iSport.cz
18. listopadu 2020 • 22:36

Česko - Slovensko 2:0. Národní tým slaví postup mezi elitu Ligy národů

Autor: iSport.cz, Radek Špryňar
Vstoupit do diskuse
24
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tleskejme! Česko se v příštím ročníku Ligy národů bude pravidelně setkávat s evropskou honorací. Pod vládou Jaroslava Šilhavého počtvrté v řadě ve federálním derby sejmulo Slovensko. Po koulích Tomáše Součka a Zdeňka Ondráška bralo výhru 2:0. A zároveň, vzhledem k porážce Skotska v Izraeli, se stalo premiantem Ligy B. Tím pádem si národní tým zajistil postup do elitní skupiny, a co je také podstatné, ve složitém kvalifikačním systému o průnik na MS 2022 si vypracoval dobrou výchozí pozici směrem k případné baráži. Dobrá práce, pánové.



Góly

Domácí: 17. T. Souček, 55. Ondrášek

Hosté:

Sestavy

Domácí: Vaclík (46. Koubek) – Coufal, Brabec, Kalas, Matějů – T. Souček, Král – Masopust (46. Černý), Darida (C) (88. Barák), Jankto (74. J. Kopic) – Ondrášek (66. Vydra).

Hosté: Rodák – Pekarík, Gyömbér, Škriniar, Hubočan – Lobotka (62. Hrošovský) – Rusnák (62. Suslov), Kucka (67. Greguš), Hamšík (C), Mak (62. Šafranko) – Ďuriš (81. Schranz).

Náhradníci

Domácí: Koubek, Mandous, Zima, Jemelka, Barák, Dočkal, Kopic, Krmenčík, Černý, Holeš, Vydra, Novák

Hosté: Jakubech, Greif, Pauschek, Valjent, Greguš, Suslov, Schranz, Mazáň, Mráz, Hrošovský, Šatka, Šafranko

Karty

Hosté: Hrošovský

Rozhodčí

Çakır – Duran, Ongun (vš. TUR)

Stadion

Doosan Arena, Plzeň

Čtyři zápasy, čtyři triumfy, skóre 8:2. Tak drtivá je převaha Česka v měření se Slovenskem. Trenér Jaroslav Šilhavý derby zápasy umí. I v Plzni potvrdil, že ušít taktiku na bývalého federálního partnera mu nečiní žádné problémy. Jeho tým si i ve čtvrtém vzájemném zápase za poslední dva roky došel k přesvědčivému vítězství.

V prvním poločase zmrazil ambice hostů gólem Tomáš Souček, po pauze Slovensko definitivně zlomil Zdeněk Ondrášek. Česko tak splnilo svoji část ambiciózního plánu. O tu druhou se postaral Izrael, který na své půdě přetlačil Skotsko1:0. Národní tým se tak na poslední možnou chvíli vyšplhal v tabulce Ligy B na první místo a v příštím ročníku Ligy národů bude soupeřit s evropskou smetánkou.

Bravo! Žádné vymýšlení, Jaroslav Šilhavý poslal na bojiště vítěznou sestavu z nedělního duelu s Izraelem. A minimálně v prvních dvaceti minutách si nemusel nic vyčítat. Česko vládlo. Zejména po pravé straně vymýšlelo nebezpečné situace. Všemu dění velela dvojice Vladimír Coufal a Zdeněk Ondrášek.

Krajní bek West Hamu četnými náběhy vytvářel zmatky ve slovenské defenzivě, do vápna sypal ostré a přesné centry. A holohlavý útočník se každou chvíli držel za hlavu z promarněných příležitostí. Už po třech minutách vyplaval na přední tyči, hlavou lízl míč, který se ještě snažil do branky procpat Aleš Matějů, jenže v těžké pozici dorážku nezvládl.

O chvilinku později znovu přiletěl balon z pravé strany, Ondrášek tentokrát pálil pravačkou, jenže Marek Rodák reflexivně stihl vydařenou ránu konečky prstů vytlačit na tyč. A do třetice si plzeňský pracant našel míč ve vápně, slovenský čaroděj však další skvělou ránu odvrátil na roh. A z něj už udeřilo. Jakub Jankto vykroutil od praporku ideální míč do šestnáctky, nejvýše tentokrát vyskočil Tomáš Souček a precizně zamířil k tyči.

Jakmile se český tým donutil k rychlé kombinaci, byl rival v těžkých problémech. Zdařilou partii hrál Matějů, stejně jako Coufal byl často v náběhu, po jednom takovém výletu připravil palebnou pozici Součkovi. Ten však nártem pálil nepřesně.

Slováci? Kromě jedné situace z konce prvního poločasu, kterou v poslední chvíli uhasil výtečný Coufal, evidentně ztráceli. Šilhavého hoši byli pohyblivější, zejména ve středu pole dominovali, byli agresivnější, v obraně důrazní.

Po pauze Česko přežilo šanci Petera Pekaríka, to se blýskl střídající gólman Tomáš Koubek. A o pár minut později odskočilo do dvoubrankového náskoku. Další novic na trávníku Václav Černý našel ve vápně Ondráška, jenž s pomocí teče napočtvrté zamířil přesně mezi tyče. Pak už se zápas víceméně dohrával. Národní tým měl splněno.

Skupina 2

Z V R P Skóre B
1. Česko 6 4 0 2 9:5 12
2. Skotsko 6 3 1 2 5:4 10
3. Izrael 6 2 2 2 7:7 8
4. Slovensko 6 1 1 4 5:10 4

Vstoupit do diskuse
24

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud