Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Kvůli odvolání dozorčí komise končí šéf i místopředseda Rady České televize, senátoři žádají transparentnost

Média

  13:22aktualizováno  20:10
Na mimořádném zasedání Rady České televize (ČT) ve středu oznámili rezignaci její předseda René Kühn a místopředseda Jaroslav Dědič. Dále se tak vyhrotila situace po odvolání dozorčí komise, ke kterému rada přistoupila minulý týden. Novinářské organizace a senátní komise pro sdělovací prostředky dnes vyzvaly radu k větší transparentnosti, podle senátní komise způsob odvolání dozorčí komise Rady ČT nebyl v souladu se zákonem.

René Kühn, předseda Rady ČT foto: Radek Dragoun

Děním v radě se bude ve čtvrtek zabývat sněmovní volební výbor i Senát, generální ředitel ČT Petr Dvořák ji označil za znepokojivou. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že situaci neřeší.

Novinářské organizace a senátní komise pro sdělovací prostředky ve středu vyzvaly radu k větší transparentnosti, podle senátní komise způsob odvolání dozorčí komise Rady ČT nebyl v souladu se zákonem. Situací v radě se bude ve čtvrtek zabývat sněmovní volební výbor i Senát, generální ředitel ČT Petr Dvořák ji označil za znepokojivou.

Rada ČT odvolala kvůli vážným výhradám dozorčí komisi. Nečekaný krok navrhla Lipovská

Podle dalšího místopředsedy rady Pavla Matochy byla většina radních s prací komise dlouhodobě nespokojena, což dávali opakovaně najevo. Radní Hana Lipovská uvedla, že komise pracovala laxně, odmítavě a pasivně a k jejímu odvolání se schylovalo téměř rok. Odvolání dozorčí komise předcházela debata o tom, zda má ČT odkoupit pozemek pod ostravským studiem ČT, na který má předkupní právo a kterého se vlastníci rozhodli zbavit spolu s dalšími nemovitostmi. Matocha označil postup dozorčí komise, která k věci nedodala podklady, za diletantský.

Kühn ve středu oznámil svou rezignaci k 20. listopadu, předsedou rady byl od letošního června. Na odvolání dozorčí komise měl jiný názor než většina členů rady. „V okamžiku, kdy se postoje předsedy různí od většiny rady, nemůže prezentovat její názor,“ uvedl. Zůstane řadovým radním, doplnil. Podle Dědiče rada potřebuje stabilizaci a shodu v zásadních věcech, za důležité považuje zvolit příští týden novou dozorčí komisi.

Stanovisko Petra Dvořáka k situaci:

Kühn na konci středečního jednání uvedl, že doufá v to, že v jednání rady do budoucna přibude věcnost a radní budou více připravení. „Nemohu se zbavit dojmu, že rada předvádí více blamáží než kompetenci,“ podotkl. Podle generálního ředitele ČT rada namísto věcných řešení hledá překážky a záminky k ostřelování televize. Přístup rady je spíše destruktivní než konstruktivní, uvedl Dvořák, věří ale, že je stále šance vrátit se k dodržování zákonných postupů.

Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem uved, že spolu situaci ohledně rady neřešili. „To je věc, kterou skutečně neřeším. Já ty lidi neznám, já ani nevím, kdo je v té radě. A já jsem x-krát deklaroval, že ČT je nezávislá, do té rady jsou lidi volení Sněmovnou, nevím, co bych k tomu řekl. Nemám žádný konkrétní komentář,“ řekl. Babiš je poslancem, radní ČT volí Sněmovna.

Podle mediálního experta Jana Potůčka rezignace předsedy a místopředsedy Rady ČT svědčí o tom, že racionální jádro kontrolního orgánu ČT ztratilo rozhodující většinu, což by se do budoucna mohlo odrazit v mnohem nepříjemnějších rozhodnutích, než je odvolání dozorčí komise. „Není tajemstvím, že někteří poměrně nedávno zvolení radní by rádi odvolali generálního ředitele ČT Petra Dvořáka a mají chuť zasahovat do programu ČT, což ovšem radě ze zákona nepřísluší,“ dodal.

