Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bříza: Dění v Bělorusku znepokojuje, ale země o bojkotu MS zatím neuvažují

  15:15
Přesune se část hokejového mistrovství světa 2021 z Běloruska do Ruska? A hrozí bojkot účastnických zemí, pokud Mezinárodní hokejová federace (IIHF) rozhodne šampionát uspořádat podle plánu v Lotyšsku a Bělorusku? A proč IIHF řeší více koronavirovou situaci než tu politickou a brutálně potlačované protesty proti prezidentu Alexandru Lukašenkovi? V rozhovoru pro iDNES.cz odpovídá člen Rady IIHF Petr Bříza.

Petr Bříza | foto: Český svaz ledního hokeje

Zámořský magazín The Hockey News v týdnu přinesl informaci, že IIHF chystá přesunout běloruskou část MS z Minsku do Ruska. Už v srpnu lotyšský premiér Krišjánis Kariňš prohlásil, že si organizaci se svým jižním sousedem aktuálně nedovede představit.

Také ze Švédska přicházejí hlasy o odložení či úpravě mistrovství. „Jsme znepokojeni situací v Bělorusku. Chci zdůraznit zejména tu lidskou stránku. Vidíme demonstranty dožadující se svobody, jak jsou mláceni a zavíráni. Taky jde o zdraví a bezpečnost. Jaká je reálná koronavirová situace v zemi?“ ptá se Anders Larsson, šéf Švédské hokejové federace.

Co může zabránit Rusku pořádat MS?

Do konce roku zveřejní Sportovní arbitrážní soud (CAS) rozhodnutí o odvolání Ruska proti čtyřletému zákazu účasti na vrcholných sportovních akcích.

Světová antidopingová agentura (WADA) potrestala Rusko vloni 9. prosince za zmanipulování dat z moskevské laboratoře. Rozhodla, že příští čtyři roky nesmí země na olympijských a paralympijských hrách a světových šampionátech vystupovat pod svou vlajkou a se svou hymnou.

Rusko sankce, které zahrnují i zákaz pořádání vrcholných akcí, nepřijalo a odvolalo se.

Pakliže by trest platil, WADA by doporučila Mezinárodnímu olympijskému výboru a jednotlivým světovým federacím (tedy i IIHF), aby se tím řídily.

Nově se přidal i prezident IIHF René Fasel: „Kdybychom měli normální sezonu, bylo by nereálné, aby obě země uspořádaly mistrovství světa. Zprávy, které dostáváme od našich expertů a analytiků, bereme vážně. Bělorusko má problémy, vnímáme aktuálně velký risk.“

Na mysli měl však zejména koronavirovou situaci. IIHF se dál snaží zůstat apolitická, ačkoliv například Lotyšsko bere podle Petra Břízy velmi vážně fakt, že šéf běloruské hokejové federace Dmitrij Baskov je podezřelý z podílu na vraždě.

Jak moc to bere vážně, pane Břízo?
Do doby, než se to vyšetří, má šéf běloruské federace zákaz vstupu do Lotyšska.

Novinář z magazínu The Hockey News zveřejnil informaci, že se část šampionátu přesune do Ruska. Má pravdu?
Je to jeho spekulace. Měli jsme tento týden setkání Rady IIHF, z ní vyšla tisková zpráva, kde jsme se snažili média se situací srozumět. Chápeme, že to je citlivé, zajímavé a zásadní téma, my se snažili každou větou jednoduše, ale výstižně popsat fakta. Teď se nevyjadřuju za Česko, ale jako člen Rady.

Může se to ale stát? Že místo Běloruska bude mistrovství pořádat Rusko?
Nemůžu komentovat, co je a co není ve hře. Velice intenzivně jednáme o řešení. Spekulovat mohou média a fanoušci, já chci zůstat u oficiální komunikace. My jsme jasně popsali obavy a výhrady Rady vůči celospolečenské, bezpečnostní a zdravotní situaci. A ano, vnímáme, že v některých zemích sílí reakce politiků a že dochází k rozkolu mezi organizačními výbory obou zemí.

Ze zprávy IIHF jsem pochopil, že mezinárodní federace se zabývá spíše koronavirovou situací v Bělorusku než tou společenskou, kdy jsou protestující proti prezidentu Lukašenkovi brutálně biti.
To není jen IIHF, kterákoliv sportovní mezinárodní asociace je apolitická. Sport by měl být apolitický. Nemám pro vás žádnou jednoduchou odpověď, protože žádná sportovní federace nemá mechanismy ani písemná pravidla na to, aby posuzovala, kdo je politicky korektní a kdo ne, kdo si co zaslouží a nezaslouží a kdo má právo účasti. Když jakkoliv otevřete debatu o účasti jakéhokoliv člena, dostáváte se do neřešitelné situace, otevíráte Pandořinu skříňku.

Co s tím ale?
Vyjádřili jsme znepokojení nad celkovou společenskou situací v Bělorusku, vypíchli jsme dva zásadní problémy. Zaprvé bezpečnost, musíme zajistit konání turnaje v takové zemi, která bude pro týmy i každého fanouška bezpečná. To je nesmírně důležité a klíčové. Tím se nepřímo dotýkám politiky a toho, co se v Bělorusku děje. 

A ten druhý problém?
Koronavirová situace. Vyžádali jsme si zprávy, ty vyjadřují pochybnosti a určité velké výhrady. Ta zpráva nabízí skeptický pohled na relevantnost faktů okolo covidu v Bělorusku. Pandemie nás samozřejmě nesmírně zasáhla, museli jsme zrušit velkou část programu sezony 2020/21 a pro nás je to obrovský strašák. Mužské hokejové mistrovství je základ fungování pro IIHF, je na to navázán klíčový příjem.

Ozývají se hlasy o bojkotu šampionátu, máte o tom zprávy?
Předminulý týden jsme měli konferenci se všemi 16 účastnickými zeměmi. Nikdo přímo o bojkotu nemluvil, 14 týmů řeklo, že tuto možnost nezvažuje a nevidí ji jako účinnou. Dva hlasy byly rezervované. Situace se taky mění a může se měnit razantně. Co je dnes, nemusí platit zítra. Všichni si ale uvědomují, že individuální bojkot není dlouhodobé řešení.

Skutečně?
Já si pamatuju, že jsem jako mladý sportovec zažil bojkoty v době studené války. Obě strany pak svorně prohlašovaly, že to znovu neudělají. Velmi to rozděluje. Naopak případ společného ženského týmu Severní a Jižní Koreje na olympiádě v roce 2018 byl velice kvitován jako příklad úlohy sportu spojovat a sdružovat. To téma je velmi složité a citlivé, jednoznačně bude v příštích týdnech hlavním tématem. A poslední poznámka...

Povídejte.
Jsme smluvně vázáni stanovy a řády IIHF, kontrakty s marketingovým partnerem, s organizátory. Veškeré kroky musí být konzultovány v souladu s platnými řády.

Autor:

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

Tradiční parta, která funguje. Jak v mistrovském Třinci excelují Slováci

20. dubna 2024  8:32

Táhnou produktivitu i dřou v obraně. Mistrovský Třinec na slovenských hokejistech stojí, což jasně...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Z Arizony bude Utah něco. Coyotes se mohou do pěti let vrátit

19. dubna 2024  20:57

Hokejový klub Arizona Coyotes bude mít v NHL po změně majitele a stěhování do Salt Lake City i nové...

S Benákem i Galvasem. Česká hokejová osmnáctka vyráží na mistrovství světa

19. dubna 2024  19:37

Trenér David Čermák zveřejnil českou nominaci na mistrovství světa hokejistů do 18 let, které se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...