Logo regionálního portálu regionzidlochovicko.cz

Regionální zpravodajství

Jak vypadaly Prštice v pravěku?

Milan Salaš, Zpravodaj obce Prštice
sobota 21.11.2020

Ilustrační foto
Autor: Milan Salaš, Zpravodaj o...

Katastrální území obce Prštice, náležející geomorfologickému celku Bobravská vrchovina, patří díky geografické poloze a vhodným přírodním podmínkám ke starým sídelním oblastem, které přilákaly své první obyvatele již ve starší době kamenné – paleolitu. Svědčí o tom ojedinělé starší nálezy kamenných štípaných nástrojů, které zde před 20 000–40 000 lety (období mladšího paleolitu) zanechali lovci mamutů. K těmto artefaktům však bohužel neznáme bližší nálezové okolnosti, především je nejistá jejich přesná lokalizace, nicméně některé by snad měly pocházet z polohy bývalé zámecké zahrady.

K prvnímu výraznému osídlení prštického katastru dochází s příchodem nejstarších zemědělců v mladší době kamenné (neolitu, 6500–4000 př. n. l. , kdy jsou v několika polohách na území katastru doložena sídliště kultury s lineární a poté kultury s moravskou malovanou keramikou. Na původním sídlišti za zámkem byl dokonce ve 30. letech 20. století objeven vzácný kostrový hrob kultury s lineární keramikou, vybavený kromě dvou nádob také ozdobou ze spondylu (schránky mořského mlže) a oblázkem se stopami červené barvy. V mladším neolitu se na katastru obce usadili nositelé vyspělé a svébytné kultury s moravskou malovanou keramikou. Zůstala po nich dvě sídliště, z nichž první se nacházelo v místech dnešních polí za zámkem, druhé v severozápadním cípu katastru, kde bylo objeveno již při stavbě železničního tunelu. Právě tato lokalita patří především díky amatérským výkopům J. Mikuláška (1916–1996), učitele z Troubska, k nejvíce sledovaným a zkoumaným pravěkým lokalitám na katastru Prštic, o čemž také svědčí velké množství nálezů, a to nejen keramiky, ale také kamenných broušených a štípaných nástrojů.

V pozdní době kamenné (eneolitu) bylo lidem jevišovické kultury (cca 2700–2500 př. n. l. vybudováno výšinné sídliště na návrší Horka, archeologicky sondované v r. 1988. Z doby bronzové (2000–800 př. n. l. pochází několik ojedinělých nálezů a jedinou výraznější lokalitou je pak sídliště v jihovýchodní části katastru, datované až do pozdní doby bronzové (mladší fáze kultury středodunajských popelnicových polí, 1000–800 př. n. l.).

K dalšímu výraznějšímu zalidnění mikroregionu dochází v navazující době železné. V jejím starším úseku (době halštatské, 800–400 př. n. l. byla především znovu osídlena výšinná poloha Horka, na které bylo vybudováno hradisko. Bylo opevněno hradbou, jejíž přední stěnu tvořily svislé kůly s kamennou plentou. Další dvě sídliště, již prostá a otevřená, vyrostla opět na jihovýchodním okraji katastru obce. Východnější z nich bylo zachyceno v r. 1997 při hloubení trasy plynovodu, který mimo jiné porušil zahloubený obytný objekt – zemnici. V mladší době železné (laténské, 400 př. n. l. se pak na katastru usadili Keltové, kteří znovu osídlili a patrně i opevnili ostrožnou polohu Horka a nedaleko také založili sídliště na pravobřeží Šatavy.

Po laténském období zůstalo území Prštic podle současného stavu pramenů delší dobu neosídlené, a to až do 11.-12. století. Do tohoto úseku mladší doby hradištní totiž spadají kostrové hroby, které byly objeveny v r. 1936 v jihovýchodní části intravilánu a které obsahovaly kromě keramických nádob také bronzovou záušnici plátovanou stříbrem a bronzovou drátěnou náušnici. Nálezy takto datovaných hrobů jsou mimořádně důležité, neboť dokládají, že raně středověká osada zde musela existovat dříve, než je první písemnou zmínkou k r. 1289 doložena samotná obec Prštice.

K této historicky nejstarší zprávě o Pršticích můžeme chronologicky vztahovat také unikátní stříbrný poklad šedesáti moravských středních brakteátů, který byl náhodně objevený v r. 2015 na severovýchodním svahu Horky. Poklad je datován do devadesátých let 13. století, tedy do období vlády krále Václava II. a mohl by být spojován s první místní historickou osobností a držitelem prštické tvrze Nižatou.

 

Článek byl se souhlasem vydavatele převzat ze Zpravodaje obce Prštice. Titulek je redakční.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama