Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sestřičku Katku (†39) zabil koronavirus: Sbohem milovaná maminko, vzkázala do nebe Anetka (7)

Autor: Tomáš Koníček, sova - 
18. listopadu 2020
18:10

Zachraňovala životy a sama se zřejmě v nemocnici nakazila. Zdravotní sestřička Kateřina Š. (†39) boj s koronavirem prohrála. Při středečním rozloučení nechala rodina na rakev položit věnec od milované dcerky Anetky (7).

Kateřina Š. pracovala v jihlavské nemocnici od ukončení zdravotní školy, jen se čtyřletou pauzou, kdy se doma věnovala své holčičce. Starala se o pacienty na traumatologii, je dost možné, že právě tam se infikovala. Podle informací Blesku měla od prvních projevů horší průběh nemoci.

Nakonec musela být hospitalizována, třítýdenní boj skončil 10. listopadu. Při středeční rozloučení pro ni plakalo na sto padesát smutečních hostů. „Musím se před Katkou sklonit jako před mučednicí dnešní doby. Vždyť se sama s láskou starala o všechny nemocné,“ řekl na pohřbu řečník.

Kvůli pandemii koronaviru mohli být během obřadu uvnitř kaple nejbližší. Ostatní, kteří mohli ještě před obřadem donést květinové dary, stáli venku a řečníka poslouchali z reproduktoru. Nakonec čtyři muži vynesli rakev do přistaveného pohřebního vozu. Za ní šli postupně rodiče, přítel, Láďa, který za ruku držel Anetku a ta svého bratrance Honzíka. „Honzíkovi a neteři Denisce byla Katka bezva tetou. Je i Anetku učila lásce ke zvířátkům a společně venčili čtyřnohého mazlíčka Endyho,“ popisoval řečník.

Nemocnice nyní připravuje veřejnou sbírku pro Katčinu sedmiletou dceru Anetku. „Z technických důvodů ji spustí místní odborová organizace s naší dopomocí,“ přiblížil pro Český rozhlas Radiožurnál ředitel zdravotnického zařízení Lukáš Velev. Server iRozhlas.cz pak dodal, že sbírku hodlá podpořit jak Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče, tak i další nemocnice po celém Česku.

Traumatologie druhou rodinou

Velmi těžce se s Kateřinou Š. loučily i její kolegyně, zdravotní sestry z jihlavské nemocnice.Traumatologii brala jako svou druhou rodinu a tak se o nás i starala. Její úsměv byl pověstný. Její buchty a sladkosti, které nám nosila, byly úžasné a ona měla radost, jak nám chutná. Byla velice pořádkumilovná a to se projevovalo i v péči o pacienty. Právě oni oceňovali její pozitivní přístup. Uměla nemocné rozesmát,“ popsaly kolegyně.

300 nakažených zdravotníků v jedné nemocnici

Kolegyně po úmrtí Katky založily sbírku pro její malou dcerku. Je dost možné, že rodina dostane i odškodné. „Z důvodu odškodného se nyní zjišťuje, jestli se nakazila na svém pracovišti,“ řekla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. Podle ní se z 1300 zaměstnanců nakazilo koronavirem od letošního září již 300 lidí. Z toho 120 z nich je nyní v pracovní neschopnosti. Kateřina Š. je z nich první, která zemřela na covid-19.

Víte, že…

Počet nakažených zdravotníků je v ČR podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky 13 800. Z toho je 6600 zdravotních sester.

Video se připravuje ...
Další videa