Odvolání dozorčí komise i další rozhodnutí Rady ČT jsou zatížená nedostatkem transparentnosti, řekl ve středu senátor David Smoljak (STAN). Postrádá řádné odůvodňování rozhodnutí rady. Stálá komise Senátu pro sdělovací prostředky podle Smoljaka vyslechla dvě právní analýzy a na jejich základě přijala usnesení, že způsob odvolání dozorčí komise Radou ČT nebyl v souladu se zákonem o ČT, právě zejména pokud jde o transparentnost.

Senátní komise vyzvala volební výbor Sněmovny, aby se pochybeními ze strany Rady ČT zabýval, dodal Smoljak. Sněmovní výbor má ve čtvrtek na programu informaci Rady ČT o její aktuální činnosti. Podle Smoljaka by se ve čtvrtek mělo k věci vyjádřit i plénum Senátu.

K tomu, aby nepřekračovala své pravomoci vymezené zákonem a aby vysvětlovala veřejnosti své zásadní kroky, ve středuRadu ČT vyzvaly Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) a Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI). Vedle odvolání dozorčí komise tak reagovaly také na požadavek rady na vytvoření seznamu novinářů ČT, které negativně vnímá veřejnost. Podle výkonného ředitele NFNZ Josefa Šlerky je zcela mimo pravomoci rady, aby se zabývala jednotlivými novináři a žádosti o jakékoliv seznamy třídící novináře jsou nepřijatelné.

Rada ČT ve středu směnu pozemků a zřízení služebnosti pod ostravským studiem s majitelem Simonem Pelikánem nakonec schválila. Pokud by televize pozemek nekoupila a následně nesměnila, hrozilo jí v budoucnu, že by nový vlastník užívání nebo koupi parcely potřebné pro provoz studia zdražil. Při směně vznikne podle chystané smlouvy ČT nárok na doplatek 1,32 milionu korun kvůli rozdílné velikosti směňovaných parcel.

Rada ČT je patnáctičlenný orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu ČT. Radní volí Sněmovna.

  • Rada ČT je orgán, jehož prostřednictvím se uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu tvorby a šíření programů ČT.
  • Do působnosti rady náleží zejména jmenování a odvolávání generálního ředitele a na jeho návrh ředitele televizních studií ČT, schvalování rozpočtu a závěrečného účtu televize a kontrola plnění rozpočtu ČT. Rada ČT dohlíží na plnění úkolů veřejné služby v oblasti televizního vysílání, například také uděluje generálnímu řediteli ČT v některých případech souhlas k nakládání s nemovitostmi. Rada také kontroluje činnost ČT v souvislosti s jejím právním nástupnictvím po Československé televizi v oblasti autorských práv k dílům a v právech příbuzných právu autorskému.
  • První devítičlenná rada byla zvolena 30. ledna 1992 na období pět let. Od roku 2001 má rada 15 členů s šestiletým funkčním obdobím (každé dva roky by se měla obměňovat třetina, kvůli průtahům s volbami však není interval střídání a počet volených členů pravidelný).
  • Členy rady volí a odvolává Poslanecká sněmovna. Členy by měla vybírat tak, aby v radě byly zastoupeny významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy.
  • V čele rady stojí předseda, kterým je od letošního června René Kühn. Ten dnes oznámil, že k 20. listopadu odstoupí z funkce. Kühn je od roku 1992 dvanáctým předsedou rady.
  • Rada hospodaří podle vlastního rozpočtu, náklady na činnost rady a na odměny jejích členů, jakož i náklady na činnost dozorčí komise a na odměny jejích členů se hradí ze zvláštní výdajové položky rozpočtu České televize.
  • Důvodem rezignace předsedy rady Kühna je minulé jednání rady, kdy odvolala dozorčí komisi a rozhodovala o koupi a směně pozemku pod ostravským studiem. Na odvolání měl jiný názor než většina členů rady. Na svůj post místopředsedy Rady ČT rezignoval i Jaroslav Dědič. Podle místopředsedy rady Pavla Matochy měla rada vážné výhrady k práci komise jako poradního orgánu.
  • Odvolání dozorčí komise předcházela dlouhá debata o tom, zda má ČT odkoupit pozemek pod ostravským studiem ČT, na který má předkupní právo a kterého se původní vlastníci rozhodli zbavit spolu s dalšími nemovitostmi. Požadovaná cena 1,5 milionu byla zhruba o půl milionu vyšší než znalecký posudek. Rada dnes směnu pozemků a zřízení služebnosti pod ostravským studiem s majitelem Simonem Pelikánem schválila.
  • Senátor David Smoljak (STAN) dnes řekl, že stálá komise Senátu pro sdělovací prostředky ráno vyslechla dvě právní analýzy. Na jejich základě přijala usnesení, podle něhož způsob odvolání dozorčí komise Radou ČT nebyl v souladu se zákonem o České televizi, a to zejména pokud jde o transparentnost. Senátní komise chce, aby se věcí zabýval volební výbor Poslanecké sněmovny.
  • Ze současných členů rady bylo šest zvoleno letos. Sněmovna vybírala členy za šestici lidí, kterým skončil mandát 26. března. V březnovém prvním kole volby poslanci vybrali do rady někdejšího šéfa televizního zpravodajství Romana Bradáče, ekonoma Pavla Kysilku a bývalého hokejistu a poslance Jiřího Šlégra.
  • Největší pozornost budila druhá volba letos v květnu, kdy Sněmovna zvolila do rady ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého známého pod jménem Luboš Xaver Veselý. Volba vyvolala kritiku opozice, předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek výsledek označil za začátek konce nezávislé veřejnoprávní televize, poslanec STAN Petr Gazdík mluvil o politizaci Rady ČT. Piráti vyjádřili obavu z ohrožení objektivity zpravodajství.
  • Kontroverze vzbudila mimo jiné kandidatura Lipovské, kterou nominovala Česká biskupská konference. Zhruba čtvrtina senátorů a vedení České křesťanské akademie české biskupy vyzvaly, aby návrh stáhli v souvislosti s tím, že Lipovská veřejně zpochybnila smysl existence veřejnoprávních médií. Kardinál Dominik Duka tehdy v reakci uvedl, že ekonomická odbornost Lipovské může být pro televizní radu prospěšná a že případné kritické hlasy na adresu veřejnoprávních médií mohou jejich službu zkvalitnit.
  • Generální ředitel ČT Petr Dvořák po květnovém doplnění rady řekl, že ho výsledek nepřekvapil. "Část poslanců se dlouhodobě netají tím, že jí vyhovuje stav, kdy se tlak na Českou televizi a její nezávislost stupňuje, k čemuž má možná směřovat i personální obměna Rady ČT," uvedl Dvořák. O této skutečnosti podle něj svědčil i dopis předsedy sněmovního volebního výboru Stanislava Berkovce (ANO) o kandidátech do rady. Berkovec v e-mailu u kandidátů například analyzoval, zda případné zvolení vzbudí protesty médií a zda by mohli v radě zastupovat zájmy generálního ředitele.
  • V úterý 17. listopadu se před budovou České televize sešly desítky lidí v autech i na ulici, aby demonstrovaly proti údajným pokusům ovlivnit nezávislost veřejnoprávní instituce. Akci pořádaly iniciativy Vraťte nám stát! a Svobodu médiím! s podporou uskupení Milion chvilek pro demokracii. Někteří radní podle organizátorů účelově šikanují vedení ČT a prosazují rozhodnutí, která jsou pro fungování této instituce destruktivní. Opakovaně podle nich útočí na nepohodlné redaktory a množí se pokusy ovlivňovat obsah vysílání a personální politiku.
Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...