Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Roman Prymula kritizuje postup Blatného: Na rozvolňování je moc brzy

Roman Prymula kritizuje postup Blatného: Na rozvolňování je moc brzy
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další fotografie
koronavirus
V úterý přibylo 4246 pozitivních případů na nemoc covid-19. Vláda začíná postupně uvolňovat restrikce. Do základních škol se dnes zhruba po měsíční pauze kvůli opatřením proti covidu-19 vrací žáci prvních a druhých tříd. Po dvou týdnech se také znovu otevírají speciální školy. Současný postup kritizuje bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Do základních škol se dnes zhruba po měsíční pauze kvůli opatřením proti covidu-19 vrací žáci prvních a druhých tříd. Po dvou týdnech se také znovu otevírají speciální školy. V základních a středních školách by ode dneška měly být možné i individuální konzultace.

Prymula kritizuje rozvolnění

To se nelíbí bývalému ministrovi zdravotnictví Romanu Prymulovi Ten rozvolňování považuje za předčasná. Podle Prymuly hrozí velké riziko, že rozvolnění přinese další nárůst nakažených koronavirem.

"Nechci rozvolňovat opatření, když na to ještě není čas. Podívejte se na mezitýdenní pokles, je to nějakých 38 procent, tímto tempem sjedeme pod tisíc případů denně někdy kolem čtrnáctého či patnáctého prosince. A to celé za předpokladu, že síla poklesu by musela vydržet téměř měsíc. Opatření můžeme rozvolnit někdy okolo 5. či 6. prosince, ale nedomnívám se, že bychom mohli rozvolňovat příští týden," uvedl Prymula pro MF Dnes. "Je to minimálně o týden uspíšeno. Samozřejmě tlak na otevření škol je obrovský a já tomu rozumím, ale je nutné to korigovat na straně jiných opatření, doprovázet to něčím, co bude eliminovat šíření. Ty školy jsou tikající bombou," dodal bývalý ministr zdravotnictví, který musel rezignovat po tajné schůzce s Jaroslavem Faltýnkem

Prymulovi vadí, že se postupně otevírají základní školy. Do škol se zatím vrací žáci prvních a druhých třídy a také žáci speciálních škol. Jedná se zhruba o 215 tisíc dětí. Navíc se uvažuje, že pokud to systém PES dovolí, příští týden by se školních lavic vrátili další žáci. Školáci musí mít nasazené roušky během výuky, učebny mají být často větrané.

Jaké máme skóre?

Rizikové skóre, podle kterého se budou v Česku uvolňovat, nebo zpřísňovat protikoronavirová opatření, zůstalo i dnes na 70 bodech ze 100. Ministerstvo zdravotnictví už dříve uvedlo, že navrhne vládě zmírnění opatření, pokud se skóre do dneška udrží pod 75. Ve sváteční úterý přibylo v zemi 4246 potvrzených nákaz koronavirem. Je to o 1163 méně než v pondělí a polovina počtu z úterý minulého týdne. Ve volných dnech se ale obvykle méně testuje. V porovnání se sobotou je počet o 48 vyšší. Vyplývá to z aktuálních informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy