Hlavní obsah

Zájem lidí o hypotéky žene trh k rekordním číslům

Pandemie koronaviru přinesla jeden pozitivní trend, od jejího počátku totiž hypotéky prudce zlevňují a objemy poskytnutých úvěrů na bydlení rostou. Poslední data naznačují, že rekordní roky 2016 a 2017 budou nejspíš překonány.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Článek

V říjnu banky poskytly hypotéky celkem za 25,214 miliard korun, o 3,162 miliard korun více než v září. Říjen se tak stal druhým nejúspěšnějším měsícem v historii.

„Vyšší objem za jediný měsíc poskytly banky pouze v listopadu 2016, kdy si lidé ze strachu z nového zákona o spotřebitelském úvěru sjednali hypotéky za 29,683 miliard korun,“ doplnil Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Banky v desátém letošním měsíci sjednaly celkem 8800 hypoték, o necelou tisícovku více než v o měsíc dříve.

Objem letos poskytnutých hypotečních úvěrů atakuje 200miliardovou hranici, zatím se dostal na částku 197,59 miliard korun, což napovídá tomu, že rekordní roky 2016 a 2017, kdy banky poskytly hypotéky za necelých 226 miliard korun, budou nejspíš překonány. Stačí jim za zbývající dva měsíce uzavřít obchody v objemu 28 miliard korun. A jak banky avizují, nebývalý zájem o hypoteční úvěry pokračuje i v listopadu.

Roste i průměrná výše hypotečního úvěru nadále stoupá, v říjnu dosáhla částky ve výši 2 865 189 korun.

Sazba se blíží 2 procentům

Na enormním zájmu o hypotéky se pochopitelně podepisuje fakt, že banky (některé i opakovaně) své hypotéky od jara zlevňují. Během října zlevnily hypotéky například banky ze skupiny ČSOB, dále Air Bank, Fio banka, Raiffeisenbank či Česká spořitelna. Na začátku listopadu se k nim připojila i Creditas.

Průměrná úroková sazba podle ukazatele Fincentrum Hypoindex tak postupně klesá již sedmý měsíc v řadě.

V říjnu se dostala na hodnotu 2,02 procenta. Oproti září je nižší o pět bazických bodů a pomalu ale jistě atakuje dvouprocentní hranici, kterou pravděpodobně ji překoná již tento měsíc. „Naposledy byla průměrná úroková sazba hypoték pod hranicí dvou procent v březnu 2017,” připomněl Sýkora.

Reklama

Související témata:

Související články

Hypotéky v srpnu opět mírně zlevnily

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů klesla v Česku již pátý měsíc v řadě. V srpnu se podle ukazatele Fincentrum Hypoindex snížila z červencových 2,15...

Hypotéky už půl roku zlevňují

Zájem o hypotéky v Česku neklesá, naopak, minulý měsíc byl pátým nejúspěšnějším v historii. Hypotéky přitom i nadále zlevňují, průměrná úroková sazba podle...

Nižším cenám bytů brání levné hypotéky

Prodej nemovitostí v Česku zpomaluje, avšak jen mírně. Výraznějšímu poklesu cen pak brání levné hypotéky. Cena za metr čtvereční sice v září poklesla, ale...

Výběr článků

Načítám