Kdyby jí kamarádky k focení nepřemluvily, tak by si teď vzteky trhala vlasy. „Kámošky dobře udělaly, teď samy litují, že si své miminka nenechaly podobně nafotit. Děkuju, prostě čas nevrátíš. Ani minutu...,“ okomentovala neskutečně roztomilé fotky novorozeného synáčka Vendula. 

Série fotografií Josífka, kterému bylo deset dní, berou dech. Autorkou rozkošných snímků je fotografka Monika Váňová. Blesku poskytla rozhovor, jak focení novorozeného synka Pizingerové probíhalo a jak se vlastně dostala k focení dětí.

Fotogravka Monika Váňová
Autor: Monika Váňová, @MonikaVanovaPhotography
 

Je pravda, že musí být stará do deseti dnů? 

Miminka se nejlépe fotí do 10 dnů od narození, protože jsou ještě hodně spavá a nevyruší je to, že s nimi někdo hýbe. To, ale neznamená, že by se nedalo fotit i v pozdějším věku, jen je to už o něco náročnější. Vyruší je často letmý dotyk. Nedonošená miminka se fotí třeba i ve dvou měsících věku, protože jsou hodně spavá a pracuje se s nimi stejně dobře jako s donošeným týdenním miminkem. 

Jak dokážete, že miminka jsou v klidu a spící? 

Díky zkušenostem, které jsem za ty roky nasbírala, vím, co miminka potřebují, poznám, co je trápí a jak je uklidnit, za poslední roky se mi nestalo, že by rodiče ode mne odcházeli bez fotek, s každým miminkem si umím poradit. Ale univerzální recept na to neexistuje, snad jen teplo a klid, a tím nemyslím ticho, ale duševní klid všech zúčastněných. A pokud jsou miminka dobře napapaná, tak spinkají jako andílci.

VIDEO: Otevřený rozhovor těhotné Venduly Pizingerové! Kde otěhotněla, a bude to kluk nebo holka?

Video
Video se připravuje ...

Otevřený rozhovor těhotné Venduly Pizingerové! Kde otěhotněla, a bude to kluk nebo holka? Markéta Reinischová, Lukáš Červený, instagram

Jak jste se dostala k Vendule Pizingerové? 

K Vendulce jsem se dostala úplnou náhodou, známá její kamarádky u mě fotila novorozenou holčičku a fotky se nějakým způsobem dostaly až k Vendulce, které se líbily, tak mi zavolala a objednala se.

Kde focení probíhalo a jak dlouho trvalo? 

Focení probíhalo u mě v ateliéru. Vše bylo jako vždy v klidu a pohodě, trvalo asi 2 hodinky, což je čas, který s miminkem většinou strávím. Málokdy se stane, že miminko fotím déle, ale občas jsou to i 4 hodiny.

Zasahovala do něj Vendula nebo její manžel? 

Do focení si nenechám většinou mluvit, pokud chce někdo fotky takové, jaké prezentuji, musí mi důvěřovat a nechat mě pracovat. A nejinak tomu bylo u Josífka. Vendulka sama poznala, že mi nemusí v ničem radit. Že je o její miminko dobře postaráno a ona si může chvilku odpočinout.

Kromě Venduly, fotila jste i jiná „celebritní“ miminka? 

Na jaře jsem fotila miminko Ornelly Koktové. Malý Sven byl také zlaté miminko, krásně spinkal.

Jak jste se k focení novorozeňat dostala? 

K focení jsem se dostala díky fotografovi Kájovi Vepříkovi, který nám fotil novorozenou dcerku. Jeho práce s miminkem mě tak učarovala, že jsem si řekla, že je to práce, kterou chci v životě dělat. Kája byl mým prvním velkým vzorem. Chvilku po našem focení jsem si koupila svojí první zrcadlovku a začala jsem se učit, první dva roky jsem se učila podle návodů a videí na internetu, pak už jsem viděla, že to dál nevede, tak jsem začala navštěvovat různé workshopy.

Ovlivnila vás nějaká zahraniční fotografka? 

Nejvíce mě ovlivnila, dnes již moje přítelkyně, Patrycja Baczkowska (známá pod názvem Lily of the valley photography), polská fotografka žijící v Dublinu, u ní jsem absolvovala svůj první zahraniční workshop a ne jednou. Potom mám ještě spoustu vzorů, které mne nutí se dále zdokonalovat, např. Amy McDaniel, Natasha Megan a další. Letos jsem měla navštívit dva zahraniční workshopy, jenže mi to kvůli koronaviru nevyšlo.

Kolik jste už nafotila miminek? 

Miminek jsem nafotila nespočet, pár stovek už to bude za ty roky, ale spočítat se to asi nedá.

VIDEO: Vendula Pizingerová má po karanténě jasno: Rozvod, nebo porod?!

Video
Video se připravuje ...

Vendula Pizingerová má po karanténě jasno: Rozvod, nebo porod?! Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Fotogalerie
87 fotografií