Další žáci se do základních škol vrátí 30. listopadu. Do lavic usedne celý první stupeň, druhý se bude střídat

Další žáci základních škol se vrátí do tříd od pondělí 30. listopadu. Bez omezení půjdou děti z prvního stupně a 9. třídy, další třídy druhého stupně se budou ve škole střídat. Poslední ročníky středních škol pak obnoví výuku ve středu 25. listopadu. Novinářům to řekli ministři školství a zdravotnictví Robert Plaga a Jan Blatný (oba za ANO). Podmínkou je schválení přesunu Česka z pátého do čtvrtého protiepidemického stupně rizika.

Tento článek je více než rok starý.

Sledovali jsme online Praha (Aktualizováno: 14:22 19. 11. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr školství Robert Plaga z ANO a ministr zdravotnictví Jan Blatný za ANO

Ministři Robert Plaga (ANO) a Jan Blatný (za ANO) oznámili další kroky návratů žáků a studentů do škol | Foto: Úřad vlády ČR | Zdroj: Koláž iROZHLAS

„Situace je natolik dobrá, že se můžeme posunout do další úrovně. Chceme dát dostatečný čas na přípravu školám i rodičům,“ uvedl na tiskové konferenci Plaga.

Reagoval tak na potvrzení ministra zdravotnictví Jana Blatného, že během příštího týdne bude vláda jednat o posunutí Česka z pátého do čtvrtého stupně protiepidemického systému.

Už ve středu 25. listopadu tak podle ministra školství obnoví výuku poslední ročníky středních škol, individuálně budou moct vyučovat i základní umělecké a jazykové školy. Studenti posledních ročníků vysokých škol se od tohoto data budou moct vzdělávat ve skupinách po 20 lidech – platí to pro laboratorní, praktickou nebo uměleckou výuku. Ostatní ročníky by se měly vrátit až v nižších stupních rizika.

V pondělí 30. listopadu budou následovat v návratu do škol i zbývající žáci prvního stupně a deváté třídy základních škol. Ostatní žáci druhého stupně se budou podle Plagy zatím střídat po týdnu.

Ministr školství také apeloval na rodiče, aby děti neposílali do školy bez roušky. „Jedná se o povinnost. Je vědecky podložené, že rouška pomáhá. Její nenošení tak může znamenat ohrožení bezpečnosti dětí. Prosím všechny rodiče, aby pravidla respektovali,“ řekl Plaga. Výjimku mají žáci uměleckých škol při hře na dechové nástroje. Nutné je též pravidelné větrání a dodržování hygienických standardů.

Podle protiepidemického systému ministerstva zdravotnictví je nyní v Česku rizikové skóre odpovídající čtvrtému stupni opatření. Zatím ale platí opatření pro pátý, tedy nejhorší stupeň.

Základní školy se kvůli epidemii covidu-19 zavřely a přešly na povinnou výuku na dálku 14. října. Speciální školy je následovaly 2. listopadu.

ako, tzr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme