Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak koronavirus změnil Čechy: Prozradila to data z mobilů! Na nákup a rychle domů i víc přírody

Autor: Michaela Kalkusová - 
22. listopadu 2020
05:00

Většina dětí se učí na dálku, kdo může, pracuje z domova, vyhýbáme se MHD. Koronavirus změnil život v Česku. Do jaké míry, ukazují i údaje z našich mobilů, které máme neustále při sobě.

O 85 procent klesl v období od 4. října do 15. listopadu pohyb v prodejnách, uvedla společnost Google. Většina z nich je už téměř měsíc zavřená. Výjimku mají potraviny, supermarkety drogerie či lékárny.

Před svátkem 28. října se jejich návštěvnost držela lehce nad dlouhodobým průměrem (průměr společnost spočítala z mediánu období od 3. ledna do 6. února letošního roku, pozn. red). Pak vláda nařídila zavírat do osmi hodin večer a v neděli neotevřít vůbec. A došlo k nejvýraznějšímu propadu.

Méně pohybu i času

„Není to ale tak, že by nám ubylo 85 procent zákazníků. Tím, že je v neděli zavřeno, jsme naopak evidovali nárůst zákazníků v sobotu,“ vysvětlil pro Nedělní Blesk mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček.

Mobilita tak sice klesla, ale lidí v obchodech ve výsledku méně není, mají pouze kratší dobu na to, aby si nakoupili. Poslední změna, která od středy prodejcům nakazuje pustit do obchodu jen jednoho zákazníka na 15m2, se na datech navíc ještě neprojevila.

Víte, že…

Přehledy společnost Google vytváří na základě anonymizovaných dat od uživatelů, kteří si na svém zařízení, mobilu či chytrých hodinkách, zapnuli záznamy historie polohy.

Nařízení a zákazy se projevily i na způsobu, jakým lidé nakupují. „Pozorujeme, že lidé chodí nakupovat méně a je větší nákupní koš. Může se na tom projevit i zákaz vycházení, lidé třeba preferují nejbližší obchod, kde nakoupí vše, zatímco dříve by objeli dva či tři obchody,“ popsal Václav Koukolíček.

Pohodlně přes internet

Roste také zájem o nakupování přes internet. „Je dokonce ještě větší, než na jaře,“ uvedl Václav Koukolíček. Lidé takto nakupují především těžší zboží, které nechtějí z obchodu sami nosit. Kromě trvanlivých potravin nebo balených vod jde například o prací prášky nebo granule pro domácí mazlíčky.

+20 %

Raději do parku

V listopadu jsme oproti normálu o 20 % více navštěvovali parky. Naopak klesl pohyb lidí v místech pro trávení volného času. Z této kategorie, kam Google řadí třeba kina, kavárny, muzea či knihovny, jsou částečně otevřena jen nákupní centra.

-72 %

Proč do nákupáků?

V nákupních centrech, kde smí mít otevřeno pouze obchody, které mají výjimku z vládního zákazu, klesla návštěvnost o 72 % oproti normálu.

-20 %

Pracoviště jsou vytíženější

O několik procentních bodů se zvýšil pohyb na pracovištích. V předchozím období byl 37 % pod normálem, nyní jen o 20 % menší, než je obvyklá aktivita.

-40 %

Nádraží napůl prázdná

Na vlakových nádražích, autobusových zastávkách nebo v metru se v současné době pohybuje o 40 % méně lidí.

+6 %

Doma je doma

V porovnání s říjnem trávíme více času doma, může za to i chladnější počasí.

Video  Méně sexu i masturbace. Podle sexuoložky Češi trpí chronickým stresem, koronavirový babyboom se nekoná  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

verka1 ( 22. listopadu 2020 14:27 )

Andrej má e-roušku?
Jinak v koronavirove době někdo vydělává a někdo zase prodělává.

kozinozka ( 22. listopadu 2020 13:36 )

Nad čarou nebo pod čarou, nahoře nebo dole. Nejsou velké rozdíly a proto je třeba pravidel, zákazů a kontrol.Je to o způsobu myšlení většiny, jelikož menšina celkový stav společnosti/ nejen nyní zdravotní situaci/ nezmění. Pakliže umírá tolik lidí, tak se průměrný člověk pozastaví a zamyslí se proč tomu tak je.

bullshit ( 22. listopadu 2020 13:13 )

I jen zapnutý telefon je na příjmu a občas si sáhne na nejbližší BTSku a zanechá stopu aniž o tom uživatel ví.

bullshit ( 22. listopadu 2020 13:12 )

Přesně tak, jen dement si může dát nějaké aplikace ke sledování. Toto je jen špička ledovce. Už se údaje dostávají i do civilu, zatím neškodné ale časem to bude jinak.

krapotkin ( 22. listopadu 2020 12:28 )

Sám jsi pytchus. Data se uchovávají kvůli zmetkům z BIS (bývalé St.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa