Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nadal chce zlomit prokletí. Tenisové hvězdě stále chybí v kompletní sbírce triumf na Turnaji mistrů

Rafael Nadal na Turnaji mistrů. foto: Reuters

LONDÝN/PRAHA - Třináct titulů z Roland Garros, čtyři z US Open, dva wimbledonské, jeden z Australian Open a olympijské zlato z roku 2008. Rafael Nadal je spolu se Švýcarem Rogerem Federerem s dvaceti grandslamovými vavříny vůbec nejúspěšnějším tenistou historie, stále se mu však nepodařilo ovládnout poslední z řady největších klání – Turnaj mistrů.
  8:48

„Můžeme hledat výmluvy nebo důvody, ale nakonec čísla hovoří jasně. Doufám, že se to tento týden změní, nemohu říct nic jiného,“ předeslal čtyřiatřicetiletý Španěl minulý týden před startem podniku v Londýně.

Jenže proti němu stojí nepříznivá fakta. Antukový fenomén z celkových 86 turnajových vítězství získal v hale pouze dvě. Nadalovi navíc tvrdé povrchy o dost více devastují jeho kolena, s kterými se potýká celou kariéru a kvůli nimž už šestkrát musel Turnaj mistrů vynechat.

„Nevím, jak blízko jsem k perfektní připravenosti. V hale jsem nepochybně hrál méně než na ostatních površích, ale myslím, že v posledních letech jsem v ní schopen hrát o něco lépe než na začátku své tenisové kariéry,“ věří Nadal, který svůj zdravotní stav jako již tradičně nechává bez komentáře.

Závěrečný tenisový podnik sezony na okruhu ATP je kláním pro osm nejvýše postavených mužů ve dvouhře a osm nejlepších párů ve čtyřhře na mužském žebříčku. Od roku 2009 se odehrává v londýnské O2 Areně, přičemž napřesrok se přestěhuje do italského Turína. Nadal se z devíti účastí na této sešlosti tenisové smetánky dokázal prodrat do finále pouze dvakrát a v obou případech padl.

Končící letošní sezona pro něj není bůhvíjak úspěšná, doposud má bilanci 26 výher a šest porážek, přesto je jisté, že skončí nejhůř na třetím místě žebříčku.

Levoruký Španěl vypadl na Australian Open ve čtvrtfinále s Rakušanem Thiemem a ve stejné fázi skončil na turnaji v Římě, kde podlehl Argentinci Schwartzmanovi ve dvou setech. US Open kvůli obavám z koronaviru vynechal a chuť si spravil tradičně na French Open, které vyhrál už potřinácté a ve finále nedal šanci světové jedničce Djokovičovi. Kromě toho ovládl také podnik v Acapulku. V halové generálce na Turnaj mistrů pak nestačil v pařížském semifinále na Alexandera Zvereva.

Do londýnského klání vstoupil Nadal v jedné ze skupin, které jsou letos pojmenovány podle premiérového a aktuálního ročníku tradičního podniku, výhrou 6:3, 6:4 nad Rusem Rubljovem, ovšem včera podlehl loňskému finalistovi Thiemovi dvakrát 6:7. V duelu s obhájcem titulu Tsitsipasem tak musí k postupu do semifinále vyhrát, aby si udržel šanci na zkompletování nejcennějších titulů.

Autor: