Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Poslanci odklepli konec superhrubé mzdy i návrh Babiše. Kalousek: „Děti vás proklejí“

Aktualizováno -
20. listopadu 2020
10:15
Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. listopadu 2020
19:39

V noci ze čtvrtka na pátek bylo ve Sněmovně pořádně živo, schůze se protáhla daleko přes půlnoc. Řešil se totiž daňový balíček, zahrnující i zrušení superhrubé mzdy. Prošel s podporou ANO, ODS a SPD, nic platné nebylo Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) jeho varování a prošení poslanců „na kolenou“. Daňové změny přtom přijdou státní kasu na 130 miliard korun, připustila Alena Schillerová (za ANO). Kuriózní byla i situace, kdy proti sobě stanuly návrhy Andreje Babiše (ANO) a Jana Hamáčka (ČSSD). Uspěl Babišův, Hamáček nyní mluví o „nezodpovědné sekeře“.

Prodloužením stavu nouze poslancům „šichta“ neskončila, ve čtvrtek se dostali i k další mimořádné schůzi - týkající se daňového balíčku. Ten vyrazila do Sněmovny hájit vicepremiérka  Alena Schillerová (za ANO). Balíček, zahrnující i zrušení superhrubé mzdy, poslanci schválili. Pro jich bylo 68, proti 28 ze 101 přihlášených. Rozhodly hlasy ANO, ODS a SPD.

Proti sobě tak nezvykle stanuli koaliční partneři - ANO a ČSSD. A došlo i na rozseknutí kuriózní situace, kdy se sešly dva protichůdné koaliční návrhy premiéra Andreje Babiše (ANO) a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD).

Babišův návrh porazil Hamáčkův

Babiš totiž navrhoval sazby daně z příjmu 15 a 23 %, Hamáček naopak dle programového prohlášení vlády ve výši 19 a 23 % - a upozorňoval na to, že Babišův návrh na ještě nižší daně by stál Česko takřka 90 miliard ročně.

Hamáček však svou neprosadil. Pro Babišův návrh se při dílčím hlasování po půlnoci ze čtvrtka na pátek vyjádřilo 66 poslanců ze 101 přihlášených, proti bylo 26.

Vedle trhlin ve vládní koalici se projevila i tradiční rivalita mezi ČSSD a ODS, která sazbu 15 procent prosazovala již v minulosti, a tak jí nyní přišel vhod Babišův postup. Kritice však čelila celá vláda, a tak i po jednání o prodloužení stavu nouze, který bude trvat na přání KSČM do 12. prosince, bylo ve Sněmovně dál pořádně živo. Na konci však mohli slavit Schillerová i nepřítomný Babiš.

Kalousek: Nejhloupější rozhodnutí

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dorazil k pultíku až v čase 1:10 poté, co byl Babišův návrh odhlasován.

Varoval, že návrh státního rozpočtu pro příští rok s deficitem 320 miliard bude díky schváleným novinkým s „deficitem výrazně přesahujícím 400 miliard“. „Budeme pravděpodobně jedinou zemí, která bude mít v příštím roce vyšší deficit, než v roce letošním a to ne na základě jednorázových impulzů, ale na základě vědomého strukturálního zhoršení veřejných rozpočtů,“ podotkl.

Označil to za nejhloupější rozhodnutí v daňové legislativě, jaké kdy zažil. „Covidová krize za rok, za dva odezní,“ podotkl Kalousek, ale varoval však před demografickou krizí. Podle něj si každý rok budeme muset půjčit o 70 až 80 miliard korun více, výrazně se zhorší šance na udržitelnost penzijního a zdravotního systému a budou se škrtat daňové příjmy v každém kraji, protože se o 8 procent se propadnou daňové příjmy v každé obci a v každém kraji pak o 8,8 procent.

Dokud budu živ...

„Pokládám za vyloučené, že by si tohoto kroku nevšimly finanční trhy a pokládám za vyloučené, že bychom za tento krok nebyli potrestáni dluhovou službu. A myslím si, že tohle jsme do roka si schopni říct, že to tak bude. Já vás na to upozorňuji. Možná tady už za rok nebudu, ale prosím, vzpomeňte si na mně, že za tento rok zaplatíte náklady dluhové služby a zaplatí to generace po nás,“ vzkázal Kalousek. „Nemůže to skončit jinak, každý z vás to ví, ale protože to nechcete slyšet, já vám to tady říkám. Každý rok si budeme muset půjčit o 70 miliard víc a obce a kraje budou škrtat investice,“ míní Kalousek.

„Vy za to ponesete odpovědnost, já vám to budu připomínat dokud budu živ. Nebudu členem Poslanecké sněmovny, ale budu vám vždycky říkat, že tento den jste rezignovali na dlouhodobou udržitelnost penzijního a zdravotního systému, protože jste se rozhodli salámovou metodou prohlasovat hloupý a populistický Babišův návrh,“ čílil se Kalousek, který ve volbách do Sněmovny v roce 2021 nebude kandidovat. „Jestli tu pitomost uděláte, vaše děti vás proklejou a budou mít proč,“ dodal.

Schillerová: Půjde o 130 miliard

Schillerová připustila, že veškeré změny, které nakonec Sněmovna v noci ze čtvrtka na pátek v rámci jednání o daňovém balíčku prohlasovala, vyjdou na cca 130 miliard.

„To určitě nenaškrtám,“ připustila. „Ani na investicích bych to nenaškrtala,“ dodala. Zrušení superhrubé mzdy přesto označila Schillerová za dobrý krok. A během debaty o balíčku si pochvalovala, že se před poslance dostalo největší snížení daní v novodobé historii právě díky Babišovu návrhu.

Potěšený Babiš

Premiér Babiš neskrývá po rozhodnutí Sněmovny potěšení. „Jak jsme slíbili, tak jsme udělali. Přidáme zaměstnancům tisíce korun. Děkuju všem poslancům, kteří v noci ve sněmovně zvedli ruku pro můj návrh zrušení absurdní ′superhrubé mzdy′ a snížení daně zaměstnancům na 15 %,“ napsal na twitteru.

„Lidi to uvidí přímo na výplatní pásce, každému stoupne plat o 7 % z čistého příjmu,“ podotkl Babiš a odkázal lidi na kalkulačku ministerstva financí.

Zrušení superhrubé mzdy prošlo Sněmovnou, přinese daňovou úsporu všem zaměstnancům, uvedlo ministerstvo. Více ZDE

Naštvaný Hamáček. V ČSSD volají po opuštění vlády

Neveselo, truchlivo je naopak v ČSSD. „V případě prodloužení nouzového stavu ve sněmovně zvítězil rozum, který ji však opustil při hlasování o daňovém balíčku. V příštích měsících a letech nás bude hlava bolet nejen z následků covidu, ale i z nezodpovědné sekery zaseklé poslanci ANO, ODS a SPD,“ postěžoval si Jan Hamáček.

„I když jsem koaliční poslankyně, daňový balíček 2021 jsem nemohla podpořit. Znamená takový hazard s veřejnými financemi, takovou zátěž pro příští generace, že bych se dcerám nemohla podívat do očí,“ přidala se poslankyně ČSSD Kateřina Valachová.

Ze sociální demokracie se pak začínají ozývat hlasy pro to, aby ČSSD  vládu okamžitě opustila. „Pohár přetekl: sociální demokracie musí odejít z vlády, která dnes v noci přestala fungovat, jinak bude pro smích,“ míní hejtman Martin Netolický (ČSSD). „Je to závěr čtyřletého populistického snažení Babiše, které skončí nejen krizí společenskou, ale také ekonomickou. Za koronavirus nemůže, ale za mimořádné dluhy a nedržení dohod již ano,„ dodal.

Je to zločin, míní Kalousek

Kalousek označil rozpočtový dopad rozhodnutí Sněmovny ve výši 130 miliard za reálný odhad. A za závažnou strukturální změnu. Dle něj nebude ani na důchody.

„Mě je 60 v tuhle chvíli, já jsem ochoten smířit se s tím, že za 20 let nebude ten důchod nic moc, nemůže být nic moc s tím, co tady teď předvádíte. Ale to můžu vyřešit tím, že si na zahradě vypěstuji brambory a zeleninu. Ale na zahradě mi ta kvalitní lékařská péče nevyroste. A ona taky nebude vzhledem k tomu, co tady teď předvádíte. Prosí vás, vzpamatujte se a buďte trochu odpovědní. Když už ne kvůli svým dětem, tak kvůli vlastnímu důchodu. To, co tady děláte, je zločin,“ bouřil Kalousek.

Schillerová jeho výtky přešla s klidem. „Pojďme ty emoce nechat stranou a pojďme se o tom bavit pragmaticky,“ odmítla Kalouskovu kritiku, která nepadla na úrodnou půdu.

Schillerová obhájkyní Babišova návrhu

Schillerová během zjitřené a několikahodinové debaty vehementně hájila především Babišův návrh na sazbu daně z příjmu 15 procent. Označila ji za „snížení pro většinu zaměstnanců v této zemi“.

„Je jich 4,5 milionu a pouhých 80 tisíc má příjmy nad čtyřnásobek průměrné mzdy, tzn. plus mínus nad 140 tisíc. Pro většinu z nich rozhodujete o 15procentním zdanění, což jsou tisíce korun v době, kdy mzdy v národním hospodářství neporostou,“ apelovala na poslance A upozorňovala opakovaně, že Babišův návrh je výhodnější, než návrh Jana Hamáčka.

Národní rozpočtová rada přitom vypočetla, že zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb daně 15 a 23 procent tak, jak navrhl Babiš, bude znamenat výpadek daňových příjmů ve výši 88 miliard korun.

O 58,1 miliardy korun by přišel státní rozpočet, o 7,8 miliardy rozpočty krajů a o 22,1 miliardy korun příjmy obcí. O tato čísla se během přestřelky mezi koaličními partnery opíral i Hamáček.

„Kočkovaná“ Hamáčka a Schillerové

Hamáček svůj návrh bránil usilovně, ale k úspěchu to nevedlo. „Tato vládní koalice, když začínala svou spolupráci, tak se shodla na tom, že superhrubá mzda je nespravedlnost, že je to něco, co je reliktem bývalých pravicových vlád,“ poznamenával, ale připomínal vedle toho: „My samozřejmě respektujeme to, co jsme podepsali, a souhlasíme s tím, aby superhrubá mzda zrušena byla. To vládní programové prohlášení jde dál, ono dokonce říká, že bude zrušena se sazbami 19 a 23 procent.

Marně. Poslanci dali přednost návrhu Babiše. „Já musím korigovat - naprosto neútočně - slova prvního vicepremiéra pana Hamáčka. Ano, my jsme do vládního prohlášení si skutečně dali 19 a 23 procent, ale v jaké to bylo době (...) Zavázali jsme se k 19 a 23, ale v roce 2018, na vrcholu konjunktury,“ kontrovala Schillerová.

Hamáček upozorňoval, že se premiér rozhodl „snížit daně takto razantně nad rámec programového prohlášení“, zatímco ministerstvo financí nesdělilo, kde vezme 90 miliard, které budou v rozpočtu chybět. „Výsledkem schválení návrhu pana premiéra bude, že si stát půjčí o 90 miliard víc,“ varoval Hamáček.

Při tomto výpadku v rozpočtu podle něj hrozí zhoršení služeb a klesne dostupnost zdravotní a sociální péče. „Nemůžeme mít německé zdravotnictví za rumunské daně. Tento krok směřuje k tomu, že ty daně budou rumunské,“ kritizoval Babišův návrh Hamáček.

Babiš v důvodové zprávě ke svému návrhu uvádí, že navrhované snížení daňového zatížení práce je zamýšleno pouze na dva roky.

Hamáček si nemyslí, že tomu tak skutečně bude. „Já už jsem v politice dlouho, zažil jsem různé věci a mám bujnou představivost, ale představa, že se v roce 2022 krátce před koncem roku sejde Poslanecká sněmovna a oznámí, že občanům zvedá o 4 procentní body daně, tak to je spíše z říše fikce (...) Z mého pohledu je to problém, který tady zanecháme na příští léta,“ pokračoval vicepremiér.

Zaorálek bouřil: Polepší si ti s vyššími příjmy

Podle Hamáčka bylo cílem vládního snížení daní na 19 a 23 procent dostat peníze k lidem a stimulovat ekonomiku, aby šly peníze do spotřeby. Babišovu návrhu na výraznější snížení daně vytkl, že právě toto nesplňuje a „nejvíce si pomohou vysokopříjmoví s příjmy 80 a 100 tisíc a tito lidé ty peníze nevezmou a nedají je do spotřeby (...), ale odnesou je do banky“.

„Z 88 miliard, pokud se budeme bavit o pozměňovacím návrhu Andreje Babiše, zhruba polovina této částky přijde za čtvrtinou nejvýše příjmových lidí,“ upozornil i šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Nechápu smysl toho, ať mi někdo odpoví, jaký je důvod snižování daní těm, kteří mají vysoké příjmy. V tom žádný důvod není, ani žádný nenajdete,“ rozlítil se ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a stěžoval si na to, že Babišův návrh bude znamenat rovněž úbytky peněz i na kulturu v krajích a obcích.

Jurečka k ČSSD: Jen brečíte ve Sněmovně

Jurečka však na Zaorálka reagoval slovy, že když slyší mluvit ministry za ČSSD a příměry o tom, že bez peněz nebude kultura, ale jen nákupní střediska, tak by čekal, že „sociální demokracie bouchne do stolu a řekne: tady vyvoláváme koaliční jednání a buď se dohodneme a najdeme společný kompromis, nebo z té vlády jdeme pryč“.

ČSSD to od Jurečky pořádně schytala. „Vy tady přijdete, vybrečíte se ve Sněmovně, řeknete, jak je to hrozně těžké, jaké to bude mít dopady, ale kde je potom to, proč v té vládě jste?“ šil do sociálních demokratů lidovecký exministr. „Projde návrh pana poslance Babiše, vy řeknete: hm, tak jsme to projeli... A budete pokračovat dál. To má nějaký smysl?“ dodal.

Statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka na Jurečkova slova o brečení reagoval příkře: „Ve svém životě jsem brečel velice málo, většinou, když mi umřel někdo z blízkých, tak jsem to fakt nevydržel. A nemíním v Poslanecké sněmovně brečet ani teď, ani do budoucna.“

Babišovo tvrzení popírá ekonomka

Babiš přitom kritiku, že si polepší víc lidé s vyššími příjmy, odmítl v rozhovoru pro MF Dnes. „Díky tomu si polepší všichni stejně, protože u všech snižujeme daň stejně,“ tvrdil.

Kolik má dle něj ušetřit člověk s platem 30 tisíc? „Člověk s platem třicet tisíc dostane navíc 1 521 korun měsíčně. Ročně je to 18 252 korun,“ vypočetl Babiš.

„Ne, není to pravda. Všichni si nepolepší stejně. Tento návrh pomůže především vysokopříjmovým,“ reagovala na twitteru v průběhu jednání Sněmovny ekonomka a brněnská rektorka Danuše Nerudová.

Šéf ANO si rýpl do ČSSD, zmínil parazity

Babiš si přitom ve zmiňovaném rozhovoru rýpl: „Jeho návrh nezjednodušuje daňový systém, zvedá daně živnostníkům a všem zaměstnancům dává méně peněz než můj návrh. Hnutí ANO v minulosti nezvyšovalo daně a ČSSD je naopak historicky vždy chtěla navyšovat (...) Živnostníci mají kvůli pandemii omezené podnikání a my jim přece v této situaci nemůžeme zvedat daně. Chci věřit, že ČSSD živnostníky už nepovažuje za parazity, ale stále je vidět, že je nemá v lásce.“ O živnostnících jako parazitech mluvil v minulosti někdejší ministr ČSSD Jan Mládek.

Babiš míní, že současný spor v koalici není soupeření. „Je to názorový střet,“ řekl premiér. „Zároveň je pravda, že od krajských voleb mám pocit, že se atmosféra v koalici změnila k horšímu a ČSSD změnila taktiku. Často na nás útočí a nedrží dohody. Jejich ministři často komentují, řeší problematiku našich ministrů, a přitom k tomu nemají žádné kompetence, protože na svých resortech mají vlastních problémů víc než dost,“ dodal pro MfD Babiš.

Ke kuriózní situaci ve Sněmovně během nočního jednání o daňovém balíčku pak došlo v momentě, kdy se šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek jal předčítat právě z tohoto rozhovoru a mával novinami rozzuřeně u řečnického pultíku - kritizoval „servilnost“ rozhovoru a upozorňoval, že MF Dnes spadá do holdingu Agrofert.

ODS na straně ANO

Za Babišův návrh na sazbu daně z příjmu 15 a 23 procent se postavila ODS. Šéf jejích poslanců Zbyněk Stanjura pouze konstatoval, že si Babiš „osvojil, okopíroval či použil jako inspiraci“ dřívější návrh ODS.

Snížení daně tak, jak si naplánoval Babiš, pak hájil i šéf ODS Petr Fiala, který si pouze rýpl, že v ideální době ekonomického růstu neměla vláda vůli zrušit superhrubou mzdu a nechala to až do období nejistoty a krize způsobené pandemií. Kvitoval ale, že k tomuto kroku dochází alespoň nyní. „My v ODS jsme přesvědčeni o tom, že je i dnes vhodná doba, že je vhodné hledat každý způsob, jak nechat lidem více peněz ,“ říkal Fiala, podle kterého se daně mají snižovat právě v době ekonomické nejistoty, když lidé peníze potřebují o to víc.

Podle Fialy je návrh dobrý pro učitelky, zdravotní sestry, policisty, hasiče, prodavačky, pošťovní doručovatelky, obchodní zástupce, programátory a mnohé další, jak postupně ve Sněmovně vyjmenovával.

„Je to dobrý návrh pro učitelku a učitele základní školy. Při obvyklé mzdě 31,5 tis. korun ušetří měsíčně 1 600 korun a ročně 19 200 korun. Je to dobrý návrh pro učitelku mateřské školy. Při obvyklé mzdě 27,5 tis. korun ušetří měsíčně 1 400 korun a ročně 16 800 korun. To přece poznají. Je to dobrý návrh pro zdravotní sestru. O nich v těchto dnech často mluvíme. Při obvyklé mzdě 31 100 korun ušetří měsíčně 1 600 korun a ročně 19 000 korun - zdravotní sestra,“ říkal Fiala.

„Je to dobrý návrh pro policistu. Při obvyklé mzdě 37 900 korun ušetří měsíčně 1 900 korun a ročně 23 200 korun. Je to dobrý návrh pro hasiče. Také o nich často mluvíme. Při obvyklé mzdě 33 600 korun ušetří měsíčně 1 700 korun a ročně 20 000 korun. Je to dobrý návrh pro prodavačku. A to určitě nejsou ty nejvyšší příjmové skupiny, jak tady o tom mluvíte. Prodavačka při obvyklé mzdě 20 500 korun měsíčně ušetří 1 000 korun a ročně více než 12 500 korun,“ poznamenal a pokračoval ve výčtu dál. 

„Je to samozřejmě dobrý návrh i pro obchodního zástupce nebo programátora. Při jejich obvyklé mzdě přes 40 000 korun ušetří měsíčně zhruba 2 000 korun a ročně v průměru 24 000 korun,“ dodal Fiala.

Valachová: Svět se zbláznil

Poslankyně ČSSD a exministryně školství Valachová notování si ANO a ODS  rozdýchávala ve Sněmovně těžko. „Já úplně souhlasím se Zbyňkem Stanjurou, svět není černobílý, už dávno ne. Svět se zbláznil. Úplně se zbláznil. Protože máme vysokou konkurenci ze strany ODS, když hlasujeme o výši důchodů, o výši rodičovského příspěvku... Občanští demokraté s námi soutěží: víc, víc, víc, ještě víc výdajů do státního rozpočtu a my sociální demokraté se ptáme: Kde na to vezmeme? Kde máme ty příjmy? Opravdu svět se zbláznil!“ říkala.

Valachová podotkla, že je ČSSD ve vládě s hnutím ANO mj. proto, aby prosadila některé kroky - mj. digitální daň či třeba posvícení si na nadnárodní společnosti.

„A že se vám to daří prosazovat... Pamatuju všechny vaše red lines, nepřekročitelné podmínky. Všechno jste vzdali, všechno si necháte líbit, ale to je váš problém,“ rýpl si do ČSSD Stanjura. „My jsme sociálně zodpovědní, no a vy jste socialisté. Je tam kus stejný, toho slova, ale rozdíl je úplně jiný,“ dodal.

Kovářová vmetla Babišovi slova o „megapodvodu“

Poslankyně Věra Kovářová (STAN) upozornila, že Babiš v minulosti zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazby 15 % kritizoval, když šlo o opoziční návrh a dokonce to označil za „megapodvod na voliče“.

Babiš skutečně loni v Otázkách Václava Moravce říkal: „Toto je megapodvod a demagogie. Stálo by to 80 miliard ročně, zničilo by to celé naše hospodaření, zničilo by to celou ekonomiku, naše ratingy (...) My máme v programovém prohlášení vlády, že superhrubou mzdu snížíme na 19 procent, ne na 15 procent, protože kdyby se tohle udělalo, byl by deficit 120 miliard. Česká republika by šla do kopru.

Sám však letos obdobný návrh předložil. Kovářová vzkázala, že Babišův návrh má na rozpočet dopad „opravdu významný“ a třeba takové Brno přijde o miliardu korun. Rovněž Hamáček mluvil o „devastujících dopadech“ na krajské rozpočty.

Michálek: Vládní styl po nás potopa

Proti byli i Piráti. Jakub Michálek varoval před dalším zadlužováním státu a přístupem vlády, kdy dle něj „navrhuje vybrakování příjmů státu“.

„Během dvou let to vypadá, že v podstatě projíme celou spižírnu a pak už si nebudeme moct vzít ani korunu - na úvěry budeme mít podstatně horší podmínky,“ varoval. Vláda dle Michálka rezignovala na to, že ANO bude vládnout i příští volební období a nyní si počíná stylem „po nás potopa“.

Podle Piráta Mikuláše Ferjenčíka se Babišova vláda tváří, že vynalezla perpetuum mobile na peníze - že je možné daně snižovat a současně dávat víc peněz na výdajové stránce. „A že nějakým zázrakem, protože pan Babiš je génius, jakého svět neviděl, najednou v ČR, v jediné zemi na světě se to potká a tady to konečně vyjde. A budeme ta země, která dokáže současně snížit daně, zvýšit výdaje a současně rozpočet bude fungovat. Ne, rozpočet fungovat nebude. Takhle se to nedá dělat,“ dodal.

Zbude tu zbídačená země, míní Bartošek

Hospodaření vlády s veřejnými prostředky kritizoval také šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. I podle něj plánovaný schodek na příští rok ve výši 320 miliard naroste. „Ptal jsem se ministrů, kde na to tato vláda vezme, kde a v jakých kapitolách případně tato vláda bude hledat úspory, kde bude škrtat, co obětuje? A nebo je tato vláda připravena půjčit si dalších 100 miliard v rámci rozpočtu?“ říkal ve Sněmovně Bartošek, podle kterého vláda nepomáhá potřebným.

„Nejste solidární vláda, nepomáháte potřebným a kašlete na rodiny. To bude vizitka této vlády: po nás potopa. Protože ať už bude v této zemi sestavovat koalici kdokoliv, tak tak zbídačenou zemi, jakou po vás zdědíme, to tady od 90. let ještě nebylo,“ čílil se. 

Video  Andrej Babiš s Alenou Schillerovou na Národní třídě  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Maximilian ( 21. listopadu 2020 06:51 )

ODS nastoupila na cestu ČSSD bravo!

montevideo ( 20. listopadu 2020 19:53 )

Kalousek bude na ČT24 ve 220. To už bude na šrot !

prudentiacz ( 20. listopadu 2020 19:44 )

Podle všeho Kalousek od Švarcenberga asi dostal za úkol ekonomicky likvidovat občany této země. Nejdřív odstartoval reformy v předvečer ekonomické krize 2009. To byl velmi závažný čin. Pak likvidoval živnostníky zavedením superhrubé mzdy se souvisejícím předčasným vymáháním poplatků a záloh. Tím jim udělal peklo ze zivota. Proto ať jeho kletby dopadnou na jeho hlavu.

montevideo ( 20. listopadu 2020 19:37 )

Tak Piráti poprvé něco prosadili a jsou z toho zděšení. To jsou makovci !

panda82 ( 20. listopadu 2020 18:08 )

Teď ukázali v ČT o kolik se zvedne lidem plat po zrušení super mzdy, to nás o tolik peněz Kalousek okradl, to před tím nikdo neviděl co na to ekonomové?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa