Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

Biden tepe do Facebooku, přesto se obklopuje jeho exšéfy. Technologické firmy zůstávají v nejistotě

„Jsme oponenti, ale ne nepřátele,“ pronesl Joe Biden ve svém očekávaném projevu ve Wilmingtonu ve státě Delaware. foto: Reuters

Washington/Praha - Nová hlava Bílého domu Joe Biden nešetří kritikou Facebooku. Na druhou stranu administrativa vítěze voleb se plní bývalými zaměstnanci této technologické společnosti. Ti mohou pomoci k nalezení kompromisu, nebo také tlačit firemní lobby. Biden zatím jasné vize nepředstavil. V každém případě ho čeká řešení zásadních kauz.
  5:00

Kampaň nově zvoleného prezidenta Joe Bidena dlouhodobě brojí proti technologickým gigantům. Šéf týmu Patrick Stevenson v minulém týdnu na Twitteru jmenoval „dvě největší institucionální hrozby pro naší demokracii“ – republikánskou stranu a Facebook. Stratég demokratů jménem Bidenovy kampaně prohlásil: „V podstatě si myslíme, že jde o nemorální společnost,“ uvádí server Politico.

Mark Zuckerberg na bezpečnostní konferenci v Mnichově.
Facebook.

Nově zvolený prezident kritikou rovněž nešetří. „Jak asi víte, nikdy jsem nebyl fanouškem Facebooku. Nikdy jsem nefandil Zuckerbergovi,“ řekl demokratický kandidát během kampaně. Ve slavném rozhovoru pro New York Times dokonce Biden označil ředitele Facebooku za „reálný problém“.

Prezident ‚sjednotitel‘ Joe Biden chce vyléčit Ameriku. Přečtěte si, co plánuje během prvních 100 dní ve funkci

Na druhé straně mnoho zaměstnanců sociální sítě našlo uplatnění právě v řadách Bidenovy administrativy. Bývalý člen představenstva společnosti Jeff Zients nyní spoluvede Bidenův tým, který má zajistit předání moci. Nadto nový šéf Bílého domu zaměstnal dva někdejší ředitele firmy, jedním z nich je Jessica Hertz, která se mimo jiné podílela na vyšetřování kauzy Cambridge Analytica. Zvolený prezident má přátelské vztahy i s vysokým představitelem společnosti a bývalým britským politikem Nickem Cleggem.

Demokraté dlouhodobě útočí na Facebook z toho důvodu, že podle nich neefektivně kontroluje šíření nenávisti, násilí a dezinformací. Nadto prý nechrání osobní data uživatelů. Progresivnější straníci kritizují síť kvůli monopolní moci na trhu a nedostatečnému zdanění.

V poslední době se pracovní skupina bývalého senátra Bidena do Facebooku opírala kvůli tomu, že síť dovoluje prezidentovi Donaldu Trumpovi sdílet příspěvky, které označují volební proces za podvod. „Dovolují těmto falešným informacím proudit, lidé si potom myslí, že jde o reálná fakta,“ řekla Megan Clasenová, Bidenova mediální poradkyně.

Pozornost se nyní upíná k Joe Bidenovi. Mluvčí demokratovy kampaně minulý týden podle serveru Politico prohlásil, že nově zvolený prezident chce, aby technologické společnosti byly zodpovědné za vědomé šíření nepravdivých informací. Jak to zamýšlí provést, je zatím nejasné. 

Budoucího šéfa Oválné pracovny čeká v příštích měsících mimo jiné rozhodování, zda podpoří žalobu Federální obchodní komise (FTC) Facebooku ohledně antimonopolních pravidel. Debaty se budou vést i o tom, jak předělat, potažmo zrušit paragraf 230 zákona o telekomunikaci z roku 1996, který společnostem i uživatelům s jistými omezeními zajišťuje v USA právní imunitu.

Může za to umírněné křídlo, nebo progresivisté? Demokraté se hádají kvůli historické prohře v Kongresu

Demokratova kampaň podle amerického deníku Los Angeles Times tato témata jasně nekomunikuje a není známá cesta, kterou se chce Joe Biden vydat. „Myslím, že Bidenův tým zatím nevytvořil propracované pozice na ty nejdůležitější otázky týkající se velkých technologických společností,“ hodnotí Jameel Jaffer, odborník z Kolumbijské univerzity.

Někteří se obávají tlaku ze strany technologických firem, které budou požadovat, aby se nový prezident co nejvíce přizpůsobil jejich požadavkům. Jiní analytici vykreslují scénář, ve kterém přítomnost mnoha bývalých zaměstnanců Facebooku v Bidenově týmu pomůže lépe komunikovat se špičkami společností. 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!