Hlavní obsah

Pomáhá remdesivir? Američané se postavili WHO

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala ve čtvrtek stanovisko, v němž nedoporučuje používat lék remdesivir proti covidu-19. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA, Food and Drug Administration) má k tomu ale jiný postoj, po varování WHO stejně povolil použití remdesiviru společně s lékem na revmatoidní artritidu Olumiant u hospitalizovaných pacientů. Uvedl to britský Daily Mail.

Článek

Remdesivir byl až do tohoto týdne považován jako účinný lék pro pacienty s vážným průběhem a zdravotníci jej čím dál častěji používali při léčbě pacientů hospitalizovaných v nemocnici.

Pracovníci WHO však tento týden upozornili, že skutečná účinnost tohoto antivirotického léku je nejistá. Panel WHO složený z mezinárodních expertů uvedl, že „remdesivir není doporučeníhodný pro nemocniční pacienty s covidem-19 bez ohledu na to, jak vážný je jejich zdravotní stav“.

WHO nedoporučila používat lék remdesivir proti covidu-19

Koronavirus

Výzkum u sedmi tisíc pacientů

WHO se při svém tvrzení opírá o nová zjištění při výzkumu, který porovnával účinky několika medikamentů používaných při léčbě covidu-19 na celkem 7000 hospitalizovaných pacientech. Z nich údajně vyplývá, že „lék sice zlepšuje vyhlídky pacientů na uzdravení, ale nemá na léčbu žádný efekt“.

WHO také poukázalo na nesnadnou aplikaci a možnost škodlivých vedlejších účinků, proto se rozhodlo nakonec před remdesivirem varování.

Foto: Reuters

Dávka Remdesiviru

Na to však americké regulační orgány nehleděly. I po vydání varování schválili použití remdesiviru společně s lékem na revmatoidní artritidu Olumiant u všech hospitalizovaných pacientů, a to již od dvou let věku. Platí to nicméně pouze pro pacienty, kteří potřebují k léčbě plicní ventilátor.

Schválení bylo založeno na studii, která zjistila, že pacienti léčení kombinací těchto dvou léků se zotavili o den rychleji než ti, kteří užívali pouze remdesivir. Společnost Eli Lilly, která za Olumiantem stojí, již dříve avizovala, že po patnáctidenní léčbě zvyšuje tento lék pravděpodobnost klinického zlepšení stavu o 30 procent a zhruba o třetinu snižuje riziko úmrtí.

Lékaři bojují s časem

„Dosavadní výzkum prokázal, že nasazení obou léků zpomaluje progresi nemoci a snižuje úmrtnost nemocnějších pacientů,“ prohlásila ředitelka FDA Patrizia Cavazzoniová.

Připustila zároveň, že lékaři bojují s časem – kombinace léků „byla povolena pro nouzové stavy“. Klinických testů by podle ní bylo k prokázání pozitivních účinků pro pacienty potřeba daleko více.

Remdesivir byl původně vyvinut společností Gilead jako antivirotikum proti ebole, ale ve studiích selhal. Tento antivirotický lék tedy nikdy nebyl navržen, aby pomáhal v boji proti covidu-19.

Lidem s covidem-19 pomáhá lék na revmatoidní artritidu

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám