Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přece nebudeme Mynářovou diskriminovat kvůli osobním vztahům, psal zaměstnancům šéf Českého rozhlasu

René Zavoral, ředitel Českého rozhlasu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
René Zavoral, ředitel Českého rozhlasu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral v interním online chatu čelil otázkám zaměstnanců na spolupráci s manželkou hradního kancléře Alexandrou Mynářovou. Podle Zavorala se musela na rozdíl od běžných zaměstnanců ve smlouvě zavázat, že kromě zákona a veřejnoprávního kodexu bude dodržovat i řadu dalších podmínek.

Odpovídání na otázky probíhalo skrze intranet Českého rozhlasu od dvou hodin odpoledne. Rozhlas zaměstnancům přislíbil, že dotazy mohou pokládat i anonymně. Deník N měl možnost celou debatu sledovat.

Pro pracovníky rozhlasu to byla první příležitost, kdy se mohli vedení ptát na spolupráci s Mynářovou, která zároveň natáčí promo videa pro Kancelář prezidenta republiky. O tom, že se spolupráce chystá, totiž Mynářová informovala prostřednictvím rozhovoru pro magazín MF Dnes a ve stejné době pak rozhlas vydal tiskovou zprávu. Deník N o angažmá Mynářové v rozhlase informoval již dříve, vedení média to ale tehdy odmítlo komentovat.

Už první z dotazů, který se v chatu objevil kolem čtvrt na tři, se týkal spolupráce s manželkou hradního kancléře Mynářovou. „Zajímalo by mě, proč Český rozhlas dává možnost moderovat pořady lidem, jako je Alex Mynářová nebo Lubomír Veselý. Myslím, že v očích řady posluchačů nás to jen zbytečně poškozuje. Copak neexistují v této zemi jiní, snad i lepší moderátoři, kteří by tyto posty mohli zastávat? Myslím, že byste to měl ostatním zaměstnancům, jako jsem já, vysvětlit,“ zeptal se jeden z pracovníků veřejnoprávního rozhlasu.

Generální ředitel odpověděl, že respektuje kompetence šéfredaktora každé stanice. „Jde-li o moderátory, jsem zastáncem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Média

Veřejnoprávní média

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější