Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čtenáři získají s Bleskem ochranu proti koronaviru! Takto se pro Vás balí ochranné masky KN95

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. listopadu 2020
14:53
Autor: Tomáš Koníček - 
18. listopadu 2020
05:00

Původně běžná balicí linka, nyní místo, které vypadá jako laboratoř. Za přísných hygienických podmínek se tu chystají respirátory KN95, které nejčtenější deník v Česku v rámci svého hesla Síla na vaší straně! nabídne svým čtenářům. Již v pátek budou součástí Blesk tv MAGAZÍNU.

Abyste se mohli proti nemoci covid-19 bránit, připravujeme pro vás na 20. listopadu silného spolubojovníka. S každým Blesk magazínem, jenž je součástí deníku Blesk, získáte tento pátek respirátor KN95 (ekvivalent ochrany FFP2 NR D). Případné obavy, že by mohla být ochranná maska znehodnocena balením, můžete hodit za hlavu. Přísná bezpečnostní opatření provázejí celou cestu respirátoru až  k vám. Blesk ve spolupráci s partnerem akce, e-shopem Mall.cz, vše dokumentoval u firmy Mailstep, další společností, která se na projektu podílí. „Taková opatření jsme tu ještě neměli. Je to pro nás výzva,“ řekl Blesku šéf Mailstepu Jan Rozlivka.

Balení probíhá v pražských Horních Počernicích na dvou linkách, které se proměnily v laboratoř. Vyrostl nad nimi speciální stan, sedm lidí, kteří je ovládají, má neprodyšné obleky. Nechybí rukavice, ochrana nosu a úst, plastové štíty přes celý obličej. „Linku, na které balíme běžně až 16 tisíc kusů, jsme zpomalili na 3700 kusů za hodinu. To, aby  vše proběhlo v co nejvyšší kvalitě,“ říká Rozlivka. Každý respirátor poputuje k uživateli v balíčku z potravinářské fólie společně s letákem, na kterém je návod k použití. Dokonce i ten má na sobě jedinečnou ochranu. Opatřen je lakem, který po celou svou životnost ničí viry a bakterie.

Speciálně vyčištěná linka

Balicí linka má vlastní ochranu. Od okolí je oddělena speciálním stanem, samotné zařízení i místa v jeho okolí byla hloubkově dezinfikována čisticím gelem s antibakteriální přísadou s vitaminem E od firmy Chemipro.

Jak se balí ochranná maska k Blesk tv MAGAZÍNU?

Na začátku linky jsou respirátory zabaleny po pěti kusech. Pracovníci, kteří jsou oblečeni do speciálního obleku, na sobě mají ochranu úst a nosu, přes obličej pak štíty a na rukou rukavice. Balení rozdělají a kompletují  respirátor po kuse s informačním letákem, jedoucím na lince. O kousek dál další člověk kontroluje správné umístění a pak již leták a respirátor roboticky dostane obal. Na konci pak balíčky další dvojice lidí skládá do krabic. „Aby byla zajištěna bezpečnost v co nejvyšší míře, každou hodinu linku dezinfikujeme. Navíc když se rozhlédnete, dezinfekce je tu všude okolo,“ říká ředitel Rozlivka. Až se vše zabalí, bude se respirátor přidávat k vytištěnému magazínu. Ten se připojí k pátečnímu vydání deníku Blesk a zamíří za vámi.

Informační leták má ochranu proti virům

Každý respirátor obsahuje informační leták s návodem k použití. I ten má speciální vlastnosti. Je oboustranně potřen antibakteriálním lakem. Lak vytváří neviditelnou ochranu proti bakteriím a virům. Aktivní látkou je fosforečnanové sklo s obsahem stříbra (Silver phosphate Glass). Ta je účinná po celou dobu životnosti tištěného produktu. To znamená, že leták je bezpečný i při opakovaném, vícenásobném užití různými lidmi.

Hygienička Zdeňka Jágrová Hygienička Zdeňka Jágrová | Tonda Tran

MUDr. Zdeňka Jágrová: Účinnost až 95 %

„Zatímco běžná rouška, šitá doma, může mít dle některých studií účinnost až 60 procent, maska KN95, která je cíleně vyrobena pro ochranu dýchacích cest před kapénkami, má až 95% účinnost. Důležité je však její správné nasazení, musí těsně přiléhat k obličeji a je třeba při nasazování dávat pozor na možnou kontaminaci,“ říká Zdeňka Jágrová, ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy.

_AP_ ( 18. listopadu 2020 13:22 )

A bude tento respirátor splňovat vše, co normy EU po respirátorech vyžadují?
Nic takového jako KN95 evropské normy neznají. A jak říká Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i.:Přímo na respirátoru musí být vytištěno označení normy, podle které byl schválen (tedy EN149+A1), filtrační třída (tedy FFP1, FFP2, FFP3), zda je respirátor na jedno použítí (NR) nebo opakovatelně použitelný (R). Dále musí být vytištěni jméno výrobce, nebo obchodní název, pod kterým je respirátor uváděn na trh. A v neposlední řadě ono známé CE a u něj číslo náležející oznámenému subjektu, který provedl posouzení shody s normami. A je k tomuto respirátoru dostupné prohlášení o shodě?

Nebo se jedná o další z řady čínských výrobků, které nesplňují nic a přesto se u nás vesele prodávají?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa