Únava zraku může být způsobena jak příliš ostrým světlem, tak naopak světlem nedostatečným. Problém nastává zejména v podzimním a zimním období, kdy jsou dny krátké a pošmourné, a k práci si proto svítíme světlem umělým. To by mělo být dostatečně intenzivní, ale nesmí nás ani oslňovat. Centrální svítidlo v místnosti je třeba doplnit o polohovatelnou stolní lampu s neprůsvitným stínidlem, kterou nastavíme pod úroveň očí.

Velkou chybou je, když večer "velké" světlo zhasneme a necháme si k práci svítit jen lampičku, nebo se dokonce spokojíme jen se světlem monitoru počítače. Oči se tím velmi rychle unaví, protože se musejí neustále vyrovnávat s ostrým přechodem mezi světlem a tmou. Pro práci v pozdních hodinách je proto nutné přesunout se do místnosti, kde nikoho nebudeme rušit rozsvíceným centrálním světlem.

Při výběru vhodných svítidel nerozhoduje ani tak značka a cena, jako technické parametry. Všímejte si zejména kelvinů (K) označujících teplotu světla, a lumenů (lm), které udávají jeho intenzitu. K pracovnímu výkonu nás nejlépe nabudí studený odstín bílého světla v hodnotě mezi 5000 až 7 000 K, zatímco při nižších hodnotách budeme spíš usínat - teplé světlo má uklidňující a relaxační účinky. Co se týče intenzity světla, centrální svítidlo by nemělo být moc ostré, v menších místnostech postačí rozptýlené světlo do 800 lm. Lampička by oproti tomu měla poskytnout světelný tok v hodnotě 1000 lm a více.

Tipy, jak při práci z domova předejít únavě:

  • Pracujete-li u počítače, ve večerních hodinách ztlumte světlo monitoru a lampu namiřte na zeď za ním. Pokud kreslíte, pročítáte texty na papírech nebo vyrábíte ruční výrobky, světlo lampy naopak stočte přímo na pracovní desku.
  • Pracovnu či pracovní kout vylaďte do tlumených barev, které vás nebudou rozptylovat. Snažte se rovněž eliminovat zvuky z okolního prostředí.
  • Pracovní činnost ukončete nejméně hodinu a půl předtím, než půjdete spát. Relaxace mozku před spaním je důležitá pro klidné a rychlé usínání.