Povinné budou roušky i ve třídách a společných prostorách. „Nošení roušek bude doprovázet naše žáky i studenty,“ upozornil Plaga. „Je nutné, abychom roušky strpěli,“ dodal. Učitelé by měli trávit hodně času s dětmi venku nebo větrat. Děti budou také zatím bez tělocviku a zpívání při hudební výchově. Výuka zpěvu, tělocviku a plavání se obnoví až při druhém stupni rizika covidu. Ve stupni tři a čtyři jen u oborů, kde to je zásadní při vzdělávání.

S rouškami i při výuce se počítá i ve třetím stupni.

Školní jídelny budou fungovat za přísných opatření. „Prezenční žáci budu mít možnost jíst ve školní jídelně, distanční žáci by si měli jídlo vyzvednout a jíst doma, aby se nemíchali s prezenčními žáky,“ řekl Plaga ke školním obědům.    

Prázdniny se zkracovat nebudou, výletů a škol v přírodě se děti jen tak nedočkají

Na co ale školáci musí zatím zapomenout, jsou kroužky. „Školní kluby fungují až ve druhém stupni PES, stejně jako kroužky,“ uvedl ministr školství.

Školy v přírodě, sportovní a adaptační kurzy či vícedenní školní výlety budou povoleny až v nejnižším stupni protiepidemického systému, dodalo ministerstvo.    

Ministerstvo školství neuvažuje kvůli covidu o zkrácení letních prázdnin ani o rušení jarních prázdnin. Plaga si umí představit letní doučovací kempy.

Plaga pro testování učitelů i studentů

Plaga by podpořil i testování kantorů. „Proti testování učitelů nic nemám, dovedu si představit i testování studentů na středních školách,“ připustil Plaga s tím, že ministerstvo zdravotnictví by mělo přijít s návrhem testovací strategie.    

Plaga nepočítá s tím, že by se prodloužil školní rok přes část prázdnin, neplánuje ani to, že by se zrušily jarní prázdniny.

Blatný v pátek uvedl, že riziko nákazy se snížilo z pátého stupně na čtvrtý. Pokud by se situace do středy nezhoršila, navrhl by vládě zmírnění současných opatření od příštího pondělí. To by podle tabulky k systému PES umožnilo obnovení prezenční výuky pro zbytek prvního stupně a střídání tříd na druhém stupni po týdnech. Při třetí úrovni se umožní střídavá výuka i ve středních školách a do vysokých škol se budou moci vrátit první ročníky. Ve dvou nejnižších úrovních nákazy by školy fungovaly normálně, tedy s výjimkou univerzit třetího věku.

Tabulka ministerstva zdravotnictví se ve čtvrtém a třetím stupni rizika nákazy zmiňuje rovněž o možnosti výjimek při omezené výuce na druhém stupni, ve středních a vyšších odborných i vysokých školách. O jaké výjimky půjde, tabulka neupřesňuje.

Školy jsou nyní kvůli epidemii covidu-19 zavřené a je v nich povinná výuka na dálku. V provozu zůstaly pouze mateřské školy a takzvané krizové školy, kam docházejí děti zdravotníků, hasičů či policistů. Plaga již minulý týden oznámil, že tuto středu se do lavic vrátí první a druhé třídy základních škol a všechny ročníky speciálních škol.

Maximilian ( 16. listopadu 2020 22:29 )

Plaga ještě nařídil větrání v půlce každé hodiny,tzn.pokud bude ve třídě vir,ať se mu pomůže aerosolem více rozšířit,ať je nakažených víc a víc,však ona hygiena čísla nějak srazí,důchodce je také asi třeba regulovat,těch slíbených 5000kc je zkrátka moc

Maximilian ( 16. listopadu 2020 22:25 )

učitele ho ignorují,rodiče nenávidí,děti z něho mají pr... Prostě klíčový muž vlády AB,bahno mekke

XYZ3 ( 16. listopadu 2020 19:52 )

Asi počty nejsou Vaše silná stránka. 4M na jaře a zatím 5 týdnů nyní... Že by také distanční výuka?

XYZ3 ( 16. listopadu 2020 17:06 )

Tak v prosinci školy otevřeme a v lednu je zase zavřeme...Kdyby pro středoškoláky fungovala praxe a autoškola, tak potomci už ani do školy nechtěj...

kocka22 ( 16. listopadu 2020 15:47 )

Na co budou mít ti fakani jarní prázdniny? To jimnestačí, že se teď už třetí měsíc válí doma? Plaga je nekompetentní hň.up, stejně tak Blatný

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa