Hlavní obsah

Lesbické páry se rozvádějí častěji než gayové, tvrdí data z Británie

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U lesbických párů je dvakrát vyšší pravděpodobnost rozvodu než u gay párů. Tvrdí to analýza dat Britského statistického úřadu (ONS), která se zabývala loňskou rozvodovostí v Anglii a Walesu. Ta mimo jiné zjistila, že celkové množství všech partnerských rozluk je nejvyšší za posledních 50 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V loňském roce se v Anglii či Walesu rozvedlo 822 stejnopohlavních párů, což je skoro dvakrát více než v roce 2018, kdy společné soužití ukončilo 428 párů, píše server Daily Mail. Většina, 72 procent, přitom byly ženy. Obdobně tomu bylo právě i v roce 2018, kdy se 231 rozvodů odehrálo mezi lesbami a 107 mezi gayi.

Podle dat ONS ale kontinuálně roste rozvodovost také u heterosexuálů. Loni ukončilo manželství 107 599 párů, což bylo nejvyšší číslo od roku 2014, kdy se rozvedlo 111 169 manželů.

Situaci zhoršuje koronavirus

Britský statistický úřad trvá na to, že za nárůstem částečně stojí zpožděné vyřízení rozvodu. Podle právníků lze ovšem očekávat další navýšení rozvodovosti kvůli tlaku, který na vztahy klade současná koronavirová krize.

Lesbická Popelka a princové gayové? Maďarská poslankyně demonstrativně zničila knihu pohádek

Koktejl

„Navzdory těmto údajům, které poukazují na velký nárůst rozvodovosti, se domnívám, že jde jen o klid před bouří. Očekávám, že v dalším roce zaznamenáme ještě vyšší čísla,“ uvedl David Leadercramer ze společnosti Osbornes Law, který se specializuje na rodinné právo.

Britský statistický úřad zároveň poukázal na to, že rozvodovost stejnopohlavních manželství se konstantně zvyšuje od roku 2014, od kterého mohou gayové a lesby svazek uzavírat. Vyplývá to mimo jiné z toho, že do manželství vstupuje stále více osob.

„Víme, že 56 procent uzavřených manželství tvoří lesbické páry, ale skoro tři čtvrtiny rozvodů v roce 2019 jdou rovněž na vrub ženám,“ uvedl za ONS Kanak Ghosh.

Státy ruší přísná omezení pro homosexuální dárce krve. Ledy prolomil koronavirus

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám