Inven Capital skupiny ČEZ investuje do efektivnější a ekologičtější dopravy. Německé Forto získalo 43 milionů eur

Peter BrejčákPeter Brejčák

forto

Foto: Forto

Michael Wax, Erik Muttersbach a Michael Ardelt ze startupu Forto

0Zobrazit komentáře

Investiční fond polostátní energetické skupiny ČEZ Inven Capital uzavřel svou druhou letošní investici. Berlínský startup Forto, který poskytuje platformu pro optimalizaci globální přepravy, pod vedením českého fondu získal v rámci kola Series B1 43 milionů eur, tedy přes 1,1 miliardy korun. Forto získané prostředky využije zejména k urychlení vývoje, přičemž jen během posledního roku své zakázky ztrojnásobilo a dostalo se mezi dvacítku největších přepravců z Asie do Evropy.

„Vizí Forto je zjednodušit mezinárodní přepravu zboží do té míry, že to uživateli bude připadat stejně snadné jako posílání e-mailu. Zákazník má neustálý přehled o zboží a dostává informace o výši emisí CO2 spojených s danou volbou způsobu přepravy,“ říká Petr Míkovec, generální ředitel Inven Capital.

Šéf investiční paže tuzemského energetického kolosu ČEZ věří, že investice do Forta vytváří také synergie pro další portfoliové firmy fondu, ve kterém se aktuálně nachází dalších jedenáct startupů. Letos Inven Capital navíc vzbudil pozornost také svým exitem, kdy jeho podíl i podíly dalších investorů v izraelském CyberX koupil za 165 milionů dolarů (3,7 miliardy korun) Microsoft.

Na získání minoritního podílu ve Fortu využil Inven Capital prostředky obou svých investorů, tedy skupiny ČEZ i Evropské investiční banky. Právě EIB přitom do německého startupu přímo vložila 20 milionů eur už během léta. Do aktuálního investičního kola se kromě českého fondu zapojil také Iris Capital a stávající investoři, mezi něž patří Maersk, Northzone nebo Cherry Ventures. Za čtyři roky fungování už Forto od investorů získalo celkem 108 milionů eur (téměř 2,9 miliardy korun).

freight-cargo

Foto: Vidar Nordli-Mathisen/Unsplash

Český fond Inven Capital investuje do ekologičtější dopravy

Investoři se sice dohodli, že nebudou zveřejňovat individuální velikosti investic jednotlivých stran, zástupci Inven Capital ovšem pro CzechCrunch potvrdili, že jako lead investor vložil tuzemský fond do startupu Forto významnou částku. Díky tomu navíc získal jedno plnohodnotné místo v představenstvu a také tzv. observer seat, v rámci něhož se může účastnit zasedání představenstva, ale nemá hlasovací právo.

„Na transparentní, včasné a flexibilní přepravě závisí hladký chod mnoha odvětví a energetika není výjimkou. Díky digitálním řešením může být mezinárodní přeprava efektivnější a ekologičtější. Dosavadní meziroční růst příjmů Forto ukazuje, že po chytrých řešeních je silná poptávka,“ uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize nová energetika Tomáš Pleskač.

Berlínský startup vyvinul technologickou platformu pro zjednodušení, zefektivnění a větší transparentnost i spolehlivost mezinárodního dodavatelského řetězce, zaměřuje se přitom na dopravu mezi Asií a Evropou. Pracuje s daty v reálném čase a dle svého vyjádření dokáže snížit administrativní náklady firem souvisejících s dodavatelským řetězcem téměř o třetinu.

Efektivnější logistika navíc pomáhá šetřit také emise z přepravy, které v současnosti tvoří zhruba pětinu celkových globálních emisí. Svým zákazníkům Forto umožňuje vybrat si způsob přepravy i z hlediska co nejnižších emisí, nebo off-setové programy, ve kterých mohou vyprodukované emise neutralizovat investicemi do klimatických projektů.

forto-platform

Technologická platforma německého startupu Forto

Forto v roce 2016 založila čtveřice Ferry a Fabian Heilemannovi, Erik Muttersbach a Michael Wax, tehdy ještě pod názvem FreightHub. Z původního zaměření na lodní přepravu mezi Německem a Asií firma rychle vyrostla do komplexní platformy pokrývající celý řetězec – od nabídky, rezervace a správy dokumentů přes sledování a trasování až po zpracování výjimek a analýzu dat.

Meziročně vzrostly příjmy startupu s téměř 300 zaměstnanci o 150 procent, byť přesná čísla zatím neprozrazuje. Aktuálně má přes 2 500 zákazníků a letos na podzim otevřel již svou pátou kancelář v Asii, konkrétně v Singapuru. „Jsme hrdí, že můžeme přispět k tomu, aby evropské společnosti ze současného turbulentního období vyšly v silnější pozici pro úspěšné obchodování na celém světě,“ dodává spoluzakladatel Forto Michael Wax.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym