Od pondělí bude PES na stupni čtyři. Prodej i zákaz vycházení se prodlouží do 23 hodin, řekl Blatný

Od pondělí se PES přepne ze stupně rizika číslo pět na čtyřku. V pátek to po jednání vlády řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Posune se také zákaz vycházení na 23 hodin. Do stejné doby smějí být otevřené i obchody. Od pondělí se také otevřou knihovny s výdejem přes okénko. Podle Blatného bude možný i prodej vánočních kaprů a stromečků.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 17:40 20. 11. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) | Foto: Zdeňka Trachtová | Zdroj: Český rozhlas

Ve čtvrtém stupni, který znamená rizikové skóre od 61 do 75, se má obnovovat docházka do základních škol, praktická výuka na středních školách a skupinová výuka do 20 lidí na vysokých školách. Povoleno bude také shromažďování až šesti osob nebo bude zmírněn zákaz vycházení až od 23.00 místo současných 21.00.

Další žáci se do základních škol vrátí 30. listopadu. Do lavic usedne celý první stupeň, druhý se bude střídat

Číst článek

V prodejnách zůstane omezena kapacita 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka. Tam, kde prodejci vyžadují vstup s vozíkem, bude platit výjimka pro matky s kočárky. Děti do šesti let se do kapacity nebudou počítat, rozhodla vláda.

„Snahou je dodržovat opatření tak, jak byla nastavena. Zatím nevidím důvod pro to, abychom to měnili,“ uvedl Blatný s tím, že vláda neplánuje změny v počtu povolených osob v obchodech v režimu 3. Nyní je povolena jedna osoba na 15 metrů čtverečních.

V platnosti nadále zůstane zákaz nedělního prodeje. S návrhem jeho zrušení v pátek na vládu přišel ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Respektuje však argumenty epidemiologů, nebylo podle něj ani žádoucí, aby se porušoval nový protiepidemický systém (PES).

Od pondělí budou moci knihovny půjčovat knihy z výdejních okének. Obřadů se bude moci účastnit až 20 lidí.

Na farmářských trzích i ve vybraných obchodech bude povolen prodej vánočních ozdob. Režim bude podobný jako u výjimky pro prodejce pietního zboží.  Na farmářských trzích měli nyní výjimku jen prodejci potravin či pietního zboží. Před Dušičkami vláda povolila prodej i těm obchodům, které nabízejí výzdobu na hroby, svíčky a další podobné zboží.

„Jsem i rád, že se k těm vánočním drobným produktům, jako jsou kapři, stromky, rovněž budou moci započítat vánoční ozdoby, což není úplně nepodstatná věc. Na těch trzích, které budou, anebo samozřejmě v těch obchodech, kde to budou moci nabízet, mimo toho běžného sortimentu, který je spjat s pietními aktivitami nebo produkty typů svíček, se budou moci nabízet i vánoční ozdoby,“ řekl Havlíček.

Zatím bez čertů a Mikulášů

Budou také povolené odborné zkoušky. Podle ministra dopravy a vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) se to týká třeba autoškol, ať už zkoušek ústních nebo praktických. Výuka a jízdy ale budou možné až od stupně tři. „Striktně dodržujeme schéma PES,“ dodal Havlíček.

A do tohoto stupně by se podle vicepremiéra mohla Česká republika přesunout brzy. „Od pondělka za týden bychom se mohli přehoupnout do režimu číslo tři,“ dodal Havlíček. „To by znamenalo, že otvíráme všechny obchody a služby, samozřejmě za přísných hygienických podmínek.“

Havlíček uvedl, že od pondělí za týden by se mohly otevřít restaurace. U stolu by mohli sedět maximálně čtyři lidé. „Současná kapacita se vydělí dvěma a nebude se v nich moci stát. Provoz budou moci mít do osmi hodin do večera,“ dodal Havlíček. Uvedl také, že maloobchody by v tu chvíli už měly fungovat bez omezení.

Vláda pak bude řešit i otvírání skiareálů a vánoční režim. „Vánoční trhy budou pravděpodobně upravené v rámci režimu číslo 3,“ řekl Blatný.

„Zatím jsme se o čertech, Mikuláších a andělech nebavili, epidemická skupina o tom diskusi vede,“ odpověděl Blatný na dotaz o blížícím se svátku.

Vakcinační strategie

Vláda se také zabývala testováním. „Je připravena aktualizovaná strategie testování, která by měl být připravena ve finální podobě do příští středy,“ uvedl Blatný. „Není počítáno, a pravděpodobně nebude, s plošným testováním všech učitelů,“ dodal na tiskové konferenci po jednání vlády.

Ministr zdravotnictví řekl, že vakcinační strategie pro Českou republiku je již připravena a je v připomínkovém řízení. „To samé platí pro testovací strategii, ta by měla být připravena ve středu,“ dodal během tiskové konference.

Ministr také po jednání vlády uvedl, že část lázeňské kapacity byla vymezena pro pacienty, kteří opouští nemocnice. Potřeba tohoto vymezení se však snižuje. Dodal také, že by se do nemocnic měli začít navracet pacienti s chronickými onemocněními. „Bude ponechána jen záložní kapacita, kdyby opět došlo ke zhoršení,“ dodal Blatný.

Systém PES hodnotí vývoj epidemie v Česku podle čtyř kritérií, každému přiřazuje bodovou hodnotu a jejich součtem je výsledné rizikové skóre, roli hraje i klesající nebo rostoucí trend. Podle jeho výše je země zařazena do jednoho z pěti stupňů, na který jsou navázána i opatření.

Nejpřísnější fialový stupeň začíná na 75 bodech, pod tento počet situace v ČR klesla minulou středu. Právě sedmidenní nezhoršování je podmínkou pro to, aby ministerstvo navrhlo zmírnění opatření. Pro zpřísnění stačí tři dny.

aur, oro, pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme