Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

‚Děti bez roušek se tulily k paní učitelce.‘ Radost z návratu do lavic kalí obavy z rizika šíření covidu

Žáci prvních a druhých tříd ZŠ se ve středu vrátili do škol. foto: Ota Bartovský, MAFRA

Původní zpráva
Praha - „Paní učitelka měla velkou radost, že nás zase vidí, a všechny nás objala,“ řekla serveru Lidovky.cz prvňačka z pražské základní školy Anička s tím, že roušky přitom neměly všechny děti, které se k paní učitelce tulily. Taková situace je ukázkovým zdrojem možného šíření nákazy.
  11:27

OBRAZEM: Prvňáci a druháci se po měsíci vrátili do škol. Tělocvik či zpěv v rozvrhu prozatím není

Radost nejmenších školáků z prvních a druhých tříd z návratu do školy kalí obavy z rizika šíření koronavirové nákazy u dospělých. Všichni, kteří se pohybují ve škole, tedy pedagogové i žáci, sice musejí neustále povinně nosit roušky, nicméně v praxi budou zcela zjevně nastávat situace, kdy je děti na obličeji mít nebudou, například při svačině. Mnohým se také dělá v důsledku omezeného dýchání špatně a musejí si je sundat.

Přišli skoro všichni

Do škol ve středu přišli téměř všichni prvňáci a druháci, zřejmě i proto, že na rozdíl od jara je nyní „koronavirová“ školní docházka povinná. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) se rodiče, kteří se obávají nákazy, mohli s řediteli škol domluvit na individuálním vzdělávání dětí doma. Možnosti však využilo jen minimum rodin, především těch, kde žijí lidé, pro něž by mohla být nákaza riziková.

Na twitteru ministr školství Robert Plaga doplnil, že v malotřídních školách se...
Roman Prymula (za ANO) dříve sliboval návrat žáků prvního stupně na základní...

Podle odborníků na statistiku nyní nikdo nedokáže předpovědět, jak moc se částečné otevření škol promítne do snahy státu zpomalit postup koronaviru. Na pomyslné protilehlé misce vah leží ovšem vzdělávání jako společenská priorita. Určitá rizika je tedy zřejmě žádoucí podstoupit, ale zároveň se snažit o jejich omezení.

Prvňáci a druháci se vrací do lavic. Musí mít roušky a školy mají hodně větrat

„O návratu dětí 1. a 2 tříd do škol bylo rozhodnuto na základě analýzy příslušných parametrů. Jedná se například o epidemiologická kritéria, denní přírůstky pozitivně diagnostikovaných pacientů, týdenní a 14denní trendy, počty hospitalizací nebo o přítomnost komunitního šíření dle hlášení krajských hygienických stanic,“ uvedla pro server Lidovky.cz Jitka Nováčková z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Nic nového zatím nevíme

Aktuální pokyny spolu s rozhodnutím o otevření nižších tříd základní školy nedostaly. „Zatím nic nového nevíme, nemáme žádné nové pokyny,“ řekl serveru Lidovky.cz prezident Asociace ředitelů základních škol a ředitel pražské Masarykovy základní školy v Klánovicích Michal Černý.¨ Odpovídal na otázku, jakým způsobem by školy měly postupovat při výskytu nákazy u žáků nebo pedagogů.

Podle něj se tedy řídí dosavadními pokyny ministerstva školství, které říkají, že pokud mají žáci a učitelé roušky i ve třídách, žádná karanténa se nekoná. Ministerstvo školství i ministerstvo zdravotnictví serveru Lidovky.cz potvrdily, že platí stávající manuál vydaný v návaznosti na zahájení nového školního roku a další již dříve vydané pokyny.

„Z epidemiologického pohledu je zásadní zejména pravidelné větrání vnitřních prostor v délce alespoň pěti minut během přestávek a zároveň jednou uprostřed každé vyučovací hodiny, dodržování pravidla nošení ochrany úst i nosu a hygieny rukou,“ popsala Nováčková. Kromě toho platí zákaz zpěvu i tělocviku a jednotlivé třídy by se neměly potkávat, a to ani ve školních družinách, které mohou být otevřené.

„Co se týče postupu v případě výskytu infekce ve škole, rozhoduje na základě posouzení konkrétní epidemiologické situace místně příslušná krajská hygienická stanice, a to v souladu s metodikou ministerstva zdravotnictví k nařizování karantény ve školách,“ sdělila serveru Lidovky.cz Nováčková.

Ministerstvo kvůli školám mírně upravilo opatření o nošení roušek, které minulý zrušil soud

Šéf asociace Černý dodal, že ředitelé v praxi často suplují i činnost krajských hygienických stanic, které nestíhají kontaktovat všechny rizikové osoby. „Dokonce se mě jako ředitele hygienici ptali, koho si myslím, že by měli poslat do karantény,“ popsal své vlastní zkušenosti.

Podle dětské lékařky Hany Cabrnochové nicméně v poslední době zvládá pražská hygienická stanice situaci lépe. „Riziko rozšíření nákazy ze škol je odvislé od komunitního šíření ve společnosti. Pokud bude nižší, snižuje se i míra rizika. Myslím si ovšem, že je potřeba udělat všechno pro to, aby se do škol mohly vrátit všechny děti,“ řekla serveru Lidovky.cz.

Za zásadní považuje trasování a provádění PCR testů i u kontaktů, s nimiž se nakažený setkal.

„Testujme i děti, které jsou v riziku,“ zdůraznila lékařka. Dodala, že děti mladší deseti let vykazují náchylnost ke covidu-19 minimální, mohou však tuto novou nemoc přenášet.

Autor: