Hlavní obsah

Princ Harry vítá vyšetřování rozhovoru své matky s BBC

– Londýn

Britský princ Harry se v sobotu připojil ke svému bratrovi Williamovi a vítá snahu objasnit okolnosti, za kterých v roce 1995 vznikl na stanici BBC slavný, byť kontroverzní rozhovor s jejich matkou, princeznou Dianou. S odvoláním na své zdroje o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Phil Noble, Reuters

Prince Harry a Meghan

Článek

BBC začala okolnosti vzniku rozhovoru vyšetřovat, když se objevila podezření, že si novinář BBC Martin Bashir interview zajistil podvodně. Princ William ve čtvrtek oznámil, že vyšetřování je "krokem správným směrem". Podle zdrojů blízkých princi Harrymu mladší z Dianiných synů vyšetřování sleduje.

Rozhovor princezny Diany v pořadu Panorama byl podle Reuters jedním z určujících momentů ostře sledovaného a bouřlivého manželství Diany s princem Charlesem.

Ti v čase vzniku tohoto rozhovoru žili odloučeně. Princezna v interview mimo jiné připustila, že se jejich vztah potýká s nevěrou a pronesla, že v něm "byli tři lidé". Odkazovala tím na vztah s Charlese a s jeho tehdejší milenkou a nynější manželkou Camillou Parkerovou-Bowlesovou.

Diana o manželství: bez kousku štěstí a v pekle

Zahraniční

Dianin bratr Charles Spencer ale novináře Bashira viní z toho, že si rozhovor s princeznou zajistil s pomocí padělaných bankovních výpisů a "čiré nepoctivosti". Bashir, který v BBC dodnes působí, je podle stanice na nemocenské a zotavuje se po operaci srdce a nákaze koronavirem. K nařčením se nevyjádřil.

BBC kvůli obviněním zahájila vyšetřování, které má určit, jak byl rozhovor zajištěn a zda Bashirovi nadřízení nezamlčeli okolnosti jeho vzniku.

Diana se s následníkem britského trůnu princem Charlesem v roce 1996 rozvedla. Zemřela při dopravní nehodě 31. srpna 1997 v Paříži. Bylo jí 36 let. Limuzína, ve které jela se svým přítelem Dodim Al Fayedem, se snažila uniknout fotografům na motocyklech.

Foto: ČTK/AP

Princezna Diana

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám