Mluvčí České biskupské konference: Lipovská ani Kašparů ČBK v Radě České televize nezastupují

Mluvčí České biskupské konference: Lipovská ani Kašparů ČBK v Radě České televize nezastupují
21. listopadu 2020 Události Autor: Anna Janošková

Episkopát se dnes vyjádřil k aktuální situaci kolem Rady České televize. Podle tiskové mluvčí ČBK Moniky Klimentové není biskupská konference s radními ČT Hanou Lipovskou a Maxmiliánem Kašparů v kontaktu, jejich volbu do Rady neovlivnila a nekomunikuje s nimi.

Distancující se postoj od Hany Lipovské zveřejnila Česká biskupská konference na svém webu Církev.cz. Radní ČT sice biskupové navrhli, tím ale podle Klimentové skončily jejich vazby k ní, a o jejím nástupu rozhodla Poslanecká sněmovna. „ČBK rozhodnutí poslanců neovlivnila, nechápe Lipovskou ani jako reprezentantku postojů církve a její názory tudíž nebude komentovat,“ uvedla v prohlášení mluvčí Monika Klimentová. Biskupská konference Lipovskou do Rady ČT nominovala na začátku roku. Tehdejší předseda episkopátu kardinál Dominik Duka na Facebooku napsal, že "patří mezi velmi nadané ekonomky, které mají přesah do společnosti, a má velký dar vysvětlování...".

Hana Lipovská už dříve čelila kritice za to, že zpochybnila smysl existence veřejnoprávních médií. „Přestože Česká biskupská konference prostřednictvím kardinála Dominika Duky ujišťuje, že existence a kvalita veřejnoprávních médií jí leží na srdci, je zarážející, proč nominuje právě osobu, která hlásá jejich zrušení,“ uvedl na svém blogu v době nominace bývalý kandidát na prezidenta Marek Hilšer. Ke kritice některých nových členů Rady se přidaly i další osobnosti vč. generálního ředitele ČT Petra Dvořáka. Z vedení orgánu, který v zastoupení veřejnosti na ČT dohlíží, ve středu odstoupili předseda René Kühn a jeden ze tří místopředsedů Jaroslav Dědič. 

V prohlášení ČBK stojí, že Lipovská pobouřila některé názorové proudy společnosti i církve a konference se znepokojením sleduje společenské pnutí kolem ČT. S řeckokatolickým knězem Maxmiliánem Kašparů Česká biskupská konference nechce být spojována, protože ho do Rady nenavrhla (Kašparů byl nominantem Asociace režisérů a scenáristů). Celkové situaci se budou biskupové nadále věnovat, sdělují v prohlášení.

Umělci, vědci, signatáři Charty 77, duchovní či bývalí politici podepsali tento týden otevřený dopis premiéru Andreji Babišovi, ve kterém upozorňují na situaci kolem Rady České televize. Vadí jim mimo jiné způsob odvolání dozorčí komise Rady ČT. Babiše vyzývají k tomu, aby našel způsob jak zajistit podporu nezávislosti médií veřejné služby. Dopis podepsali například teolog Tomáš Halík, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, bývalý český premiér Petr Pithart nebo biskup Václav Malý. Politici Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg (TOP09) požádali v jiném dopise předsedu ČBK Jana Graubnera, aby spolu s ostatními biskupy vyzval Lipovskou a Kašparů k rezignaci.

NyníHudební siesta
Skladba: Symfonie číslo 1 (1955) - Finale, Allegro vivace; Autor: Havelka Svatopluk; Dirigent: Rohan Jindřich; Soubor: Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK
13:00Zprávy ČRo Plus
13:05Odpolední proud
14:00Hudební kompas
14:30Odpolední proud
15:00Zprávy ČRo Plus
15:10Modlitba Korunky k Božímu...

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony