Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Režisér spisovatelem. Quentin Tarantino napíše román podle svého filmu Tenkrát v Hollywoodu

Kultura

  5:00
LOS ANGELES - Excentrický filmař a filmový kritik Quentin Tarantino brzo přidá do svého výčtu další profesi - spisovatel. S nakladatelstvím HarperCollins čerstvě uzavřel smlouvu na dvě knihy - románové zpracování filmu Tenkrát v Hollywoodu a fundovaný rozbor kinematografie sedmdesátých let.

Oceněný režisér Quentin Tarantino foto: Reuters

Snímek Tenkrát v Hollywoodu kritika po jeho premiéře v roce 2019 vychvalovala jako milostný dopis všemu filmovému. Quentin Tarantino, jeho režisér i scenárista v jedné osobě, je také jedním z nejznámějších cinefilů. 

Leonardo DiCaprio jako herec Rick Dalton. Snímek Tenkrát v Hollywoodu (2019)....
Quentin Tarantino

Film zasazený do roku 1969 vypráví příběh stárnoucího herce kovbojských rolí Ricka Daltona (Leonardo DiCaprio) a jeho kaskadéra Cliffa Bootha (Brad Pitt). Příběh filmových vzletů a pádů se odehrává na pozadí vraždícího šílenství kultu Charlese Mansona. Snímek si odnesl dva Oscary. 

Quentin Tarantino prohlásil, že románová zpracování filmů byly vůbec první knihy, které v dospělosti v sedmdesátých letech četl. „Do dnešních dnů mám pro tento žánr obrovský respekt,“ nechal se slyšet. „Takže jako fanoušek knižních adaptací mám to potěšení oznámit, že do tohoto přehlíženého žánru přispěji románem Tenkrát v Hollywoodu i já.  Také jsem nadšený, že můžu rozvést mé postavy a jejich svět v tomto literárním díle, které, jak doufám, bude rovné své filmové předloze,“ dodal. 

Kromě této knihy uzavřel Tarantino s nakladatelstvím HarperCollins smlouvu ještě na druhou publikaci. Kniha Cinema Speculation (Filmové spekulace) by měla být souborem esejí, referátů a článků na téma filmového průmyslu sedmdesátých let. 

Podle všeho se mají čtenáři na co těšit. Noah Eaker, výkonný editor HarperCollins, pro magazín Deadline neskrýval nadšení z režisérových literárních schopností. 

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...