ATP Finals: Medveděv otočil bitvu s Nadalem. Thiem vydřel výhru nad Djokovičem

- redakce

Prvním finalistou Turnaje mistrů 2020 se stal Dominic Thiem, který ve vyrovnaném semifinále přehrál světovou jedničku Novaka Djokoviče v tiebreaku třetího setu. Ve druhém singlovém semifinále uspěl Daniil Medveděv, jenž porazil ve třech setech Rafaela Nadala. Ve čtyřhře si místo v nedělním finále zajistili Wesley Koolhof s Nikolou Mektičem a Jürgen Melzer s Édouardem Rogerem-Vasselinem.

Medveděv si poradil s Nadalem
Daniil Medveděv (4.) porazil v semifinále Turnaje mistrů Rafaela Nadala (2.) za dvě hodiny a 35 minut 3:6, 7:6(4) a 6:3.

Španělský tenista ve druhém setu nejprve prohrával 1:4 a čelil brejkbolu. Následně průběh setu otočil a za stavu 5:4 podával na vítězství, o podání však čistou hrou přišel. Medveděv v rozhodujícím dějství udeřil v sedmém gemu, kdy si připsal klíčový brejk. Závěr duelu už si pohlídal.

„Do stavu 4:5 ve druhém setu jsem se cítil opravdu zvláštně, v důležitých chvílích jsem nemohl trefit dobrý úder. Rozhodl jsem se změnit několik menších věcí, víc jsem do toho chodil a fungovalo to. Jsem za to rád,“ sdělil v pozápasovém rozhovoru Medveděv, který si k postupu pomohl 42 vítěznými údery.

Na ruského hráče čeká ve finále Dominic Thiem (3.). Oba tenisté zabojují o premiérovou trofej z této akce.

Thiem v semifinále udolal Djokoviče!
Dominic Thiem (3.) si v semifinále Turnaje mistrů poradil s Novakem Djokovičem (1.), kterého porazil za dvě hodiny a 54 minut 7:5, 6:7(10) a 7:6(5). Sedmadvacetiletý Rakušan využil až svůj šestý mečbol, přičemž v rozhodující zkrácené hře otočil nepříznivý stav 0:4! Do finále závěrečného podniku sezóny postoupil podruhé v řadě.

„Hrát tady proti takové legendě a navíc o finále je vždy velmi speciální. Byl to určitě souboj nervů. Jsem neuvěřitelně šťastný, že jsem postoupil,“ řekl v rozhovoru na kurtu Thiem, jenž si připsal jubilejní 300. vítězství na okruhu.

V úvodním setu byli oba tenisté dlouho dominantní při svém podání, k prvnímu a zároveň jedinému brejkbolu celé sady se dostal Thiem až v jedenácté hře. Djokovič se během výměny vydal na síť, kde nezvládl nízký forhendový volej. Rakušan poté set dopodával.

Ve druhém dějství pokračovalo sebejisté představení obou tenistů na servisu. Djokovič odvrátil jeden brejkbol v páté hře, Thiem zvládl totéž v osmé hře. Za stavu 6:5 a 40:15 se srbský tenista dostal dokonce ke dvěma brejkbolům (a zároveň setbolům), také ony ale zůstaly nevyužity. Vyrovnaný set tak rozhodl až nervy drásající tiebreak. Rakušan si v něm postupně vypracoval čtyři mečboly (dva při svém podání), poslední krok však neudělal. Pevnější nervy nakonec ukázal Djokovič, jenž proměnil svůj čtvrtý setbol a poslal utkání do rozhodujícího setu.

Ten se obešel bez jediného brejkbolu, celé střetnutí tak musela rozhodnout zkrácená hra. Do ní vstoupil o poznání lépe Djokovič, který vedl už 4:0! Thiem se ale nevzdal, vybojoval šest fiftýnů v řadě a tím i další dva mečboly. Srbský tenista ještě první z nich odvrátil, při druhém (a celkově šestém) už ale míček do kurtu neumístil.

Melzer a Roger-Vasselin jsou po obratu druhými finalisty
Jürgen Melzer a Édouard Roger-Vasselin přehráli ve druhém deblovém semifinále Turnaje mistrů americko-britské duo Rajeev Ram, Joe Salisbury za hodinu a 47 minut 6:7(4), 6:3 a 11:9.

Rakušan Melzer a Francouz Roger-Vasselin ve druhém setu rychle dohnali manko brejku a sami si připsali dva úspěchy na returnu. Ještě větší obrat předvedli v rozhodujícím supertiebreaku, kde prohrávali už 1:7! Za stavu 8:9 při vlastním podání odvrátili mečbol. V souboji o titul je čeká nizozemsko-chorvatský pár Wesley Koolhof, Nikola Mektič.

Koolhof a Mektič jsou prvními finalisty
Wesley Koolhof a Nikola Mektič porazili v semifinále Turnaje mistrů španělsko-argentinskou dvojici Marcel Granollers, Horacio Zeballos za hodinu a 13 minut 6:3 a 6:4.

Nizozemec Koolhof a Chorvat Mektič odvrátili jediný brejkbol soupeřů, sami využili dvě ze sedmi šancí na returnu. K postupu si pomohli sedmi esy. V nedělním finále budou mít šanci získat první společný titul. Letos si zatím zahráli finále v Marseille a na US Open.

Semifinále dvouhry
Dominic Thiem (AUT, 3.) – Novak Djokovič (SRB, 1.) 7:5, 6:7(10), 7:6(5)
Daniil Medveděv (RUS, 4.) – Rafael Nadal (2.) 3:6, 7:6(4), 6:3

Semifinále čtyřhry
Koolhof (NED), Mektič (CRO) – M. Granollers (ESP), Zeballos (ARG) 6:3, 6:4
Melzer (AUT), Roger-Vasselin (FRA) – Ram (USA), Salisbury (GBR) 6:7(4), 6:3, 11:9