Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

MEXICKÉ PODIVNOSTI: Jak mezcal léčí. Agáve je všemocná

Cestování

  5:01
Mezcal probouzí ducha, stimuluje představivost, zmírňuje bolest z neopětované lásky a dělá svět krásnějším. A navíc je nesmírně zdraví prospěšný. Nevěříte? Čtěte dál!

Mezcal foto: Mexikopedie

Mezcal
Mezcal

Mezcal totiž umí rozpouštět škodlivé tuky, a tak aktivně bojuje proti vysokým hladinám cholesterolu v krvi. Napomáhá zdravé střevní mikroflóře díky obsahu mikroorganismů v samotné pálence. Agáve jako výrobky z ní se navíc odpradávna využívaly jako účinná pomoc při zácpě a gastritidě.

Eva Kubátová

Ráda o sobě říkám, že jsem „sběratelka mexických podivností“, ale formálně jsem soudní překladatelkou a tlumočnicí španělského jazyka a vystudovanou historičkou se specializací na Latinskou Ameriku. Mou skutečnou vášní je ale pronikat čím dál hlouběji do mexické kultury (a hlavně gastronomie, protože láska k Mexiku rozhodně prochází žaludkem). A jsou to právě takové ty každodenní podivnosti, co mi dodnes, po letech žití v Mexico City, zvedají překvapeně obočí anebo koutky úst v úsměv. A alespoň špetku z nich bych Vám ráda promítla do svého blogu na lidovkách, přičemž další špetku pak najdete v knize Mexikopedie, která spatří světlo světa v listopadu 2020, či na webu Mexikopedie. 

Eva Kubátová

Snižuje pravděpodobnost onemocnění jater a ledvin. Pomáhá také posilování kostí – jeho pití v rozumné míře totiž zlepšuje schopnost organismu vstřebávat vápník, který sám mezcal také obsahuje.

Stejně jako agávový sirup, i mezcal jako takový mají velmi nízký glykemický index a jsou tak skvělou volbou pro diabetiky. Mezcal navíc umí snižovat hladinu cukrů v krvi a udržuje je bez velkých výkyvů po dlouhé hodiny od konzumace.

Nezůstává ale jen u čistě fyzického zdraví. Je také skvělou prevencí duševních chorob – jeho pití v rozumné míře (!) totiž stimuluje mozek a spolu s tím tak předchází depresím, zhoršování paměti a jako prevence podle výzkumů několika významných univerzitních laboratoří v Mexiku a USA funguje dokonce proti neurodegenerativním onemocněním jako například Alzheimerově chorobě.

Skvěle funguje proti chronické nespavosti a je úžasným pomocníkem pro uvolnění přetíženého organismu. Obsah přírodních látek totiž přirozeně snižuje funkci stresových hormonů.

Ne nadarmo je jedno z nejoblíbenějších mexických přísloví „Para todo mal, mezcal, para todo bien, también“, které by se dalo přeložit jako „Na každý neduh mezcal pomůže, i v časech dobrých potěšit však může“. Mezcal je totiž tím nejlahodnějším lékařem světa.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...