Hlavní obsah

Americký úřad povolil domácí test na koronavirus

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA, Food and Drug Administration) vydal povolení pro použití rychlotestu na covid-19 v domácím prostředí, píše server CNN. Testovací sada Lucira COVID-19 All-In-One je na jedno použití a na předpis. Test vychází z molekulární analýzy vzorku odebraného z nosu. Výsledek člověk zná do 30 minut.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Sada obsahuje sterilní tampon, lahvičku na vzorek, testovací jednotku, baterii a plastový sáček na likvidaci.

Vzorek odebraný výtěrem z nosu se vloží do lahvičky, která se poté umístí do testovací jednotky, jež materiál analyzuje. Výsledky podle FDA ukáže testovací jednotka barevnou změnou LED indikátorů. Přesný návod k použití testu je součástí předpisu.

Sada je vyvinuta tak, aby ji mohli použít lidé starší 14 let, v případě mladších osob by měl test provést zdravotník. Výrobce uvádí, že by se cena měla pohybovat v přepočtu kolem tisíce korun.

Polská zpěvačka má covid za výmysl, lidé jí i přes stovky mrtvých denně věří

Evropa

„Tato nová možnost testování je významný pokrok v boji s pandemií koronaviru. Pomůže snížit zátěž přenosu nákazy ve veřejnosti a napomůže k návratu do doby před koronavirem,“ uvedl doktor Stephen Hahn, komisař FDA. „Pokud tímto způsobem dokážeme zjistit, jaká je naše aktuální virová zátěž, bude to bezpečnější pro ostatní,“ dodal.

Test se může využít nejen v domácím prostředí, ale také v ordinaci lékařů, v nemocnicích, v centrech urgentní péče a na pohotovostech.

Vakcína od Moderny má ještě lepší účinnost než přípravek od Pfizeru

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám