Hlavní obsah

Pokud se děti vrátí do školy, rodiče přijdou o nárok na ošetřovné

Právo, Jakub Svoboda

Rodiče prvňáků a druháků vracejících se ve středu 18. listopadu do škol, kteří dosud čerpali kvůli jejich uzavření ošetřovné, o nárok na tuto dávku přijdou. Právu to potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Foto: Profimedia.cz

Do škol se nyní vrátí žáci 1. a 2. tříd (Ilustrační snímek).

Článek

„Pokud se plošně vrátí prvňáci a druháci do škol, dojde ke ztrátě nároku na ošetřovné na základě plošných opatření. Stále však bude i pro tyto rodiče platit krizové ošetřovné v individuálních případech, tj. pokud bude mít dítě individuální karanténu či bude daná škola nebo třída uzavřena hygienou kvůli výskytu covidu-19. Výjimky jsou tedy individuální karanténa či lokální opatření hygieny,“ sdělil Právu Vladimír Dostálek z tiskového oddělení MPSV.

Prvňáci a druháci se za týden vrátí do škol. Roušky povinné, omezené setkávání

Domácí

U školáků se ošetřovné vztahuje na děti do deseti let. Dávka se kvůli zavřeným základním i některým mateřským školkám nebo stacionářům zvýšila z 60 procent na 70 procent denního vyměřovacího základu.

Dávku bude možné až do června příštího roku pobírat po celou dobu uzavření školy či sociálního zařízení namísto standardních devíti dnů. Minimálně dostanou rodiče 400 korun na den. Obdobně jako v jarních měsících se mohou v péči o dítě neomezeně střídat. Tzv. krizové ošetřovné se pak bude vztahovat i na dohodáře, kteří odvádějí pojistné.

Zeman podepsal odklad EET i delší ošetřovné

Domácí

Jen nemoc či karanténa

Rodiče prvňáků a druháků však budou mít od středy nárok na ošetřovné jen tehdy, pokud bude jejich dítě jakkoliv nemocné, třída nebo škola by opět zavřela nebo bude potomkovi nařízena karanténa. Novinkou podle MPSV přitom je, že také pro případy jakýchkoliv onemocnění se dávka až do června zvedá z 60 procent na 70 procent vyměřovacího základu.

Čerpat ji lze v takovém případě až devět kalendářních dnů, samoživitelé a samoživitelky až 16 dnů. „Prodloužená doba platí jen z důvodu covidu-19, tedy uzavření škol, nemoci a karantény, ale těch 70 procent budou mít všichni, třeba i na zlomenou nohu,“ potvrdila Andrea Vašáková z MPSV.

Plaga: Za 10 dní by mohli žáci ZŠ a maturanti do tříd

Domácí

Rodiče z řad zaměstnanců, kteří jsou v karanténě či nemocní, nemohou souběžně čerpat dvě dávky, tedy ošetřovné a nemocenskou.

„Vždy je nárok jen na jednu podporu z nemocenského pojištění. Přednost má ta dávka, z jejíhož důvodu nemůže rodič vykonávat práci. Tj. pokud je rodič nemocný či v karanténě, primárně by měl čerpat nemocenskou. Pokud nemůže pracovat z důvodu uzavření školy či nemoci nebo karantény dítěte, náleží mu ošetřovné,“ upozornil Dostálek.

Částku 400 korun denně kvůli zavřeným školám budou díky dotačnímu programu ministerstva průmyslu dostávat také osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), i když podle zákona nemají na ošetřovné nárok. Ministerstvo již spustilo příjem žádostí, živnostníci, kteří museli kvůli uzavření škol a sociálních zařízení přerušit podnikání kvůli péči o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, mohou za říjen dostat 6400 korun. Žádosti mohou OSVČ podávat do 9. prosince.

Podpora se zatím týká jen října, s další za listopad však MPO už počítá. „Co se týká listopadu, ministerstvo nyní potřebnou výzvu připravuje,“ potvrdila Právu mluvčí Štěpánka Filipová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám