Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pellegriniho internetová anketa je hotové fiasko: Obrovský počet sťažností, ľudia sa cítia oklamaní

Peter Pellegrini spustil anketu, no tá má technologické problémy Zobraziť galériu (5)
Peter Pellegrini spustil anketu, no tá má technologické problémy (Zdroj: TASR - Martin Baumann, reprofoto referendum2021.sk)

BRATISLAVA - Po tom, ako sa včera niektoré opozičné strany rozhodli ísť na námestia protestovať proti vláde Igora Matoviča, strana zatiaľ nezaradených poslancov Hlasu-SD pod vedením Petra Pellegriniho zvolila inú taktiku. Okrem zapálenia sviečok pri spomienke na 17. november 1989 sa rozhodli spustiť anketu, pomocou ktorej by chceli od ľudí zistiť, či majú zorganizovať referendum za skrátenie volebného obdobia a predčasné voľby. Celá anketa je postavená na internetovom hlasovaní, z ktorého sa ale stalo jedno veľké fiasko! Ľudia totiž hromžia, že buď nemôžu hlasovať, alebo hlasovali viackrát, a tak je počet hlasov na konci dňa veľmi otázny.

"Vláda porušuje demokratické práva. Premiér sa hrá na vládcu, od ktorého vôle závisí, čo ľuďom dovolí, čo zakáže. Opozícii sa vyhráža, že si po jej členov príde NAKA a že majú len ticho sedieť, šuchať nohami a užívať si posledné dni na slobode," začal včera uvedenie ankety Pellegrini. "Sme presvedčení, že presne tak musia byť pre vládu záväzné výsledky aj tejto ankety, zvlášť, ak sa na nej zúčastní dostatočný počet ľudí," poznamenal líder Hlasu-SD.

Pellegrini stavil kartu práve na Matovičovú taktiku, ktorý podobne pred voľbami spúšťal anketu Rozhodni.to o výslednej podobe Programového vyhlásenia vlády, ak sa OĽaNO dostane do vlády.

Expremiér sa teší z vysokých čísel

Už o niekoľko hodín sa bývalý predseda vlády a líder Hlasu-SD Pellegrini nadchol pre vysoké čísla hlasujúcich. „Veľmi sa teším, že už vyše 100-tisíc ľudí vyjadrilo svoj názor na ďalšie zotrvanie tejto vlády. Ak budú pribúdať ďalší a jasná väčšina sa vysloví za vypísanie predčasných parlamentných volieb, predložíme v Národnej rade Slovenskej republiky návrh ústavného zákona o skrátení volebného obdobia parlamentu,“ uviedol dnes líder HLASU Peter Pellegrini, ktorý pred pár rokmi dokonca šéfoval ministerstvu pre investície a informatizáciu ako vicepremiér. Tieto veci by teda mal mať v malíčku.

Pellegriniho internetová anketa je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Hlas - sociálna demokracia)

Predčasná radosť?

Už večer bolo jasné, že do ankety sa zapojilo viac ako 100-tisíc hlasujúcich zariadení. Nastal však problém, a to ten, že číslo je len ťažko overiteľné. Nastalo totiž hneď niekoľko problémov. Technické nedostatky ankety pellegriniovcom zhrnuli práve samotní ľudia hneď pod statusom strany Hlas.

Niektorí sa sťažujú, že nemôžu hlasovať, pretože stránka im vypísala hlásenie o tom, že už hlasovali, pričom sa tak nestalo. Iní sa zas dali do pochybovania výsledných čísel, pretože sa im podľa vlastných slov podarilo hlasovať viackrát s 12 či 2-hodinovým odstupom. 

Pellegriniho internetová anketa je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Hlas - sociálna demokracia)

O probléme viacnásobného hlasovania sa expremiér dozvedel už včera na obed. "Viacerí z vás nám dnes napísali, že na danej stránke chceli hlasovať, ale stránka im to neumožnila. Chcem vás ubezpečiť, že máme záujem o vyjadrenie názoru každého jedného z vás. Nechceme však urobiť z hlasovania terč špekulantov, ktorí budú "klikať" od rána do večera a znedôveryhodňovať tak celú anketu," písal Pellegrini, ktorý vytiahol zlepšovák.

 

Pellegriniho internetová anketa je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto referendum2021.sk)

"Preto je hlasovanie technicky obmedzené tak, aby bolo možné z jednej IP adresy hlasovať len raz v určitom časovom intervale, ktorý je aktuálne nastavený na dve hodiny. Znamená to, že ak vo firme či v domácnosti zdieľate viacerí tú istú IP adresu a váš kolega či člen rodiny už zahlasoval, stránka vám umožní hlasovanie až po uplynutí daného časového intervalu," dodal bývalý vicepremiér pre informatizáciu. Čas hlasovania sa tak podľa niektorých sťažujúcich sa ľudí zmenil z 2-hodinového na údajne 12-hodinový, čo problém neodstránilo, iba mierne skomplikovalo.


Hlas-SD chce predčasne ukončiť volebné obdobie Matovičovej vlády: Strana spustila anketu


Kde nastala chyba

Na problém webovej stránky referendum2012.sk sme sa pýtali aj u IT experta Ondreja Macka. "Tu je problém práve v overení pomocou jednej IP adresy. Hlavné pevné pripojenie na internet niektorí poskytovatelia predávajú ako zdieľaný. Teda viacero používateľov je pripojených na jednu IP adresu a rýchlosť a kapacita internetovej linky sa medzi nich delí. Preto sa im môže stať to, že už hlasoval ich sused a teda IP adresa je už zaregistrovaná. A potom dostane človek toto hlásenie, hoci ešte nehlasoval," vysvetlil Macko.

IT expert Ondrej Macko
Zobraziť galériu (5)
IT expert Ondrej Macko  (Zdroj: Gettyimages.com, Archív O.M.)

Ten pre ľudí, ktorí hlasovať nemôžu, dodal jednu radu. "Možnosť je hlasovať aj z mobilného dátového pripojenia cez smartfón," uzavrel.

Záchrana na poslednú chvíľu

Záujem ľudí podľa Hlasu natoľko prekonal ich očakávania, že museli pristúpiť k zmene pre hlasujúcich. „Chceme umožniť zahlasovať každému záujemcovi, no na druhej strane musíme anketu chrániť pred prípadnými špekulantmi. Preto sme pri štarte ankety obmedzili možnosť hlasovať z jednej IP adresy na 12 hodín,“ potvrdil Pellegrini.

Následkom tohto ochranného opatrenia však množstvo ľudí nemohlo bezprostredne vyjadriť svoj názor. Stránka ich informovala, že ich hlas už bol započítaný, hoci ešte nehlasovali – v skutočnosti išlo o opakované použitie tej istej IP adresy. Podľa predstaviteľov Hlasu sa však mali započítať len tie hlasy, ktoré ľudia skutočne odoslali. „Preto, aby sme umožnili hlasovať každému záujemcovi ihneď, odteraz po vyjadrení svojho názoru zadá svoj e-mail, na ktorý mu príde verifikačný link. Po potvrdení tohto linku bude jeho hlas započítaný,“ trvá na svojom Pellegrini, hoci teraz je po týchto početných chybách v hlasovaniach výsledný počet viac ako otázny.

Už sa hrnie kritika

Po značných technických nedostatkoch v ankete sa týchto problémov okamžite chytili vládne strany a kritizovali bývalého premiéra za výslednú verziu ankety. "„Digitálny líder“, ako sa Pellegrini pred pár rokmi rád volal, dokázal nielen za miliardu zdigitalizovať Slovenskú republiku, ale k výročiu 17. novembra spustil celonárodné hlasovanie o vláde na princípe „Niekto hlasovať nemôže, iní hlasujú koľkokrát chcú“," píšu liberáli zo Slobody a Solidarity.

Pellegrini videom oznámil opravu

Novú verziu stránky, kde už je potrebné vyplniť aj e-mailovú adresu, dnes napoludnie oznámil na sociálnej sieti sám líder Hlasu Peter Pellegrini.

Viac o téme: Anketa Predčasné voľbyPeter PellegriniHlas-SDReferendum 2021
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu