Střední Evropu zasáhne výrazné ochlazení, v Česku nejen na horách napadne i sníh

Události: Počasí v Česku (zdroj: ČT24)

Do středu Evropy teď míří frontální systémy daleko častěji než v první půlce listopadu. Za teplou frontou aktuálně proudí na naše území hlavně ve vyšších vrstvách atmosféry teplý vzduch od jihu. Minimálně do čtvrtka se tak bude na obloze tvořit nízká inverzní oblačnost. Místy bude taky mlhavo. Teplotní inverze nad Českem ale nebude trvat zdaleka tak dlouho jako v první půlce listopadu.

Už ve čtvrtek začne přes naše území přecházet výrazná studená fronta. S přibývající oblačností přijde i občasný déšť a přeháňky. Nejvyšší teplota ještě před frontou stačí vystoupat až na 13 stupňů, ale navečer už se začne ochlazovat. Nad 900 metrů nad mořem a v noci na pátek už v polohách nad 600 metrů nad mořem začne padat sníh. Při přechodu fronty navíc zesílí vítr a přechodně bude čerstvý i s nárazy kolem 55 km/h.

Ochlazení
Zdroj: ČT24

Po přibližně osmistupňovém ochlazení se v pátek budou místy objevovat sněhové přeháňky. Jenom v polohách pod 300 metrů nad mořem bude padat sníh s deštěm nebo bude i pršet. Nejvyšší teplota se bude pohybovat jenom kolem čtyř stupňů a studený severozápadní vítr bude postupně slábnout.

Kolik napadne
Zdroj: ČT24

V noci na sobotu už se do střední Evropy začne nasouvat další tlaková výše. Oblaků na obloze bude ubývat a teplota tak bude klesat pod nulu. Ráno bude mrznout v celém Česku a v přílivu studeného vzduchu se odpolední teploty nedostanou nad 5 stupňů. Z kupovité oblačnosti ve studeném vzduchu spadne zase pár sněhových vloček.

Listopadový sníh
Zdroj: ČT24

Na přelomu tohoto a následujícího týdne se přechodně oteplí a po studených až mrazivých ránech se teplota na začátku nového týdne dostane výjimečně až na 10 stupňů. Vyšší teplotu už ale čekat nemůžeme. Za další studenou frontou už se totiž do Česka dostane další dávka studeného vzduchu od severozápadu a odpolední teplota se od úterý bude pohybovat jenom kolem čtyř stupňů. Sněhové vločky uvidíme ve vyšších a přechodně i ve středních polohách, ale bude jich málo. Středoevropské počasí totiž začne ovlivňovat další tlaková výše.

Dlouhodobější výhled
Zdroj: ČT24

Podle dlouhodobé předpovědi bude v první půlce prosince pokračovat počasí s obvyklými teplotami pro toto roční období. To znamená s nočními teplotami pod bodem mrazu a s nejvyšší teplotou do pěti stupňů Celsia. Na otázku, jestli budou letošní Vánoce zase na blátě, nebo po delší době se sněhem, budeme znát odpověď s větší jistotou až týden před Štědrým dnem.

Vývoj v Alpách
Zdroj: ČT24