Amazon | E-shopy

Na Amazonu lze nově nakupovat v korunách. Nebo nelze?

Před čtyřmi lety Amazon nabídl Čechům bezplatnou dopravu. Před třemi lety lokalizoval e-shop do češtiny. A teď nám umožňuje nakupovat i v korunách. Nebo to alespoň tvrdí.

Při návštěvě stránky amazon.de se v horním liště hrdě objevil nápis „Nakupujte v libovolně měně“. Zboží v katalogu si tak můžete přepnout do více než 60 měn včetně korun, ale v korunách stejně nezaplatíte. Nastavená preferovaná měna se pouze zobrazuje u produktu a v košíku, nakonec ale stejně zaplatíme v eurech.

Amazon si ani nedal tu práci, aby zboží v korunách ukázal s tuzemskou DPH, nadále počítá s německou daní. U nás je standardní sazba 21 % a snížená pak 10 %. V Německu je to 19, resp. 7 %. Od července do konce roku je přitom zredukovali na 16 a 5 %. Kolik vás nákup nakonec bude stát, se tak nakonec dozvíte až těsně před zaplacením při shrnutí objednávky, kde už Amazon ukáže skutečnou částku s českou daní.

Největší e-shop světa už sice otevřel velké distribuční centrum i u nás, ale Čechům při nakupování spíš hází klacky pod nohy. Počeštěný e-shop je totiž z velké části jen strojově přeložený a velká část textů zůstává v původní němčině. Ne všechny produkty lze zaslat i k nám a ty nedostupné nelze nijak filtrovat. A skutečné české ceny stanovené v korunách nakonec také nemáme. Jde jen o nepřesný převod, který nakonec ještě bude ovliněn tím, za kolik vám „ojro“ prodá banka.

Doplněno: Na Amazonu byla a je možnost v posledním kroky objednávky zaplatit v korunách. Pokud máte platební kartu v české měně a zaplatíte v eurech, můžete si vybrat, jestli převod obstará Amazon, nebo vaše banka. V době psaní článku si Amazon účtoval 27,12 Kč za euro, středový kurz ČNB je 26,35 Kč za euro.

Takhle bude Amazon doručovat balíky pomocí dronů:

Diskuze (23) Další článek: Na internet se mohou přesunout celá obchodní centra. První pokusy už probíhají

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,