Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Vánoce v ohrožení: Pod tisíc případů denně se dostaneme až v půli prosince, říká Dušek

Z takové krásy přechází zrak.
Zdroj: trhypraha.cz
covid-19
Pod tisíc případů nákazy koronavirem denně se Česko dostane dřív než v polovině prosince. Uvedl to ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Rozhodující podle něj bude vývoj v pracovních dnech tohoto týdne po úterním svátku. Svátek přispěje k dalšímu snížení kontaktů, poznamenal. Data z víkendu podle něj ukazují, že se zlepšuje situace mezi seniory. Vánoce ale i tak budou komplikované.

"Myslím si, že to nastane dříve, ale teď není podstatné bavit se o takovýchto předpokladech, protože rozhodující bude vývoj v pracovních dnech tohoto týdne po státním svátku. Svátek podobně jako 28. říjen přispěje ke snížení mobility sociálních kontaktů a propad počtu nově diagnostikovaných bude rychlejší," řekl Dušek Radiožurnálu. V neděli v Česku přibylo 1887 případů, tedy nejméně od 5. října. Proti minulé neděli byl nárůst poloviční, proti sobotě počet případů klesl o 2312. O víkendu se ale zpravidla méně testuje.

O poklesu případů pod tisíc hovořil v neděli také bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. V televizi Prima řekl, že při zachování současných protiepidemických opatření se Česko dostane pod tisíc případů denně zhruba 14. prosince.

Podle šéfa zdravotnických statistiků jsou nyní zasaženy koronavirem všechny věkové skupiny. Data z víkendu ale podle něj ukazují, že mezi seniory by se situace mohla začít zlepšovat. "Mohli bychom se vracet zpátky do období, kdy jsme třeba v září měli počet diagnostikovaných seniorů do deseti procent," řekl Dušek. V první části listopadu tvořili lidé ve věku nad 65 let, kteří jsou u koronaviru nejzranitelnější věkovou skupinou, 18,6 procenta. Nákazy u seniorů ukazují budoucí potřebu hospitalizací.

Data z testování v domovech seniorů a sociálních zařízení podle Duška ukazují 18 procent pozitivních záchytů. Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvádí, že toto testování prokázalo nákazu asi u pětiny klientů. Testování v domovech pro seniory začalo minulý týden.

Jaké budou Vánoce?

Otázkou je, jak budou vypadat Vánoce. Odborníci se shodují, že vláda nesmí povolit tlaku občanů na to, aby se předčasně otevíraly obchody. Také vánoční trhy se budou konat velmi málo. Společenské akce budou podléhat řadě omezení.

"Myslím si, že koncem roku budou muset ještě zůstat v platnosti základní protiepidemická opatření. Hodně opatrně by se mohlo rozvolňovat jedině v nepravděpodobném případě, že by v druhé polovině prosince klesly počty nových případů na stejně nízkou úroveň, jaká byla koncem června. Doufám, že vláda opět nepodlehne nějakým populistickým svodům a opět to všechno neuvolní a nenastartuje třetí vlnu," uvedl pro idnes.cz imunolog Václav Hořejší.

Bary se neotevřou zřejmě do konce roku. Osud restaurací je nejasný. Experti také varují před mobilitou občan. Nebude vhodné, aby lidé na Vánoce navštěvovali své příbuzné.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy